שתף קטע נבחר

נתניהו מעניק צ'אנס לדיפלומטיה: "חידוד מסרים"

רה"מ דיבר על הצורך ב"קווים אדומים" לאיראן שימנעו פעולה צבאית, אבל בסביבתו אומרים כי אין מדובר בשינוי כיוון. גורמים מדיניים מעריכים: נתניהו יודע שהצבא ודעת הקהל לא איתו, ולכן החליט לאפשר דיאלוג - שעשוי להוביל לתקיפה ישראלית

במשך שבועות ארוכים הזהירה הצמרת הישראלית מהסכנה האיראנית, התייחסה לצורך בבלימת המרוץ לגרעין ורמזה כי מועד התקיפה קרוב, אבל אמש (יום ב') שינה ראש הממשלה במעט את הטון. בסביבתו של בנימין נתניהו אומרים עם זאת כי דבריו על הצורך בהצבת "קווים אדומים" בפני טהרן שיוכלו למנוע פעולה צבאית, אינם "שינוי כיוון", אלא "חידוד מסרים".

 

איראן בדרך לפצצה, כותרות אחרונות

נתניהו משנה טון: קו אדום לאיראן ימנע תקיפה

צרפת נגד תקיפה באיראן: "תהפוך אותם לקורבן"

סגן נשיא ארה"ב: רומני רוצה מלחמה מול איראן

רשימת הדרישות לארה"ב / רון בן ישי

 

"אסור שאיראן תהיה גרעינית, בעניין הזה ישראל וארצות-הברית תמימות דעים", ציינו הלילה בכירים בלשכת ראש הממשלה. "לכן, אין פה שינוי כיוון מבחינת ישראל, אלא חידוד העמדה של ראש הממשלה". דבריו של נתניהו הגיעו פחות מיממה לאחר שב"ניו יורק טיימס" נכתב כי הנשיא האמריקני ברק אובמה שוקל להציב קו אדום לאיראן, שחציה שלו תוביל למתקפה צבאית.

 

האיתותים ששיגרו בממשל האמריקני באמצעות ה"ניו יורק טיימס", בנוגע לאפשרות לשינוי גישה משמעותי ביחס לאיראן, היו חלק ממכלול של שיקולים שגרמו לראש הממשלה להעניק הזדמנות נוספת לקהילה הבינלאומית, ובראשה ארצות הברית, לפעול בדרכים חדשות שישפיעו על המשטר בטהרן.

 

נשיא איראן אחמדינג'אד. מה יהיה הקו האדום? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא איראן אחמדינג'אד. מה יהיה הקו האדום?(צילום: AFP)

 

עם זאת, גורמים מדיניים בכירים התייחסו בספקנות לדברים ואמרו כי "צריך לקרוא היטב את מה שהיה כתוב בטיימס. הציטוטים שייכים לאנשים בסביבתו של הנשיא, ולא מדובר בהחלטות סופיות שהתקבלו בממשל. מדובר באיתות, אבל אי אפשר לדעת איך זה ייגמר ולאן זה מוביל. בכל מקרה, לישראל אין אינטרס לחדד את המחלוקות עם ארצות-הברית, אלא להקטין אותן, ולכן הדיאלוג בין שתי המדינות יימשך באינטנסיביות".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

גם פרשנים בכירים בוושינגטון, המעורים ביחסים עם ישראל, הביעו חשדנות בנוגע לשינוי הטונים של נתניהו. הם סבורים כי אובמה יבטיח פומבית שארצות הברית תפעל צבאית אם איראן אכן תבצע את הקפיצה לעבר נשק גרעיני, אבל ככל הנראה לצמרת הישראלית זה לא יספיק.

 

לעומת נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, שדווח בעבר כי הוא וראש הממשלה רוצים לתקוף בסתיו את הגרעין האיראני, לא שינה את הטונים. אמש, בטקס להענקת פרס ביטחון ישראל, רמז שוב על הנושא הבוער ואמר כי "בעת הזו נדרשת נכונות לקבל החלטות ולממשן בעת הצורך".

 

תרגיל על גבו של צה"ל?

במערכת הפוליטית יש גם מי שחושש כי האפשרות להגיע להבנות עם ארצות הברית היא גם ההזדמנות האחרונה בטרם תקבל ישראל החלטה. שם סבורים כי ייתכן שעל רקע הביקורת הציבורית והמתיחות עם האמריקנים, החליטו נתניהו וברק לאפשר את קיום הדיאלוג עם המערב, כדי שיוכלו לשכנע את הציבור ואת מקבלי ההחלטות, בבוא היום, לתמוך בתקיפה ישראלית עצמאית.

 

נתניהו, אמש. שינה את הטונים, לא את הכיוון (צילום: משה מילנר,  לע"מ) (צילום: משה מילנר,  לע
נתניהו, אמש. שינה את הטונים, לא את הכיוון(צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

גורמים מדיניים ציינו כי "נתניהו לא עיוור, והוא יודע טוב מאוד לקרוא סקרים. הוא רואה מה קורה בציבור, רואה שאין לו את הצבא ואין לו את דעת הקהל לפעול כרגע. לכן, ייתכן שמה שאנחנו רואים זה בעצם תרגיל שנועד לדחוף בסופו של דבר את מערכת הביטחון להיות עם הגב אל הקיר".  

  

בירושלים מצפים מהנשיא אובמה להחריף לא רק את הטונים מול איראן, אלא גם לאותת לאייתוללות, באמצעים צבאיים ובאמצעות מהלכים אסטרטגיים וטקטיים במזרח התיכון, כי האמריקנים מוכנים להפעיל את כוחם הצבאי כדי לפגוע בתוכנית הגרעין האיראנית. "רק קו אדום ברור יקטין את הצורך בפעולה", הבהירו גורמים מדיניים, בדומה לדברים שאמר נתניהו. "ישראל לא מכתיבה לקהילה הבינלאומית מהו אותו קו אדום, אולם ברור לגמרי כי לא מדובר רק במילים".

 

עם זאת, מי שמצפה כי חודשיים לפני הבחירות יצהיר הנשיא האמריקני הצהרות מדויקות על מועד התקיפה האפשרי - צפוי להתאכזב. גם במערכת הביטחון הישראלית מבינים כי הנשיא אינו יכול להתחייב על מועד לפעולה צבאית, או להציב תנאי מוגדר וברור לרפובליקה האיסלאמית. 

 

"אי אפשר לצפות שאובמה יתחייב לתאריך מסוים"

"מי שחושב שארצות הברית פועלת כמו תוכנית ריאליטי - טועה", אומר גורם ישראלי בכיר. "ארה"ב היא מעצמה, והיא פועלת בצורה מסוימת, על ידי יצירת קואליציות ודרך מועצת הביטחון. אי אפשר לצפות מהנשיא שיתחייב לתאריך מסוים, ולשמוע ממנו מה בדיוק ארצות הברית תעשה וכיצד. זה לא ריאלי".

 

אובמה. לא יצהיר לפני הבחירות על מועד התקיפה (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה. לא יצהיר לפני הבחירות על מועד התקיפה(צילום: AP)

 

במערכת המדינית הישראלית מציינים עדיין את הבדלי ה"שעונים" בין ירושלים לוושינגטון. בישראל, בשל יכולותיה הצבאיות, מתייחסים אל מרחב הזמן שנותר לפעולה כקטן, ואילו בארה"ב, מאותן סיבות בדיוק - מעריכים כי נותר עוד זמן לפני הצורך בהפעלת כוח צבאי. "בסופו של דבר ישראל היא ריבונית ועצמאית בהחלטותיה", אומר גורם מדיני. "היא אחראית לביטחונה ולביטחון אזרחיה, והסוגיה של התיאום מול ארצות הברית רגישה ומורכבת ביותר. לכן מוקדם מאוד לקבוע איך הסיבוב הזה ייגמר".

 

ראש הממשלה עצמו התייחס לסוגיה לפני כמה שבועות בפגישתו עם שר ההגנה האמריקני, לאון פאנטה, ואמר: "אתה בעצמך אמרת בעבר כי אם שאר האמצעים ייכשלו - ארצות הברית תפעל. אבל גם ההצהרות האלה לא שכנעו את האיראנים להפסיק את התוכנית שלהם. ההצהרות שלנו, חזקות ככל שיהיו, לא שכנעו את איראן שאנחנו נחושים לעצור אותם".

  

במערכת המדינית יש המייחסים לשר הביטחון אהוד ברק השפעה רבה על המתרחש כעת בדיאלוג שבין ישראל לארצות הברית, אולם גם שרים בכירים החברים בפורומים החשאיים ביותר מתקשים לפי שעה לנתח "היכן ברק עומד". יש הטוענים כי לאחר שארה"ב הבהירה בצורה חד משמעית כי היא מתנגדת לתקיפה, הבין ברק כי בשלב הזה עדיף לנסות ולהגיע להבנות חדשות עם וושינגטון ולהמתין, בינתיים, עם ההכרעה בסוגיית התקיפה.

 

נמשך הנתק בין נתניהו לפרס

ברק עצמו שוחח לאחרונה פעמיים עם הנשיא שמעון פרס, ובחדר נכח גם הרמטכ"ל בני גנץ. פרס נפגש אתמול בבית הנשיא עם גנץ, ושר הביטחון הצטרף לפגישה - והשלושה דנו ביחידות. פרס וגנץ מתנגדים לפי שעה לפעולה ישראלית עצמאית, אך בשעה שברק והנשיא שומרים על קשר הדוק, ראש הממשלה נתניהו ופרס נמצאים בנתק מאז הראיונות שהעניק הנשיא שבהם הביע את התנגדותו לתקיפה.

 

עם זאת, ההערכה היא כי פרס ונתניהו ייפגשו לפני נסיעתו של נתניהו לארה"ב בסוף החודש, שם הוא אמור להיפגש גם עם הנשיא אובמה. לפי שעה, הניסיונות לתאם פגישה נמשכים, לאחר שרק ביום חמישי החליט נתניהו באופן סופי לנאום בעצרת הכללית של האו"ם.

 

אתמול דווח כי ייתכן שכחלק מהדיאלוג עם האמריקנים גם ראש ה-CIA, הגנרל דיוויד פטריוס, המבקר בטורקיה, יגיע לשיחות עם הצמרת הישראלית בימים הקרובים, על מנת לנסות ולשכנע את ישראל בדבר רצינותה של ארצות הברית לפעול נגד איראן - אם וכאשר יידרש.

 

אם יגיע, ישמע פטריוס כנראה שוב את רשימת הדרישות הישראליות מארצות הברית. גורם מדיני בכיר הציג לאחרונה בפני פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, את אותן דרישות, שיבטלו את הצורך בתקיפה. דרישות אלה כוללות הצהרה פומבית ברורה וחדה של הנשיא אובמה כי ארצות הברית לא תאפשר פצצה גרעינית איראנית; הגדרה מדויקת יותר של רף הפעילות האיראנית שמעבר לו ארה"ב תפעל; הקשחת הסנקציות; ותגבור הכוחות האמריקניים באזור המפרץ הפרסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו. מחדד את העמדה
צילום: Gettyimages
מומלצים