שתף קטע נבחר

מסימני המשבר בספרד: "סקוואטרים" חוקיים

משבר הנדל"ן בספרד יצר מציאות משונה: מצד אחד בניינים ננטשו על ידי בעליהם שפשטו רגל, ומצד שני מובטלים לא יכולים לממן קורת גג. התוצאה: הרשויות מעלימות עין ולעתים אף מסייעות לפולשים, 32 משפחות בסביליה יכולות להעיד על כך

בישראל  כבר פלשו לבתים נטושים במחאה של הקיץ שעבר - כך שנראה שבספרד, שרק בסוף השבוע הודיעה עד כמה היא סובלת מהמשבר הכלכלי , זה היה רק עניין של זמן. בימים אלה מתגוררות 32 משפחות בבניין דירות ריק בסביליה, העיר הרביעית בגודלה במדינה. הן ישנות על מזרונים מתנפחים, חולקות תנור אחד וספה חומה וזולה, ובכמה קרטונים נמצא כל רכושם בעולם הזה.

 

כתבות נוספות על המצב הכלכלי בספרד :

 

32 המשפחות הללו נזרקו מבתיהן, כשברקע משבר הדיור הקשה בספרד. אלא שלעומת תושבים אחרים במדינה, העומדים בפני סיכוי של חיים ברחוב, משפחות אלה חיות חיי מותרות - ואפילו הציבו שמירה 24 שעות ביממה כדי להרחיק דיירים פוטנציאליים אחרים. יצוין כי מחוז אנדלוסיה, בו נמצאת סביליה, הוא ביתם של רבע מתוך 5.6 מיליון המובטלים בספרד, ואחד המחוזות העניים ביותר.

 

תופעת "הסקוואטינג" (פלישה ומגורים בבניינים ריקים ונטושים) היא נדירה בספרד, אך בימים אלה נמצאת בצמיחה בעקבות המשבר הכלכלי של 2008, שהותיר נכסים ריקים רבים והוביל לעיקולים רבים של בתים. קיצוצי הממשלה בהוצאות הציבוריות, בניסיון למנוע את העמקת משבר החובות בגוש האירו, החמירו את המצב ובימים האחרונים הוקמו קבוצות מחאה חדשות.

 

"אנחנו לא אנטי-ממסדיים. אנחנו פשוט לא רוצים לחיות ברחובות. יש כל כך הרבה בניינים כמו זה וכל כך הרבה אנשים נורמליים שעומדים בפני פינוי ואנחנו מקווים שאנחנו מעוררים השראה לאחרים לעשות דבר דומה", אומרת אירמה בלאנקו, סקוואטרית מובטלת בת 35 שמתגוררת בבניין הנטוש.

 

הבנה וסימפטיה מצד האוכלוסייה והרשויות

הבניין, הנמצא מרחק הליכה קצר ממרכז העיר, נבנה רק לפני שלוש שנים, אך הקבלן לא הצליח למכור את הדירות. האכלוס שלו אורגן על ידי חברי קבוצת M-15 (המחאה שהחלה ב-15 במאי 2011), שזיהו הזדמנות במיליון הבתים הריקים במדינה שיוכלו לשמש את המספר הצומח של מחוסרי הבית.

 

המשפחות נכנסו לבניין וישבו בו בחושך שלושה ימים עם תריסים מוגפים, מתוך חשש לפינוי בכוח. לאחר שהחששות התבדו, הדיירים החדשים פתחו את החלונות ותלו סדינים עם כיתובים כמו "דיור הוגן" המשתלשלים מהמרפסות.

 

לשמחתם, נתקלו הדיירים בסימפטיה ובהבנה מצד האוכלוסייה המקומית. דוברת עיריית סביליה אף מסרה כי הממשלה לא תפנה את הבניין אלא אם בעלי הבניין, חברת Maexpa, תגיש תלונה רשמית. לדברי הדיירים, המשטרה המקומית עזרה להם להגן על עצמם מאנשים אחרים שניסו להיכנס גם הם לבניין. גם Ibercaja, בנק החסכונות שמימן את הבנייה, אמר כי הוא אינו מתכנן לנקוט בפעולה כלשהי. החברה אף לא נוקטת בינתיים בהליכים נגד חברת הבנייה, למרות שהפסיקה לשלם על המימון שניתן לה.

 

"הם אנשים נפלאים. זה יפה מאוד שיש קצת אנושיות בעולם. אני לא רוצה עושר. אני אישה פשוטה. אני רוצה רק קצת כבוד עצמי", אומרת אניקה (35) על חברי קבוצת M-15, שעברה לדירה בבניין עם בנה בן ה-18 ובתה בת ה-6. כמו רבים אחרים, אניקה מביעה אי שביעות רצון מהקיצוץ של הממשלה בתקציבי החינוך והבריאות, במקביל להזרמת עשרות מיליארדי אירו לחילוץ הבנקים שסוחבים את נטל החובות האבודים ממשבר הדיור.

 

יצוין כי ביותר מ-1.7 מיליון בתים בספרד כל בני המשפחה מובטלים, ובתי המשפט פינו 100 אלף בעלי משכנתאות שפיגרו בתשלומים בשנת 2010 - נתון הגדול פי ארבעה מכמות בעלי המשכנתאות שופנו ארבעה שנים קודם לכן. "המקום הזה נתון לנו תקווה. בעלי ואני לא נמות ברחוב", אומרת אנה לופז (77) שגרה בדירה לדוגמה, בה נמצאים המקרר והתנור היחידים בכל הבניין.

פורסם לראשונה 03/06/2012 19:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה במדריד על המצב הכלכלי בחודש שעבר
צילום: EPA
מומלצים