שתף קטע נבחר

סוגרים שנה: אסונות הטבע הגדולים של 2011

תכלה שנה וקללותיה - נראה שאין מתאים מכך לתיאור 2011. מהצונאמי האדיר שהכה בחופי יפן וגרם למשבר גרעיני שטרם הסתיים, ועד לרעידות האדמה בניו זילנד וטורקיה, לשיטפונות בברזיל, אוסטרליה ותאילנד, ולהוריקן איירין שבעיקר הפחיד

פסולת צפה מיפן הגיעה בשבועות האחרונים לחופי מערב ארה"ב. ראשון להגיע היה מיכל ענק שנישא על הגלים עד לחוף הצפוני של מדינת וושינגטון. בעוד כשנה יתחילו להיפלט לחוף טונות של פסולת צפה, כולל, אולי, חלקי גופות שנעלי התעמלות משמשים להם מצופים. האסון המשולב ביפן, שכלל רעידת אדמה, צונאמי ומשבר גרעיני, נחרת בזיכרון העולמי וכאילו הותיר מאחור את שאר האסונות שפקדו את עולמנו השנה: רעידות האדמה בטורקיה ובניו זילנד, והשיטפונות באוסטרליה, בתאילנד ובברזיל.

 

יפן - הצונאמי

ביום שישי, ה-11 במרס, בשעה 14:46 (שעון מקומי) רעדה האדמה מתחת לאוקיינוס, צפונית-מזרחית ליפן. הרעש, בעוצמה של 9.0 בסולם ריכטר, במרחק 125 ק"מ מהחוף ובעומק 10 ק"מ בלבד, יצר נחשול ענק ששטף את מחוזות החוף. הגל שהתקרב במהירות וסחף כל שנקרה בדרכו תועד במצלמות רבות והתמונות של בתים שנעקרו ממקומם וספינות שהוטחו אל היבשה ריתקו וזעזעו את העולם.

 

אך זו הייתה רק ההתחלה. כשהמים נסוגו, נחשפו ממדי המוות והחל הליך השיקום הממושך. כ-16 אלף בני אדם נספו רשמית, וכ-3,500 נעדרים. כ-6,000 נפצעו. בנוסף לכך, גרם הנחשול למשבר גרעיני שטרם הגיע לסופו.

 

הגל פגע במספר תחנות כוח גרעיניות סמוכות לחוף, ומצב חירום הוכרז בעקבות קריסת מערכות הקירור בכורים בפוקושימה דאיצ'י (פוקושימה 1). התושבים באזור פונו ועד היום רבים מהם לא הורשו לחזור לבתיהם. במשך שבועות חומרת המצב בכורים הפגועים לא היה ברור, וחברת החשמל היפנית, TEPCO, הואשמה בהסתרה מכוונת של האמת ובחוסר אונים למול המשבר הגרעיני.

 

עיירה נשטפת בצונאמי

 

היום, תשעה חודשים לאחר הצונאמי, הכריזה החברה כי הטמפרטורה של הדלק בכורים בפוקושימה דאיצ'י ירדה לרמה שבה לא מתרחשת עוד תגובה גרעינית וקרינה מועטה בלבד דולפת. מצב זה נקרא "כיבוי קר" והוא אבן דרך במאמץ לייצוב המפעל. הוא מסמן מעבר לשלב הבא של ניקוי.

 

אך המצב בתחנת הכוח רחוק מלהיות ברור, שכן רמות הקרינה עדיין לא מאפשרות למהנדסים להתקרב לכורים עצמם, והם מסתמכים על סימולציות מחשב ומידע אקראי. נוסף על כן, כל כמה שבועות מתגלה קרינה רדיואקטיבית במוצרי מזון שונים.

 

טורקיה וניו זילנד - רעידות אדמה

ב-22 בפברואר, באחר צהריים עמוס, פקדה רעידת אדמה בעוצמה של 6.3 דרגות בסולם ריכטר את העיר קרייסטצ'רץ' שבניו זילנד. הייתה זו למעשה רעידת משנה של רעש אדמה חזק יותר, 7.1 בסולם ריכטר, שהכה בעיר רק חמישה חודשים קודם לכן. 181 בני אדם נספו ברעש בפברואר, בהם שלושה מטיילים ישראלים צעירים, עופר מזרחי, גבי אינגל ועופר לוי.

 

 

ב-13 ביוני נחרדה שוב העיר בשל שתי רעידות משנה סמוכות וחזקות, הראשונה בעוצמה של 5.2 והשנייה בעוצמה של 6.0. על אף קרבתן לפני השטח, לא היו נפגעים.

 

צילום: רויטרס

 

ב-23 באוקטובר פקדה רעידת אדמה בעוצמה של 7.2 בסולם ריכטר את מזרח טורקיה. מוקד הרעש היה סמוך לעיר ואן, באזור הכורדי ברובו הסמוך לגבול איראן. למעלה מ-600 בני אדם נהרגו, ויותר מ-4,000 נפצעו. הטיפול האיטי של הרשויות בנפגעי הרעש עורר תרעומת נגד השלטון הטורקי והאשמות באפליה על רקע אתני, שאף הביאו להתנצלות רשמית.

 

חרף המתיחות הדיפלומטית בין טורקיה לישראל, הציעה ירושלים סיוע הומניטרי, ואנקרה קיבלה את ההצעה כעבור מספר ימים, והסכימה לקבל מבנים יבילים, מעילים ושמיכות.

 

אוסטרליה, ברזיל ותאילנד - שיטפונות

שיטפונות הענק באוסטרליה החלו למעשה בסוף השנה שעברה, עם גשמי זעף קיצוניים שפקדו את מדינת קווינסלנד שבצפון-מערב היבשת. למעלה מ-40 בני אדם בהצפות שפגעו בעיקר בבריסביין – העיר השלישית בגודלה באוסטרליה. הגשם לא הפסיק לרדת במשך תקופה ארוכה והמים המשיכו להציף אזורים נרחבים במדינה במה שכונה "צונאמי יבשתי".

 

מלתעות באוסטרליה: כריש שחה במקדונלד'ס

 

בינואר גרמו הגשמים הבלתי פוסקים לשיטפונות קטלניים בברזיל, וגבו את חייהם של למעלה מ-900 בני אדם במדינת ריו דה ז'ניירו. רבים מהם נספו בשורה של מפולות בוץ שגרמו המים. חזאים במדינה העריכו שב-24 שעות ירדו גשמים בכמות המקבילה לחודש ימים.

 

השיטפונות ומפולות הבוץ בברזיל

 

בתאילנד פגעו השנה מספר גלים של שיטפונות, באחרון שבהם, שהחל בקיץ ונמשך עד נובמבר, קיפחו את חייהם למעלה מ-600 שני אדם. המים אף הציפו חלקים בבירה בנגקוק והרשויות במדינה הודיעו כי מדובר בהצפות הקשות ביותר שפקדו אותה ב-50 השנים האחרונות.

 

ארה"ב - האסון שלא קרה?

הוריקן איירין, ההוריקן רב העוצמה הראשון של העונה, הטיל את חיתתו על מיליוני אמריקנים. מבועתים מזיכרונות הוריקן קתרינה שהחריב את ניו אורלינס וחשף את אוזלת ידו של הממשל, ערכו הרשויות בחוף המזרחי והממשל הפדרלי הכנות קדחתניות. מרכז חירום הוקם ואלפים פונו מבתיהם. הרכבת התחתית בניו יורק נסגרה ותושבי העיר השוקקת נקראו להתבצר בבתיהם.

 

אולם ההיערכות של השלטונות לא הועמדה למבחן אמיתי. ההוריקן אמנם יצר מגע עם הקרקע פעמיים,

ב-27 וב-28 באוגוסט, אך בסופו של דבר נחלש עם התקדמותו צפונה. עם זאת, ההוריקן גבה את חייהם של למעלה מ-50 בני אדם, וזרע הרס רב במסעו, מהאיים הקריביים ועד קנדה.

 

תעשיית הביטוח, המסכמת בימים אלה את 2011, מציבה את השנה הקטלנית כשנייה היקרה בהיסטוריה מבחינת תביעות בגין אסונות טבע. חברת ביטוח המשנה "סוויס רה", השנייה בגודלה בעולם, הודיעה כי התביעות מסתכמות ביותר מ-100 מיליארד דולרים – כפליים מתביעות 2010. השנה היקרה ביותר הייתה 2005, השנה שבה הכה הוריקן קתרינה בניו אורלינס.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחלץ גופות ביפן בדקת דומייה
צילום: רויטרס
נשיא חברת החשמל מתנצל בפני תושבים בפוקושימה
צילום: AP
זוג יפני במקלט ביפן
צילום: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Miho Takahashi
מעבורת שנסחפה לחוף ו"עגנה" על בית
צילום: AP Photo/The Yumiuri Shimbun
הצפות ליד בנגקוק, תאילנד
צילום: AFP
ארקיס יונוס. הנער בן ה-13 חולץ מבין ההריסות במזרח טורקיה, אך מת מפצעיו
צילום: רויטרס
מנזקי רעידת האדמה בקרייסטצ'רץ'
צילום: AFP
מומלצים