שתף קטע נבחר

דרמה בחריש: נפסלו ההצעות החרדיות במכרז

אחרי שקבוצות רכישה חילוניות התלוננו כי העמותות החרדיות שניגשו למכרז בחריש פעלו כקרטל, במינהל מקרקעי ישראל עיכבו את פרסום תוצאות המכרז ואף ערכו שימוע לנציגים החרדים. כעת הודיעה ועדת המכרזים של המינהל על הזוכים ועל כך שפסלה את ההצעות שהגישו העמותות החרדיות

מכה לעמותות החרדיות בחריש: אחרי סאגה שארכה מספר שבועות, במהלכה נטען כי העמותות החרדיות שהציעו הצעות במכרז שיווק הקרקעות בעיר החרדית חריש פעלו כקרטל - הודיעה היום (ה') ועדת המכרזים של מינהל מקרקעי ישראל כי החליטה לפסול את ההצעות של 13 העמותות החרדיות שהתאגדו תחת "ועד הדיור החרדי".

 

חריש - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

במקביל, פרסמה ועדת המכרזים את התוצאות ביתר המגרשים המיועדים לשיווק. על פי החלטת המינהל, המערערים החילונים נגד 13 העמותות החרדיות (כלומר קבוצת "חריש הירוקה") לא יקודמו ויזכו במכרז - אלא ייאלצו להתמודד במכרז חוזר ופתוח לכל.

 

בסך הכל נפסלו 4 מגרשים ובהם 319 יחידות דיור מתוך 4,634 יחידות ששווקו. 4 המגרשים יצאו לשיווק חוזר. ככל הנראה, השיווק יהיה במסגרת שיווק שלב ב' של העיר חריש, שתעמוד כולה על מעל 10,000 יחידות דיור.

 

העיר פתוחה לכל?

נזכיר כי לפני כחצי שנה הכריז שר השיכון, אריאל אטיאס, על שיווק של כ-10,000 יחידות דיור (בשלב א' 5,000 יחידות), המותאמות לאוכלוסייה החרדית בחריש. המכרז היה פתוח לכלל הציבור, אך למרות זאת היה מכוון לציבור החרדי, הן מבחינה תכנונית והן מבחינת המחיר. המחיר כוון לעמוד על בין 400-600 אלף שקל לדירה חדשה לאחר קבלת קרקע ללא עלות מהמדינה.

 

המחיר הנמוך והמימון הממשלתי הובילו לביקורת חסרת תקדים נגד השר, שטענה כי הוא פועל לטובת ציבור בוחריו, כאשר מסביב זוגות צעירים חילונים לא עומדים בנטל קניית דירה. אלו הביאו קבוצות חילוניות להתארגן כקבוצת רכישה לקרקע בחריש.

 

בחודש נובמבר האחרון, לאחר שננעלה תיבת ההצעות, בירור עם המציעים הצביע כי הקבוצה החילונית "חריש הירוקה" לא תזכה במכרז. מספר ימים לאחר מכן פנו נציגי "חריש הירוקה" ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לפסול הצעות של עמותות חרדיות שהתאגדו יחד, בטענה לתיאום בין הקבוצות והשפעה על טוהר המכרז. מאז, ועדת המכרזים במינהל מקרקעי ישראל טרם החליטה בעניין העמותות החרדיות - והתוצאות לא התפרסמו. היום, כאמור, נמסרה ההחלטה.

 

כנס מכירות לקבוצות חילוניות בחריש שנערך לפני כחודשיים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
כנס מכירות לקבוצות חילוניות בחריש שנערך לפני כחודשיים(צילום: מוטי קמחי)

 

רשת רחבה של זוכים במכרז

ועדת המכרזים פרסמה קשת רחבה של זוכים, הכוללת קבלנים ועמותות שמאחוריהם עומדים חרדים וכן דתיים-לאומיים. בין יתר ההצעות הזוכות בחריש ניתן למצוא שתי קבוצות של ציבור ערבי שזכה בכ-300 יחידות. כמו כן, זכו הקבלנים י.ח דמרי, צ. לנדאו, חברת הבנייה אשדר, חברת דונה וקבוצת "באמונה" שתבנה לציבור הדתי-לאומי.

 

כמו כן, עם הזוכים אף ניתן למצוא את קבוצת א. ג'ברין בניין ופיתוח בע"מ ואת קבוצת ע.ע. אבו ראס חברה לעבודות בניין ופיתוח בע"מ - המזוהות עם ש"ס. גורמים המעורבים בפרשה סיפרו ל-ynet כי הקבלנים אינם מחויבים למכור את הדירות לחרדים - ולכן פני היישוב ישתנה.

 

ישראל זעירא, מנכ"ל קבוצת "באמונה" שעומד בראש 3 עמותות שזכו (עמותת "נאות חנן" ועמותת "בית וגן" לציבור הדתי לאומי צפויות לבנות 724 יחידות דיור; ועמותת "תמימי דרך" של חסידי ברסלב צפויה לבנות 61 יחידות דיור), אמר כי "חריש משנה את האופי שלה. הקבוצה הדומיננטית בחריש תהיה דתית-לאומית וכן של דתיים ספרדיים. זאת ברכה לכל עם ישראל שכל שבטיו יהיו בחריש". החברות הקבלניות יצטרכו, לדבריו, להחליט בימים הקרובים אם תהיה בנייה לציבור דתי-לאומי ולציבור חילוני או חרדי.

 

עו"ד ירון שביט, ממחה בדיני מכרזים ושותף מנהל במשרד עו"ד שנהב, קונפורטי, שביט ושות' העוסק במשפט מסחרי, אמר ל-ynet כי "בשלב זה לא ראיתי את ההחלטה של ועדת המכרזים ואת נימוקי הפסילה, אך אם אכן הסיבה היא התיאום המוקדם שבוצע, אני מקווה שהוועדה לא תסתפק בכך - ותעביר את המסמכים שבידה לבדיקת הממונה על ההגבלים העסקיים ויחידת החקירות שלו".

 

"אם העמותות שנפסלו יחליטו לערער על ההחלטה, יש להניח שהדבר יגביר את הסיכוי להעברת הטיפול בנושא לבדיקת הגורמים האמונים על ביצוע חקירות פלילייות והגשת כתבי אישום, במידה ונמצא כי יש חשש לפלילים", הוסיף עו"ד שביט.

 

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי "לאחר סגירת המכרז שבנדון, הגיעו לוועדת המכרזים פניות שבהן נטען כי למכרז הוגשו הצעות על ידי מספר עמותות, אשר קשורות, לטענת הפונים, לחברה אחת - וישנו חשש כי גורם אחד מתאם בין כל ההצעות. ועדת המכרזים של המינהל ערכה שימוע לעמותות ובאי כוחן והחליטה לפסול 13 מההצעות".

 

עו"ד יואב זהבי, ממשרד זהבי בלאו ושות' , שייצג את עמותת "נאות חריש" מסר: "ועדת המכרזים נהגה בניקיון כפיים ופסלה קרטל אסור. הוועדה הוכיחה כי אי אפשר לסגור את חריש באמצעים פסולים לחרדים בלבד ואישרה כי חריש פתוחה לכולם. בתוך שבועות או חודשים בודדים נגיש בשם 'נאות חריש' היתרים, ובתוך כשנתיים מהיום תעמוד חריש כיישוב מעורב לכל מי שרוצה לגור בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה על העיר חריש
צילום: נטלי בר-אור
מומלצים