שתף קטע נבחר

בית השמש העולה: לני סולומון נותן קול לבנותיו

המאבק סביב הדרת נשים ששיאו בבית שמש לפני שנה בדיוק, הניע את לני סולומון ליצור אלבום שיעביר מסר של אחדות. הוא משתף את בנותיו, תלמידות בבית הספר שעמד בעין הסערה, ומקדיש את ההכנסות ל"אורות". קבלו שלושה סינגלים בבכורה

לפני כשנה עברה בית שמש תקופה סוערת - הילדה נעמה מרגוליס שספגה השפלות ויריקות בדרכה לבית הספר "אורות", ומעצרם של גברים נוספים שירקו על נשים בשכונות חרדיות – הפכו את העיר לסמל המאבק בהדרת נשים. בעקבות האירועים בעיר, החליט לני סולומון ("שלוק רוק") שבנותיו לומדות אף הן ב"אורות", להפיק אלבום שיעביר לעם היושב בציון מסר שכולו אהבת חינם.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן!

 

 

"זאת הייתה תקופה איומה, היה הרבה כעס בבית שמש", סולומון משחזר. "אלה לא היו זמנים טובים, ורציתי לעשות משהו עם מסר של איחוד". הוא אסף 13 טקסטים שוחרי טוב, רובם מתוך פרקי אבות ומהסידור - והלחין אותם לשירים, ששלושה מהם מוגשים כאן בהשמעת בכורה.

 

למסר היהודי-מחבק הוסיף סולומון גם מסר יהודי-עקרוני - כאשר נתן קול למין המודר. לראשונה מופיעות עם סולומון שתיים מארבע בנותיו, אביגיל בת ה-9 ושני בת ה-7. חלק מהכנסותיו של האלבום, כך החליט סלומון עוד בתחילת הדרך, יוקדשו לבית הספר "אורות".

 

סולומון מספר כי התייעץ עם רב, והגיע למסקנה ששיתוף ילדות באלבום איננו מהווה כל בעיה הלכתית. "פשוט הייתי חייב לבדוק", הוא מסביר, ומוסיף בזהירות כי "אני בהחלט מאמין שחשוב מאוד להיות מתון, לא קיצוני לימין ולא קיצוני לשמאל. חשוב לתת לנשים לשיר ולא להחניק את קולן, וטוב מאוד שעשיתי את זה".

 

אם הבנות שלך היו בנות 20 לא היית משתף אותן באלבום שלך?

 

"כנראה שלא הייתי נותן להם לשיר סולו. יש לי גם בנות בגיל 20 ו-18 והן לא שרו באלבום - ויש להן קולות מצויינים. מצד שני, הן לא קהל היעד של האלבום. האם אקליט אלבום איתן? אני לא יודע. אני אצטרך לשאול את הרב שלי. קשה לי לענות על זה, אני לא רוצה להיות קונטרוברסלי, אני עושה מוזיקה בשביל הכיף".

 

ברוס ספרינגסטין, הביץ' בויז והביטלס

האלבום "דרך האור" הוא אלבומו ה-35 של סולומון, ודווקא אינו מביא לידי ביטוי את המומחיות המיוחדת שלו, שבזכותה זכה לפרסום גדול בקרב יהודי התפוצות. ב-15 מאלבומיו הקודמים שהוציא עם להקת "שלוק רוק", בחר סולומון לחנים של שירים מפורסמים, והלביש עליהם טקסטים מהמקורות. באלבומו שיצא לפני שנה וחצי, למשל, "שבת בליברפול", הוא שר תפילות וזמירות שבת לצלילי שירים של הביטלס, כך "היי ג'וד" הפך ל"מזמור לדוד".

 

"חשוב לתת להם לשיר, לא להחניק את קולן". לני סלומון ובנותיו, אביגיל ושני (צילום: ג'יני סולומון) (צילום: ג'יני סולומון)
"חשוב לתת להם לשיר, לא להחניק את קולן". לני סלומון ובנותיו, אביגיל ושני(צילום: ג'יני סולומון)

 

"חקרתי לעומק וגיליתי שיש מקורות גדולים, גם מצד הקבלה, שאומרים שלקחת שירים לועזיים ולחבר אותם לתפילה - זה עושה דברים מצוינים לעם ישראל, זה מביא אותו לצד הרוחני, וזה מעלה את החול לקודש", אומר סולומון.

 

הכל התחיל ב-1986 כשסולומון היה בן 21, והנהיג את הלהקה של NCSY, תנועת הנוער של האיחוד האורתודוקסי (OU) בארצות הברית. הלהקה הופיעה ברחבי ארצות הברית, במטרה לחזק את הזהות היהודית של הנערים והנערות האמריקאים. "אז התחלתי לחבר שירים לועזיים ולשנות להם את המילים, ואחר כך הוצאתי את האלבום הראשון 'learning is good', שבו השתמשתי בשירים של ברוס ספרינגסטין, ביץ' בויז וואן היילן, וזה היה מוצלח".

 

שנה לאחר מכן כבר יצא למסעות הופעות עם הלהקה, "ומאז ועד היום זאת עבודה במשרה מלאה", הוא מספר. מאז 1986 הופיעה "שלוק רוק" באנגליה, בדרום-אפריקה, בקנדה, באוסטרליה ובעצם בכל מקום שיש בו יהודים שדוברים אנגלית. "אם נולדת כיהודי בחוץ לארץ – 99% שגדלת עם המוסיקה שלי", הוא מבטיח - ומקיים. "המטרה של 'שלוק רוק' היא לחזק את הגאווה היהודית. אם אדם לא אוהב את מי שהוא, הוא ישתנה, ולכן, חשוב לתת ליהודים אהבה לזהות שלהם".

 

הקב"ה פתח דלתות

סולומון נולד בקווינס, ניו-יורק, למשפחה דתית, ועלה לארץ לפני כ-16 שנים. הוא מגדיר את עצמו כדתי-לאומי. בניגוד למה שקורה בדרך כלל, אבא של סלומון רצה שהוא יתמקד במוזיקה שלו, ויילך ללמוד בבית הספר למוזיקה בניו-יורק "ג'וליארד". "אבל אני חשבתי על פרנסה, ולא הקשבתי לו", הוא מספר.

 

"כשסיימתי את לימודיי באוניברסיטה, עבדתי כרואה חשבון, ורק בסופי שבוע ניגנתי עם הלהקה שלי. אבל לא הייתי רואה חשבון כל כך מוצלח, ובסוף השנה השלישית עזבתי את המקצוע. פניתי אל המוזיקה - והקב"ה פתח לי דלתות".

 

אבא שלו אכן צדק. סלומון מצליח להתפרנס מהמוזיקה שלו, ועד כה מכר כמעט 200 אלף עותקים מאלבומיו, והופיע ברחבי העולם יותר מ-2,000 פעמים.

 

מה הפרויקט הבא שלך?

 

לאחרונה גמרתי לכתוב מחזמר על ספר דניאל שנקרא "דניאל בבבל", שבעזרת השם, יעלה בשנה הבאה באוף ברודווי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היה הרבה כעס בבית שמש, ורציתי לעשות משהו בשביל העם", לני סולומון
צילום: מיטש ג’ספאן
צילום: ג'יני סולומון
מסר של אהבת חינם. עטיפת האלבום
צילום: ג'יני סולומון
מומלצים