שתף קטע נבחר

לראשונה בהיסטוריה היהודית: איסרו ל"ג בעומר

הציבור החרדי התעלם, אך הרחוב הישראלי אימץ את ל"ד בעומר. ילדים ברחבי הארץ חגגו במדורות: "אנחנו בתקופת הבגרויות, ולקבל יום נוסף של חופשה - זה אומר להירגע". בתקוע נערכה הילולה אלטרנטיבית. צפו בסיבה למסיבה

הרבנות הראשית קראה לדחות את אירועי ל"ג בעומר ביממה , כדי למנוע חילול שבת - ולמרבה האבסורד נראה כי הפעם דווקא הציבור החילוני נשמע יותר מכולם ל"דעת תורה" זו. בעוד שבהר מירון, לדוגמה, ננעלת הלילה ההילולה המרכזית המסורתית שבקבר רבי שמעון בר-יוחאי, ברחבי הארץ רק נדלקות המדורות, ונראה כי הן רבות יותר משהיו אתמול, מועדן המקורי.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

קריאת הרבנות נועדה למנוע מצב שבו החוגגים יערכו הכנות להדלקה מבעוד יום, בעיצומה של השבת, ויגרמו לחילולה, אך בציבור הדתי התייחסו אליה בביטול, שכן חשש שכזה קיים מבחינתם רק אצל החילונים.

 

קצת ל"ג בעומר וקצת יום העצמאות. מדורה בתל אביב, הערב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
קצת ל"ג בעומר וקצת יום העצמאות. מדורה בתל אביב, הערב(צילום: מוטי קמחי)

 

ברחוב החרדי, שבו כלל אין מכירים בסמכות הרבנות הממלכתית, ובוודאי שלא מחוייבים לפסיקותיה - צייתו עוד פחות לדחיית ל"ג בעומר, ולא מיהרו לשנות מהמסורת. מדורות ענק הודלקו אמש (מוצ"ש) בריכוזים החרדיים, ובהם בני ברק, מאה שערים ירושלים, רכסים ועוד. זה כמובן לא מנע מגורמים חרדים למתוח ביקורת על המשטרה, שחיללה את השבת בהיערכותה לקבלת מאות-אלפי החוגגים במירון.

 

ההורים זועמים, הילדים מבסוטים

בעוד ההורים הביעו מורת רוח מן החופשה הכפויה-כפולה, בקרב החוגגים הצעירים שוררת תמימות דעים מוחלטת: ליה ובתיה, שתי חוגגות בכיתה ג', מרוצות עד הגג. ליה השתתפה גם אתמול במדורה, והיום קיימה את מצוות היום בפעם השנייה. "כיף נורא שיש יומיים ל"ג בעומר", היא פוסקת. "במקום ללמוד ובמקום להכין שיעורי בית, אחנו מכייפים. הלוואי שזה יהיה ככה כל שנה".

 

ליאור פ' ויהונתן כ', תלמידי כיתה ו' מגבעת שמואל, אומרים ל-ynet כי "זה מאוד נחמד מצד משרד החינוך שנותן לנו עוד יום. אתמול לא עשינו מדורה", הוא מוסיף. "שמרנו את המדורה להיום".

 

מדורה בתל אביב, הערב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מדורה בתל אביב, הערב(צילום: מוטי קמחי)

 

ארי בינה, תלמיד כיתה י"א, סבור שמשרד החינוך קלע הפעם לנקודה הנכונה, גם אם בלי כוונה: "אנחנו בתקופת הבגרויות, ולקבל עוד יום אחד של חופשה - זה אומר להירגע. אני הייתי ממליץ למשרד החינוך לאמץ את זה באופן קבוע. זה דבר טוב מאוד".

 

קיימו את "מצוות החג" פעמיים

התלמידים המרוצים יכולים לשאת עיניים לשנה הבאה, שנת המבחן: גם אז יחול מועד זה ביום ראשון בשבוע. הרב הראשי שלמה עמאר, שהיה שותף לקריאת הרבנות ואף דחה את ההדלקה שהתקיימה על ידו במירון מליל אמש, לשעות אחר הצהריים היום - דווקא הביע סיפוק מהצלחת המהלך, ובלשכתו ציינו כי מדובר ב"שינויים של עשרות שנים שיתרחשו בהדרגה".

 

מדורות בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מדורות בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

אף שהאירוע המרכזי של ל"ג בעומר צויין כבכל שנה, בתאריך י"ח באייר, הצביעו בלשכת הרב על המדורות הרבות שהודלקו ברחבי הארץ דווקא הלילה: "יש שינוי והפנמה של תהליך זה בקבוצות רבות בעם".

 

"הלוואי שזה יהיה ככה כל שנה". חוגגים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"הלוואי שזה יהיה ככה כל שנה". חוגגים בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

הערב החגיגות בשכונות החרדיות גוועו, ועימן המדורות - אך בציבור הכללי, כאמור, הדליקו רבים, ובעיקר בני נוער, את המדורות רק הערב - לא מכוח החלטת הרבנות אלא כדי לנצל היטב את החופשה הנדיבה שהעניק משרד החינוך לתלמידים. המהדרין יצאו ידי כל השיטות, וקיימו את "מצוות החג" פעמיים.

 

נתניה הערב (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
נתניה הערב(צילום: עידו ארז)

 

נוסיף עוד קרטון למדורה. בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
נוסיף עוד קרטון למדורה. בנתניה(צילום: עידו ארז)

 

אבל היו גם שנקרעו בין שני המועדים – למשל, תנועות הנוער הדתיות. אלו מחנכות כי מוסד הרבנות הראשית הוא ה"מרא דאתרא" (הרב המקומי) של מדינת ישראל, ובעניינים מעין אלה יש בכוחו לקבוע מסמרות שיחייבו את הציבור, אך דחיית ל"ג בעומר תפסה אותן לאחר ארגון האירועים במועד המקורי.

 

בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בנתניה(צילום: עידו ארז)

 

העמדה הרשמית של "בני עקיבא" הייתה כי המדורות יודלקו במוצאי שבת, אך הסוגיה הפכה נושא לדיון סוער בסניפים רבים בהשתתפות צוות ההדרכה, החניכים וההורים. לבסוף ההחלטה הייתה מקומית ומשתנה, אך ככלל – "בני עקיבא" חגגה אתמול, ותנועת "עזרא" היום.

 

במקום הרשב"י הרב פרומן. בתפקיד האדמו"ר מבויאן - סחרוף

גם אם אין להשוות בין עוצמת הריגושים שמתארים משתתפי ההילולה במירון, לזו שבמדורות ה"פרטיות", מי שביקש בכל זאת לשחזר אותה גם הלילה יכול היה לעשות זאת ביישוב תקוע שבגוש עציון, ב"הילולא חופשית" לזכרו של רב המקום, מנחם פרומן, שהלך לעולמו לפני כחודשיים, ובהשראתו.

 

"כבוד הרב הגיע!" ברי סחרוף וארז לב-ארי, עם בובת הרב פרומן בהילולה האלטרנטיבית בתקוע (צילום: עמותת תיירות גוש עציון) (צילום: עמותת תיירות גוש עציון)
"כבוד הרב הגיע!" ברי סחרוף וארז לב-ארי, עם בובת הרב פרומן בהילולה האלטרנטיבית בתקוע(צילום: עמותת תיירות גוש עציון)

 

ברי סחרוף, חברו של המנוח ואחד המשתתפים באירוע, הכריז: "פראייר מי שנוסע למירון", ואז הפציעה אל הבמה הפתעת הערב – בובת ענק בדמותו של הרב מנחם ובגודלו הטבעי, כשלראשה כובע השטריימל הלבן שאותו נהג לחבוש בשנות חוליו.

 

"כבוד הרב הגיע!", קרא סחרוף בהתלהבות, והאירוע טיפס מיד אל רגעי השיא שלו. מפעיל הבובה החל לחקות את "האדמו"ר הלבן" בצורה מדוייקת – כולל תנועות הגוף ומחיאות הכפיים שאפיינו אותו. בהמשך גם הסיר את השטריימל והניח אותו על ראשו של המוסיקאי ארז לב-ארי, שהשתתף גם הוא בהילולה.

 

ל"ג בעומר בברלין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ל"ג בעומר בברלין(צילום: EPA)

 

יוסי פרומן, הבן, הזכיר באירוע את החיבור שהיה לאביו עם דמותו של רבי שמעון בר-יוחאי ועם ספר "הזוהר" שחיבר, ממנו היה הרב מוסר שיעורים לתלמידיו. "אנחנו מתכנסים פה כי ה'מרא דאתרא' של תקוע, הרבה לפני אבא, היה רשב"י עצמו", אמר.

 

כאלף איש הגיעו לאירוע ה"פרומני" הזה בתקוע, ומנכ"ל עמותת תיירות גוש עציון, גד כהנא, שהיה שותף בהפקתו, דיווח על אווירה ייחודית, שכדרכו של הרב פרומן הצליחה לחבר בין קצוות. "אנחנו מודים למשפחה ובטוחים שיהיה זה לעילוי נשמתו", אמר.

 

"צמאה לך נפשי, כמה לך בשרי", חתם ברי סחרוף את הערב בלחן החב"די למילותיו של דוד המלך בספר תהלים על התשוקה לה'. הפעם היה זה ביטוי לגעגוע העצום לרב פרומן, ולחיסרון שהותיר אחרי מותו.

 

מאות נפגעים במהלך החג

אחת ההדלקות האחרונות בהר מירון, הייתה של חסידות "תולדות אהרן" שעלו לבמה להדליק את המדורה. עשרות-אלפי מתפללים עשו את דרכם החוצה ממירון, ומהערכות המשטרה עולה כי 50 אלף איש פקדו היום את אתרי הדלקות המדורות במתחם הקבר. אלה מצטרפים לסך המתפללים שהגיעו מאז יום שישי להר, ומספרם נאמד בכ-450 אלף. מפקד מחוז צפון במשטרה ניצב רוני עטיה סיים את הערכת המצב של אבטחת ההילולה, במסגרתה נפרסו 3,000 שוטרים.

 

תהלוכת ל"ג בעומר בברלין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תהלוכת ל"ג בעומר בברלין(צילום: EPA)

 

חב"דניקים ברחובות גרמניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חב"דניקים ברחובות גרמניה(צילום: AFP)

 

כוחות מד"א טיפלו בלמעלה מ-380 נפגעים באזור קבר הרשב"י, ובהם פצועי שכרות, כפוויות ואף אישה כבת שישים שהתייבשה לאחר שצעדה ברגל במשך שעה וחצי מחניון עין זיתים - למירון.

 

ל"ג בעומר בגרמניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ל"ג בעומר בגרמניה(צילום: AFP)

 

הילולה בברלין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הילולה בברלין(צילום: AFP)

 

בבית החולים "רבקה זיו" שבצפת טופלו הערב 20 מבאי ההילולה, מרביתם חולים כרוניים וחוגגים שהתייבשו או נחבלו בשל הלחץ והדוחק שבמקום. 

 

התהלוכה הכי גדולה בארץ

במוקדים רבים בארץ ובעולם התקיימו במהלך יום ראשון תהלוכות ל"ג בעומר, בהשתתפות עשרות-אלפי ילדים, על פי מנהג שייסד הרבי מלובביץ', תחת הכותרת "יחד שבטי ישראל".

 

אלפי ילדים בתהלוכת ל"ג בעומר הגדולה בארץ (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
אלפי ילדים בתהלוכת ל"ג בעומר הגדולה בארץ(צילום: אלי מנדלבאום)

 

בתהלוכה הנחשבת לגדולה בארץ, השתתפו אלפי ילדי בית"ר עלית. "זו השנה ה-22 מהקמת היישוב שאנו עושים פה תהלוכת ל"ג בעומר", סיפר ל-ynet יעקב טורנהיים, ממארגני התהלוכה. "כל הגוונים, כל החוגים, כולם באים".

 

חלאקה במירון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חלאקה במירון(צילום: EPA)

 

כ-450 אלף מאמינים השתתפו בהילולת ל"ג בעומר המסורתית, הנערכת בקבר רבי שמעון בר-יוחאי (הרשב"י) במירון. עם צאת השבת החלו רבבות מכל רחבי הארץ לעשות את דרכם אל המושב הגלילי, שבו קבור הצדיק הקבלי, שהיה מגדולי התנאים ונודע כמחבר ספר "הזוהר".

בתוכנית, כמדי שנה – הדלקת מדורות על ידי רבנים חשובים, טקסי "חלאקה" (תספורת) לבני השלוש - והרבה מוזיקת כלייזמרים מקפיצה. 

 

מספרים את בני השלוש בקבר הרשב"י, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מספרים את בני השלוש בקבר הרשב"י, היום(צילום: EPA)

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

אך בשעות הבוקר (א') החלו דיווחים על עומס חסר תקדים שגרם לחסימת כל הכניסות והיציאות הרכובות במקום. מאות אוטובוסים שעשו את דרכם לחניוני האירוע עמדו במקום במשך שעות ארוכות, ובמשטרה ביקשו שלא לרדת ממתחם ההר לחניון, "זאת לצורך שחרור האוטובוסים הנמצאים בחניונים, ועל מנת לאפשר את הגעתם של חוגגים נוספים למירון".

 

עם הילדים במירון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם הילדים במירון(צילום: EPA)

 

בזק"א דיווחו על עשרות קריאות של אנשים התקועים בחניונים בחום וללא שתייה. בעקבות כך סיפקו שרותי הכבאות מים לשתייה ולהתרעננות באמצעות כבאיות מים. "קיבלנו מאות טלפונים למוקד החירום של זק"א מאזרחים שתקועים בדרכים המובילות לציון הרשב"י ללא מים בחום כל כך כבד", מספר יו"ר זק"א, יהודה משי-זהב. "הבנו שזה יכול להוביל לאסון, ובסיוע המשטרה העברנו כמות של שתי משאיות מים ע"י אמבולנסים ורכבי שטח של זק"א, ושתי כבאיות הצטרפו אלינו לחלוקת המים".

 

סאטמר נגד קבר הרשב"י

גם בקהילות חרדיות מעבר לים ציינו את ל"ג בעומר, ואחת החגיגות הגדולות נערכה במוצאי שבת בקרית יואל שבמנרו, ניו יורק, מקום מושבה של חסידות סאטמר. עשרות אלפים השתתפו בהדלקה שערך האדמו"ר, רבי אהרון טייטלבוים, והריקודים נמשכו מחצות הלילה ועד למחרת בשעות הבוקר המוקדמות.

 

רגע השיא של המעמד היה בסופו, בנאום המסורתי של הרבי בפני רבבות החסידים. הפעם הוא בחר לתקוף את אלה מהיהדות החרדית בארה"ב הנוהגים לטוס לישראל כדי להשתתף בהילולה במירון. "מי שנוסע לארץ וחס ושלום עובר שם עבירה - שידע שהוא חוטא בתוך הבית של הקדוש ברוך הוא וזה חטא קשה שבעתיים", אמר, "כאשר מישהו עובר על דברי המלך בתוך ביתו, העונש שלו הרבה יותר גדול".

 

לצד הבעיה הדתית שמזהה האדמו"ר בנסיעה לקבר רבי שמעון בר יוחאי, הוא טוען כי הדבר מיותר, ורמז לכך נמצא בשמותיהם של מירון ומונרו, המורכבים מאותן אותיות. "רשב"י נמצא כאן בעיר הזאת, ומי שרוצה יכול עכשיו לבקש ממנו כל מה שהוא צריך בדיוק כמו במירון, ולכן אין שום סיבה לנסוע לארץ ולראות וליהנות ממעשה הרשעים הציונים".

 

מבויאן ועד תולדות אהרן

האות לפתיחת האירועים ניתן אמש בחצות, בהדלקה המרכזית המסורתית של האדמו"ר מבויאן, רבי נחום דב ברייאר, הנהנה מ"חזקה" של יותר ממאה שנה על הצתת האבוקה הראשונה, אף שחצרו קטנה יחסית ואינה מהמרכזיות בעולם החסידי. אחריו, לאורך הלילה והיום (א'), מדליקים את האבוקה מדי כמה שעות, רבנים ואדמו"רים בולטים אחרים, בהם הרב הראשי שלמה עמאר והאדמו"ר מתולדות אהרון.

 

מתפללות במירון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתפללות במירון(צילום: AFP)

 

וגם הן מתפללות במירון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
וגם הן מתפללות במירון(צילום: EPA)

 

ל"ג בעומר אינו מוזכר בתורה וגם לא במשנה. לפי המסורת, זה היום שבו נעצרה המגפה שפגעה בתלמידי רבי עקיבא. המנהג להדליק מדורות מקורו בהילולת רבי שמעון בר יוחאי, שעל-פי המסורת נפטר בתאריך זה. הדלקת המדורות וריבוי האור הוא ביטוי לשמחה. כמו כן, נהוג להדליק נרות בבתי הכנסת לזכר רבי שמעון בר יוחאי ולזכרם של צדיקים אחרים.

 

מתפללים בקבר הרשב"י  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתפללים בקבר הרשב"י (צילום: AFP)

 

חוגגים במתחם קבר הרשב"י (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חוגגים במתחם קבר הרשב"י(צילום: EPA)

 

האר"י (רבי יצחק לוריא בן שלמה), גדול מקובלי צפת מהמאה ה-16, נהג לעלות לקברות רשב"י ובנו אלעזר במירון בל"ג בעומר, ובמאה ה-19 נקבע המנהג בסידור התפילה. 

 

חוקרים טענו כי כי הקישור בין ל"ג בעומר למועד פטירתו של רשב"י נעשה לקראת סוף ימי הביניים, שעד אז התמקדה העלייה לרגל למירון - על הטקסים הנלווים אליה - בקברי הלל ושמאי. לפי המקורות ההיסטוריים, מועד העלייה לרגל חל ביום פסח שני (י"ד באייר, ארבעה ימים לפני ל"ג בעומר), אלא שאז החלה להתקבל בעולם היהודי קדושתו של ספר ה"זוהר", וייחוסו לרשב"י הביאה להסטת הטקסים לקברו ולתאריך פטירתו.

 

  • בהכנת הכתבה השתתף אלי מנדלבאום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ילדים חוגגים הערב בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
צילום: מוטי קמחי
ערבו השני של החג רק מתחיל
צילום: מוטי קמחי
צילום: אלי מנדלבאום
תהלוכות חב"ד
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: EPA
שמחה גם במאה שערים בירושלים
צילום: EPA
צילום: אלי מנדלבאום
מתפללים על קבר הרשב"י
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: מנדי הכטמן
וגם זה היה: חלוקת מים לכלואים במירון
צילום: מנדי הכטמן
מומלצים