שתף קטע נבחר

פרנצלאואר ברג: ביקור ברחוב שינקין של ברלין

בעיר שסוגדת לנעורים, לרווקות וגם לעוני וללכלוך, הפכה שכונת פרנצלאואר ברג ליעד מועדף על הישראלים בברלין בזכות הבניינים היפהפיים, החנויות ואזורי הבילוי. מומלץ כטיול חורף

ברלינאים אמיתיים יעקמו גבה לשמע השם "פרנצלאואר ברג"ׁ(Prenzlauer Berg). "שיכון התינוקות" "ורובע הבורגנים" מכנים כאן את האזור בעל שיעור הילודה הגבוה בברלין. בעיר שסוגדת לנעורים, לרווקות, ובמידה מסוימת גם לעוני וללכלוך, לא ממש מדובר במחמאות.

 

"פרנצלאואר ברג הוא כמו שינקין", מסביר לי עיתונאי גרמני, "הוא היה אופנתי לפני עשר שנים, אבל עכשיו הוא סתם יקר ומשעמם מדי". אבל הבניינים היפהפיים, השקט והניקיון הפכו את פרנצלוארבג - הממוקם במרחק יריקה מה"מיטה" - המרכז התיירותי של ברלין - ליעד מועדף על התייר הישראלי.

 

עוד טיולים בברלין בערוץ התיירות:

 

מדובר ברובע ששרד היטב את ההפצצות של בעלות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה,

בין היתר משום שהיה מאוכלס בעיקר בפועלים קשי-יום (ולא באנשי צבא וממשל) ולכן לא היווה יעד אסטרטגי לתקיפה מהאוויר.

 

לאחר המלחמה נשאר הרובע בידיה של ברית המועצות במסגרת התוכנית לחלוקת העיר, אך מיד לאחר נפילת החומה הפך יעד להגירה מסיבית של צעירים מהמערב - בזכות מחירי הדירות הנמוכים והקירבה למרכז העיר.

 

כאמור, פרנצלואר משופע בפינות חמד מוכרות יותר ופחות, וגם בימי החורף הקרים הוא מצדיק ביקור. גם אם בחרתם שלא להתגורר באזור, התחבורה הנוחה למרכז העיר (עניין של דקות ספורות) תקל עליכם לקפוץ אליו וליהנות ממסעדות טובות, שווקים, חנויות וגלריות.

 

רובע ששרד היטב את מלחה"ע ה-2. מבנים בפרנצלאואר ברג  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רובע ששרד היטב את מלחה"ע ה-2. מבנים בפרנצלאואר ברג (צילום: shutterstock)

 

הנה 10 המלצות בפרנצלוארבג

1. בתי קפה: באופן כללי, היום ללכת בו לבתי קפה בברלין, הוא יום ראשון בצהריים, אז מתקיים ברובם הבראנץ' הגרמני המסורתי. תמורת סכום שבדרך כלל לא יעלה על 10 אירו, ולעתים יהיה נמוך מכך בהרבה, תוכלו ליהנות ממזנון עשיר של ביצים, סלטים, בשרים, דגים וגבינות שישאיר אתכם שבעים כל היום.

 

בבית הקפה Schall und Rauch (שמעליו גם מלון קטן) מגישים את אחד הבראנצ'ים הנחמדים, רק תהיו שם לפני 15:00. אגב, משמעות השם היא "עשן ומראות", זכר לימים שעוד היה מותר לעשן שם. כתובת: Gleimstraße 23.

 

אופציה צמחונית טובה לבראנץ' ניתן למצוא ב"קפה מורגנרוט" (Cafe Morgenrot) ברחוב קסטניאנלה מס' 85, שם המחיר הרשמי של הבראנץ' המפנק עומד על 7 אירו בלבד - אך אם תרצו תוכלו לשלם יותר (או פחות) לפי הכיס ומצב הרוח.

 

2. רחוב אודרברגר (Oderberger): רחוב שמלא במסעדות טובות וזולות להפליא. בולטות לטובה - המסעדה הוויטנאמית (Vietnam Village (Oderbeger 7 ובית הקפה המפורסם (Kauf Dich Glücklich (44 Oderberger, שמציע ופלים תוצרת בית בשירות עצמי (לכו על גלידת פיסטוק שוקולד לבן בתוספת דובדבנים חמים) במחיר משתלם של כשלושה אירו.

 

שכונת פרנצלאואר ברג מלאה במסעדות טובות וזולות להפליא (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שכונת פרנצלאואר ברג מלאה במסעדות טובות וזולות להפליא(צילום: MCT)

 

3. "קולטור ברווראי" (Kulturbrauerei): מתחם מבני תרבות בלב השכונה (Schönhauser Allee 36),

ששימש בעבר כמבשלת בירה וכיום פועלים בו מועדונים וחנויות. לפני כחודש הוא אירח בחצרו שוק חג מולד צבעוני, המכונה בברלין "השוק השבדי", על שם הפרודוקטים הנורדיים המשובחים שניתן להשיג בו לקראת חג המולד.

 

אז החג אמנם מאחורינו, אבל אם אתם עדיין מעוניינים להתנסות באוכל גרמני מסורתי וחגיגי, נסו את Thuringer Stubebn. תמורת כ-15 אירו למנה עיקרית תוכלו ליהנות ממנות גרמניות רשמיות, כמו חזה ברווז המוגש לצד כדורי פירה ממולאים בלחם וכרוב סגול מבושל (StargarderStr. 28). כדאי להזמין מקום מראש.

 

4. כיכר ציונס קירכפלאץׁ(Zionskirchplatz): מסביב לכנסייה "ציון" העתיקה והמרשימה, שריכזה בשעתו את אחד מתאי ההתנגדות הדתיים הבודדים לנאצים, פועל כיום מתחם ברים שוקק.

 

שווה במיוחד: Weinerei - ביום, בית קפה נחמד מאוד, בערב החל מ-21:00 הוא בר היין הנחשק באזור ולו רק בגלל שצריך לשלם שני אירו בלבד ולקבל כוס למילוי מחדש, וגישה חופשית לבופה לא רע בכלל. הלקוחות מתבקשים לחשב בעצמם כמה שתו ואכלו, ולשלם כראות עיניהם. Veteranenstraße 14.

 

מרחק יריקה מה"מיטֶה". רחוב בשכונת פרנצלואר ברג (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מרחק יריקה מה"מיטֶה". רחוב בשכונת פרנצלואר ברג(צילום: Gettyimages)

 

5. "דה בירד": המזללה האמריקנית הזאת נחשבת בעיני תיירים רבים למסעדת ההמבורגרים הטובה בברלין, אך רוב הברלינאים לא שמעו עליה. אתם לא שומרים כשרות - לכו על המבורגר הבית, שכולל חרדל, בייקון ועוד המון הפתעות משמינות.

 

ההגעה ל"בירד" טיפה מסובכת במונחים ברלינאיים - ויש לצעוד קצת ברגל מתחנת הרכבת "שונהאוזר אלה" לכיוון "מאוור פארק", עוד אטרקציה שכונתית ידועה שמציעה שוק יד שנייה ודוכני מזון מדי יום ראשון מעשר בבוקר ועד לשעות הערב המוקדמות. בקיץ יש שם גם הופעות חיות.

 

6. נקניקיות קריוורסט: ברלינאיים אמיתיים לא ישלמו 10 אירו על המבורגר ב"בירד", אלא ירוצו לאכול נקניקיית קרי מסורתית ("קריוורסט") מחוץ לתחנת הרכבת התחתית "אברסוולדר", שם לפי השמועה נמכרות הנקניקיות הטובות בעיר, במזנון קטן ולא מרשים למראה שנקרא "קונופקס" (Konnopke's) ופועל שם כבר עשרות שנים.

 

ברלינאיים לא ישלמו 10 אירו על המבורגר. "קונופקס" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ברלינאיים לא ישלמו 10 אירו על המבורגר. "קונופקס"(צילום: Gettyimages)

 

7. כיכר רוזנטלר: הכיכר הזו היא למעשה הגבול בין פרנצלוארברג למרכז העיר. בכיכר וברחובות הסמוכים לה תוכלו למצוא את קפה "אוברהולץ" הפופולרי בזכות האווירה ההיפסטרית הזרוקה, המרחבים הגדולים שמאפשרים שהות ארוכה ללפטופיסטים (אבל שימו לב: המחירים כאן לא זולים בכלל).

 

בדקו גם את קפה "פלורי" המאופיין באווירה צרפתית מוקפדת ונעימה, ואת אחד משני הסניפים של "טרנסיט" - מסעדה אסייתית פופולרית, שפועלת על-פי עיקרון הטפאס (מזמינים מספר מנות קטנות בשלושה יורו, או גדולות בשבעה אירו, וחולקים) ופתוחה עד אחת בלילה.

 

8. מסיבה ישראלית: סמוך לכיכר רוזנטל מתקיימות פעם בשבועיים במוצאי שבת גם מסיבות ה"משוגה" - ליין ישראלי שהפך כבר לשם-דבר בברלין, בו תזכו לראות ברלינאים מפזזים לצלילי קובי פרץ וזהבה בן. מרבית הקהל מורכב מגייז, אבל גם סטרייטים יתקבלו שם בברכה.

 

הכניסה עולה 8 אירו, ולצד החלל המרכזי ה"ישראלי" פועל עוד חלל עם מוזיקה קצת יותר אירופית. במשוגה גם תוכלו להשיג (חינם) את "שפיץ" - העיתון של הקהילה הישראלית בברלין, שכולל בתוכו גם המלצות (בעברית) לאירועים חד-פעמיים ולמסלולי טיולים בעיר.

 

9. בלי קצת היסטוריה בלי אפשר: בית הכנסת ברחוב רייקה (Rykestrasse Synagogue) טוען לתואר הגדול בגרמניה, הוא הוקם בשנת 1904 על ידי הארכיטקט יואכין הוניגר ועבר את התקופה הנאצית והסובייטית, לא בלי תקלות כמובן.

 

ניתן לבקר בו בימי חמישי ב- 16:00 ולקבל סיור באנגלית. ממש לידו נמצא מגדל המים המפורסם של הרובע, שעבר גם כן מספר גלגולים, ואף שימש להוצאות להורג של יריבים פוליטיים בתחילת התקופה הנאצית. גם מוזיאון החומה ברובע (Bernauer Straße 11) מומלץ למי שברצונו לחוות את החומה כפי שהייתה בימי החלוקה לגושים.

 

טוען לתואר הגדול בגרמניה. בית הכנסת ברחוב רייקה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
טוען לתואר הגדול בגרמניה. בית הכנסת ברחוב רייקה(צילום: Gettyimages)

 

10. ונסיים בחיוך: אחד המקומות הנחבאים והמשעשעים בעיר הוא בר הפינג-פונג של ד"ר פונג, שאותו

גילינו בעזרת נדב מחברת "לאה טורס ברלין". משלמים שלושה אירו בכניסה ופיקדון תמורת מטקה ואז עם בירה ביד אחת ומטקה בשנייה, מתחיל הכיף האמתי.

 

עשרות משתתפים מסתובבים סביב שולחן הפינג-פונג כאשר לכל אחד מכה אחת מול שחקן אחר שנמצא באותו הרגע בצד השני. כאשר פספסתם את המכה, יצאתם מהמשחק. מצב זה נמשך עד שנשארים שני מתמודדים לדו-קרב אחרון ושוב העסק חוזר חלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבניינים יפים ומיוחדים. שכונת פרנצלאואר ברג
צילום: shutterstock
מומלצים