שתף קטע נבחר

ביס אחרון מהקיץ: לטייל בטבע, לקטוף ולהנות

עסיס הפטל יכתים את הבגדים, תצטרכו להגיע לענפים הגבוהים, והצבר אולי ידקור - אבל המתיקות שווה כל מאמץ. קבלו המלצות לעשרה מקומות עם טיול ונשנוש טבעי של מגוון פירות

קשה להיפרד מהקיץ - מחופי הים, מהגופיות ומהכפכפים, מהחופש ומהתחושה המרגשת שהכול יכול לקרות. רבים יסכימו שאחת הפרידות הקשות ביותר היא מפירות הקיץ. עושר של טעמים, צבעים וריחות שמפנקים את הגוף ומשמחים את הנפש. לחברים מתוקים כאלה ראוי להגיד שלום ולהתראות כמו שצריך, רגע לפני שפירות אחרים יתפסו את מקומם בדוכני השוק ומדפי המקרר.

 

עוד הצעות לטיולים בעונה:

  

למשימה גייסנו את עומר יגאל, מחבר ספרי טיולים ואיש שטח מדופלם, שעזר בבחירת המקומות שבהם אפשר למצוא כעת את העצים והשיחים נדיבי הפרי. הכנו לכם כמה טיולים בארץ שבהם תוכלו לפגוש בוסתנים נטושים וגדות נחלים עם שלל מתוק ועסיסי מלוא הכובע: ענבים ופטל, חרובים ורימונים, תאנים וסברס ואפילו פירות של שקמים. מי שחסרים לו תמרים יכול להיכנס לאחד מיישובי הערבה, חצבה למשל, ולאסוף את האלפים שנופלים על הקרקע. שלום ולהתראות בקיץ הבא.

 

סברס, שזיף ואגס בעין ג'וויזה, רכס בשנית

בין יערות האלון של רכס בשנית בצפון הגולן גדלים לפחות ארבעה מאבות הבר של דגני הלחם: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. כמו כן גדלים כאן אבות הבר של השזיף, האגס והשקד. גובה הרכס מאפשר לפירות נוספים כמו סברס להבשיל מעט מאוחר ולהצטרף אל הראשונים לחגיגה מתוקה.

 

שווה את המאמץ והדקירות. סברס  (צילום: יעל צור, אתר מפה  ) (צילום: יעל צור, אתר מפה  )
שווה את המאמץ והדקירות. סברס (צילום: יעל צור, אתר מפה )

 

איך מגיעים: נוסעים בכביש 98. כקילומטר דרומית לכניסה לאלוני הבשן יוצאת דרך עפר מסומנת בצבע ירוק לכיוון מערב. מחנים והולכים בדרך כמה מאות מטרים עד שמגיעים לחורבת ג'וויזה ועין ג'וויזה.

 

ענבים, תאנים ורימונים בנחל אל על

נחל אל על מתחתר בסלעי בזלת כהים ולוהטים ויוצר קניון עמוק ובו שני מפלים -  מפל בזלת שחור ומפל גיר לבן - שלמרגלות כל אחד מהם

בריכה קרירה וצוננת. בין המפלים מסתתרים בוסתנים עמוסי פירות המתפקעים ממתיקות, עצי דולב מרשימים, עלי נענע ריחניים, שיחי ערבה, קנה ושרכים שגם הם, כמונו, אוהבים מאוד את המים.

 

איך מגיעים: מכביש מס' 98 נכנסים למושב הדתי אבני איתן (הכניסה עם רכב אסורה בשבת), בשער המושב פונים שמאלה ומקיפים את הגדר לפי השילוט, לחניון המפלים. נוסעים עד הקצה הצפון-מערבי של היישוב, שם נמצא הכפר האינדיאני. משם יורדים אל הנחל בשביל מסומן אדום. מעט לפני הערוץ נמצא בוסתן מלא הפתעות.

הבריכות מוקפות בוסתנים בנחל אל על  (צילום: יאיר זיידנר) (צילום: יאיר זיידנר)
הבריכות מוקפות בוסתנים בנחל אל על (צילום: יאיר זיידנר)

 

פטל עסיסי בשביל ישראל, נחל דישון עליון

קטע זה של שביל ישראל עובר לאורך ערוצו הרחב של נחל דישון. אמנם מים לא זורמים כאן בעונה זו, אך גדות הנחל מתמלאים עכשיו שיחי הפטל הקוצניים בפירות רכים ועסיסיים,

מתוקים ו...מכתימים. השביל ממשיך בין עצי חורש מוצל בנחל צבעון ומטפס לכיוון חורבת חממה הסמוכה לבית ספר שדה מירון. המקטע מסתיים בשביל הפסגה ובתצפיות הנוף היפות שהר מירון משופע בהן.

 

איך מגיעים: נוסעים בכביש 899 במקום שבו עובר נחל דישון מתחת לכביש. מחנים את הרכב בצד הדרך ועוקבים אחר שביל מסומן אדום ואחר סימון שביל ישראל צפון-מזרחה במורד הנחל, או דרום-מערבה במעלה הערוץ.

 

תאנים ענקיות בעין עלווה, נחל גוש חלב 

במחזוריות קבועה של חיים מלאים - חורף, אביב, קיץ וסתיו - מציע נחל גוש חלב, הנמצא למרגלות הכפר הגלילי בעל אותו השם, הפתעות משמחות למטיילים בערוצו. בסוף הקיץ ותחילת הסתיו מבשילים התאנים, הרימונים, הענבים והפטל וממתינים למטיילים שרק יגיעו לקוטפם וייהנו מפירות מתוקים שגדלים כאן פרא. פרטים נוספים תוכלו למצוא כאן.

פירות מתוקים שגדלים פרא. תאנים  (צילום: יעל צור, אתר מפה  ) (צילום: יעל צור, אתר מפה  )
פירות מתוקים שגדלים פרא. תאנים (צילום: יעל צור, אתר מפה )

 

איך מגיעים: נוסעים בכביש 89 ונכסים לגוש חלב (ג'יש). נוסעים כ-100 מ' בכביש המרכזי בכפר עד מגרש החנייה משמאל, וחונים. חוצים את הכביש ויורדים ימינה עם דרך סלולה וסימון שבילים ירוק היורד לנחל. הדרך חוצה את ערוץ הנחל וממשיכה לעלות למעלה בכיוון מזרח. לאחר 200-300 מטרים מגיעים לעין עלווה.

  

ענבים, תאנים ורימונים בנחל עמוד 

אפשר למצוא בנחל עמוד משהו מטעמו של גן עדן: מעיינות, שפע של מים, צל כבד ביום קיץ חם, ובוסתנים שבהם גדלים כל שבעת המינים ועוד מינים רבים. בסוף הקיץ מבשילים סביב הנחל שפע של פירות. המתעמקים ימצאו לאורכו היסטוריה ענפה של השימוש במימיו במאות השנים האחרונות.

 

איך מגיעים: מכביש 866, בין סימון הק"מ ה- 40 וה-41, פונים מזרחה אל דרך עפר מסומנת אדום. הדרך טובה לכל סוגי הרכב ומגיעה אחרי קילומטר וחצי אל חניון משטרת עין א- תינה. משלמים בכניסה. בקצה מגרש החניה יש קיוסק ותחנת מידע (057-7762026), שאפשר לקבל בה עלון מידע על שמורת נחל עמוד. מכאן מתחיל מסלול ההליכה.

עצי פרי בנחל עמוד (צילום: לייזר ברגמן רשות שמורות הטבע) (צילום: לייזר ברגמן רשות שמורות הטבע)
עצי פרי בנחל עמוד(צילום: לייזר ברגמן רשות שמורות הטבע)

 

חרובים תאנים, ושיקמה אחת גדולה בעין קדם, נחל נדר

על אף פגיעת השריפה האחרונה באזור, הטיול בנחלים אורנית ונדר שבכרמל ניחן בכל הסגולות הנדרשות ממסלול טוב: זחילה במערה חשוכה ומפותלת, שרידים ארכיאולוגיים מימי האדם הקדמון והאדם הפחות קדמון, ניקבת מעיין איתנה, עץ שקמה עצום ופירות לקטוף הישר מהעץ.

 

איך מגיעים: מתחילים ברחוב החרוב, בקצה המזרחי של טירת הכרמל. מקצה הרחוב מתחילה דרך עפר מסומנת כחול על גדת נחל גלים. פונים שמאלה ונוסעים על הדרך כחצי קילומטר. באזור החווה מחנים את הרכב וממשיכים ברגל מזרחה כ-850 מטרים. בפיצול השבילים פונים שמאלה לשביל מסומן שחור ואיתו ממשיכים בעלייה כחצי קילומטר עד עץ שקמה גדול. במרחק 50 מטרים מהעץ נמצאות ניקבות עין קדם.

עוד פרטים תוכלו למצוא כאן.

 

רימונים, חרובים, תאנים, שקדים ופקאן בסטף 

על הטראסות המשוקמות בסטף גדלים כל המינים שתוכלו לחשוב עליהם וגם כאלה שאין סיכוי שתכירו. כי כאן גם דאגו לשחזר מינים ששייכים לארץ ישראל הקדומה וכבר פסו מהעולם. כבר בחניה למעלה תוכלו לקטוף חרובים מהעצים ועם הירידה מטה לכיוון המעיינות יתגלו עוד ועוד עצי פרי ובוסתן.

הדרך למעיין מלאה בעצי פרי. הסטף (צילום: חנן ישכר) (צילום: חנן ישכר)
הדרך למעיין מלאה בעצי פרי. הסטף(צילום: חנן ישכר)

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 1 (תל אביב-ירושלים) ויורדים במחלף הראל דרומה, לכביש 3965 על פי השילוט לצובה ועין כרם. לאחר כשלושה ק"מ, בכיכר, ממשיכים ישר עם השילוט לסטף. מתעקלים שמאלה עם הכביש ומחנים בחנייה העליונה של הסטף.

 

שקדים, רימונים ותאנים בחורבת בית עיתאב

השבילים באזור בית עיתאב ונחל מערה עליון אפופים בקסם של אזור שהיה מיושב במשך מאות שנים, ניטש - ועכשיו הטבע הפראי הולך ומשתלט עליו. טראסות ובוסתנים נותני פרי, מעיין נובע, מערת קולומבריום, ובין הסתיו לאביב - שפע של פריחה, כל אלה במסלול קצר וידידותי בהרי ירושלים.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 3866 מבית שמש לצור הדסה. כ-200 מטר אחרי הכניסה למושב נס הרים רואים מימין (מדרום) חניון גדול עם מקום לפיקניק. כאן חונים. שביל מסומן אדום יוביל אתכם כעבור כקילומטר וחצי אל חורבת בית עיתאב.

עוד פרטים תוכלו למצוא כאן.

 

ר' זה רימון. בוסתנים אפופים בקסם  (צילום: יעל צור, אתר מפה) (צילום: יעל צור, אתר מפה)
ר' זה רימון. בוסתנים אפופים בקסם (צילום: יעל צור, אתר מפה)

 

תאנים מצויינות בשביל הבארות, פארק בריטניה

בתוך מרחבי פארק בריטניה הגדושים חורש טבעי, יערות נטועים וחניוני פיקניק, עובר שביל מנוקד בורות ובארות מים, מערות חצובות בסלע, בוסתנים שובי לב וטרסות משוחזרות. עצי התאנה בבוסתנים מחזירים אהבה לאלה שטיפלו בהם בשנים עברו ומתהדרים בפרי טעים.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 383 מצומת תל עזקה לכיוון מערב. ליד הק"מ ה-18 פונים דרומה (שמאלה), עם השילוט לפארק בריטניה. נוסעים על הציר הראשי של הפארק, וכשני ק"מ אחרי הכניסה לפארק מגיעים לצומת שחמש דרכים מסתעפות ממנו. בחניון הפיקניק שליד הצומת חונים.

 

פירות שקמים בחולות אשדוד וניצנים

תתפלאו, גם בחולות אשדוד הצחיחים יש מה לאכול. לא רחוק ממגרש המשחקים הטבעי

של הדיונה הגדולה, נמצא חניון קק"ל ובו גדלים עצי שקמים גדולים. השקמים הם עצים נדירים בארץ ישראל שנותנים פירות אכילים ואף טעימים. הפירות של השקמים, ממשפחת התאנה, אינם פוריים ואין בהם זרעים כדי להפיץ את המין, אבל עובדה זו אינה פוגעת באיכות ובמתיקות שלהן.

 

איך מגיעים: נוסעים בכביש 4, יורדים במחלף עד הלום ופונים מערבה לאשדוד. לאחר חציית מסילת הרכבת פונים שמאלה, דרומה, לכביש. בכיכר ישר לדרך עפר המובילה במהרה לחניון השקמים.  

 

לעוד טיולים מומלצים היכנסו לאתר מפה.

 

הטבה מיוחדת לגולשי ynet: מנוי לחודש חינם באתר מפה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גודש את גדות הנחלים. פטל
צילום: אסף רונן
גם בטבע, לא רק בכרמים. ענבים
צילום: אסף רונן
מתוק ובשל. החרוב
צילום: אסף רונן
צילום: עומר יגאל
פירות השיקמה בעין קדם
צילום: עומר יגאל
מומלצים