שתף קטע נבחר

קבורה מחדש: מה החוק? והאם זו תהיה תופעה?

בני משפחה חרדית העבירו את גופת קרובם באישון לילה מאחר שלצדו נטמנו אנשים שלא שמרו מצוות. בדיקת ynet מגלה כי הדבר אסור לפי חוק, אך לא סביר שזה ייגמר בהעמדה לדין. נוכח היתר הרבנים, האם צפויים מקרים נוספים?

הסיפור המוזר והתמוה על בני המשפחה שהעבירו את גופת קרובם מחלקת קבר אחת לאחרת, משום שלצדו היו קבורים אנשים שלא היו שומרי מצוות, עורר סערה מצד עצמו - אך ייתכן שיהיו לו השלכות מרחיקות לכת. האם משפחה יכולה להוציא גופת קרוב מקברו על דעת עצמה? האם יש תקנות או חוקים שמונעים פעולה שכזו? ומה יקרה אם ירבו מקרים שכאלה?

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

בדיקת ynet העלתה כי מבחינה פלילית, ככל הנראה, מדובר בעניין מעורפל שאין חוק המתייחס אליו באופן ישיר. עם זאת, תקנות בריאות העם קובעות כי "אסור להוציא גופה מקברה לכל מטרה שהיא, אסור לקבור גופה מחדש, ואסור לפתוח קבר לצורך קבורת גופות אחרות אלא אם כן נתקבלה תחילה רשות בכתב מאת רופא ממשלתי".

 

מעבר לכך, על-פי התקנות, המעוגנות בחוק, הוצאת גופה מקברה תתקיים במעמד פקיד של משרד הבריאות - וכן יש לקיים כמה תנאים נוספים, כמו הנחת הגופה בארון, ביצוע חיטוי וחתימה של רופא ממשלתי שווידא את מילוי ההוראות.

 

פרופ' אריאל בנדור, מומחה למשפט חוקתי פלילי ומנהלי, אמר בשיחה עם ynet כי לא ידוע לו על סעיף פלילי הקשור להוצאת גופה מקברה, אך גם אם קיים בחוק העונשין סעיף כלשהו שניתן לקשר אליו את הוצאת הגופה, לא סביר שיהיה בזה די כדי לטפל בסוגיה.

 

"בחוק העונשין יש כלל שנקרא 'זוטי דברים' - עניינים שגם אם הם בגדר עבירה, לא מתייחסים לזה כך", הבהיר פרופ' בנדור. "כשמדובר במקרה שהוא לא מהותי ולא פוגע באינטרס הציבורי, לא ממהרים לערב ולאכוף את החוק. הקבר, בסופו של דבר, נועד למשפחה, ואם מי שנקבר שותף לאמונות של קרוביו, הרי שגם הוא מסתכל עליהם מלמעלה ורואה את המעשה בחיוב".

 

גל קבורה מחדש באופק?

בני המשפחה שהעבירו את הגופה לפני כשבוע וחצי לא עשו זאת ללא היתר, מבחינתם. לפני כחצי שנה הם הפנו שאלה הלכתית בעניין לרב יוסף שלום אלישיב - והוא ענה כי חובה עליהם להעביר את הגופה. לטענתם, קיבלו גם היתרים גם מרבנים בכירים נוספים במגזר החרדי.

 

למרות שהובהר כי מדובר לא מדובר בפסיקה גורפת - אלא היתר שניתן לשואלים על-פי המידע

שמסרו, ברחוב החרדי כבר תוהים האם לתקדים הפסיקתי יהיו השלכות בפועל.

 

במשרד הבריאות הבהירו כי "על פי תקנות בריאות העם, מותרת העברת גופה מקבר לקבר, אם ניתנה רשות לכך בכתב מרופא ממשלתי מלשכת הבריאות. מדובר בהליך מנהלי ללא סיכון כלשהוא לבריאות הציבור. כשניתנת הרשות ישנם תנאים לביצוע, לרבות נוכחות עובד משרד הבריאות".

 

עוד הוסיפו במשרד הבריאות כי "לאחרונה לא נתקבלה בלשכת הבריאות המחוזית ירושלים כל פנייה מסוג זה".

 

במשרד לשירותי דת לא הגיבו לפניית ynet בעניין קבורה מחדש ללא רשות.

 

  • בהכנת הידיעה השתתפה כרמית ראובן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוברים דירה?
צילום: יוסי דוססנטוס
מומלצים