שתף קטע נבחר

קרב youtube: מעמד הר סיני – היה או לא היה?

האם תורה אכן ניתנה בסיני? ההתגלה אלוהים בפני מיליוני בני אדם במדבר? הייתכן שהכל המצאה? מאמינים ואתאיסטים, דתיים ולא-מאמינים, מחליפים מהלומות וידאו על ההיסטוריה

על-פי המסורת היהודית, לפני יותר מ-3,000 שנה יצאו בני ישראל ממצרים למדבר סיני – שם קיבלו את התורה במעמד מלא הוד והדר. "וְכָל הָעָם רֹאִים אֶת הַקּוֹלֹת וְאֶת הַלַּפִּידִם וְאֵת קוֹל הַשֹּׁפָר וְאֶת הָהָר עָשֵׁן", מתארת התורה את האירוע המכונן של העם היהודי. אין מי שיתווכח על הרושם שמותירים הפסוקים שמספרים על המאורע – אבל בהחלט יש מי שיתווכח על עצם קיומו.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

  • השבת של סופי צדקה, לפני ואחרי הגיור
  • מגילת רות - בלי סוף: מסע הייסורים אל הגיור 

     

    בתפיסה הדתית, מעמד הר סיני הוא הבסיס שעליו נשענת האמונה – והעובדה שעל-פי התנ"ך היו בין שניים לשלושה מיליון עדים לקיומו, היא ההוכחה לקיומו. ברחבי הרשת, ובעיקר ב-youtube טענה זו היא אחת הפופולריות בקרב מחזירים בתשובה, שמבקשים לשכנע בעמדתם. עשרות סרטונים באתר עוסקים במעמד הר סיני ומציגים "הוכחות" לקיומו, אם רעיוניות ואם מחקריות, אך לאחרונה עולה גם תנועת נגד – של מפריכי הטענות הללו.

     

    אז האם מעמד הר סיני היה באמת? האם אכן יצא עם ישראל ממצרים לקבל את התורה במדבר? הייתכן שסיפור לא-אמיתי על התגלות למיליונים יומצא סתם כך? לרגל שבועות, הנה מקבץ סרטונים שמנסים לקבוע: מעמד סיני - היה או לא היה? אתם תשפטו.

     

    מפגש עם חוקר משטרה

    הרב אמנון יצחק, אחד המחזירים בתשובה המוכרים והמפורסמים ביותר, ידוע בכישרונו הרטורי וביכולת לרתק את הקהל, תוך שימוש בשפה קליטה ומתובלת בהומור. בניסיון לשכנע את קהל שומעיו באמיתותו ההיסטורית של מעמד הר סיני, הוא מגייס לשירותו את הטיעון שהתגלות האל במדבר הייתה בפני קהל כה גדול, כך שלא ניתן להכחיש את קיומו (והוא גם לא שוכח לעשות שימוש בשואה). 

     

     

    תשובה למחזיר בתשובה

    דבריו של הרב לא נשארים ללא תגובה. סדרת הסרטונים "מתן תורה - היה או לא היה" היא קבוצה של יותר מעשרה סרטוני וידאו, שהועלו על-ידי משתמש שמכנה את עצמו "מדע והיגיון", ושבהם הוא מנסה להפריך בזו אחר זו את טענותיהם של המאמינים באלוהים, בתורה ובמצוותיה. הסרטונים הראשונים בסדרה (חלקים 1-4) מתמקדים בטענה שהועלתה לעיל על-ידי הרב אמנון יצחק, בנוגע לעדים הרבים למתן תורה.

     

     

    הארכיאולוגיה תוכיח

    הניסיון לאמת את מעמד הר סיני עושה שימוש גם במחקר האקדמי. הארכיאולוגיה, כמדע שנועד לחקור את העבר, היא כלי נהדר המסייע הן ביד אלו שמנסים להוכיח שמעמד הר סיני היה גם היה, והן ביד אלו שטוענים את ההפך. "קרבות" בין ארכיאולוגים על משמעותם של ממצאים הם דבר שבשגרה, ואין סיבה שאלו לא יפרנסו כמה וכמה סרטוני youtube.

     

    הסרטון "ארכיאולוגיה על מעמד הר סיני" הוא חלק מסדרה שמציגה ממצאים ארכיאולוגים המאששים - לדעת היוצר - את הסיפור המקראי. בחלק שנוגע למעמד הר סיני מובאים (בעיקר) מחקריו של רון ווייט שזיהה את ג'בל אל לוואז (=הר החוקים) שבסעודיה כהר סיני (אליו הגיעו לכאורה בני ישראל לאחר חציית ים סוף). הממצאים במקום מוכיחים, כך נטען בסרטון, כי ההר עלה באש, למרגלותיו הוקם מזבח, ואף נמצאו שם שיירים של זהב (לכאורה מהעגל) וציורים בסגנון מצרי.

     

     

    גם הסרטון הבא מציג ממצאים ארכיאולוגיים שלכאורה מאששים את יציאת מצרים ומעמד הר סיני. למעשה מדובר בקטע ערוך מתוך סרט ארוך יותר, הכולל גם ראיון עם הארכיאולוג פרופ' עמנואל ענתי. בשל העריכה, שמו של ההר לא מצוין בסרטון, אך נראה שמדובר בהר כרכום שבנגב. הסרטון מציג למרגלות ההר 12 עמודים הערוכים בשתי שורות (מזכיר את הפסוק "ויבן מזבח תחת ההר ושתים עשרה מצבה, לשנים עשר שבטי ישראל") וכן תגליפים על אבנים. אחד מהם מזכיר בהחלט את הדימוי המוכר של שני לוחות הברית המעוגלים.

     

     
    התיאוריה על כך שהר סיני נמצא בהר כרכום אינה חדשה, אך לפני כשבע שנים התגלתה שם תופעה מיוחדת במינה. מתחילת חודש דצמבר עולה בהר הילה של אור, שנראית כמו אש היוצאת משוליו של נֶקֶב או פרצה בסלע - ומאירה את האזור בצבעים של צהוב וכתום. התופעה מעלה את הנושא שוב לסדר היום: האם אכן נמצא מקומו של ההר הקדוש? ואולי זהו מיקומו של הסנה הבוער שאיננו אוכל?
     

    3,000 שנה, לך תוכיח

    גם אל מול הטענות הארכיאולוגיות יש לסדרת "מתן תורה - היה או לא היה" מענה משלה. בסרטון מספר 10 בסדרה מוצגים ממצאים ארכיאולוגיים שסותרים לכאורה את יציאת מצרים וקבלת התורה בהר סיני, כפי שהם מסופרים בתורה. בסרטון רודף, שמובא כאן, נטען כי הראיות הארכיאולוגיות שמובאות על-ידי תומכי התנ"ך מסולפות, מוצאות מהקשרן ואינן מדויקות.

     

     

    סרטון נוסף שמבקש להעלות תהיות אל מול המקרא עורך השוואות בין סיפורי התנ"ך לסיפורים ומיתולוגיות שמתוארכים לתקופות מוקדמות יותר. כך למשל, הסרטון הזה מציג כתבים מצריים שלכאורה היוו בסיס לעשרת הדברות, וכן דמויות של מנהיגים שסיפור חייהם דומה מאוד לזה שמיוחס למשה רבנו.

     

     

    תשובה, שאלה, תשובה

    אבל סרטוני "מתן תורה - היה או לא היה" לא נותרו גם הם ללא תגובה. מולם הועלתה סדרת סרטונים נוספת, בניסיון לשמוט את השטיח מתחת לטענות ההפרכה שהועלו בראשונה. הכותרת המתנוססת מעל הסרטונים החדשים היא: "מתן תורה - היה או לא היה? היה!"

     

      

    הרב מול הפרופסור

    אז הוכחה חותכת וחד-משמעית עוד לא הועלתה, וכל צד בוויכוח נוהג להתבצר בעמדתו שלו. בתכנית "הרב והפרופסור" של ערוץ "אורות" הפועל ב-ynet, ביקשנו לברר מה חושבים על הסוגיה הפרופ' קרלו שטרנגר והרב אורי שרקי. האם התגלות אלוהית צריכה הוכחות בשטח?  

     

    אז אחרי ככלות הכל - אם יציאת מצרים התרחשה או לא, אם משה היה דמות אמיתית או מיתולוגיה, אם מעמד הר סיני היה או לא היה - שיהיה לכולנו חג מתן תורה שמח! 

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    אז היה או לא היה?
    צילום: shutterstock
    ניתנה בהר סיני. התורה
    צילום: shutterstock
    מומלצים