שתף קטע נבחר

זכויות לניצולי השואה ובני הדור השני

רבים מניצולי השואה מתמודדים עם קשיים כלכליים מדי יום. על רקע שינויים שחלו בשנים האחרונות, לא כולם מודעים לזכויות המלאות המגיעות להם ואפילו לבני הדור השני. מדריך

כמו בכל שנה, ערב יום השואה נזכרים הפוליטיקאים לדבר על חשיבות זכויות הניצולים והקשיים הכלכליים עמם הם מתמודדים. בשאר ימות השנה, רבים מהם נאלצים להתמודד לבד עם המציאות הקשה וההישרדות היום-יומית במדינת ישראל החופשית.  

 

לא רבים יודעים, אך גם לבני הדור השני קיימות זכויות מסויימות, בנוסף, בשנה האחרונה חלו מספר שינויים בנוגע לזכויות הניצולים, המאפשרים הרחבת הסיוע.

 

אז מהן בדיוק הזכויות ומי יכול להסתייע בהן? בעזרת עו"ד ונוטריון דוד ידיד, העוסק במימוש זכויות לניצולי שואה ומנהל פורום פיצויים לניצולי שואה בפורטל "משפטי", ננסה למפות את מכלול הזכויות של הניצולים.

 

מי מוגדר כניצול שואה?

 

ההגדרה הכללית היא כל מי שבעת המלחמה שהה בארצות אשר היו תחת שלטון גרמני או בנות בריתה של גרמניה הנאצית, וסבל בשל כך.

 

הגדרה נוספת היא מי שברח משטח הכיבוש בתקופת המלחמה. בנוסף, מי שהיה עובר ואמו ההרה סבלה מהרדיפות, נכנס גם הוא תחת ההגדרה. יש לציין כי כל גוף מגדיר באופן מעט שונה מיהו ניצול שואה, לכן לקבלת זכויות מגורם ספציפי- יש לבחון את הגדרתו.

 

היורשים יכולים להמשיך בהליך מימוש הזכויות

אילו תשלומים ניתן לקבל מממשלת ישראל?

 

הרשות לזכויות ניצולי השואה שבמשרד האוצר פועלת בהתאם לשני חוקים:

 

1. חוק נכי רדיפות הנאצים - החוק המרכזי לפיו ניצולים בארץ זכאים לתגמולים חודשיים של לפחות 1,822 שקל. הפיצוי הוא אישי-דיפרנציאלי, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו בידי ועדה רפואית ותקף רק לניצולים שעלו לארץ לפני 1.10.1953. המימון הוא על ידי ממשלת גרמניה, שהעבירה בשנות ה-50 סכומי עתק לממשלת ישראל לשם כך.

 

2. חוק ההטבות לניצולי שואה נזקקים - חוק סוציאלי בעל חשיבות עליונה, שנחקק ביוזמת ממשלת ישראל ומתוקצב ישירות מתקציבה. הפרמטרים להכרה לפי חוק זה:

 

• קבלה בעבר של תגמול חד-פעמי לניצולי מחנות וגטאות בגובה 7,500 אירו (מקרן "זיכרון אחריות ועתיד" שנסגרה ב-2007).

 

• מי שלא קיבל תגמול זה, אך היה זכאי לקבלו אילו הגיש בקשה.

 

• שהות במחנה או בגטו, שהוכר על ידי ועידת התביעות.

 

מאז שחוקק חוק ההטבות, הורחב מעגל ניצולי השואה הזכאים וכתוצאה מכך זכו אלפי ניצולים בפיצויים בסך 1,100 שקל לחודש, הקבוע בחוק. למרבה הצער, הרשות לזכויות הניצולים פירשה את החוק בצורה מחמירה, שגרמה להרחקת ניצולים רבים ביניהם גם יוצאי צפון-קאווקז, או ניצולים המתקשים להוכיח את זכאותם על פי החוק. עניין זה מצוי עתה בפני בית המשפט העליון.

 

מה יכול לעשות ניצול שנדחה על ידי הרשות?

 

ניתן להגיש ערר לוועדת העררים תוך 30 יום מרגע הגעת הודעת הדחיה בדואר רשום. ניתן לערער על החלטות וועדת הערר בבית משפט מחוזי.

 

האם ניתן לתבוע בשם נפטרים?

 

מי שהגיש תביעה ונפטר, היורשים יכולים להמשיך בהליך למימוש זכויותיו, אך אין אפשרות להגיש תביעה בשם נפטר שלא הגיש תביעה בחייו.

 

אילו תשלומים ניתן לקבל מממשלת גרמניה?

 

קיימות ארבע דרכים לקבלת תשלומים מגרמניה:

 

1. פיצוי חד פעמי מקרן הסיוע של ועידת התביעות - מיועד לתושבי הגוש הקומוניסטי לשעבר שהיגרו לארצות המערב, ולניצולים מצפון אפריקה. הפיצוי עומד על 2,556 אירו, וזכאים לו אלו שמעולם לא קיבלו כל פיצוי.

 

ניצולים שהגישו בקשות בעבר ונענו בשלילה, ללא קשר לסיבת הסירוב, זכאים גם הם לפיצוי זה, אם עומדים כיום בקריטריונים.

 

2. פיצוי של רנטה חודשית מועדת התביעות - בגובה 300 אירו לחודש, למי ששהה במחנה (ריכוז או השמדה), שישה חודשים לפחות, או ששהה בגטו מוכר או בשטח גרמני כבוש בחיי סתר או זהות בדויה במשך שנה לפחות. לבני 75 ומעלה, מספיקה שהות של שלושה חודשים (אך יקבלו רק 240 אירו לחודש).

 

3. פיצוי בגין עבודה מרצון בגטו ("רנטה סוציאלית") - לפי החוק הגרמני, המוסד לביטוח סוציאלי הגרמני משלם תשלומים חודשיים במסגרת של קצבת זקנה, בגובה של כמה מאות אירו. זכאים לכך אלה שנולדו עד 1938 (כולל) ושעבדו בעבור שכר (לא בכפייה) בגטאות המוגדרים על ידי הגרמנים כגטאות סגורים. יש להבחין כי זכאות זו נבדלת מזכויות הקיימות לניצולים בגין עבודות כפייה ופרך.

 

4. פיצוי חד פעמי בגובה 2,000 אירו – במקביל ובנוסף, קיימת אפשרות להגשת תביעות לתשלום חד פעמי בעבור עבודה בגטו, לא מתוך כפייה, בפרמטרים דומים לסעיף הקודם.

 

האם ניתן לקבל תשלומים גם ממשרד האוצר וגם מגרמניה?

 

מי שמקבל ממשרד האוצר תשלום חודשי, לא זכאי לתשלום חודשי מגרמניה. עם זאת, קבלת תשלום חד פעמי מגרמניה, לא מונעת קבלת תגמולים חודשיים. תשלומי רנטה סוציאלית אינם מונעים קבלת זכויות נוספות.

 

האם יש הטבות נוספות שניתן לקבל?

 

למקבלי רנטה מהאוצר - הטבות שניתנות באופן אוטומטי: פטור מאגרת טלוויזיה, תשלום חשבון טלפון, הנחה בארנונה, הבראה ונסיעות להבראה, הנחות בתרופות ותגמול חודשי לשלוש שנים אחרי פטירת בן זוג.

 

קיימות הטבות שלא ניתנות באופן אוטומטי ויש לבקשן כמו פטור מהוצאות רפואיות במחלות המוכרות, השלמת הכנסה, הלוואות, השתתפות בהוצאות ריפוי שיניים, משקפיים, מכשירי שמיעה ועוד.

 

הקרן לרווחת ניצולי השואה - מאפשרת לקבל שעות סיעוד ועזרה נוספת.

 

למקבלי רנטה מגרמניה - החזר על הוצאות רפואיות בנכות המוכרת, הבראה של 21 יום (אחת לשנתיים) והנחה בארנונה. מי שחתם בעבר על פשרה עם הגרמנים, לעתים אינו זכאי להטבות.

 

תשלום ממשלת צרפת לדור שני

האם גם הדור השני זכאי לסיוע?

 

זכויות ניצולי השואה הינן זכויות אישיות, שאינן ניתנות להעברה. הזכות להן היא מיום הגשת התביעה על ידי ניצול השואה ועד ליום פטירתו. ניצול שואה שהגיש תביעה ונפטר, ולו ילדים עד גיל 18 (מצב נדיר), ניתן לתבוע גם עבורם לתקופה מוגבלת.

 

ממשלת צרפת משלמת סכום חד פעמי של 27 אלף אירו או תגמול חודשי של 468 אירו, למי שאחד מהוריו נספה במחנות, בתנאי שנלקח לשם מצרפת. ממשלת הולנד משלמת עבור טיפול נפשי לבני ניצולים הזקוקים לכך.

 

מהם השינויים שחלו בזכויות ניצולי השואה בשנה האחרונה?

 

בשנה שעברה הורחב מעגל הזכאים לפיצויי חד פעמי מקרן הסיוע של ועידת התביעות, כך שכעת גם חלק מיהודי מרוקו הצרפתית, רומניה, בולגריה ועוד, זכאים כעת לקבלת הפיצוי.

 

החל מינואר 2012 זכאים לתשלום מקרן הסיוע גם יהודים שנמלטו מאזורים בברית המועצות שהיו מרוחקים עד 100 קילומטרים מקו החזית המזרחי ביותר שאליו הגיעו הגרמנים, אך למרות זאת לא נכבשו לאחר מכן על ידי הנאצים.

 

לדברי עו"ד דוד ידיד, בניגוד למגמה הכללית, בה לאורך השנים בתי המשפט בישראל הרחיבו את הזכויות ואת מעגל הזכאים, בתקופה האחרונה הקשיח משרד האוצר את עמדותיו ומנסה לצמצם את זכויות אלה באופן עקבי, על ידי טענות חדשות לאי תשלום ליורשי ניצולים שהגישו תביעותיהם בחייהם וכן לצמצום הזכאות לתשלומים רטרואקטיביים. סוגיות אלה תלויות ועומדות בבתי המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממשלת צרפת מסייעת גם לדור השני
צילום: Shutterstock
עו"ד דוד ידיד
מומלצים