שתף קטע נבחר

סוד ההצלחה שלי

הסופר והטבח האנגלי המוערך נייג'ל סלייטר היה מוצא בילדותו העשוקה נחמה במתוקים. כיום הוא מקדם אכילת אוכל אורגני ובריא. אמיר קמינר ראיין אותו לרגל צאת סרטו האוטוביגרפי, "המטבח של סלייטר". יש גם מתכון של עוגת מרנג לימון

סלייטר, אחת האושיות הקולינאריות הבולטות בתקשורת הבריטית, היה ילד בראשית שנות ה-60, הוא חווה ילדות אפורה, קשה ובודדה. אז לא פלא, שסלייטר מצא נחמה באוכל איכותי וגילה את קסמי המטבח. מאחר ואמא שלו לא הכינה לו מטעמים, הוא התקין אותם בעצמו.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

צפו בטריילר לסרט "המטבח של סלייטר"

 

לפני שנים אחדות, סלייטר פרסם את "טוסט", ספר אוטוביוגרפי על ילדותו העשוקה ואיך הוא גילה את נפלאות הקולינאריה. הספר הפך לסרט עלילתי, שמגיע אלינו עכשיו תחת השם "המטבח של סלייטר", ועוסק בילדותו של סלייטר. גיבור הסרט, לא יכול לשאת את הגישה של הוריו לאוכל. מעדנים לא ממש עניינו אותם, וכל דבר נראה להם לא בריא ואף מסוכן.

 

סלייטר הילד בעיקר ניזון מאוכל לא טעים ואף דוחה, שהגישה אמו החולנית, כולל מאכלים מקופסאות שימורים. אז לא פלא שהילד שקע בספרי בישול והתחיל לערוך ניסיונות.

 

אחרי שהאם מתה מאסטמה, כשסלייטר היה בן תשע, האב הקפדן, הקשוח והקר, שמיעט להרעיף אהבה על בנו, מפתיע כשהוא מתאהב באישה (אותה מגלמת הלנה בונהם קרטר) המונית, צעקנית, שמצטיינת במטבח.

 

מתוך הסרט "המטבח של סלייטר" ()
מתוך הסרט "המטבח של סלייטר"

 

בין הילד לאמו החורגת מתחולל קרב אימתנים על ליבו של האב: כל אחד מהצדדים מנסה לזכות בתשומת הלב ובאהבתו באמצעות הקיבה של האב. הקרב הגדול בין השנים ניטש על הכנת עוגת מרנג לימון, שהייתה חביבה על האב (סלייטר כיום כבר לא זוכר את המתכון של העוגה הזאת).

 

"תמיד התייחסתי לאוכל כמו אל 'קומפורט זון'. אזור הנחמה שלי", התוודה סלייטר, כשנפגשנו בפסטיבל הקולנוע של ברלין, שם הוקרן "המטבח של סלייטר". "אוכל תמיד פתר את הבעיות שלי. אבי אף פעם לא העניק לי בטחון. הוא תמיד אמר: 'אתה לא יכול לעשות כך וכך', 'אתה חסר תקווה'. ואילו אמי החורגת בזזה כמה שנים מחיי, שהיו אמורות להיות טובות, והן לא היו כאלה, אלה היו מאוד לא מאושרות. וכך, בתור ילד לא מאושר, אוכל היה המקום הבטוח, אליו הלכתי שהיה רע. במיוחד מתוקים היו הנחמה שלי.

 

"אפילו עכשיו, אוכל פותר לי בעיות ומנחם אותי. עוזר לשכוח דברים קשים. הצלחת שלי מעידה גם עכשיו על מצב הרוח שלי. ואם אתה רואה ערימה של מתוקים על צלחתי, סימן שאני נמצא במצב לא טוב. אני למשל מעריץ גדול של גלידה, וזה דבר שמאוד מנחם אותי".

 

אז איך זה שאתה מצליח להישאר רזה?

 

"כי למדתי לשלוט בתאוות האכילה שלי. ואולי אני איש מאושר כעת. למעשה הגיזרה שלי היא בזכות עבודה קשה במכון הכושר ובבריכת השחייה. אני אמור להיות איש הרבה יותר שמן, אבל בזכות שליטה עצמית והרבה תרגילים אני לא".

 

סלייטר הילד הבודד הפך להומו מוצהר ולסלבריטי עטור פרסים בתחום האוכל, המנהיג מעצמה גסטרונומית: רבי מכר, תוכניות טלוויזיה ורדיו, מדורי אוכל בעיתונים ומגזינים נחשבים כמו "מארי קלייר" ו"אובזרבר".

 

מתוך הסרט "המטבח של סלייטר" ()
מתוך הסרט "המטבח של סלייטר"

 

"בהתחלה הייתי נאיבי בגישה שלי לסלבריטאות", מספר סלייטר בן ה-55. "הופתעתי שאנשים מזהים אותי. הייתי יורד לרכבת התחתית, ופתאום כל עשר דקות מישהו עצר אותי. אנשים מקסימים סיפרו לי איך הצליח להם אחד המתכונים שלי, או כמה הם התרגשו מ'טוסט'.

 

אחרי שפרסמתי את 'טוסט', קיבלתי גם הרבה מיילים ומכתבים מקוראים שטענו שסיפרתי את הסיפור שלהם. שגם הם הרגישו בילדותם אאוטסיידרים, לא מקובלים וחסרי בטחון. פתאום הסיפור האינדיבידואלי, הפרטי שלי, התגלה כאוניברסאלי. זה מאוד נגע בי וריגש אותי, לקבל מכתב ממישהו שחווה את אותם דברים כמוני, וגם הצליח להתגבר על קשיי ילדותו. לקבל תגובות חיוביות זה בהחלט חוויה מענגת וחמימה".

 

מה יש באישיות שלך שמושך אל התוכניות והכתבים שלך, כל כך הרבה עוקבים ומעריצים? מה סוג ההצלחה שלך?

 

"אולי זה בגלל שאני לא שף, אלא טבח ביתי. אני אף פעם לא קורא לעצמי שף. אם הייתי קורא לעצמי ככה, זאת הייתה יומרנות. אני מציע אוכל מאוד נגיש, שכל אחד יכול להכין לעצמו בבית, מדי יום. אני לא מנסה לשחזר מעדנים של מסעדות מובחרות ולהציע להם גרסאות ביתיות. אני מפרסם מתכונים למנות, שאני מקווה שאנשים ייהנו מהם בארוחת הערב, ולא כל מיני מטעמים של נשפים וארוחות מפוארות.

 

"סוד ההצלחה שלי היא אולי התקווה שאני מעניק לאנשים - הם מרגישים שגם הם יכולים לעשות את המתכונים שלי. אני אמנם נהנה לראות שפים בפעולה, וחוב שחלק מהם ניחנו במגע קסם, אבל אני לא יכול לעשות מה שהם עושים".

 

סלייטר נמנה על האנשים שהובילו את המהפכה, שפוקדת את המטבח הבריטי בשני העשורים האחרונים. "אני אכן חלק מהמפכה, אבל לא אקח את כל הקרדיט לעצמי. תמיד היו לנו בבריטניה חומרים טובים ומתכונים טובים, אבל סבלנו מחוסר בטחון. כיום יש הרבה שפים צעירים שלא חסר להם בטחון והם מודעים ליתרונות שלנו, והם שמים את הקולינאריה הבריטית על המפה".  

 

סלייטר הוא גם חלק מהמהפכה האורגנית, המקדמת אוכל בריא. "למדנו להתייחס בכבוד לאוכל שאנו אוכלים, וגם לכדור הארץ. בתור אחד שיש לו גינה משלו, אני מאושר שהרבה הולכים בעקבותיי, ופתאום רבים מגדלים בעצמם את הירקות והתבלינים.

 

הדרישה לגינות היא עצומה. רשימת ההמתנה של אנשים שחושקים לטפח ערוגות משלהם בגינות הציבוריות ממש ארוכה".

 

ומה אתה חושב על תוכניות כמו "מאסטר שף"?

 

"אנחנו הבריטים התחלנו עם התוכניות האלה, וגם אצלנו הם נורא מצליחות. הרעיון לצפות באנשים שמצליחים להשיג משהו, שהם לא חשבו שהם יוכלו, זה דבר יפה.

 

בשביל המתמודדים שמצליחים להגיע להישגים, ולהראות שהם טובים בתחום, מדובר בהתנסות רגשית. ולא מפתיע שהם מצליחים לגרום צופים לבכות".

 

פאי מרנג לימון קלאסי

מתכון של השף צ'רלי פדידה, באדיבות "סוגת"

 

המרכיבים לפאי בקוטר 24 ס"מ: 

 

לקלתית בצק פריך:

2 חלמונים

200 גרם חמאה

100 גרם סוכר דק

300 גרם קמח

כפית גרידת לימון

כפית גרידת תפוז

קורט מלח

1/2 כפית תמצית וניל משובחת

 

למלית:

80 מ"ל מיץ לימון

85 גרם סוכר דק

30 גרם חמאה

200 מ"ל מים

גרידה מלימון אחד

60 מ"ל מים קרים

1 חלמון ביצה

30 גרם קורנפלור

למרנג:

3 חלבונים

100 גרם סוכר


חמוץ-מתוק. פאי מרנג לימון (צילום: דן פרץ)

 

אופן ההכנה:

  1. הבצק: מחממים תנור ל-180 מעלות. במעבד מזון מערבבים את החלמונים החמאה והסוכר, ומפעילים עד לקבלת מרקם אחיד.
  2. מוסיפים את הקמח ומפעילים רק עד שהבצק מתאחד. מוציאים ממעבד המזון לשים לכדור, עוטפים בניילון נצמד ומניחים במקרר לשעה.
  3. משמנים את התבנית, מרפדים בשכבה דקה של בצק (חצי סנטימטר לערך), מניחים את התבנית במקפיא, ומקררים כחצי שעה.
  4. אופים את הבסיס עד שהבצק משחים.
  5. המלית: מחממים בסיר את מיץ הלימון, גרידת הלימון, המים, הסוכר והחמאה, ומביאים לרתיחה.
  6. שמים בקערה נפרדת את החלמון, הקורנפלור והמים, טורפים עם מטרפה עד שנוצרת בלילה חלקה.
  7. שופכים את הבלילה אל הסיר ומבשלים, תוך כדי בחישה, עד שהקרם מסמיך.
  8. מורידים מהאש ושופכים מיד על הקלתית. מניחים בצד להתקרר.
  9. גבעות המרנג: בסיר כפול (בן מארי) מניחים את החלבונים והסוכר עד לחימום והמסת הסוכר.
  10. מקציפים את התערובת במהירות גבוהה עד שמתקבל קצף יציב מאוד.
  11. מזליפים את המרנג על הקרם כגבעות קטנות (ניתן גם למרוח את המרנג).
  12. על מנת להשחים את השכבה העליונה של המרנג, יש לכוון את התנור למצב גריל בחום גבוה של 250 מעלות ולהכניס את הפאי ל-2-3 דקות.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאי מרנג לימון. אהוב במיוחד על סלייטר
צילום: דן פרץ
מומלצים