שתף קטע נבחר

יום י-ם: 45 עובדות לציון 45 שנים לאיחוד העיר

כמה אנשים חיים בישראל ששמם "ירושלים"; מהו שמו של בית הקברות העתיק בעולם; ואיזה ראש ממשלה רצה להפיל את חומות העיר - 45 עובדות שלא ידעתם על בירת ישראל

45 שנה לשחרור ירושלים, זה לפחות 45 סיבות לשמוע 45 עובדות על בירת ישראל. חלקן ביזאריות, חלקן לא חשובות וחלקן פשוט מספרות את סיפורה של העיר שחוברה לה יחדיו.

 

עוד על ירושלים בערוץ התיירות:

 

1. במדינת ישראל חיים כיום 80 אנשים ששמם הפרטי הוא ירושלים. רק שמונה מהם מתגוררים באמת בירושלים.

 

2. ש"י עגנון זכה בפרס נובל לספרות בשנת 1966. באותן שנים הגדילה עיריית ירושלים לעשות, והרחוב שבו התגורר עגנון בשכונת תלפיות הפך לחד-סיטרי למענו. כמו כן, הוצב שלט בכניסה אל הרחוב "נא לשמור על השקט, סופר במלאכתו".


הרחוב הפך לחד-סיטרי למען הסופר. בית עגנון (צילום: ברוך גיאן)

 

3. בשער האריות, ממנו פרצו הצנחנים בשנת 1967 אל הכותל, ככל הנראה אין בכלל אריות אלא ברדלסים - סמלו של השליט הממלוכי של העיר - בייברס. מי בעד שיוחלף שמו של השער לשער החתולים?

 

4. ירושלים הנה העיר הגדולה בישראל ולא תל אביב. בעיר מתגוררים כ-801 אלף תושבים. 63% מתוכם יהודים, 34% מוסלמים, 2% נוצרים ו-1% המוגדר כחסר דת.

 

5. ירושלים נכבשה מאז ימי דוד ועד לימינו 40 פעם. 39 מתוכם נכבשה מכיוון צפון ורק פעם אחת מכיוון מזרח - במלחמת ששת הימים בשנת 1967. כמו שנאמר "מצפון תיפתח הרעה...".

 

6. זה אולי יישמע הזוי, אך מי שלא יאמין שיילך לבדוק - בבית הקברות הבריטי (הצבאי) שעל הר הצופים ישנה מצבה שעליה כתוב שמו של החייל וויליאם שייקספיר. בבית הקברות המקביל שנמצא בעיר רמלה, לעומת זאת, קבור חייל בריטי אחר שמצא את מותו בחברון בשנת 1939 ושמו הארי פּוֹטר.

 

7. בית הקברות היהודי שבהר הזיתים הנו בית הקברות היהודי העתיק בעולם. הוא גם נחשב לבית הקברות העתיק בעולם שעדיין קוברים בו גם כיום.

 

8. המילה "ציון" הנה מילה נרדפת, בין השאר, לשם ירושלים. מכאן ש"ציונות" פירושה "ירושלמיות".

 

9. החצר האחורית של ירושלים, מדבר יהודה, הנו המדבר הקטן ביותר בעולם. מדבר סהרה אגב, הגדול העולם, גדול פי 1,500 מהמדבר הירושלמי.


הכי קטן בעולם. מדבר יהודה (צילום: אלי אסטרייכר)

 

10. פרק שלם של משפחת סימפסון הוקדש במהלך שנת 2010 לסינדרום ירושלים, שבו מתואר הומר סימפסון בביקורו בעיר הקודש כמי שלקה בסנדרום. כשמורה הדרך הוא בוראט, מי יסרב לסיור? חפשו באינטרנט.

 

11. הסיבה שמנחם בגין ז"ל ורעייתו קבורים בהר הזיתים ולא בחלקת גדולי האומה שבהר הרצל, היא שבצוואתו ביקש להיקבר ליד אחיו היהודים, פיינשטיין וברזני, שהתאבדו בכלא הבריטי במגרש הרוסים בטרם הוצאו להורג.

 

12. ניסיתם פעם להתקלח במים קרים? מלון אימפריאל, הנמצא עד היום בסמוך לשער יפו בעיר העתיקה, היה המלון הראשון במזרח התיכון שסיפק לאורחיו מים חמים, אי שם בשנות ה-80 של המאה ה-19.

 

13. בסמוך למלון אימפריאל ומול לכניסה אל מגדל דוד ,שוכן מבנה הדואר הראשון אף הוא במזרח התיכון - סניף דואר של האמפריה האוסטרו-הונגרית.

 

14. ואילו בסמוך לסניף הדואר שוכנת הכנסייה הפרוטסטנטית הראשונה במזרח התיכון אף היא - כנסיית המשיח (עמנואל).

 

15. בעמודי האבן הענקיים שבכניסה לכנסיית הקבר שברובע הנוצרי, מוטמנים בחריצים פתקים בדיוק כמו בכותל המערבי. מעניין האם הבקשות בפתקים אלה מתגשמות כמו בכותל?!

 

16. עץ הזית העתיק ביותר בירושלים נמצא בחצר גן גת שמנים, למרגלות הר הזיתים - עצים בני 800 שנה. יש כבוד.


בסמוך עצים בני 800 שנה. כנסיית גת שמנים (צילום: זיו ריינשטיין)

 

17. השיעור הראשון באוניברסיטה העברית ניתן כבר בשנת 1923, כשנתיים לפני טקס חנוכת האוניברסיטה. הנושא - תורת היחסות. השפה - צרפתית. זכויות היוצרים של השיעור שייכות עד היום לאוניברסיטה העברית בירושלים.

 

 

18. הפנתיאון הלאומי של ישראל נמצא כיום בהר הרצל. במקורו היה אמור להיות בתחום האוניברסיטה העברית בהר הצופים, ולכן עד היום קבורים שם בתוך מערת קבורה מימי המקדש השני פינסקר ואוסישקין, מראשי הציונות. הסיבה שהתכנית שונתה והר הרצל הוקם היא חלוקת ירושלים בין 1948 ל-1967.

 

19. במרכז היישוב בית זית, שבכניסה לירושלים, נמצא עד ימינו אתר ובו עקבות דינוזאורים (טביעות רגל). חנו ליד מגדל המים ואתם כבר תבחינו בשלט האתר.

 

20. מי שקבור בהר הזיתים, רגליו פונות מערבה אל הר הבית, וזאת על מנת שכשיבוא המשיח במהרה בימינו, יוכלו ישר לעלות אל בית המקדש.


קבורים עם הפנים כלפי הר הבית. הר הזיתים (צילום: גיל יוחנן)

 

21. מלון "7 הקשתות" שבפסגת הר הזיתים, הוא המלון היחיד שהוקם במזרח העיר בזמן השלטון הירדני עד 1967. במקורו נקרא "אינטרקונטיננטל".

 

22. עיר דוד, שהיא העיר הקדומה והראשונה של ירושלים, נמצאת בכלל מחוץ לחומות ירושלים הנוכחיות.

 

23. הטמפרטורה הממוצעת ביום חורף בעיר היא 12 מעלות צלזיוס, ובימי הקיץ 29 מעלות, ושהתל אביבים ימותו מקנאה!

 

24. מצודת דוד, או מוזיאון מגדל דוד שבשער יפו, מכונים כך על שם דוד המלך הג'ינג'י, למרות שדוד מעולם לא היה או בנה שם! מקורה של טעות הנה בזיהוי המקום כמצודת ציון (דוד) המקראית בידי הצלבנים, אבל מה לעשות שביזנס זה ביזנס והשם טוב לעסקים. זו הסיבה שהמלונות הצופים אל מגדל דוד מכונים "מלון המלך דוד", "מלון מצודת דוד", ואפילו השוכנה החדשה בממילא זכתה לשם הסקסי - "כפר דוד".


דוד מעולם לא בנה כאן. מוזיאון מגדל דוד (צילומים: רון פלד)

 

25. במנהרת הכותל (המערבי) נמצאת אחת האבנים הכבדות במזרח התיכון - 570 טונות. רק לשם המחשה, משקלו של טנק מרכבה סימן 3 כ-70 טון.

 

26. היקף חומות ירושלים כ-4.7 ק"מ. שטחה של העיר העתיקה כ-850 דונם, שזה פחות משליש גודלה בתקופת המקדש השני.

 

27. בשנת 1912 הוגשה הצעה רעיונית על פיה יועתק משכן האפיפיור מרומא לירושלים.

 

28. דגם מנורת המקדש הגדולה, המוצבת בירידה אל רחבת הכותל ברובע היהודי, עשוייה מזהב טהור בשווי 4 מיליון דולר וכן ממתכת. הסיבה לשימוש במתכת הנוספת לזהב הנה גודלה של המנורה אשר אינו מאפשר שימוש בזהב בלבד שכן זהב הנו מתכת גמישה וקני המנורה נטו להתעקם בשל המשקל.


עשויה מזהב ומתכת. דגם מנורת המקדש

 

29. מורים ומורות ישראל הקשיבו ושימעו: משכנות שאננים אינה השכונה הראשונה מחוץ לחומות ירושלים. זו השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות.

 

30. מידי יום נכנסים בשערי ירושלים כ-120 אלף כלי רכב.

 

31. רק בירושלים מעל ל-60 מוזיאונים. חלקם קטנים ובלתי מוכרים הנחבאים בין סמטאותיה של העיר העתיקה. אגב, בכל ירושלים ישנם כ-2,000 אתרים ארכיאולוגים.


מעל ל-60 מוזיאונים בי-ם. מוזיאון ישראל (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

32. מתחם אוגוסטה ויקטוריה שעל הר הזיתים, אמנם נהרס כמעט כליל ונבנה מחדש לאחר רעידת האדמה של 1927, אולם הספיקו לשבת בו וינסטון צ'רצ'יל, לורנס איש ערב ועוד שועי עולם.

 

33. פרט זניח ולא חשוב על ירושלים: בעיר ישנם כ-220 צמתים מרומזרים, 99 מעגלי תנועה ויותר מ-52 אלף פנסי רחוב. סך אורך כבישי העיר כ-1,000 ק"מ. סך אורכן של המדרכות מעל ל-1,300 ק"מ. הרחוב הארוך ביותר - שד' מנחם בגין, כ-7 ק"מ. ברחבי העיר מוצבים כ-2,550 מכולות אשפה ודחסניות וכ-1,300 מיכלים לאיסוף אשפה. בעיר פועלים לא פחות מכ-200 רכבי איסוף אשפה מסוגים שונים. שלא תגידו שלא ידעתם.

 

34. באזור ירושלים והרי יהודה מעל ל-25 יקבים. אימפריה.

 

35. בתוך העיר העתיקה ישנם 48 מנזרים וכנסיות, מעל ל-30 מסגדים, 142 רחובות וסמטאות, מתוכם 43 ברובע היהודי.


הדורמיציון. אחת מ-48 כנסיות ומנזרים בעיר (צילום: רון פלד)

 

36. תערוכת האומנות והזכוּכיות של האמן הבינלאומי, דייל צ'יהולי, שהוצגה במגדל דוד בין השנים 2001-1999, נחשבת לאחת התערוכות המבוקרות ביותר בהיסטוריה בארץ - מיליון איש וחצי!

 

37. מומלץ לשבת בטרם תקראו את העובדה הבאה: קצת לאחר מלחמת ששת הימים קרא דוד בן גוריון להפלת חומותיה של העיר העתיקה כדי לאחד את העיר.

 

38. מבנה מתחם הנוטרדאם הסמוך לשער החדש, נחשב למבנה הגדול ביותר שנבנה בעיר במהלך המאה ה-19 - 4 קומות, מעל ל-400 חדרים וקיבולת של 1,500 איש.


הנוטרדאם. המבנה הגדול שנבנה בעיר במאה ה-19 (צילום: רון פלד)

 

39. המוזיאון לאומנות האסלאם שבסמוך לתאטרון ירושלים בטלביה, מכיל את אחד האוספים הגדולים והנדירים בעולם של אמנות הקשורה באסלאם. מוזיאון ישראל הנו המוזיאון הגדול במזרח התיכון ואחד מעשרת המוזיאונים הגדולים בעולם - ישנם בו כחצי מיליון מוצגים!

 

40. ניל ארמסטרונג, האדם הראשון על הירח, ביקר בתחילת שנות ה-70 בחפירות הכותל (מרכז דווידסון) ואמר, שיותר מרגש אותו כנוצרי לדרוך על מדרגות הר הבית עליהן דרך ישוע לפני 2000 שנים מאשר לדרוך על הירח

 

41. במהלך מלחמת העולם השנייה, תוכנן לבנות קיר בטון בתוך מערת צדקיהו שמתחת לרובע המוסלמי, בכדי שהמערה הענקית תשמש כמקלט במקרה של הפצצת העיר בידי כוחות גרמניה ואיטליה.

 

42. עובדה חשובה שיש להפנים לפחות 45 פעמים אחת ולתמיד - הכותל המערבי אינו שריד של בית המקדש אלא רק שריד של הקיר, החומה המערבית של הר הבית.

 

43. יישובים רבים בעולם נקראים Jerusalem, אבל מי כמונו יודע שירושלים יש רק אחת.

 

44. בזמן השלטון הירדני במזרח העיר, בין השנים 1948 ל-1967, נזירה חביבה ממנזר הנוטרדאם ששכן על הגבול בין שתי המדינות, איבדה את שיניהָ התותבות על גדרות הגבול. קצינים ירדנים, ישראלים וכן קציני או"ם צולמו יחדיו מחפשים ומוצאים את השיניים האבודות. בצילום רואים כי לנזירה האוחזת בשיניים, יש זוג שיניים צחורות בפיהָ מה שגורם לתהייה האם השיניים שלה נפלו או של אחד מהחולים שהתאשפזו בבית החולים הצרפתי הסמוך.

 

45. למרות שאפשר לספר ולכתוב עוד עובדות רבות לשנים רבות, נסיים בעובדה מס' 45 כמספר שנים לאיחוד העיר - בכל העולם אין תופעה כמו בירושלים, שבתוך עיר אחת שלושה מוקדי קודש - לשלוש הדתות המונותאיסטיות - מסגד אל אקצא למוסלמים, כנסיית הקבר לנוצרים, והכותל המערבי (והר הבית) ליהודים.

 

עוד אנקדוטות על העיר, באתר של רון פלד על ירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שישו את ירושלים, גילו בה כל אוהביה
צילום: AFP
מומלצים