שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

דב ירמנוביץ: האיש שנבחר להיות "מוכתר" הקיבוץ

הוא היה ב"שומר הצעיר", לחם לצד ווינגייט והתנדב לצבא הבריטי. היותו חקלאי, בעל הכשרה ביטחונית ושליטתו בערבית הפכה אותו לדמות בולטת בקיבוץ אילון. הכירו את דב ירמנוביץ - האיש שלחם למען היהודים והיה מיודד עם שכניו הערבים

כזכור בפרק הראשון, נולד דב בשנת 1914 בבית גן - מושבה חקלאית לשעבר במזרח הגליל תחתון. תלאות מלחמת העולם הראשונה ואי הצלחת משקם החקלאי של משפחתו, הביאה את הוריו לעבור בקיץ 1920 לחיפה.

 

דוד, האב, קיבל עבודה ביחד עם סוללי כביש חיפה-ג'דה (רמת ישי), שם פגש את מקימי קיבוץ בית אלפא וגם את אליעזר יפה, שהגה את רעיון המושב השיתופי.

 

בפרק זה יהיה אביא תמונות וסיפורים מילדותו ועד בחרותו של דב.

1. 1920 משפחת ירמנוביץ בחיפה: ההורים, דוד ובלה, עם ילדיהם דב (מימין) ואראלה.

2. חיפה הייתה פרק קצר בחיי משפחת ירמנוביץ. דוד האב נמשך כל חייו להיות עם הקולקטיב, אך האם בלה ש'נכוותה' בקומונה של חוות מגדל הרגישה דווקא ריחוק. רעיון המושב השיתופי ששמע דוד מפי אליעזר יפה היה מין סוג של פשרה.

 

בחודש אלול תרפ"א, 1921, נמצאת משפחת ירמנוביץ עם קבוצת מקימי נהלל . למעשה ילדותו ונערותו של דב היו בנהלל בשנותיה הראשונות. שם, בנהלל, החל דב להימשך לתחום המוזיקה: נגינה ושירה. שם גם נשבע בשנת 1929 להיות חבר ב"הגנה" והצטרף לשמירה בישוב במאורעות של אותה שנה.

 

בשנת 1930 נשלח דב ללמוד חקלאות במקווה ישראל . שם הוא פגש חברי ילדות מיבנאל, ביניהם את אברהם יפה. שנה היה דב במקווה וחזר לנהלל. המשק המשפחתי לא צלח. דוד, האב, יצא לעבוד במפעל האשלג בסדום,ו דב לקח על עצמו את ניהול המשק ובערבים היה עושה תרבות עם נוער נהלל.

 

בשנת 1933 הגיעו בני עליית הנוער לנהלל. אחד מהם התקבל למשק ירמנוביץ. דב החליט לצאת ללמוד מוזיקה בעיר הגדולה תל אביב, שם פגש שוב בחברו אברהם יפה שמשפחתו עברה מיבנאל לעיר העברית הראשונה . מרים, אמו של אברהם, קיבלה את דב לביתם ברחוב השחר. דב עבד בבניין ולמד מוזיקה אצל אלכסנדר בוך, יעקבסון, פרופ' שור ועוד. אברהם יפה שעמד בראש קן השומר הצעיר של תל אביב, פנה לדב: "בוא הצטרף אלינו ותקים את מקהלת הקן". מדריכו הנערץ היה שליח התנועה יצחק חירותי.

 

בתצלום: דב ירמנוביץ בחולצה "שומרית", עת הצטרף לקן השומר הצעיר בתל אביב בשנת 1934. דב הצטרף לקבוצה שומרים/ות אשר בשנת 1938 תקים את קיבוץ אילון.

3. דב ירמנוביץ עם הגרמושקה שליוותה אותו בנהלל, בתנועת השומר הצעיר , בריקודים בשמחות וחגים וגם בעת השירות הבטחוני.

4. חבריו של דב מתנועת הנוער הקימו את קיבוצם באופן זמני ליד פתח תקוה עד שיכוונו על-ידי המוסדות למקום ההתיישבות הקבוע. דב שידע חקלאות מהי, עבר הכשרה ביטחונית ואיש תרבות ומוזיקה נהפך לדמות מרכזית בחבורת קיבוצו. בשנת 1936 נשלח על-ידי ה"הגנה" לקורס נוטרים-שוטרים עברים במשטרת המנדט. בתצלום: דב במדי נוטר.

5. בשנת 1938 לאחר ההחלטה על הקמת חניתה בגליל בלב אזור ללא ישוב עברי, הגיע דב עם קבוצת נוטרים להקמת הישוב. חניתה הוקמה בחודש מרס 1938 בשיטת "חומה ומגדל" לצורך הקמתה הקימו קבוצה מעורבת מתנועות התיישבות שונות עם כח אבטחה של פלוגות השדה ונוטרים. בתחילה הקימו מחנה חומה ומגדל לרגלי גבעת חניתה. בתצלום: עמדת שמירה במקום.

6. בראש הגבעה שעלייה הוקם קיבוץ חניתה, היה מבנה אבן גדול של בעלי הקרקע שמהם נקנה המקום. מקימי חניתה שבאו מהמחנה לרגלי הגבעה, התגוררו בימי חניתה הראשונים במבנה זה. מדי לילה היו כנופיות פורעים ערבים תוקפים בירי את הישוב. בעמדת שקי החול על גג מבנה זה, קיבל דב את ניסיונו הפיקודי הראשון תחת אש. כאן נפגע גם חברו אברהם כץ.

7. דב ירמיה ליד חומת חניתה, 6 במאי 1938. כאן פגש דב את ווינגייט, שהיה מגיע בלילות ויוצא עם הלוחמים למקום משכנם של הפורעים, בכדי לפגוע בהם.

8. באותם ימים ראשונים של חניתה, שהו חברי קיבוצו של דב במחנה ליד קריית חיים. באחד הימים הגיעה גרוניה, חברתו של דב, לביקור. נראים בתצלום. הייתה זו גם טבילת האש הראשונה של גרוניה. בדרכה חזרה לנהריה, הותקף המשוריין שבו ישבו המבקרים. ואנשי הפו"ש חילצו אותם.

9. קיבוץ אילון, קיבוצו של דב, עלה לקרקע בנובמבר 1938. עלייתו הייתה בניגוד לדעת ממשלת המנדט, באזור אסור להתיישבות יהודית, מצפון לגדר-הצפון של אותם ימים. הקמת מחנה הקיבוץ נעשתה במסווה של מחנה עובדי חברת "סולל-בונה", שהביאה מגרסת אבן לצורכי בניית מחנה בריטי ליד גדר הצפון - ג'ואלה. השומרים ששכרה חברת סולל-בונה (חברי הקיבוץ) גויסו למשטרה.

 

ביום העלייה פתחו פרצה בגדר הצפון. מגרסת האבן נגררה למקום והחלו להקים את "מחנה העובדים" - תחילתו של קיבוץ אילון כישוב חומה ומגדל . דב שהיה כבר איש ביטחון, ידע גם ערבית ונבחר להיות "מוכתר" הקיבוץ. בתצלום: קציר ראשון בשדות אילון מימין: דב ירמיה לידו משה קולודני.

10. השכנים הערבים לקיבוץ אילון לא היו "חובבי ציון". חלקם ניסו לפגוע בשכנים היהודים, אבל עם חלקם יצר דב יחסי שכנות טובים. בתצלום: "חפלה" בוואדי כרכרה, עם קאסם ממלוק משבט ערב אל-עראמשה, שכנים לקיבוץ איילון בשנת 1939. דב יושב במרכז.

11. 1938, ימים ראשונים בקיבוץ אילון. דב יושב משמאל. לידו, חברו מנהלל נחמן בצר.

12. אביו של דב, דוד, בא לעזור לבנו בהקמת אילון. בתצלום: חריש ראשון באילון. מלפנים: דוד ירמנוביץ ובנו דב מאחור. לשניהם היה ניסיון בכלים חקלאיים.

13. דוד ירמנוביץ אביו של דב (תצלום יותר מאוחר שנעשה על ידי אליעזר סקלרץ מבית אלפא).

15-14. מרדכי יואל (מוציק) חברו של דב באילון צייר קריקטורות של דב באותן שנים.

15.

16. בשנת 1941 כאשר החלו להגיע לארץ הידיעות על הנעשה באירופה, על רצח העם היהודי שם ועל סכנת הפלישה למזרח התיכון, החליט דב על התנדבותו לשרת בצבא הבריטי. דב לא הצליח לשכנע את חבריו בקיבוץ בהחלטתו זו. התצלום בעת גיוסו לצבא הבריטי, בסוף שנת 1941.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דב ירמנוביץ בחולצה "שומרית", עת הצטרף לקן השומר הצעיר
מומלצים