שתף קטע נבחר

סבאלברד: אל תפריעו לדב, רק אם אתם חייבים

בין נורבגיה לקוטב הצפוני נמצאים איי סבאלברד. מבחינה פוליטית הם שייכים לממלכת נורבגיה, אך בפועל זוהי ממלכת דובי הקוטב שעולים במספרם על בני האדם. מסע אל הטבע הכי בתולי שיש

"השעות רדפו זו אחר זו וכאילו משכו אחריהן את ספינתנו המצפינה והולכת. לפתע צלצול הפעמון בלב ים! מה קרה? איזו סכנה מתרגשת לבוא? לא. לחינם חרדנו. 

 

"רבותי!" נשמע קול הקברניט, "ברגע זה הגענו ל-66.5 מעלות רוחב צפוני, הננו עוברים את 'קו הקוטב'".

 

(מתוך הספר "מסע בצפון", דבורה אילון סירני, 1936).

 


 

במחצית הדרך שבין נורבגיה והקוטב הצפוני, בלב האוקיינוס הארקטי, נמצאת קבוצת איי סבאלברד (Svalbard). מבחינה פוליטית שייכים האיים לממלכת נורבגיה, אולם בפועל זוהי ממלכת דובי הקוטב. מספר הדובים הלבנים באיי סבאלברד עולה עשרות מונים על מספר בני האדם המתגוררים בהם.

 

קבוצת האיים, ששטחה הכולל למעלה מ-60 אלף קמ"ר, מונה שלושה איים גדולים ועוד כמה עשרות איים קטנים, איונים וצוקים המזדקרים מתוך המים. האי הגדול מכולם, האי שפיצברגן (ההרים המחודדים), תופס כשני שליש מסך כל שטחי האיים, קרוב ל-40 אלף קמ"ר, והוא גם היחיד שיש בו ישוב קבע. הישוב, שנקרא לונגירביין (Longearbyen) או בשמו המקוצר ליר, מאכלס כ-2,000 תושבים שרובם נורבגים.

 

בליר נמל מוגן ומזח קטן המאפשר לספינה בודדת אחת לעגון לידו. כשמגיעות ספינות נוספות, אלו ימתינו מחוץ למזח והגישה אליהן בסירות בלבד. בליר נמצא גם שדה תעופה ובאמצעותו קשר אווירי לנורבגיה. כיום תפקידה העיקרי של ליר, לשמש כבסיס קדמי לספינות התיירים הפוקדות את איי שפיצברגן.


שחפים על גוש קרח צף בסבאלברד (צילומים: מולה יפה)

 

עשרות אלפי לווייתנים נטבחו באזור

קבוצת האיים היתה ידועה ליורדי הים כבר במאה ה-12. מאז פקדו אותה הויקינגים ואחרים, אך מעולם לא היה בה ישוב קבע. האיים שימשו גם כבסיס לציידי הלווייתנים ולפי אמדנים שונים, עשרות אלפי לווייתנים נטבחו באזור.

 

ב-1920 נחתמה אמנת סבאלברד לפיה קיבלה נורבגיה אחריות פוליטית ושליטה באיים, תוך פתיחות ומתן אפשרות לתושבי המקום לנצל את האוצרות הטבעיים של המקום.

 

לפני כמאה שנה התגלו מרבצי פחם בשפיצברגן, הגדול שבאיי סבאלברד, ואלו היוו את הסיבה העיקרית לאכלוס המקום. המכרה נמצא בקרבת הישוב הכמעט יחיד באיים, כאמור, לונגירביין.

 

כמעט 50 אחוז מתושבי שפיצברגן קשורים בצורה זו או אחרת למכרות. מכרה הפחם ננטש, או כמעט ננטש מספר פעמים מאז גילויו, וכיום הוא מופעל בצורה מוגבלת. בשנים האחרונות, עם הפשרת הקרח באזור הקוטב ופתיחת מעברי שיט שהולכים ומתרחבים, תופסים האיים מעמד אסטרטגי חדש כבסיס קדמי לקידוחי גז בים הצפוני.


אוצרות טבע רבים. פסל כורה פחם בעיר ליר

 

"בנק הזרע" בסבאלברד

כמחווה לאנושות, הקימה ממשלת נורבגיה מעין כספת ענקית הטמונה בעמקי מכרה פחם נטוש ליד ליר. בכספת הוטמנו זרעי צמחים שנאספו ברחבי הגלובוס, על מנת לשמרם לדורות הבאים למקרה של אסון גלובלי מעשה ידי אדם או טבע.

 

עוד טיולים מיוחדים בעולם בערוץ התיירות:

 

הטמפרטורה בתוך הכספת עומדת על כמינוס 16-18 מעלות צלזיוס. דגש מיוחד באוסף מושם על זרעים המשמשים את האדם. הזרעים ממויינים לפי אזורי מוצא וחשיבותם, ונשמרים במיכלים שרוקנו מאוויר. הממשלה הנורבגית משקיעה מיליוני דולרים בשימור ופיתוח הכספת.

 

קבוצת האיים המרכזית משתרעת בין קווי הרוחב 81-76.5 צפון. אי לכך השמש אינה שוקעת כלל בין מחצית אפריל ועד סוף אוגוסט. הארכיפלג מציע מגוון של נופים מרהיבים: קרחונים, כיפות קרח אדירות, צוקים מתנשאים מהים, מפרצים חבויים ועוד.

 

לפגוש את הגדול שביצורי כדור הארץ

אבל ללא ספק המפגש עם עולם החי הוא פסגת הביקור באיים, שבו חיים למעלה מ-3,000 דובי קוטב, איילי צפון, ניבתנים, סוגים של כלבי ים, לעיתים פוגשים בלווייתנים ואף לווייתנים כחולים - הגדול ביצורים שהיה אי פעם על פני כדור הארץ - ומיליוני ציפורים מקננות בצוקים.


ניבתן. בוגר יכול לשקול כ-1,700 קילוגרם, כשאורכו 3 מטרים וחצי

 

התוודעתי לראשונה לשפיצברגן בהיותי נער צעיר, כשהגיע לידי ספרה של הנוסעת החוקרת דבורה אילון סירני, שבו היא מספרת שביום קיץ חם ולוהט

עלתה בנמל לה האבר בצרפת, על האוניה בדרכה לאיי הצפון הרחוקים איי סבלבראד, ובראשם האי שפיצברגן. וכך בין השאר כתבה:

 

"הנה גם הפתעה נעימה. הקברניט שלנו בעל אמצעים הוא. והנה הוא הכין לכל הנוסעים תעודות נאות, חתומות בכתב ידו ובאות להעיד עלינו עדות מפורשת, כי זכינו לעבור את קו הקוטב ולחדור לים הקרח הצפוני, וכתוב בה לאמור כי בשניים באוגוסט שנת 1936 עברתי את קו הקוטב הצפוני".

 

איי שפיצברגן לא השתנו בהרבה מאז ביקורה לפני 76 שנים של דבורה אילון סירני במקום. את ביקורי האחרון במקום, לפני מספר שבועות, ביצעתי באמצעות האוניה Expedition המופעלת על ידי חברת "g adventures" הקנדית, אוניה קטנה שהותאמה במיוחד להפלגות באזורים הארקטיים, ועל סיפונה כמאה נוסעים.


כך מטיילים באזור הקוטב. ספינת מפרש בכניסה לליר

 

"הג'יפים של הים"

עוד בטרם הגענו לליר, הגיע אל האונייה מידע על הימצאותם של דובים במפרץ הומסונד (Homsund). האוניה הפנתה את חרטומה והחלה לנוע לאיטה בין גושי קרח

שצפיפותם הלכה וגדלה ככל שהעמקנו במפרץ. כשתצפית הגשר זיהתה דובים על החוף, עצרה הספינה ואנחנו ירדנו, לבושים היטב אל סירות הזודיאק שלנו (סירות גומי שטוחות המאפשרות תנועה כמעט בכל מצב - "הג'יפים של הים").

 

הסירות התקרבו כמעט עד לקו החוף, ולעיננו התגלו שני דובי קוטב שנראו משועממים למדי וכנראה גם שבעים, ולא התעניינו בנו יותר מידי וגם לא האחד בשני. היה זה המפגש הראשון שלנו עם דובי הקוטב, אבל לא האחרון. באותה השעה בישראל השמש כבר שקעה מזמן, אבל בארצם של הדובים, למרות השעה המאוחרת, עמדה השמש במרומי הרקיע ועטפה את הנוף הלבן בתאורה רכה ומיוחדת לאזורי הקוטב.


דב קוטב לאחר צייד של כלב ים. ה-אטרקציה באיי סבאלברד

 

דב הקוטב הוא ללא ספק אחת האטרקציות המרתקות ביותר באיי סבאלברד. למרות שדב הקוטב מבלה חלק גדול מזמנו בים, הוא נחשב ליונק יבשתי ובקור שכזה הינו הטורף הגדול ביותר שקיים - משקל הזכר יכול להגיע עד קרוב לטון, וגובהו כשהוא עומד זקוף, יכול להגיע לשלושה מטרים.

 

הדב שחיין מעולה ויכול לשחות עד 100 ק"מ ביום ולהריח את טרפו במרחק 30 ק"מ. שנת החורף של הדב הינה בקיץ, ואילו בחורף הוא בפעילות מלאה. ישנם כ-30 אלף דובים במרחבי הארטיק. 3,000 מתוכם נמצאים באיי סבלברד ובשניים מהם פגשנו באותו ערב קסום של קיץ 2012.

 

הכתבה באדיבות "אקספלור טיולים בעולם"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלקה גמדית בנחיתה
צילום: מולה יפה
מומלצים