שתף קטע נבחר

מחקר מפתיע: אכילה מתוזמנת של מזון משמין – מרזה

בניגוד לדיאטניות הממליצות לאכול שלוש ארוחות ביום, אחת לשלוש שעות, מגלים חוקרים מהאוניברסיטה העברית במחקר שנערך בעכברים כי אכילת מזון עתיר שומן בארוחה אחת הנפרסת על פני שש שעות - תעשה אתכם רזים. איך זה עובד?

ארוחה אחת עתירת שומן ביום תהפוך אתכם לרזים: אכילה מתוזמנת של מזונות עתירי שומן תוביל דווקא להפחתה במשקל ולמטבוליזם ייחודי שבו השומנים אינם נארגים ברקמת שומן, אלא מנוצלים לאנרגיה, כך טוענים חוקרים מהאוניברסיטה העברית.

 

המחקר החדש בוצע על ידי קבוצת חוקרים בראשות פרופ' אורן פרוי, עם פרופ' זכריה מדר, תלמיד המחקר יוני גנזר ועמיתת המחקר ד''ר הדס שרמן מהמכון לביוכימיה, מזון ותזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית, ופורסם לאחרונה בכתב העת FASEB Journal.

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

 

מחקרים עדכניים מראים כי השעון הביולוגי שולט על מאזן האנרגיה וחילוף החומרים שלנו. מזונות עתירי שומן משבשים את השעון הביולוגי, וכך נוצרות הפרעות מטבוליות שגורמות לאכילת יתר ולהשמנה.

 

החוקרים שיערו שבאמצעות ויסות השעון הביולוגי ניתן להילחם בהשמנת יתר. "הראינו כי האכלה מוגבלת בזמן, אשר אינה מגבילה את הצריכה הקלורית היומית הממוצעת, מספקת אות מתזמן למערכת", מסביר פרופ' פרוי.

 

"אף שידוע שמזון עתיר שומן משבש את המטבוליזם, מצאנו שתזמון צריכת האוכל וויסות השעון מסדרים את המטבוליזם ומובילים לירידה במשקל. כלומר, לשעון הביולוגי השפעה יותר חזקה על המטבוליזם מאשר לשומן."

 

החוקרים בחנו את ההשפעה לטווח ארוך של האכלה מתוזמנת בשילוב מזון עתיר שומן על קצב חילוף החומרים בבעלי חיים. במשך 18 שבועות הם האכילו את בעלי החיים בכל יום באותן השעות ולאותו פרק זמן, והשוו זאת לשלוש קבוצות ביקורת: קבוצה שאכלה באופן מתוזמן מזון דל שומן, קבוצה שאכלה באופן חופשי מזון עתיר שומן וקבוצה שאכלה באופן חופשי מזון דל שומן.

 

אף שהצריכה הקלורית היומית הייתה זהה, משקל הגוף של בעלי החיים בקבוצה שניזונה מדיאטה עתירת שומן מתוזמנת היה נמוך יותר מזה של בעלי החיים בקבוצה שניזונה באופן חופשי מדיאטה דלת שומן. כמו כן, בקבוצה הראשונה השומנים שנצרכו לא נאגרו ברקמות השומן, ונרשמה עלייה בשריפת השומנים.

 

"המחקר הראה שלהשפעה של תזמון המזון על המטבוליזם יש קדימות על פני ההשפעה של השומן הנצרך, מה שמוביל לשיפור במדדים המטבוליים ולמניעת השמנה", אומר פרופ' פרוי. "הגבלת התזמון של האוכל ללא הגבלת תוכן התפריט יכולה לשמש ככלי טיפולי למניעת השמנה בקרב אנשים".

 

-האם אפשר להסיק ממחקר בעכברים לגבי בני אדם?

"בהחלט, המטבוליזם של העכברים דומה מאוד לשלנו. ברור שצריך להמשיך את המחקר גם באנשים, אך אין שום אינדיקציה לכך שבמערכות שבדקנו יש שוני בין עכברים לבני אדם".

 

-היום דיאטניות מקפידות לאכול בכל שלוש שעות מזון דל שומן.

"הגישה הזו מיושנת. הניסיון והמחקרים הראו שדווקא אנשים הסובלים מעודף משקל שאוכלים כל שלוש שעות מנשנשים הרבה יותר ממה שהדיאטנית כותבת להם בתפריט, מה שמוביל אותם להשמנה.

 

"לפי המחקר שלנו, ארוחה אחת ביום בזמן מוקצב של שש שעות, שבה האדם אוכל כמה שהוא רוצה, כולל שומנים, תביא להרזיה יותר מאשר שיטות אחרות. בשאר היום לא נוגעים במזון, ותזמון הארוחה משפיע ישירות על חילוף החומרים".

 

-זה לא נשמע בריא במיוחד.

"כל עוד הארוחה כוללת את כל המרכיבים הדרושים לגוף, שלושת אבות המזון, ירקות ופירות, היא תביא להרזיה יותר מאשר שיטות אחרות.

 

"אני מכשיר דיאטניות באוניברסיטה, אנחנו רואים את מגפת ההשמנה ואיך הדיאטות המסורתיות לא עובדות. ארוחה אחת ביום עתירת שומן, הנפרסת על פני חמש-שש שעות בלבד - זהו העתיד של הדיאטות ללא ספק".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעלי עודף משקל שאוכלים כל שלוש שעות מנשנשים יותר
צילום: shutterstock
צילום: ששון תירם
העתיד של הדיאטות. פרופ' אורן פרוי
צילום: ששון תירם
ד"ר רק שאלה
מומלצים