שתף קטע נבחר

השתלות שיניים: כל השיטות - והסכנות בתהליך

כבר כמה שנים שכתרים ותותבות מפנים את מקומם לשתלים בשיניים, בעיקר בזכות היתרונות המיידיים כמו טיפול מהיר, מראה טבעי ואסתטי של הפה ועלייה בביטחון העצמי של המטופלים. אילו שיטות השתלה קיימות ומה הם הסיכונים?

ישראל נחשבת למעצמה עולמית בתחום השתלות שיניים. שיעור השתלות השיניים שבה הוא הגבוה בעולם ביחס לאוכלוסייה - 400 שתלים לכ-10,000 מתרפאים. היתרון בטיפול השתלת שיניים הוא שמדובר בשינוי מהיר יחסית, בריאותית ואסתטית כאחד.

   

 עוד כתבות על בריאות השן :

 

לדברי פרופ' רפאל זלצר, מנהל המחלקות לכירורגיה פה ולסת ושיקום פנים ולסתות בבית החולים הדסה עין כרם, אחוזי ההצלחה הגבוהים של טיפולי ההשתלות הציבו אותם כטיפול המועדף והראשי המוצע למטופל לאחר אובדן שיניים. "הספרות המדעית עשירה מאוד במחקרים ובמאמרים קליניים המציגים אחוזי הצלחה בניתוחי השתלת שיניים, בממוצע שבין 92%-96% הצלחה", הוא מסביר.

 

לדבריו, תוחלת החיים הממוצעת של שתלים היא מעל עשר שנים. כמובן שדבר זה תלוי תלות מלאה בהיגיינה של הפה, במעקב ובטיפול רצוף של המטופל אצל רופא השיניים והשיננית, ובמיומנות הקלינית של המנתח ורופא השיניים המשקם. "למרות שאין הוכחה ממשית, לגורם הגנטי קרוב לוודאי יש השפעה משמעותית על גורל השתלים", הוא אומר.

  

ישראל - שיאנית בהשתלות שיניים (צילום: פרופ' רפאל זלצר) (צילום: פרופ' רפאל זלצר)
ישראל - שיאנית בהשתלות שיניים(צילום: פרופ' רפאל זלצר)

 

תרומה לביטחון העצמי

פרופ' זלצר מסביר כי היתרון העיקרי בשיקום הפה באמצעות שתלים הוא היכולת לנגוס, ללעוס ולטחון את המזון כאילו היו אלה שיניים טבעיות. "בימים שבהם שיקום הפה היה מתבצע על ידי תותבות נשלפות, הוכח כי יכולת הלעיסה ירדה בצורה משמעותית. יתרה מכך, במטופלים אשר להם תותבות נשלפות הנתמכות במספר קטן של שתלים, שניים עד ארבעה, הושגה יציבות ואחיזה טובה יותר של התותבת ועלייה בתפקוד מערכת הלעיסה".

 

בעידן השתלים, אובדן שן אחת או יותר יצרה אפשרות לשיקום החסר בלי שימוש בשיניים סמוכות אשר הושחזו לצורך הלבשת כתרים וגשרים. "שיקום קבוע על גבי שתלים מחזיר למטופל את ההרגשה של שיניים טבעיות ובכך עשוי למנוע משברים נפשיים, ירידה בדימוי ובביטחון העצמי. באמצעות שיקום על גבי שתלים יש עלייה משמעותית בהערכה העצמית ובתפקוד", אומר פרופ' זלצר.

 

ההחלמה מהשתלה תלויה כמובן בהרבה גורמים, אבל אחד המעכבים הגדולים של ההחלמה הוא עישון. לדברי פרופ' זלצר, מחקרים קליניים רבים מוכיחים כי עישון מהווה גורם משמעותי ביכולת הקליטה של השתל וביכולת ההישרדות שלו בפה. הוא ממליץ למטופלים מעשנים להפסיק את העישון כשבועיים לפני ההשתלה, ולנסות שלא לחזור לעשן לפחות עד תום שלבי ההחלמה.

 

השיטות להשתלת שיניים

1. השיטה הרב שלבית 

זו השיטה הוותיקה והקלאסית, והיא אורכת כחצי שנה לערך. מדובר בתהליך ניתוחי המתבצע בדרך כלל בשני שלבים: שלב השתלה ושלב חשיפה.

 

תהליך הריפוי בלסת התחתונה לאחר ההשתלה אורך כשלושה חודשים, ובלסת העליונה כשישה חדשים. בתקופת ההחלמה מתבצע חיבור ביולוגי בין עצם לשתל. חיבור בין עצם שגדלה ומקיפה את השתל והשתל מוגדרת "כאוסאואינטגרציה". זהו תהליך הקליטה של השתל, "קבירתו בתוך העצם" וחשיפה בתום תקופת ההמתנה.  

  

2. השתלה ביום אחד: חד-שלבית

"בשיטה זו לא קוברים את השתל אלא משאירים את קצהו בולט וחשוף לחלל הפה", אומר פרופ' זלצר. "לקצה זה מחברים כיפת חיבור שבולטת ונראית בפה מעל החניכיים. היתרון בשיטה הזו שאין צורך בניתוח נוסף אחרי זמן ההמתנה".

 

ההבדל בין שיטה זו לבין השיטה הרב-שלבית הוא שביצועה מותנה בזמינות וצפיפות עצם גבוהה, כך שהשתל שהוחדר לעצם נצמד בחוזקה לעצם ועמיד בכוחות הקיימים בפה.

 

בתום תקופת ההמתנה והריפוי של העצם סביב השתלים יוצרים כתרים על גבי השתלים, במסגרת תהליך השיקום. בשל מהירות הטיפול, סוג כזה של השתלה אינו מתאים למטופלים שאינם בריאים לגמרי או לבעלי עצם חלשה.  

  

3. העמסה מיידית

שיקום באמצעות כתרים, גשרים או תותבות זמניות מיד בתום הניתוח להחדרת שתלים. פעולה זו נכנסה לשימוש בשנים האחרונות ומחייבת הקפדה יתרה על כל הכללים.

 

"העמסה מיידית מומלצת רק לאחר תכנון מוקפד, כי ללא תכנון נכון השיטה יכולה להביא לכישלון מלא של השתלים", מסביר פרופ' זלצר. "העמסה מיידית של השתלים לא יציבים מגדילה את הסיכון כי החיבור בין עצם לשתל יפגע והשתל ייפלט".

  

4. ALL  in 4

ד"ר רונן בורדובסקי, מנהל מרפאת "מאלו קליניק" ישראלף מסביר כי השיטה שכוללת טיפול אחד בלבד פותחה על ידי ד"ר פאולו מאלו מפורטוגל כבר לפני 15 שנה, ומתאימה לאנשים בעלי מחסור של רצף שיניים בצד אחד של הפה בלבד או חסרי שורה שלמה של שיניים. 

 

השיטה מבוססת על ארבעה שתלים ייחודיים המוחדרים בזוויות של עד 45 מעלות. על ארבעת השתלים האלו מונחת ביום ההשתלה מערכת שיניים המוברגת על גבי השתלים ושאינה ניתנת לשליפה.

 

ההחלטה על השתלת ארבע שיניים מבוססת על המחקר של ד"ר מאלו, שגילה במהלך פיתוח השיטה כי כ-90% מכוחות הלעיסה שמתפזרים על גבי השתלים הם בשני השתלים הקיצוניים ביותר ובשני המרכזיים ביותר - ארבע שיניים. יתר ששת השתלים, כך על ממצאיו של ד"ר מאלו, מפיקים רק 10% מכוחות הלעיסה.

 

לדברי ד"ר בורודובסקי, סיכויי ההצלחה של השיטה כשהשימוש בשתלים שאיתם ממליץ ד"ר מאלו לעבוד - שתלים של חברת נובל השוודית, עומדים על 97% הצלחה. הוא מסביר כי היתרונות הבולטים של השיטה הם המהירות שלה והימנעות מכל פעולה של השתלות עצם והרמת סינוס, כמו בשיטות האחרות.

 

 

אחרי השתלת שיניים (אחרי ) ולפניה. טיפול באותו יום (צילום: ד"ר רונן בורודובסקי) (צילום: ד
אחרי השתלת שיניים (אחרי ) ולפניה. טיפול באותו יום(צילום: ד"ר רונן בורודובסקי)
 

 

ניתוח החדרת שתלים - איך זה מתבצע?

ניתוח להחדרת שתלים נעשה בהרדמה מקומית (זריקת אלחוש), כמו בטיפולי שיניים רגילים. במצבים מסוימים מקובל לתת סמוך להשתלה אנטיביוטיקה ותרופות למניעת כאב. לפני הניתוח על המטופל לשטוף את הפה בחומרי חיטוי כדי להקטין את סיכוני הזיהום.

 

באמעות חתך בשיא הרכס באזור שבו היו השיניים דרך הרקמה העוטפת את העצם בלסת (חניכיים) חושפים את העצם ומחדירים את השתלים אל תוך העצם ותופרים חזרה את החניכיים.

 

המטופל משוחרר לביתו בצירוף הוראות קפדניות של התנהגות אחרי השתלות וכן על הוראות ללקיחת תרופות אנטיביוטיקה ונוגדי כאב והקפדה על היגיינה של הפה. יממה אחרי הניתוח יש לשלב צחצוח קפדני של השיניים ולהרבות בשטיפות של הפה למשך שבועיים במים פושרים, מלח וחומר חיטוי הניתן לרכישה בכל בית מרקחת.

  

תופעות לוואי וסיכונים

חשוב להתכונן להשתלה ולבדוק את המצב הבריאותי של המושתלים. "סוכרת לא מאוזנת, למשל, משפיעה על סיכויי ההצלחה", אומר פרופ' זלצר. "גם חולה לב שעבר ניתוח לב פתוח להחלפת מסתמים מחויב בכיסוי אנטיביוטי לפני הניתוח. חולים אלו מטופלים גם בנוגדי קרישה המחייבים היוועצות עם רופא המשפחה על הצורך בהקטנת המינון, הפסקת לקיחת התרופה או שינוי סוג התרופה".

 

חולים המטופלים בתרופות לאוסטיאופורוזיס כמו פוסלאן, אקטונל ודומיהם נמצאים בסיכון להיווצרות נמק של העצם בעקבות החדרת שתלים, לכן יש לבדוק את המצב הבריאותי הכללי שלהם ואת מצב השיניים והחניכיים בפרט לפני תהליך ההשתלה.

  

כמו בכל טיפול רפואי, גם בהשתלות קיימים סיכונים וסיבוכים שיש לקחת בחשבון כבר בשלב התכנון. הסיכונים והסיבוכים נדירים, אך על הרופא והמטופל להיות מודעים אליהם.

 

"בדרך כלל תופעות הלוואי אחרי השתלה אינן קשות. לרוב מדובר בנפיחות וכאב נשלטים בתרופות סטנדרטיות נוגדות כאב", אומר פרופ' זלצר.  "ככל שהניתוח מורכב יותר, צפויות יותר תופעות לוואי. לעתים יש גם שינוי צבע בעור עקב שטף דם מקומי. בדרך כלל הנפיחות תיעלם כעבור כחמישה-שמונה ימים, ושטפי דם ייעלמו לאחר כשבועיים".

 

הנה כמה מהסיכונים העיקריים במהלך ניתוחי ההשתלה:

 

1. פגיעה בעצב הלסת התחתונה : עצב זה אחראי על התחושה של כל השיניים בלסת התחתונה ושל השפה והסנטר עד לקו האמצע של אותו הצד.

 

פגיעה מכנית בעצב תוך כדי קידוח להחדרת שתל, עלולה לגרום לנזק תחושתי זמני או קבוע. נזק זה יתבטא בהרגשת הרדמה מלאה או חלקית כמו לאחר הזרקת הרדמה מקומית על ידי רופא השיניים.

 

2. תכנון לקוי: חוסר הבנה של היחסים האנטומיים בין חלל הפה וחלל הסינוס בלסת עליונה באזור האחורי עלול לגרום לשתל ארוך מדי לפרוץ אל תוך הסינוס - ולגרום לסינוסיטיס (זיהום של הסינוס) ולכישלון ההשתלה.

 

3. זיהום: אם לא מקפידים על כללי היגיינה מתאימים עלול להיווצר זיהום שימנע ריפוי בין השתל לעצם - ויוביל לכישלון ההשתלה.

    



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השתלות שיניים. אחוז ההשתלות הגבוה בעולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים