שתף קטע נבחר

מה לאכול כדי להימנע מדיכאון חורף?

15% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון חורף, אפילו בישראל שטופת השמש. למה שאנחנו אוכלים יש השפעה גדולה על המצב הרגשי שלנו - וניתן להקל את התסמינים. הנטורופתית רעות בר-לב מסבירה מה לאכול כדי לעבור את החורף בשמחה

עם הגיעם של ימי החורף, המאופיינים בחשיכה מוקדמת, ימים גשומים ושמש מכוסה בעננים, מופיעה תחושת כבדות גופנית, עייפות וצורך בשינה מרובה. גם מצב הרוח ירוד ואנחנו סובלים מחוסר חשק לפעילויות שהסבו לפני כן הנאה ומדחף בלתי מוסבר לאכילת מזונות עתירי פחמימות ושומנים - המובילים לא פעם לעלייה במשקל.

 

עוד על תזונה בחורף:

בלי תרופות: תזונה שתשמור אתכם בריאים בחורף

במקום תרופה: 10 מזונות העל שמגינים ממחלות

למנוע מחלות באמצעות האוכל: 11 הכללים

 

תסמונת זו נקראת seasonal affective disorder - דיכאון חורף. בין 10%-15% מאוכלוסיית העולם סובלת מדיכאון חורף, ורק בישראל, הנחשבת מדינה ים תיכונית רווייה בשמש, לוקים בו כמאה אלף איש מדי שנה.

 

למה שאנחנו אוכלים יש חשיבות למצבנו הרגשי ובעזרת התזונה ניתן להעלים, או לפחות לשפר משמעותית, את התסמינים המופיעים, לחסוך ימים מבוזבזים וק"ג עודפים, ולעבור את החורף בשלום. חשוב לדעת כי עצות אלו נכונות לכלל האוכלוסייה ובהחלט יעזרו להקל ואף לפתור תחושות דכדוך קלות. אם זאת, כאשר ישנו דיכאון מתמשך וחמור עד כדי פגיעה באורח חיים והנאת החיים מומלץ מאוד לפנות לטיפול. 

 

אז מה כדאי לאכול בחורף כדי למנוע דיכאון?

 

1. דגי ים צפוני

חשוב להקפיד לצרוך דגי ים צפוני (סלמון, טונה, מקרל והליבוט), המכילים אומגה 3, לפחות שלוש פעמים בשבוע. אומגה 3 משפיעה על תפקוד וגמישות קרומי התאים, החיוניים לשמירה על פעילותו התקינה של המוח ומערכת העצבים. תוספת אומגה 3 הראתה השפעה חיובית בטיפול במצבי דיכאון.

 

תה ירוק. ארבע כוסות ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תה ירוק. ארבע כוסות ביום(צילום: shutterstock)

 

2. בשר אדום רזה

הקפידו לצרוך בשר אדום רזה המכיל B12. תוספת של ויטמין B12 וחומצה פולית מומלצת לטיפול במצבי דיכאון. אלו מעוררים ומשתתפים בייצור דופמין, מוליך עצבי המשפר את מצב הרוח. מחקרים הוכיחו כי מחסור באלו שכיח בקרב הסובלים מדיכאון. כמו כן הם נמצאו בעלי תרומה משמעותית בטיפול במצבי דיכאון.

 

3. תה ירוק

לתה ירוק יתרונות רבים: תגובה נוגדת לחץ, השפעה אנטי דלקתית ולאחרונה נמצא גם שצריכת ארבע כוסות ביום של תה ירוק הובילה לשכיחות נמוכה יותר של תסמיני דיכאון.

 

4. ארוחות מסודרות

מומלץ להקפיד על ארוחות מסודרות המכילות את כל אבות המזון ולהימנע ממותקים ומפחמימות פשוטות. דיכאון החורף מביא עימו לא פעם דווקא את הדחף לדברי מתיקה ומאפים. אלו מתפרקים במהירות ואינם מכילים ערכים תזונתיים מועילים. התוצאה היא נפילה דרסטית ברמות הסוכר ועימה נפילה חדה במצב הרוח והערנות, תחושת תשישות ועייפות, דיכאון ודכדוך, חוסר ריכוז ועניין - והתשוקה למתוק חוזרת, מעין מעגל קסמים.

 

על מנת לצאת ממעגל זה יש להעדיף פחמימות מלאות המתפרקות לאט ושומרות על איזון ברמות הסוכר בדם לאורך זמן: אורז מלא, לחם שיפון מלא, שיבולת שועל, גריסי פנינה ובטטה. תוספת קטניות, שומן או חלבון בכל ארוחה יסייעו לכם גם לאזן את רמות הסוכר.

 

בשר אדום. בשביל ה-B12 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
בשר אדום. בשביל ה-B12(צילום: Index Open)

 

5. הימנעות מכמויות גבוהות של קפאין

קפאין, המצוי בקפה, קולה, תה, שוקולד וקקאו, אומנם נחשב לסם מעורר מתון, אולם במקביל הוא אינו תומך ומזין את הגוף ואף מתיש ומרוקן את מאגריו. מיד לאחר העלייה הרגעית מגיעה נפילה דרסטית, החמרה בעייפות ובכבדות, ועימם

נפילה חדה והחמרה במצב הרוח - עד כדי דיכאון.

 

6. צמחי מרפא

צמחים נוגדי דכאון: היפרקום ורודיוליה. משפרים את מצב הרוח ומייעלים את קליטת הסרוטונין בגוף על ידי הגברת רגישות מחסום דם המוח לקליטתו.

 

צמחים אדפטוגנים: צמחים בקטגוריה זו משפרים את יכולת הגוף להסתגל למצבי שינוי ולחץ על ידי השפעה תומכת ומאזנת על בלוטת האדרנל. שחיקתה של בלוטה זו גורמת לתשישות כללית ובעיקר תשישות נפשית. להשפעה זו מתייחסים כהשפעה מחזקת (Tonic) עבור האדם, הן מבחינת היכולת הפיזית והן הנפשית (שלושת הג'ינסנג הינם דוגמא לצמחים אדפטוגנים).

 

7. פעילות גופנית סדירה

במיוחד פעילות אירובית כהליכה (כגון טיול רגלי המזרים את הדם בגוף) ופעילות

עצימה כריצה, עלייה במדרגות, שחייה, ריקוד או ספינינג. במהלך הפעילות מופרש הורמון אנדרופין מבלוטת יותרת המוח. האנדרופין יוצר תחושה חזקה של עוצמה, אנרגטיות, מצב רוח טוב, שובע וסיפוק.

 

כמו כן, אין מחקר שאינו תומך בעובדה שלפעילות גופנית המבוצעת באופן קבוע יש השפעה נוגדת דיכאון המקבילה לזו המתקבלת דרך נטילת תרופות קונבנציונאליות נוגדות דיכאון.

 

8. חשיפה לשמש

אור השמש משרה שמחה ומחייה את הגוף. תחשבו על כך שבלי השמש לא היו חיים בכדור הארץ. החשיפה לקרני השמש מעוררת הפרשת סרוטונין, שלו תפקיד ראשי בתחושות וברגשות: התרוממות רוח כשיש ודיכאון כשהוא חסר.

 

הכותבת היא ד"ר לנטורופתיה וצמחי מרפא (N.D,CL.H) ומאמנת כושר אישית





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכאון חורף. גם בישראל
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים