שתף קטע נבחר

צבע בטבע: מסלולי טיול שיביאו לכם את הפריחה

מעצי שקד בצפון, דרך פריחת האירוס (שהקדים) במרכז, ועד הכלניות שכה מזוהות עם הדרום - הנה כמה מקומות שיבטיחו לכם יום טיול בין שלל הצבעים בחורף. לא לשכוח מגדיר פרחים

הפריחה בשיאה בימים אלו, בהם הומטרו עלינו משקעים רבים. עם בואם של ימים יפים ובהירי שמים, זהו פשוט חטא לא לצאת לטבע וליהנות ממה שיש לו להציע.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

 

מפריחת השקד בצפון, דרך אירוס הארגמן שכבר זוקף ראשו במרכז ועד הכלניות שכה מזוהות עם הדרום - הנה כמה מסלולי טיול אל עבר הפרחים שיכניסו לכם מעט צבע לחיים.

 

הרי נפתלי ואצבע הגליל: עצי שקד

רכס הרי נפתלי ואצבע הגליל, אזור שהחורף מיטיב עמו מאוד, משתתף בחגיגה הארצית ומפריח את עצי השקד שבו.

 

השקד קודם פורח, אחר כך מלבלב ורק אז נותן פרי, לכן בזמן ט"ו בשבט אפשר להשיג את הפירות הטעימים של עץ השקד רק בפיצוחיה הקרובה. אבל מה זה משנה, העיקר שיש לבן בעיניים, שמחה בלב ושעמק החולה פרוס מתחת.

 

איך מגיעים: נוסע בכביש 90 לקריית שמונה, בתל חי פונים שמאלה, מערבה, לכביש 9977, חולפים על פני אתרי תל־חי, כפר גלעדי ומחצבת כפר גלעדי, ואחרי כ־4 ק"מ, ליד מיבנה ארעי וכמה צמחי נוי שביניהם דקל שפל צמרת, פונים שמאלה לדרך סלולה.

עץ שקד בגליל (צילום: יעל צור אתר מפה) (צילום: יעל צור אתר מפה)
עץ שקד בגליל(צילום: יעל צור אתר מפה)

 

ארבל: יקינתון ועירית גדולה

הר ארבל הוא שיאו של גוש הרים נטוי, שאגפו הצפוני- מזרחי צונח במצוק אל בקעת גינוסר. המצוק מתנשא כ- 400 מ' מעל הכינרת, ויש בו כל המרכיבים שטיול טוב נזקק להם: תצפית מרהיבה, ירידה הרפתקנית, מבצר מערות ציורי, וגם צמחים רבים, שאחדים מהם נדירים.

 

עד שלא עוברים את הכניסה המוסדרת של רשות הטבע והגנים אי אפשר לנחש מה מצפה מן העבר השני. בקעת הכינרת, תצפית לגולן ולגליל ומבט מרהיב למצוקים.

 

מתחת להם שרידי "קן נשרים" - מבצר חצוב ובנוי בהר, שאותו, קשה להאמין, כנראה ניסו פעם לכבוש בעזרת ארגזים מלאים בחיילים ששולשלו מראשי המצוקים. הטיול הרגלי הקלאסי אל בקעת ארבל, כפר חיטים ומושב ארבל, שסופו בטבילה במי הכינרת או תענוגות אחרים לאורך חופיו של האגם. באזור פורחים עתה יקינתון עיריות ועוד מעט גם עריוני צהוב.

 

איך מגיעים: הנסיעה אל הר ארבל מתחילה בנסיעה אל מושב ארבל: בצומת כפר חיטים פונים מכביש 77 אל כביש 7717, ואחרי נסיעה של כשלושה ק"מ פונים ימינה (צפונה) לכיוון מושב ארבל. לפני הכניסה למושב פונים שמאלה אל כביש העוקף את היישוב ומוליך אל חורבת ארבל ואל שמורת ארבל (יש שילוט). סעו בזהירות.

 

עירית גדולה  (צילום: קרנה גולד) (צילום: קרנה גולד)
עירית גדולה (צילום: קרנה גולד)

 

רכס בשנית: אירוס הלבנון ורקפת יוונית

ארץ ישראל היא חלק מאגן הסהר הפורה, שבו התחילה המהפכה החקלאית לפני 15 אלף שנה. ראשוני החקלאים השתמשו בזרעים של צמחי בר, אך בתוך מאות שנים עברו זני הבר סלקציה והופיעו צמחי התרבות הראשונים - כולם צמחי מאכל שמוצא הבר שלהם באזורנו.

 

בין יערות האלון של צפון הגולן גדלים לפחות ארבעה מאבות הבר של דגני הלחם: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. כמו כן גדלים כאן אבות הבר של השזיף, האגס והשקד. את אלה, ועוד רבים אחרים, תוכלו לראות ביער האלונים של רכס בשנית בגולן. הפריחה שמצפה לכם עתה כוללת את אירוס הלבנון ורקפת יוונית.

 

איך מגיעים: במרחק 1.5 ק"מ מצפון למושב אלוני הבשן מסתעף כביש צר מכביש מספר 98. עץ ברוש יחיד גדל ליד ההסתעפות ומבטיח שתבחינו בה ותפנו מזרחה אל הכביש הצר, העולה אל רכס בשנית ואל רגלי הר חוזק (תל חזאיקה). בצומת הראשון פונים ימינה (דרומה), ולאחר נסיעה של עוד קילומטר אחד מגיעים למקום שבו מסתעפת מהכביש דרך סלולה העולה אל מוצב הר חוזק. ליד ההסתעפות יש רחבת חניה קטנה. כאן מתחיל מסלול ההליכה.  

 

נחל פולג: אירוס הארגמן

האירוסים האצילים החלו בפריחתם במרכז הארץ. חוף השרון, מקום שבדרך כלל באים אליו כדי להשקיף על הים, מתגנדר לאיטו גם באירוסים.

 

הריכוז המרשים ביותר של פרח נהדר זה נמצא בשמורת האירוסים בנתניה. כקילומטר מדרום לה נמצאת שמורת פולג המתהדרת בפריחה שופעת.

 

איך מגיעים: במחלף פולג פונים מערבה לנתניה. נוסעים על שדרות בן גוריון, חולפים על פני הצומת עם רחוב שלום עליכם, אז כבר רואים משמאל את האנטנה המסמלת את שמורת האירוסים. בהזדמנות הראשונה עושים פרסה ונכנסים ימינה לחניון החולי לצד הכביש.

אירוס ארגמן (צילום: יאיר זיידנר) (צילום: יאיר זיידנר)
אירוס ארגמן(צילום: יאיר זיידנר)

 

נחל שובה: כלניות אדומות

מרבדי הכלניות של נחל שובה נמצאים דרומית ליישוב שוקדה. הם אולי פחות מפורסמים מבני משפחתם שבשמורת ביתרונות בארי, הנמצאים מעברו השני של כביש 232, אבל היופי נשאר במשפחה וגם כאן, הצבע האדום משתלט על פני הקרקע בחודשי החורף.

 

איך מגיעים: כביש 232, בין הישובים בארי לשוקדה.

 

כלניות בנחל שובה  (צילום: באדיבות אתר מפה) (צילום: באדיבות אתר מפה)
כלניות בנחל שובה (צילום: באדיבות אתר מפה)

 

אזור מושב טל שחר: רקפות

מראש הרכס הנמצא דרומית למושב טל שחר יש תצפית מעולה על הסביבה. כל הנוף השפלתי פרוש לפניך, נחל שורק המגיע מהרי ירושלים ובית שמש, עוקף את הגבעות מצפון ומבט מזרחה יגלה את העמק שיצר הנחל בין היישובים צרעה וישעי.

 

למרגלות הרכס, מדרום לנחל שורק, נמצא תל בטש המזוהה עם תימנה המקראית, ממנה הגיעה אחת מאהובותיו של שמשון הגיבור. גבולות התל ברורים הודות לסוללה בת ארבעת אלפי שנים שמקיפה אותו.

 

בחורף מכסות הרקפות את מדרונות הרכס, כדי לראות אותן כדאי ללכת על קו הרכס, לכיוון מזרח, ולשטוף את העיניים. מי שרוצה להאריך בטיול ירד חזרה אל החנייה והרכב וימשיך על השביל בכיוון דרום מזרח, במקביל למסילת הברזל, עד ישעי ובית שמש. ערוץ נחל שורק מלווה את ההליכה ובדרך פרדסים, יער נטוע, בוסתנים והרבה בעלי כנף. בעלי 4X4 יוכלו לטפס מישעי דרומה, דרך השבילים, ובתוך היער, לכיוון אזור התעשייה ולמצוא מקומות יפים לפיקניק, תצפית על בית שמש והרי יהודה, ושרידי התיישבות קדומה.

 

איך מגיעים: יוצאים ממרכז טל שחר דרומה, חוצים כיכר וממשיכים ישר על כביש משובש. חוצים בעזרת גשר את פסי הרכבת, נכנסים ליער ומטפסים בשביל האמצעי עד לחנייה. משם הולכים רגלית 400 מ' לאורך הגדר שמימין ופונים שמאלה להליכה על קו הרכס ולתוך יער אורנים.

רקפות מחכות לכם ליד טל שחר (צילום: באדיבות אתר מפה) (צילום: באדיבות אתר מפה)
רקפות מחכות לכם ליד טל שחר(צילום: באדיבות אתר מפה)

 

רמת הנדיב: טיול שיש בו הכל 

הדרך, שבמרכזה מעיין נקבה קדום, עוברת בתוך רמת הנדיב, בשביל צבעוני ופורח, רצוף תצפיות נוף. ויש גם חווה חקלאית ואפילו שרידים מציתי דמיון מארמון הרודיאני מפואר עם בריכת שחייה ובית מרחץ פרטי. סיום ראוי לטיול תמצאו בגני הנדיב הפורחים תמיד, שהברון אדמונד דה-רוטשילד ורעייתו הובאו בהם למנוחתם האחרונה.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 652 מבנימינה לזכרון יעקב. כקילומטר מדרום לזכרון יעקב פונים שמאלה, מערבה, על פי השילוט לרמת הנדיב. במחסום השני ממשיכים לנסוע ישר עד החנייה המערבית.

 

לעוד טיולים מומלצים היכנסו לאתר מפה.

 

הטבה מיוחדת לגולשי ynet: מנוי לחודש חינם באתר מפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר זיידנר
יקינתון מזרחי. תמצאו אותו בארבל
צילום: יאיר זיידנר
צילום: יעל צור אתר מפה
עץ שקד. פורח בלבן וורוד גם בגליל
צילום: יעל צור אתר מפה
מומלצים