שתף קטע נבחר

צילום: יאיר שגיא

דרום-סודנים חתמו בערד על עזיבה: "אין ברירה"

"מתייחסים אלינו כמו לחיות אז אין ברירה אלא לחזור", הסבירו דרום סודנים מערד שהסכימו לחתום על עזיבה מרצון. אחד מהם תהה מה לרשום: "עזבתי את משפחתי ב-82'. איני יודע מה קורה איתם". יגאל שתיים מ"מרק לוינסקי": אין שום רצון, זה בכפייה

78 אזרחים זרים השוהים בארץ בניגוד לחוק, 70 מהם דרום סודנים, נעצרו עד כה במסגרת מבצע המעצרים הנרחב של רשות האוכלוסין וההגירה. במקביל למבצע, הגיעו אחר הצהריים (יום ב') לערד אנשי מִנהל אכיפה וזרים ברשות, התמקמו בכנסייה המקומית והחלו לחלק לדרום סודנים החיים בעיר טופסי עזיבה מרצון. עשרות חתמו על הטפסים. במקביל, תיעד צוות של ערוץ 1 את הפקחים מגיעים לבית שבו מתגוררים אפריקנים באילת. התיעוד המלא הערב במהדורת מבט בערוץ 1.

 

עוד כתבות על גירוש המסתננים ב-ynet:

השר ישי: "זה מבצע לשימור ישראל היהודית"

הגירוש הגדול: משפחות זרים בדרך לקציעות

הדרום סודנים מוותרים: "חופשיים לחזור למדינתנו"

האשה נעצרה, הבעל נותר עם 4 ילדים  

 

אלא שניכר כי אין הרבה רצון לעזוב בקרב הדרום סודנים, רק חוסר ברירה. "פיטרו את כל האנשים, אז הם החליטו לעזוב במקום להישאר", הסביר מייקל בזיאה (45), אחד ממנהיגי הקהילה. "מתייחסים אלינו כמו אל חיות אז אין ברירה אלא לחזור".

 

חותמים על עזיבה מרצון (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
חותמים על עזיבה מרצון(צילום: אליעד לוי)

 

"תשאלו אותי בדרום סודן". טופס העזיבה מרצון (צילום: אילנה קוריאל) (צילום: אילנה קוריאל)
"תשאלו אותי בדרום סודן". טופס העזיבה מרצון(צילום: אילנה קוריאל)

 

בזיאה מחה על מבצע המעצרים שהחל היום, ארבעה ימים אחרי שבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים נתן אור ירוק לגירוש אזרחי דרום סודן. "אמרו שייתנו שבוע להתכונן אבל עוד לא נגמר השבוע וכבר החלו מעצרים", התלונן, "הם הולכים מבית לבית ואוספים את האנשים. אומרים 'תאסוף את החפצים שלך ותלך'".

 

"כל בני דרום סודן מפחדים", סיפר בזיאה, "הם מוכנים ללכת הביתה, אבל לא ככה. נמאס לנו מזה. רק עשרה חודשים יש לנו עצמאות. אי אפשר לבנות מדינה בעשרה חודשים".

 

רשות ההגירה: "נותנים צ'אנס לעזוב מרצון" 

אנשי רשות האוכלוסין וההגירה הסבירו כי "מי שרוצה, אנחנו נותנים לו צ'אנס לעזוב מרצון, לקבל מענק וזמן להסדיר את ענייניו בארץ. זה הרבה יותר מכובד. יש היענות של האנשים. כל אחד לפי שיקוליו".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

דבול קוואץ' הציג את טופסי העזיבה מרצון שמילא. "יש לי שבוע לעזוב את המדינה", סיפר, "זה המספר שלי. מספר הליך 12as00497. אני צריך לרשום מי יקבל אותי כשאגיע לדרום סודן, אבל עזבתי את המשפחה שלי ב-1982. אני לא יודע מה קורה איתם היום. אני ארבע שנים בישראל ולא חשבתי שיקרה דבר כזה. אנשים לא מרוצים. הם רוצים לעבוד. אני לא יודע לאן אלך בדרום סודן".

 

גם צ'ארלי סימון חתם על הטפסים, אלא שבמקום שבו נדרש להסביר מדוע הוא רוצה לחזור ומה תוכניותיו, כתב באנגלית "תשאלו אותי בדרום סודן". "יש פה שאלות שאני לא יכול לענות עליהן", אמר, "תוכניות? אני לא יודע מה קורה במדינה הזו. אז אני לא יכול לומר מה אעשה".

 

"אם כבר לגרש - בהומניות" 

במקרה, היום הגיעו מתל אביב לערד אנשי "מרק לוינסקי" על מנת לסייע למשפחות הזרים עם ציוד ואוכל. "את רובם פיטרו והם היו במצוקה", אמר הפעיל יגאל שתיים, "הבאנו להם אספקה. ציד האדם יצא לדרך. זו הפעם הראשונה שאנו מביאים להם ציוד ואנחנו לא בטוחים שתהיה פעם שנייה".

 

"אני חושב שמה שקורה עכשיו זה סופו של תהליך מכוער שהחל באי בדיקת הפליטים, כינוים מסתננים, הכפשות חסרות כל בסיס על היותם פושעים ומפיצי מחלות ואנסים, והכול כדי להכשיר את הפינאלה המכוער הזה", הוסיף, "שולחים קבלן משנה שיחתים אותם באווירת הפחדה. אין בזה שום רצון. זה בכפייה". 

 

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

 

מורן מקמל, רכזת הסטודנטים לנושא פליטים באוניברסיטת

בן גוריון, הגיעה גם היא לכנסייה. "אם כבר הוחלט לגרש, לפחות היו צריכים לעשות את זה בצורה הומנית, שתיתן לאנשים את מעט הזמן הדרוש כדי להתארגן", אמרה ל-ynet.

 

מקמל הוסיפה כי אתמול, בזמן שאנשי יחידת עוז עצרו מסתננים בתחנה המרכזית בבאר שבע, בצד השני של הכביש חנה אוטובוס שהביא מקציעות כחמישים מסתננים שעברו את הגבול בימים האחרונים. "אני כבר באמת לא מבינה", אמרה, "כן עוצרים, לא עוצרים? הם משחררים כדי לגרום לעוד נזק? או שפשוט יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה?"

 

יש לציין כי אזרחי דרום סודן מהווים חלק קטן בלבד מהמסתננים החיים בישראל. מדובר ב-1,500 איש מתוך 60 אלף זרים. רוב המסתננים הם אזרחי אריתריאה (35 אלף) וסודן (כ-15 אלף), אולם ישראל אינה מגרשת אותם בהתאם למחויבויות בינלאומיות.

 

בדוחות האו"ם והקהילה הבינלאומית מוגדרת אריתריאה כמדינה עם

משטר רודני שבה מתבצעות הפרות זכויות אדם באופן שיטתי. עם סודן, לעומת זאת, לישראל אין יחסים כלל והיא מגדירה אותה כ"ארץ אויב". מאמצים לגרש את אזרחי אריתריאה וסודן למדינה שלישית לא צלחו עד כה.

 

כאמור, במהלך היום נעצרו באילת ובמרכז 78 זרים, רובם אזרחי דרום סודן. הגברים נכלאו בכלא קציעות ואילו הנשים והילדים במתקן סהרונים הסמוך, עד לגירוש. שש משפחות שנעצרו והסכימו לצאת מרצון שוחררו עד לטיסה. שר הפנים אלי ישי אמר כי "אין מדובר על מבצע נגד המסתננים כי אם על מבצע לשימור זהותה של המדינה היהודית-ציונית".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 11/06/2012 17:27

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים ובועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אמרו שייתנו שבוע להתכונן"
צילום: אליעד לוי
חותמים על טופס עזיבה מרצון. "יותר מכובד"
צילום: יגאל שתיים
מסתננים שנעצרו באילת הבוקר
צילום: באדיבות רשות האוכלוסין וההגירה
מומלצים