שתף קטע נבחר

להתעלף עליהם: מערות עטלפים שניתן לבקר בהן

עשרות אלפי עטלפים מקיצים בימים אלו משנת החורף שלהם - אירוע שיצויין בהפנינג חגיגי בעין חמד. אז לכבוד שנת העטלף הבינ"ל, הנה כמה מערות שבהן תוכלו למצוא את היצורים הקטנים

בישראל כ-30 מינים של עטלפים. חשיבותם לאיזון האקולוגי בטבע ולאדם הובילה את האו"ם להקדיש את השנתיים הקרובות להעלאת המודעות לעטלפים.

 

עוד בערוץ התיירות:

 

העטלפים הם חיות בר ולכן אסור לגעת בהם, כי הן עלולות לנשוך במידה ויחושו כי רוצים לתקוף אותם. אפשר לראות אותם בכל הארץ. על מנת להתמצא בלילה, העטלפים מוציאים גל קול, ועליו חוזר הד שעליו הם מגיבים שנקרא סונאר.

 

הסונאר חוזר אליהם וכך הם יודעים כיצד להתמצא. אוזן האדם לא מסוגלת לשמוע את התדרים הללו, אלא, רק אם ברשותך גלאי עטלפים - מכשיר אלקטרוני שמתרגם את קולות הסונאר. המכשיר הזה יכול לתרגם את הקולות לתדר שאנו יכולים לשמוע.

 

ברחבי הארץ ישנם מספר מערות בהן ניתן לפגוש בעטלפים, כשאחת מהן, והמוכרת שבהן, היא מערת התאומים שבנחל מערה, שהיתה סגורה בשל לינת החורף של העטלפים. מערה זו משמשת כאכסנייה הגדולה בישראל ללינת החורף של העטלפים, ונסגרת מדי שנה למהלך החורף מאחר שהפרעות מבקרים עלולה להעיר את העטלפים ולסכן אותם. במערה הייחודית לנים במהלך החורף עשרות אלפי עטלפים, רובם עטלפי חרקים ופירות.

 

אז לכבוד "שנת העטלף הבינלאומית" שנפתחה לא מכבר, הנה מספר אתרים מרכזיים שבהם ניתן לראות וללמוד על הייצורים הקטנים.


במערת התאומים תוכלו לראות אותו. עטלף פירות (צילום: עזרא חדד)

 

מערת התאומים

אזור: מערת התאומים נמצאת בהרי יהודה, קרוב לבית שמש.

דג קושי: קל.

מערת התאומים שבנחל מערה משמת כאכסנייה הגדולה בישראל ללינת החורף של העטלפים. במערה חיים ארבעה מיני עטלפים, כשהעיקריים מביניהם הם עטלפי הפירות ועטלפי החרקים, שיפגשו אתכם יש בכניסתכם למערה.

 

המערה נמצאת בלב שמורת נחל דולב ועל כן אפשר לשלב את הביקור במערה ביחד עם טיול מרהיב באזור. מערת התאומים היא מערה קרסטית גדולה שנוצרה כתוצאה מתהליכי המסה של סלעי הגיר. ניתן לסייר במערה בסיוע פנס, בשביל התחום בחלקו במעקות ברזל ומוביל ל"עמוד חמדאן" ולמעיין הזעיר שבמערה. האגדה מספרת שאישה עקרה שתתה ממימי המעיין וילדה תאומים - ומכאן שם המערה. שם הנחל עצמו מנציח את המערה (נחל המערה).

 

לאחר הביקור במערה, נמשיך במורד הנחל, דרך חורש טבעי, עד לרחבת החנייה - מהלך כ- 20 דקות (כק"מ אחד). בדרך כדאי לשים לב לכפיפת שכבות הסלע, הנוחתות לעבר השפלה. סיום המסלול נמצא באזור "עמק התלם" של נחל זנוח - בגבול הטבעי בין הרי יהודה והשפלה.


אכסנייה ללינת החורף. עטלף במערת התאומים (צילום: אבי חיון, קק"ל)

 

מערת עלמה  

אזור: הגליל העליון.

דרגת קושי: בינוני פלוס.

מערת עלמה היא המערה העמוקה ביותר בישראל, והמסלול בה נמשך כשעתיים בתוך מערה חשוכה לחלוטין, כאשר רוב המסלול מורכב מטיפוס וזחילה לסירוגין. המסלול מתחיל מירידה של כ-20 מטר לתוך אולם גדול.

 

צריך לשים לב לסימונים של המסלול כדי לא ללכת לאיבוד בתוך המערה. הסימנים מחולקים לשני צבעים: צבע לבן - המסמן את כיוון ההתקדמות, וצבע אדום - המסמן את כיוון החזרה ליציאה.

 

במהלך הטיול תשמעו מדי פעם את העטלפים במערה אך ברוב המקרים העטלפים יתרחקו מכם ולא תראו אותם. העטלפים אינם מזיקים לבני אדם, והם אינם תוקפים, אלא אם הם חושבים שרוצים לתקוף אותם. לכן אם הם מתקרבים אליכם, השתדלו לא לסנוור אותם עם הפנסים שלכם ואל תנסו לגעת בהם.


אינם מזיקים לאדם או תוקפים. עטלף יזנוב קטן צילום: עזרא חדד) 

מערת שרך

אזור: צפון הגליל המערבי.

דרגת קושי: קל

מערת שרך שבצפון היא מערה קטנה יחסית וההליכה בתוכה קצרה מאוד ואורכת כחצי שעה. המסלול אל המערה כולל גם הליכה לא קשה בנחל שרך. בתוך המערה ישנם מדי פעם נטיפים וזקיפים שמעצימים את החוויה.

 

הסיור במערה דורש טיפוס על יתדות ויגרום לכם לזחול ולטפס וליהנות מחוויה מיוחדת וייחודית. בפארק גורן, שנמצא כ-5 דקות נסיעה משם, תוכלו לסגור את הטיול עם פיקניק נפלא בעונת האביב.


 

עטלף לבן (צילום: ערן לוין)

 

מערת נמר  

אזור: גליל מערבי תחתון.

דרגת קושי: בינוני

המקום נקרא נחל נמר מאחר ובעבר היו עדויות שבאזור היו נמרים. על העדויות הלו הומצאו אגדות וסיפורים רבים על נמרים.

 

מערת הנמר היא מערה גדולה עם נטיפים ובקטעים מסוימים במערה תצטרכו לזחול ולטפס בסולמות ועל יתדות. במערה מספר חדרים וכדי לעבור ביניהם צריך לטפס על סולמות ולעבור במעברים צרים, כשבסופו של דבר מגיעים לחדר גדול עם נטיפים וזקיפים רבים. 

 

חשוב להדגיש כי על כל המבקרים להיות בשקט כשנכנסים למערה. אסור להאיר על העטלפים כי האור מפריע להם. תזכרו, מדובר בחיות בר, שברגע שהן מרגישות מאוימות, הן יתקפו. תיכנסו למערה, תצפו בנטיפים היפהפיים, ותיהנו מלראות את האינטראקציה המיוחדת שיש בין כל העטלפים. הם תופעה מיוחדת, וזו חוויה ייחודית.

 

במסגרת "יום העטלף" שייערך בגן לאומי עין חמד ביום שבת ה-19 במאי, יתקיים הפנינג חגיגי על עטלפים. מחיר: 21 שקל למבוגר, 9 שקל לילד. כל ההכנסות קודש לשמירת טבע ומורשת בישראל. לפרטים נוספים: "כוכבית בטבע" 3639 * או גן לאומי עין חמד 02-5342741.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
עטלף במערת התאומים
צילום: לע"מ
מומלצים