שתף קטע נבחר

פרטיים בלי פיקוח: "נווה יעקב" לא לבד

מוסדות פסיכיאטריים פרטיים פועלים שנים, המקרה של "נווה יעקב" חשף שהפיקוח עליהם הפך לכלי ריק מתוכן. בכיר במערכת הבריאות: "הוסטלים פרטיים - פרצה קוראת לגנב". כלכלן בריאות: "מנגנוני הבקרה צריכים להיות חזקים בהרבה"

כיצד איפשר משרד הבריאות ל"נווה יעקב" - אותו מוסד שכעת משרד הבריאות מתכוון לסגור בעקבות חשד להתעללות והזנחה - להמשיך לפעול למרות ביקורות קשות ותלונות נוקבות שהועלו נגדו במשך יותר משנה? מוסדות פסיכיאטריים פרטיים פועלים בישראל מאז קום המדינה, אך העובדה שהפיקוח עליהם הפך כלי ריק כמעט, נחשפה ביתר שאת במקרה של "נווה יעקב". סגירת בית חולים פסיכיאטרי, כך מסבירים במשרד הבריאות, היא מהלך מסובך ובירוקרטי ולכן נדחה הדבר. מי שסבל, כרגיל, היו החוסים. 

 

התעללות בחוסים - עדכונים נוספים בחדשות ynet:

חוסה שהותקף במוסד: 'מרביצים סתם כי בא להם'

ביקור במוסד ב-2011: "אלימות, צחנה ועירום"

 

"נווה יעקב" הוא מוסד פרטי שהפיקוח עליו מתבצע באופן אקראי. עובדי המחוז הרלוונטי של משרד הבריאות עורכים ביקורים מעת לעת ובוחנים את התנהלות המקום הן מבחינה מקצועית והן מבחינת התנאים לחוסים. בישראל פועלים כיום 13 בתי חולים ומוסדות פסיכיאטריים: שמונה בתי חולים בבעלות המדינה, שניים נוספים בבעלות קופת החולים כללית ("גהה" ו"שלוותא") ועוד שלושה בבעלות פרטית.

 

עד שנות ה-90 פעלו יותר בתי חולים פסיכיאטריים בבעלות פרטית, אך המדינה החליטה לסגור אותם במהלך רפורמה שתכליתה להעביר כמה שיותר חולים לשיקום בקהילה. גישה זו נבעה בעיקרה משיקולים תקציביים, אבל גם משיקולים מקצועיים: המגמה המקצועית בפסיכיאטריה בכל העולם הצביעה על כך שהדרך האפקטיבית ביותר לטיפול במרבית נפגעי הנפש היא לשלבם בקהילה.

 

כך קוצצו כ-3,000 מיטות אשפוז פסיכיאטריות מכל המוסדות, ארבעה בתי חולים פרטיים נסגרו ושלושה נותרו פעילים. המאושפזים הועברו לטיפול בבתי החולים הפסיכיאטריים הממשלתיים, במחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים הכלליים ובמערך השיקום בקהילה שתקציבו עומד על 400 מיליון שקל בשנה.

 

מערך השיקום בקהילה מתנהל כיום במתכונת של מיקור חוץ: משרד הבריאות מפרסם מכרזים וקונה מהזוכים בהם שירותי שיקום לנכי הנפש. הזכיינים הם יזמים פרטיים, עמותות וארגונים ללא מטרות רווח, שמספקים תעסוקה ומגורים בעת הצורך.

 

נווה יעקב. דוגמה לפיקוח לקוי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נווה יעקב. דוגמה לפיקוח לקוי(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

פשיטת המשטרה על המוסד, אתמול (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פשיטת המשטרה על המוסד, אתמול(צילום: ירון ברנר)
 

השנה חתם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הרפורמה בבריאות הנפש של משרד הבריאות. בכך ניתן צו להעברת האחריות הטיפולית בתחום בריאות הנפש ממשרד הבריאות לידי קופות החולים. על פי הרפורמה, הקופות יפתחו מוקדים לטיפול אמבולטורי בבריאות הנפש וביולי 2015 תיכנס הרפורמה לתוקפה. קופות החולים יממנו אשפוזים פסיכיאטריים, בדיוק כפי שהן מממנות אשפוזים אחרים.

 

תקציב מרפאות בריאות הנפש (כ-270 מיליון שקל בשנה) יוכפל (כ-590 מיליון שקל בשנה) ויעבור לידי הקופות. יתווספו אליו גם תקציבי הניהול של בתי החולים הפסיכיאטריים הממשלתיים.

 

תפקידו של משרד הבריאות

פרופ' גבי בן נון, כלכלן בריאות מאוניברסיטת בן גוריון ולשעבר סמנכ"ל כספים במשרד הבריאות, הסביר ל-ynet: "מספר המיטות הפסיכיאטריות במדינת ישראל ירד באופן דרמטי ב-20 השנים האחרונות. המגמה הזאת הייתה מבורכת. ההתמקדות בסגירת מוסדות במגזר הפרטי גם היא הייתה נכונה, אבל לא העלימה לגמרי את המוסדות הפרטיים. הם עדיין קיימים".

 

בן נון הסביר כי "כשמגזר פרטי מספק שירותי בריאות, בהרבה מאוד מקרים פונקציית המטרה שלו למקסם רווחים כל כך אגרסיבית, עד שבחלק מהמקרים זה בא על חשבון איכות. אם רופא שיניים פרטי ייתן לי שירות גרוע, לא אלך אליו יותר. אבל כשמדובר בבית חולים פסיכיאטרי שנותן לי איכות טיפול גרועה כי הוא רוצה להרוויח יותר, אני לקוח שבוי. אין לי שיקול דעת, אני לא יכול לקבל החלטות. לכן הבעיה מאוד חמורה. זאת הסיבה שכאשר בתוך המערך הפסיכיאטרי יש מגזר פרטי שמספק את השירותים, מנגנוני הבקרה והפיקוח צריכים להיות הרבה יותר חזקים כדי לשמור על האינטרסים של החולה".

 

האם צריך לסגור את כל בתי החולים הפסיכיאטריים הפרטיים?

 

"קודם כול צריך לסגור כל בית חולים פסיכיאטרי שתופעה כזו, לאורך זמן ובהיקף הזה, מתרחשת בה. לא מדובר בעובד אחד שחרג, אלא בתרבות ארגונית של בית חולים שלם, לאורך שנים.

 

"באשר לבתי החולים האחרים בניהול פרטי - צריך לייצר מנגנון בקרה ופיקוח. זה מחויב המציאות. אפשר לתת שירות טוב גם בבתי החולים הפרטיים, אבל רק בתנאי שיש מנגנון של פיקוח ובקרה שיבטיח את האיכות הזאת. זה תפקידו של משרד הבריאות".

 

"אין מקום למוסדות פסיכיאטריים פרטיים"

בתוך כך, פרופסור משה קוטלר, מנהל בית החולים הפסיכיאטרי "באר יעקב", התייחס היום בהרצאה בפני סטודנטים באוניברסיטת תל אביב לפרשת ההתעללות בנווה יעקב. "אין מקום למוסדות פסיכיאטריים פרטיים", אמר קוטלר שהגדיר את המוסדות "פרצה קוראת לגנב".

 

פרופסור קוטלר התייחס לרקע שהוביל להתעללות לכאורה: "לדאבוני, מחוסר בקרה ומתקצוב נמוך יכולים לקרות המעשים שקרו", אמר. "אני מאוד נסער". מנהל בית החולים הפסיכיאטרי "באר יעקב" סיפר כי היה שותף לחקירת החשדות והתבקש על ידי המשטרה לשמור על סודיות.

 

"זהו השבוע הקשה ביותר שעברתי בשנים האחרונות", אמר. "מה קורה מאחורי הקירות? אני יכול להרגיע ולהדאיג אתכם. אתחיל בלהרגיע: התופעות של התעללות ופגיעה קיימות, אך בשוליים, וצריך להיות מודעים להן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נווה יעקב". פרטי בתוך ציבורי
צילום: עופר עמרם
חוסים במוסד בפתח תקווה
צילום: עופר עמרם
מומלצים