שתף קטע נבחר

חם בבלקן: נשיא סרביה התפטר, הבחירות הוקדמו

המנהיג הפרו-מערבי החליט להקדים את הבחירות לנשיאות למאי כדי לשפר את סיכויי מפלגתו, המפגרת בסקרים, לנצח בבחירות לפרלמנט באותו החודש. ברקע: ההתקרבות לאיחוד האירופי

נשיא סרביה הפרו-מערבי בוריס טאדיץ' הודיע היום (יום ד') כי הוא מתפטר מתפקידו ובכך סלל את הדרך לבחירות מוקדמות לנשיאות, בהן הוא יתמודד עם תחרות רצינית ביותר מצד מועמד הלאומנים. יו"ר הפרלמנט הסרבי צפוי להכריז על קיום הבחירות לנשיאות ב-6 במאי, אותו היום שבו ייערכו הבחירות לפרלמנט והבחירות המוניציפליות.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

  • הפסקת חשמל בכל קפריסין - כי הגנרטור התקלקל

     

    טומיסלב ניקוליץ', ראש "המפלגה הפרוגרסיבית הסרבית" הרדיקלית, יהיה יריבו העיקרי ביותר של טאדיץ' בבחירות הקרובות לנשיאות וזוכה לתמיכה מרוסיה.  

     

    אחד מהם יהיה הנשיא הבא של סרביה. ניקוליץ' (מימין) וטאדיץ' (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
    אחד מהם יהיה הנשיא הבא של סרביה. ניקוליץ' (מימין) וטאדיץ'(צילום: איי אף פי)

     

    טאדיץ', שעבד קשה כדי לקרב את סרביה לעבר האיחוד האירופי, אמר שהאתגר הניצב בפני המדינה קשה וקרא לאזרחיה לבחור באיזו דרך הם חפצים שמדינתם תצעד. "אני מציע דרך לאינטגרציה אירופית", אמר טאדיץ'. "אני ארוץ בבחירות האלה עם אופטימיות בגלל המגמות החיוביות במדינה שלנו".

     

    יריבו של טאדיץ' - איש הימין הקיצוני

    תקופת כהונתו של טאדיץ' הייתה אמורה להסתיים בסוף השנה הנוכחית. אולם הוא החליט להקדים את הבחירות, ככל הנראה במטרה להגדיל את סיכוייה של מפלגתו ("המפלגה הדמוקרטית"), שצנחה באחרונה בסקרי דעת הקהל, לנצח בבחירות לפרלמנט את מפלגתו של ניקוליץ'.

     

    בעבר נקשר שמו של ניקוליץ' לזה של ווייסלב ססל, ראש המפלגה הקודם שנאשם בבית המשפט הבינלאומי בהאג בפשעי מלחמה. ססל עצמו הוא בעל בריתו של הרודן לשעבר סלובודן מילושביץ', שעמד גם הוא לדין בהאג בעוון ביצוע פשעי מלחמה בבלקן בשנות התשעים והלך לעולמו בגיל 64 ב-2006.

     

    מנהיגי אירופה החליטו. בקרוב הנשיא הסרבי יימנה עמם? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
    מנהיגי אירופה החליטו. בקרוב הנשיא הסרבי יימנה עמם?(צילום: רויטרס)

     

    בעבר הזהירו דיפלומטים ברחבי העולם כי ניצחון של ניקוליץ' בבחירות לנשיאות סרביה יבריח משקיעים זרים. גם ניקוליץ' הבין זאת והנמיך את טון ההתבטאויות הלאומניות שלו.

     

    אם ייבחר טאדיץ' מחדש לתפקיד הנשיא הרי שהוא צפוי לקדם עוד יותר את ארצו לעבר הצטרפות לאיחוד האירופי. בתחילת החודש שעבר החליט האיחוד האירופי כי סרביה מועמדת לחברות בארגון המדינות. צעד שלפני עשור היה בלתי נתפס. ההחלטה הרשמית התקבלה בפסגת מנהיגי היבשת בבריסל. הפיכתה של סרביה למועמדת היוותה הכרה אירופית ברפורמות שערכה המדינה בשנים האחרונות תחת הנשיא טאדיץ'.

     

    ההחלטה נתנה את האות לתהליך שצפוי להיות ממושך, שבסיומו ייתכן שסרביה תהיה באיחוד עם מדינות שב-1999 הפציצו אותה, כשהייתה תחת שלטונו של סלובודן מילושביץ'.

     

    זוהי רק תחילת דרכה של בלגרד במסע ארוך לחיבוק החם של אירופה. האיחוד ידרוש מהסרבים להתחייב לערכי הדמוקרטיה של מדינות הגוש, ולהבטיח שחיכוכים בין קבוצות אתניות לא יגיעו שוב לכדי אלימות - מה שקרה פעמיים בין 1990 ל-2000 (מלחמות האזרחים ביוגוסלביה ומלחמת קוסובו).


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    טאדיץ'
    צילום: רויטרס
    צילום: AFP
    ניקוליץ'
    צילום: AFP
    מומלצים