שתף קטע נבחר

מלך הבריאות: אל תוותרו על הארטישוק

האביב הוא זמן להתחדשות ולכן אידיאלי לניקוי הגוף מרעלים, לשם כך אין צורך לצאת לסדנאות או לעבור טיפולים מיוחדים, מספיק לגשת לשוק לקנות ארטישוק מלוא הסל ולהתחיל לאכול

הוא נראה כמו שרביט של מלך, בעברית קוראים לו קנרס והוא עומד בראש רשימת הירקות הבריאים - הארטישוק נמצא בימים אלה בשיא עונתו, וזה הזמן להכין ממנו מטעמים שיעזרו לבריאות שלנו.

  

 

ברפואה הטבעית מומלץ לעשות "ניקוי" כבד כשמגיע האביב, דרך נוחה לעשות זאת היא על ידי אכילת ארטישוק ושתיית מי הבישול שלו בשילוב עם תזונה צמחונית קלה ופשוטה. עונת האביב היא גם עונתו של הארטישוק כך שניתן למצוא אותו טרי בשווקים ובמחירים נוחים מאוד.

 

אם רצונכם לעשות "ניקוי" כבד חזק יותר ניתן להשתמש בעלים מיובשים של ארטישוק. יש לזכור שאנשים שנוטלים תרופות צריכים להתייעץ עם איש מקצוע או רופא לפני השימוש בארטישוק במינון רפואי כלומר צריכה מוגברת על מנת לנקות את הכבד.

 

שומר על הראייה ועוזר לפעילות מערכת העיכול - הארטישוק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שומר על הראייה ועוזר לפעילות מערכת העיכול - הארטישוק(צילום: ירון ברנר)

 

הכנה פשוטה

הכנתו של הארטישוק פשוטה מאוד, בדרך כלל מבשלים את הראשים במשך חצי שעה ואוכלים את תחתיות הארטישוק ומעט מהגבעול (אם אינו סיבי). מומלץ לשלב את הארטישוק עם לימון, שמן זית ושום - כך עוצמת פעילותו הרפואית עולה.

 

עוד כתבות בנושא:

 

ברפואת הצמחים נוהגים להשתמש בעלים המכילים יותר חומרים פעילים מאשר הניצנים. אך באביב, כשמגיעה עונת הארטישוק, מומלץ לצרוך אותו בתפריט מספר פעמים בשבוע כדי לקבל את יתרונותיו הבריאותיים. יתרה מזאת, כדאי לשתות את מי הבישול המכילים הרבה רכיבים בריאים, המינון המומלץ הינו כוס שלוש פעמים ביום לפני כל ארוחה.

 

שומר על הראייה

עקב ערך קלורי נמוך וריבוי סיבים תזונתיים, יכול הארטישוק להוות מרכיב יעיל בתפריט דיאטטי. הארטישוק עצמו מכיל מינרלים שונים כגון אשלגן, מגנזיום וסידן ומעט מאוד נתרן, כך שהוא יכול להיות מזון מומלץ לאנשים אשר סובלים מלחץ דם גבוה ובצקות. בנוסף הוא מכיל מגוון ויטמינים ונוגדי חימצון שונים כמו ויטמין C ולוטאין. הלוטאין הינו חומר חשוב לבריאות העיניים ומונע התנוונות של רשתית העין ומומלץ לטיפול בקטראקט.

 

 

משפר את פעילות מערכת העיכול

טעמו המריר של הארטישוק גורם ליצירת מלחי מרה והפרשתם אל התריסיון, בנוסף הוא גורם להפרשת חומצת קיבה ואנזימים שונים שעוזרים בעיכול המזון שאנו אוכלים, הלימון שאנו מוסיפים לארטישוק משפר את פעילותו.

 

אנשים שסובלים מעודף חומציות בקיבה וצרבות צריכים להיזהר, אך יש לזכור שעלי הארטישוק חזקים יותר וכנראה שלאכילת הניצן לא יהיו תופעות לוואי. תכולת הסיבים הגבוהה, ובעיקר הסיבים המסיסים, מסייעים לפעילות מערכת העיכול והתרוקנותה. הסיבים המסיסים הם מזונם של החיידקים הידידותיים, ומכונים סיבי פרה-ביוטים. שיגשוג החיידקים הידידותיים מגבירים את ספיגת המזון ממערכת העיכול אל מחזור הדם ומחזקים את מערכת החיסון.

 

מסייע בהורדת כולסטרול

ברפואת הצמחים עלי הארטישוק משמשים לטיפול בכולסטרול גבוה, סכרת, יתר לחץ דם וטרשת עורקים. ריכוז גבוה של נוגדי חימצון מוריד את רמת הדלקת בכלי הדם ובכך מונע שקיעת הכולסטרול על דפנות כלי הדם. אכילת ארטישוק גורמת להפרשה מוגברת של מלחי מרה המכילים גם כולסטרול אל המעי וכתוצאה מכך ישנה ירידה של הכולסטרול בדם. הסיבים המסיסים מסייעים גם הם לירידה ברמות הסוכר והכולסטרול בכך שהם מעקבים את ספיגתם במחזור הדם.

 

עוזר נגד כאבים

מחלות ריאומטיות הינן מחלות המתבטאות בדלקות כרוניות, כגון: דלקות מפרקים, גאוט ועוד. ברפואת הצמחים

משתמשים בעלי הארטישוק לטיפול במחלות אלו, אלו מכילים נוגד החימצון הנקרא סיאנרין שעוזר לכבד להיפטר מחומרים הגורמים לדלקות כרוניות בגוף.

 

בנוסף, לארטישוק יש יכולת לשתן ולהפריש חומצות שתן שגורמות לדלקות מפרקים ומגבירות את רמת הכאב לסובלים מגאוט. מחקרים רבים שבדקו את רכיב הסיאנרין מצאו שהוא בעל יכולת מגינה על הכבד, וברפואת הצמחים המערבית הוא מומלץ לטיפול בשחמת הכבד ובליקויים בתפקודו.

 

ארנון רפצקי הוא נטורופת, הרבליסט קליני ומרצה לצמחי מרפא בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנקה את הגוף. ארטישוק
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מומלצים