שתף קטע נבחר

שמחון יגיש חוק להשוואת תנאי שכר לעובדי קבלן

שר התמ"ת עונה לפעילי המחאה וליו"ר ההסתדרות, ומגיש הצעת חוק להשוואת תנאי העבודה של עובדי הקבלן עם עובדים קבועים באותו תפקיד. ההסתדרות בתגובה: "איום השביתה עומד בעינו. דרישתנו להפסיק העסקה ע"י קבלנים של כמה שיותר עובדים ומעבר להעסקה ישירה לא כלולה בהצעה"

ההישג הבא של המחאה בדרך: שר התמ"ת, שלום שמחון, יגיש בשבוע הבא הצעת מחליטים לממשלה להסדרת זכויות עובדי הקבלן במגזר הציבורי.

 

 

הצעה קובעת שתנאי העבודה של עובדים שמועסקים בידי קבלני שירותים במגזר הציבורי יושוו לאלה של העובדים הקבועים באותם גופים. בנוסף, קובעת הצעת החוק, שהמדינה תבצע פיילוט לבחינת השוואת תנאים של עובדי מיקור חוץ בעבודה סוציאלית ובהוראה לאלה של העובדים הקבועים באותם תחומים.

 

עוד קובעת ההצעה, כי הממשלה תנחה את שר התמ"ת ליזום תיקוני חקיקה רלוואנטיים על מנת שיוזמת החקיקה תיחשב לחקיקת שוויון בעבודה, כלומר, שמעסיק שייתן תנאים פחות טובים לעובדי קבלן ייחשב למעסיק שמבצע אפלייה, שהיא אסורה על פי חוק. ההצעה כוללת גם את תחומי ההסעדה והסעות. ההצעה קובעת שיוקם צוות בהשתתפות נציגי התמ"ת, האוצר, נציבות שירות המדינה, לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים וההסתדרות, שיתכנן את ביצוע החוק.

 

לדברי שמחון: "הצעת המחליטים תבטיח העסקה הוגנת והשוואת תנאים מלאה לכל עובד בגופים הציבוריים, המועסקים באותו תפקיד אך זוכים לתנאים ושכר מפלים. ההשוואה תהיה כוללת , לרבות בכל הנוגע לפנסיה, ימי חופשה וימי מחלה. אנו עושים היום צעד גדול להגדלת השיוויון בעבודה שנוגע למאות אלפי עובדים".

 

ארגוני המחאה דרשו, שמחון הצטרף

בישראל יש כ-400 אלף עובדי קבלן, רובם במגזר הציבורי. הם מועסקים בתנאים גרועים בהרבה מהעובדים הקבועים באותם תפקידים, וסובלים מהלנות שכר ומפגיעות תכופות בזכויותיהם הסוציאליות. התופעה החלה בסוף שנות ה-80', עם הקפאת התקנים במגזר הציבורי בתוכנית הייצוב הכלכלי, כשחברות כוח האדם שימשו כמסלול עוקף לתקנים קבועים. לאחר מכן נחקק חוק חברות כוח אדם, שמחייב חברות לקלוט עובדי כוח אדם כקבועים אחרי 9 חודשי העסקה, אך החברות עקפו את החוק בקלות כששינו את שמן מ"חברות כוח אדם", ל"קבלנים חיצוניים" שכביכול רק מספקים שירות לגוף המעסיק.

 

הארגונים החברתיים המובילים את מחאת האוהלים דורשים לחסל את העסקת עובדי הקבלן ולהעביר את כל העובדים להעסקה ישירה. הדרישה הופיעה בכל רשימות הדרישות של ארגוני המחאה אך כמעט לא זכתה להתייחסות בדו"ח ועדת טרכטנברג.

 

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הכריז לפני כשבועיים על סכסוך עבודה כללי במשק, שמשמעותו היא איום בשביתה כללית, בדרישה לפתוח בהליך שיביא לקליטתם של כמה שיותר עובדי קבלן כעובדים קבועים. בעקבות האיום של עיני, נפתח מו"מ בין ההסתדרות לממשלה על עתיד עובדי הקבלן.

 

הצעת החוק של שמחון, אם תתקבל, תהווה ניצחון למחאה החברתית, אך לא תייתר את איום השביתה של עיני. מההסתדרות נמסר בתגובה: "איום השביתה עומד בעינו. אנחנו דורשים הפסקה של העסקה על ידי קבלנים של כמה שיותר עובדים ומעבר להעסקה ישירה, וזה לא כלול בהצעה הנוכחית".

 

ממטה המאבק של מחאת האוהלים נמסר בתגובה: "כל הצעת חוק לשיפור מצב עובדי הקבלן היא הצעה טובה, אבל הצעה שאינה כוללת מעבר עובדים להעסקה ישירה אינה מספיקה".


פורסם לראשונה 26/10/2011 16:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: עידו פלטוב
שלום שמחון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים