שתף קטע נבחר

פורים: פסק "מזויף" מהרב עמאר התגלה כמתיחה

מכתב מזויף על נייר של הרב עמאר עורר את זעמם של חוגים ליברליים בארץ ובחו"ל. הרבנות כבר עמדה לפנות למשטרה, אך בדיקת ynet העלתה כי מדובר ברב יישוב שחמד לצון ערב פורים, ונחרד לגלות שהמתיחה חצתה את גבולות היישוב

על תרחיש כזה הרב שלמה עמאר אפילו לא חלם: ערב סיום כהונתו כרב הראשי לישראל, ובעודו שוהה בחו"ל, מתפרסם פסק הלכה מזויף המציג אותו כבעל עמדות שמרניות-קיצוניות בנוגע למעמד האישה. בעיצומה של חקירה פנימית ורגע לפני שהוגשה תלונה במשטרה, נודע ל-ynet כי מדובר בסך הכל במתיחה פורימית שפשוט יצאה משליטה - ובלשכת הרב הראשי נשמו לרווחה.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>

 

 

ה"פסיקה" המתייחסת להלכות חג הפורים, נכתבה על נייר מכתבים רשמי של הרב עמאר, ותחתיה הופיעה חתימתו הקובעת כי אסור לנשים לשמוע קריאת מגילה מפי אישה – זאת בניגוד לעמדה ההלכתית הרווחת כיום, ולפיה הדבר מותר.

 

המכתב המזויף שעורר את הסערה ()
המכתב המזויף שעורר את הסערה

 

במסמך קורא, כביכול, הרב הראשי לרבני ישראל לצאת למלחמת חורמה נגד קריאות מגילה ציבוריות של נשים המתקיימות בקהילותיהם, שכן "בכך פותחים פתח לקלקולים בסדרי התפילה ובית הכנסת, ולזה לא פיללנו מעולם, וכבר שמענו שכמה מקומות מעלים נשים לתורה למניין שבעה, והיד נטויה לפרוץ גדר".

 

"אנו פונים לרבני השכונות והיישובים שלא לתת יד למנהג החדש הזה", נכתב, "ואם במקום כלשהו עומדים לעשות כן – מחויב הרב לצאת נגד המנהג הנפסד הזה בכל כוחו... וחלילה-חלילה מלהכניסם לבתי כנסיות או למקומות ציבוריים ביישוב, ופורץ גדר – ינשכנו נחש".

 

החשד הראשון: באזכור הרב עובדיה

בפסיקה מצוינים המקורות ההלכתיים לעמדה זו, ונטען כי גם מקבילו האשכנזי של עמאר, הרב הראשי יונה מצגר, מצטרף אליה. כן נכתב כי היא נסמכת על שיטת "מרן עטרת ראשנו שליט"א", כשהכוונה היא לרב עובדיה יוסף. בכך היה סימן ראשון ל"זיוף", שכן האחרון דווקא הביע כמה פעמים את דעתו לפיה מותר לנשים לשמוע מגילה מפי אישה, ובמקרים מסוימים אף התיר זאת לגברים.

 

"פסק ההלכה" הופץ במהלך היום ועורר זעם בחוגים דתיים-ליברלים, שכן הוא עומד בסתירה למגמת הפסיקה בשנים האחרונות - כולל בזרמים שמרניים - המתירה קריאת נשים. המסמך הגיע לידי ynet וכן לעיתונאים זרים המסקרים את העולם היהודי - בעיקר מארה"ב. כשהתבקשו הרבנים הראשיים להסביר את עמדתם, הבינו כי נפלו קורבן לתרמית - והרבנות החלה לחקור.

 

בשלב ראשון פרסם דובר הרבנות הראשית הודעה לתקשורת לפיה "המכתב מיום ד' אדר, בחתימתו של הראשון לציון הרב עמאר שליט"א, בנושא קריאת מגילה על ידי נשים, הינו מזויף. חוות דעת הלכתית מסודרת בנושא תצא בימים הקרובים". לאחר מכן החלה חקירה פנימית, שכן איכות ה"זיוף" העלתה חשד כי הוא נעשה ממשרדי הרבנות, ובהנהלה שקלו ברצינות הגשת תלונה במשטרה.

 

הבדיחה שהתנפחה

אלא שאז חלה התפנית: ynet החל להתחקות אחר המקור למסמך, והתגלה כי הוא נוצר בתום לב על ידי רב ישוב שבסך הכל ביקש למתוח באמצעותו את חברי הקהילה. הוא נדהם לגלות כי "פסק ההלכה" מצא את דרכו תוך ימים ספורים אל מעבר לים וגרם לסחרור בקרב עיתונאים וברבנות הראשית.

 

"כבר הרבה שנים מתקיימת אצלנו קריאת מגילה לנשים, ואני ניסיתי למתוח את החברים שהשנה היא מתבטלת", סיפר הרב

ל-ynet. "לקחתי מכתב ישן של הרב עמאר ושיניתי את תוכנו, וכתבתי לקהילה שלצערי החלטת הרבנים הראשיים מחייבת אותנו - גם אם אנו חולקים עליה".

 

לדבריו, בני היישוב הבינו מיד כי מדובר במתיחת פורים בלבד ולא בהודעה רצינית, אך ייתכן כי המסמך, שהופץ תחילה בפורומים פנימיים בלבד, התגלגל לידיים זרות ונחשף בפני אנשים שאינם מכירים את הווי הקהילה. אלה חשבו כי הוא אותנטי – וכך הוא עשה את דרכו גם לעיתונות.

 

ברבנות הראשית שמעו הערב מ-ynet את פתרון התעלומה – ונשמו לרווחה. "משמח אותנו לשמוע שיש רבני ישובים עם חוש הומור מפותח שכזה", העיר גורם בכיר בה, שהחליף את המתח בחיוכים. "אנחנו מצטערים בשביל כלי התקשורת בארצות הברית שיאלצו לחזור ולעסוק בנושאים זניחים כמו האסיר X, מלחמת האזרחים בסוריה ותכנון ביקורו של אובמה במזרח התיכון".

 

  • צפו: בפורים - גיוס החרדים הגדול
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    חוגים ליברליים זעמו על הרב עמאר, שלא הבין על מה המהומה
    צילום: יששכר רואס
    הוא בכלל תומך. הרב עובדיה
    צילום: יעקב כהן
    מומלצים