שתף קטע נבחר

אילו מוצרים פטורים ממכס? מדריך לצרכן המבולבל

החלטות הממשלה להפחית את המכס על מגוון מוצרי צריכה ולפטור ממכס ייבוא בדואר עד סכום של 1,200 שקל השאירו את הציבור אובד עצות. מתי נכנסים השינויים לתוקף, למה בגדי ילדים פטורים וביגוד לתינוקות לא, והאם גם בנתב"ג שמעו על השינוי? מורה נבוכים לרזי התקנות החדשות

קיץ 2011 ייזכר, בין היתר, כקיץ שבו הוכרזו המכסים כאויב הצרכנים מספר אחד. זה החל במחאת הקוטג' שהעלתה לתודעה את גובה המכסים על יבוא גבינות ומוצרי חלב. בהמשך פרסמה ועדת טרכטנברג שתי המלצות שאומצו בידי הממשלה - להפחית את מכסי הייבוא על מגוון מוצרים, בניסיון לפתוח את השוק לתחרות מחו"ל, והענקת פטור גורף על מכס בייבוא דרך הדואר עד לסכום קניה של 1,200 שקל - והסתיים אתמול בקביעה הנחרצת של בנק ישראל, שהמכסים בתחום המזון היו בין הגורמים העיקריים לכך שמחיר האוכל בישראל גבוה ב-20% מהרמה המתבקשת בהתאם לגובה ההכנסה בארץ.

 

ניתן ורצוי לשאול, עד כמה המכסים באמת פוגעים ברווחת האזרח. ראשית יש לקחת בחשבון את העובדה שחלקם נועדו להגן על מקומות עבודה בישראל, וכמה מהם אף מהווים צידוק בלעדי לקיומם של מפעלים שמעסיקים מאות עובדים.

 

בנוסף, יש לקחת בחשבון שהקביעה כי המכסים אשמים ביוקר המחיה היא בראש ובראשונה קביעה של גופי השלטון בארץ (בנק ישראל, הממשלה), שמאמינים בלב שלם בכוחו הבלעדי של השוק החופשי ליצור רווחה וקידמה. בהפנותם אצבע מאשימה כלפי חסמי הייבוא, טוענים נציגי השלטון כי הבעיה אינה בהיעדר התערבות ממשלתית, אלא בעודף התערבות ממשלתית. השוק החופשי לא מספיק חופשי - הם אומרים לנו.

 

לבסוף, יש גם לזכור שהפחתת מכסים היא פתרון נוח במיוחד לממשלה, המנסה להדוף דרישות חברתיות לתוספות בתקציב. היקף המכסים בישראל אינו גבוה יחסית ולא תורם רבות להכנסות המדינה. במובן זה, ויתור על מכסים הוא פתרון קל יותר מאשר סבסוד מוצרים, הגדלת קצבאות או הפחתת המסים העקיפים (מע"מ, הבלו על דלק).

 

אך גם אם נניח ששתי ההחלטות הממשלה, האחת על הפחתת המכס במוצרים נבחרים והשנייה על פטור ממכס בייבוא דרך הדואר (כלומר, רכישות באינטרנט), הן בשורה של ממש לציבור. יישומן עד כה קלוקל וההודעה עליהן יצרה בלבול רציני.

 

הצרכנים לא יודעים שהצו עדיין לא בתוקף

"החלטות הממשלה הן צעד מבורך שנועד לעודד יבוא אישי כאמצעי להתמודדות עם המחירים בארץ, אך היישום שלהן לא הושלם נכון לרגע זה", אומר אודי כספי, מנכ"ל הסניף הישראלי של TNT אקספרס - חברת הדואר ההולנדית לשעבר, שהפכה היום לאחת מחברת השילוח הגדולות בעולם.

 

TNT אקספרס, בדומה לחברות כמו פדקס ואמריקן אקספרס, עוסקת כיום יותר ויותר בענף הקניות דרך האינטרנט. החברה מציעה ללקוחות שירותי שילוח זולים ויעילים, המאפשרים גם לתושבי ישראל לרכוש סחורה מחנויות מקוונות ברחבי העולם, שאינן מבצעות בהכרח משלוחים לארץ.

 

הצרכנים מבולבלים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הצרכנים מבולבלים (צילום: shutterstock)

 

לדברי כספי, בשוק שורר בלבול מוחלט. ההמלצה הראשונה של ועדת טרכטנברג, להפחית את המכס על מוצרים שונים ללא קשר להיקף הרכישה, עברה בממשלה ואושרה בצו על ידי שר האוצר. עם זאת, ההחלטה על פטור גורף על כל המוצרים עד לסכום קניה של 1,200 שקל אושרה בממשלה, אך שר האוצר עדיין לא חתם על הצו ולכן היא אינה בתוקף.

 

כספי מספר אודות צרכנים רבים שבלבלו בין שתי ההחלטות ורוכשים מוצרים ברשת מתוך הבנה שהם ייהנו מפטור ממכס. כאשר הם מחויבים במכס, הם מתלוננים ומבקשים להחזיר את המוצר. "אנשים חושבים שהם פטורים ממכס מה-1 בינואר אבל הם לא. אנחנו מוצאים את עצמנו מסבירים לאנשים למה הם לא מקבלים פטור וחלקם אפילו מבקשים שנציג להם מסמכים שמוכיחים שהמכס עדיין בתוקף".

 

מרשות המסים נמסר, כי העבודה לקראת אישור הפטור ממכס נמצאת בישורת האחרונה, ועד סוף חודש ינואר יחתום שר האוצר על הצו.

 

תיקים מבד פטורים - תיקים מעור לא

הצרות עם יישום ההטבות החדשות לא מסתיימות כאן. גם ההטבה שכבר אושרה בצו ממשלתי, המורה על ביטול המכס עבור מוצרים מסוימים, יוצרת בלבול בקרב האזרחים. כדי להגן על תעשיות מקומיות ועל הסכמי סחר של ישראל, בחרו בממשלה שלא להחיל את ההמלצה על ביטול מכסים על כל המוצרים ופרסמו רשימה של מוצרים שאינם מיוצרים בארץ שעבורם לא ייגבה מכס.

 

ברשות המסים פרסמו את הרשימה לפני שאושרה ההצעה, על מנת להעניק לציבור זמן להביע הסתייגויות. אך לדברי כספי, גם מי שמקצועו דורש ממנו להיות מצוי ברזי המכס הישראלי, אינו יכול באמת להבין את השיקולים שעומדים מאחורי הרשימה, לא כל שכן האזרח הממוצע.

 

למה חולצה מכופתרת לנשים אינה פטורה ממכס? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למה חולצה מכופתרת לנשים אינה פטורה ממכס?(צילום: shutterstock)

 

"הצו מבטל את המכס על חולצה מכופתרת מכותנה לגבר, אבל משאיר את המכס על חולצה מכופתרת מכותנה לאישה", מציג כספי דוגמה אחת מיני רבות לאבסורד שבתקנה החדשה. "אם החולצה לגבר אינה מכותנה אלא מבד סינטטי, אז היא לא פטורה ממכס".

 

עוד דוגמאות נפלאות מהתקנה: ההורים הצעירים יכולים להירגע, התקנה פוטרת ממכס חלקי חילוף לעגלות תינוק (על העגלות עצמן אין מכס מלכתחילה). אך בתחום הביגוד נכונה להם אכזבה. ביגוד לגברים ולילדים פטור ממכס, לפי התקנה החדשה, אך ביגוד לתינוקות לא.

 

האבחנה הזו מעניינת, בהתחשב בעובדה שאין הגדרה ממשית בדיני המכס למה הוא בגד לתינוקות ומה הוא בגד לילדים. תנורי בישול שעובדים על גז פטורים מעתה ממכס - ותנורים חשמליים לא. תיקים מבד פטורים - ותיקים מעור לא.

 

הדקויות שבתקנות רבות וקצרה היריעה מלפרטן. אך לכל בר דעת ברור כי על סמך הפחתות כאלה יהיה קשה לייבואנים לייצר מערכת תמחור אחרת שתוביל להוזלה של ממש במחירים לצרכן. "אם הממשלה הייתה מסתפקת בהפחתה של המכס ל-4% ולא בביטול כולל, אבל מכילה אותו באופן גורף על כל המוצרים, זה היה כבר יותר נכון", אומר כספי.

 

קניתם בעצמכם בחו"ל? תשלמו יותר

זאת ועוד, יש להזכיר כי הפחתת מכסים לייבואנים היא צעד אפקטיבי רק במקרים שבהם הסחורה מיובאת ממדינות אפריקה או אסיה. הסיבה לכך היא, שעם רוב מדינות אירופה ואמריקה יש לישראל הסכמי סחר חופשי ולכן המכס לא חל על מוצרים אלה מלכתחילה. הייבואן משלם רק מע"מ ומס קניה ואותם הוא ימשיך לשלם.

 

דווקא התקנה השנייה, שטרם אושרה, יותר אפקטיבית. נכון, גם בייבוא אישי, אין מכס על מוצרים שנרכשו באירופה ואמריקה. אבל כדי ליהנות מהפטור יש להציג לפקידי המכס תעודת קניה המוכיחה שהמוצר יוצר בארץ שיש עימה הסכם סחר חופשי. לצרכן הקטן שקונה דרך האינטרנט קשה להשיג תעודה כזו ולרוב הוא משלם את המכס ללא קשר לארץ שבה יוצר הפריט. לשם כך יוצרה תקנה שפוטרת לחלוטין ממכס בקניה עד 1,200 שקל.

 

אך גם לתקנה זו – ושוב, יש להדגיש כי היא עדיין לא בתוקף - יש אותיות קטנות. הפטור ממכס עד לסכום קניה של 1,200 שקל הוא עבור הזמנה דרך הדואר, אך לא עבור מוצרים שעימם נכנס הצרכן לארץ דרך נמל התעופה.

 

בשדה התעופה, ייהנו הצרכנים מפטור ממכס רק עד לסכום קנייה של 200 דולר. משמעות הדבר, היא שהרוכשים באינטרנט ייהנו מפטור ממכס שהרוכשים בחו"ל לא ייהנו ממנו. במקרים מסוימים, ייווצר מצב שבו עדיף לקנות באינטרנט ולא בחו"ל.

 

מורה נבוכים: מה יש לזכור כשמזמינים באינטרנט?

  • המכס אינו הכל: בישראל נהוגים 3 מסי קניה. מכס, מס קניה ומע"מ. גם אם המוצר שרכשתם פטור ממכס (סכום קנייה של עד 1,200 שקל) עדיין תשלמו מע"מ ומס קניה. בקניה עד 50 דולר, תיהנו מפטור מוחלט מכל שלושת מיסי הקניה.

 

  • גם אם הזמנתם מוצר שמיוצר במדינה שיש עימה הסכם סחר חופשי, יש להציג תעודת מקור המעידה על כך שהמוצר יוצר באותה ארץ. בלעדיה, לא תהיו פטורים ממכס. המדינות שעימן יש לישראל הסכם סחר חופשי הן: קנדה, ארה"ב, מקסיקו, ברזיל, אורוגוואי, פרגוואי, ארגנטינה, כל 27 מדינות האיחוד האירופאי, איסלנד, נורבגיה, שווייץ, ליכטנשטיין וקיימים גם הסכמים מוגבלים לגבי מוצרים מסוימים ממצרים וירדן.

 

  • עלות האריזה ודמי המשלוח כלולים בחישוב המחיר. כלומר, אם עלות המוצר נמוכה מ-1,200 שקל אבל האריזה ודמי המשלוח מקפיצים את המחיר מעבר לרמה זו, לא תוכלו ליהנות מההטבה לכשתאושר.

 

  • דרך לחסוך בדמי משלוח: לבדוק את האפשרות להזמין דרך אתר של חברת שילוח (פדקס, TNT אקספרס, אמריקן אקספרס ועוד), חברות אלה מציעות לפעמים דמי משלוח משתלמים יותר כי הן נהנות מכך שמשלוח בתוך ארץ הייצור הוא לעתים בחינם והן גם עוסקות רק במשלוח ויכולות לייעל את העלויות שלהן כדי להציע מחיר אטרקטיבי יותר לצרכן.

 

  • דרך לחסוך בעלות האריזה: בהזמנות מאתרים קטנים ובינוניים ובעיקר ממוכרים ב-EBAY, ניתן להעיר הערות בנוגע להזמנה בשלבי סיום הרכישה. בהערות אלה אפשר לבקש מהמוכר/חנות לארוז את המוצר באריזה חסכונית בנפח ולאחד משלוחים (במידה והזמנתם כמה מוצרים מאותו גורם) לצורך חיסכון בעלויות ההובלה.

 

  • לנפח האריזה יש חשיבות גדולה! עלות המשלוח היא לפי נפח האריזה וברכישת מוצרים שנארזים בחבילות גדולות יחסית, כמו צעצועים, גודל האריזה יכול להפוך את הרכישה באינטרנט ללא כדאית.

 

  • ניתן לבקש מחברת שילוח גם לטפל בהליך שחרור החבילה מהמכס. זה חוסך את הזמן והטרחה שבהתמודדות עם הביורוקרטיה ורוב החברות אינן מחייבות יותר עבור שירות זה כאשר היקף הרכישה נמוך מ-1,000 דולר.

 

  • באתרי החברות קיימות קטגוריה מיוחדת של מוצרים במבצע: SALE/CLEARANCE. מומלץ לחפש מראש בקטגוריה זו או בקטגוריית ON-LINE ONLY, שם נמכרים מוצרים הזמינים רק באינטרנט ולרוב מחירם נמוך יותר מזה של מוצרים שנמכרים גם בחנויות.

 

  • אם אתם חוששים מחשיפת כרטיס האשראי ברשת, ניתן להשתמש במוצרים כמו Pay Pal, כרטיס אשראי נטען ודומיהם, המאפשרים רכישה מבלי לחשוף את פרטי חשבון הבנק.

 

  • וליתר ביטחון: דאגו לבקש חשבונית למייל או עם קבלת החבילה, כדי שניתן יהיה להוכיח ששילמתם פחות מ-1,200 שקל.

פורסם לראשונה 20/01/2012 14:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: index open
אודי כספי מנכ"ל TNT אקספרס
צילום: קובי קנטור
מומלצים