שתף קטע נבחר

לא מפסיקים לזלול בערב? יש לכם הפרעת אכילה

הם סופרים קלוריות כל היום, אבל כשהשמש שוקעת הם לא מפסיקים לזלול. חוקרת ישראלית טוענת ב"זמנים מודרניים" ב"ידיעות אחרונות" שתסמונת האכילה הלילית רחבת היקף הרבה יותר משחשבו עד כה. האם גם אתם סובלים ממנה?

סירים שלמים של פסטה ופתיתים, פיתות עמוסות בשכבה עבה של חמאה וערימות של עוגיות ובורקס. את כל אלה מצאה עצמה גלית (שם בדוי) טורפת הרבה אחרי סוף ארוחת הערב ועמוק אל תוך הלילה.

 

וכאילו לא די בכך, היא גם הייתה מתעוררת משנתה כדי לאכול עוד משהו ולנסות לחזור שוב לישון. זאת הייתה הדרך שלה להתגבר על הבדידות אחרי הגירושים.

 

כל הכתבות בנושא דיאטה - בערוץ הבריאות ב-ynet:

 

גלית, ועוד רבות כמותה, סובלת מתסמונת האכילה הלילית, שהוגדרה בעבר כהפרעת שינה המשולבת בהפרעת אכילה, שממנה סובלות בעיקר נשים. אלא שלפי מחקר חדש שעשתה הדיאטנית הקלינית עינת לב-ארי מלאומית שירותי בריאות, במסגרת עבודת התזה שלה במסלול לתואר שני לדיאטניות באוניברסיטת חיפה, התופעה רחבה הרבה יותר.

 

"לא מדובר רק באנשים שמתעוררים משנתם כדי לאכול ולא זוכרים זאת למחרת",‬ מסבירה לב-ארי, "אלא גם באנשים שבעצם לא מפסיקים לאכול מרגע שסיימו לאכול ארוחת ערב ועד שהם הולכים לישון. לפעמים גם אחר-כך, כשהם ישנים, הם מתעוררים, אוכלים וחוזרים לישון. הם, למעשה, צורכים כרבע מהקלוריות היומיות שלהם בערב". ‬

 

ברוב הדיאטות מומלץ לאכול ארוחת בוקר משביעה, אלא שלמי שסובל מסתמונת האכילה הלילית זו משימה כמעט בלתי אפשרית.

 

"לרוב הם סובלים במקביל ממה שנהוג לכנות 'אנורקסיית בוקר‭,"'‬ אומרת לב-ארי. "כלומר, חוסר תיאבון קיצוני בשעות הבוקר והצהריים. התיאבון נפתח בערב. ברוב העולם זה קורה אחרי שבע בערב. מעניין לגלות שבישראל הסכר נפרץ רק שעה מאוחר יותר, בשמונה בערב‭."‬

 

מה הרגלי האכילה האופייניים להם במהלך היום? 

"יש כאלה שלא מסוגלים לאכול כלום עד ארבע-חמש אחר הצהריים, ויש כאלה שאוכלים במשך היום בצורה מוקפדת ונורמטיבית. הם יאכלו 'לפי הספר' עד הערב, בין השאר כדי 'לחסוך' לעצמם קלוריות לזלילה הלילית. מארוחת הערב והלאה מדובר בכאוס מוחלט וחוסר שליטה, כאילו מדובר באדם אחר‭."‬

 

הקשר בין דיכאון ואוכל

המחקר של לב-ארי כלל עשרות נשים שסובלות מעודף משקל שהגיעו לטיפול בקליניקה שלה. לב-ארי העבירה להן שאלונים בנוגע להרגלי החיים שלהן, בדגש על תחום האוכל: האם את צורכת יותר מרבע מהקלוריות היומיות שלך אחרי ארוחת הערב? האם את מתעוררת בלילה כדי לאכול לפחות פעמיים-שלוש בשבוע וזוכרת את זה למחרת?

 

מי שהתעורר לגביה חשד שהיא סובלת מתסמונת האכילה הלילית התבקשה למלא שאלונים נרחבים יותר שנגעו למצבים מסוימים, למשל חוסר חשק לאכול בבוקר לפחות ארבע פעמים בשבוע ודחף חזק לאכול הרבה בין ארוחת הערב לשינה, בעיקר פחמימות ומתוקים. בנוסף נשאלו הנשים לגבי מצבי רוח, דכדוך בערב ובעיות שינה.

 

לב-ארי גילתה קשר בין הרגלי האכילה למצב הנפשי. "רוב הסובלות מהתסמונת חיות לבד וסובלות מרמות שונות של חרדה ודיכאון‭,"‬ היא אומרת. "הממצא החדשני ביותר הוא שיש דרגות חומרה: דווקא אלו שקמות בלילה לאכול וחוזרות לישון היו הכי פחות פתולוגיות מבחינת חרדה, דיכאון וצריכת מזון.

 

"אלו שגם אוכלות לאחר ארוחת הערב וגם מתעוררות בלילה לאכול הן הפתולוגיות ביותר ודורשות טיפול מקצועי מיומן מאוד, לעתים גם תרופתי, בשל הסיכון שלהן לפתח עודף משקל נוסף ומחלות כרוניות‭."‬

 

השאלונים שבהם נעזרה לב-ארי שימשו אותה לפיתוח כלי לזיהוי הסובלים מהתסמונת. "התסמונת איננה מספיק ידועה בקרב רופאים ודיאטניות‭,"‬ היא מתריעה.

 

"חשוב שכל דיאטנית תדע לאבחן אותה כדי לטפל בה בהצלחה. היום יודעים שהבסיס לתסמונת הוא פיזיולוגי ושהיא בעלת רקע תורשתי, אבל היא מופיעה ויוצאת לפועל בעקבות משברים בחיים".

 

רוב הסובלות מהתסמונת חיות לבד וסובלות מחרדה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
רוב הסובלות מהתסמונת חיות לבד וסובלות מחרדה(צילום: Shutterstock)

 

בלי אויבים בבית

לב-ארי עצמה התמודדה כנערה עם בעיות אכילה שנפתרו באמצעות אכילה בריאה, אבל גם היום, לדבריה, היא פחות רעבה בבוקר. "לא אצל כולם הרעב במשך היום נמצא ברמות דומות‭,"‬ היא מסבירה. "יש אנשים כמוני, שפשוט אוכלים פחות בבוקר כי הם פחות רעבים, וזו לא אנורקסיית בוקר‭."‬

 

איזה תפריט היא מציעה למי שסובלים מהתסמונת? למקרים הקלים היא ממליצה על ארוחת ערב מזינה ועשירה, שאחריה, לפי הצורך, ארוחת לילה של יוגורט עם פרי או מעט קוואקר או דייסת קוואקר חמה על בסיס מים או פרוסת לחם מרוחה במשהו קליל. במקביל יש להוציא מהבית את מה שנקרא "מזונות טריגר" או פשוט "אויבים‭."‬

 

כלומר, אם אתם מאלה שלא נרגעים עד שחבילת הוופלים הפתוחה שבארון מתחסלת, מוטב שמלכתחילה לא תכניסו אותה הביתה.

 

"הרעיון הוא לא להתעלם מהצורך, אבל להשביע אותו באמצעים אחרים, בריאים יותר‭,"‬ היא אומרת. "חשוב לדעת שיש לתופעה שם ויש לה טיפול. במקרים קשים הוא ישלב טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי, ולעתים יכלול גם הפניה למעבדת שינה".

 

‬בחנו את עצמכם: האם אתם סובלים מהתסמונת?

  • האם אתם חסרי חשק לאכול בשעות הבוקר לפחות ארבע פעמים בשבוע?

 

  • האם אתם צורכים לפחות רבע מסך הקלוריות היומי אחרי ארוחת הערב?

 

  • האם יש לכם דחף חזק לאכול בין ארוחת הערב לשינה או במהלך הלילה?

 

  • האם אתם מתקשים להירדם או מתעוררים הרבה במהלך הלילה, לפחות ארבעה לילות בשבוע?

 

  • האם אתם מתעוררים ואוכלים באמצע הלילה לפחות פעמיים בשבוע?

 

  • האם אתם זוכרים למחרת שאכלתם בלילה?

 

  • האם אתם מאמינים שאתם חייבים לאכול כדי להירדם או כדי לחזור לישון?

 

  • האם מצב הרוח שלכם גרוע יותר בשעות הערב?

 

אם עניתם על רוב השאלות בחיוב, ואם ככה נראים חייכם לפחות שלושה חודשים ברציפות - מדובר כנראה בתסמונת אכילה לילית. פנו לייעוץ אצל דיאטנית.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מארוחת הערב והלאה מדובר בכאוס מוחלט וחוסר שליטה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים