שתף קטע נבחר

שיניים מקולקלות: 93% מהישראלים חלו בעששת

נתונים מדאיגים על בריאות הפה של הישראלים: כשני שליש מהילדים בגיל 5 סובלים מעששת בלפחות שלוש שיניים, בגילאי 35-44 חוו את המחלה 93% מהאנשים. 40% מהאוכלוסייה לא מצחצחת שיניים פעמיים, ומחצית מאיתנו לא מגיעים לבדיקות סדירות אצל רופא השיניים. חודש בריאות הפה מושק היום

נתונים מדאיגים על מצב בריאות השיניים בישראל. סקר חדש שנערך על ידי מכון "רושניק אסטרטגיות" מצביע על כך כי יותר מ- 93% מהאוכלוסיה בגילאי 35-44, חלו במחלת העששת. בנוסף, עולה כי לכל ילד 12 יש בממוצע לפחות חור אחד, סתימה או שן חסרה, כתוצאה מעששת.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

הנתונים מוצגים היום (א') עם השקת הקמפיין, "מפסיקים לעשות חצי עבודה", לעידוד המודעות לחשיבות בשמירה על בריאות השיניים. הקמפיין יימשך כחודש ויכלול שיתוף של כל אמצעי המדיה הגדולים בישראל.

 

הקמפיין הוא פרי יוזמה של רופאי שיניים מומחים ברפואת שיניים ציבורית בכללית סמייל ומותג בריאות הפה ORAL B, שקרמה עור וגידים בהשראת יום בריאות הפה הבינלאומי, המתקיים מדי שנה ברחבי העולם.

 

קיראו עוד על בריאות השיניים

 

מלחמה בעששת

על פי נתוני הארגון הבריאות העולמי, יעדי "מדד העששת" של ילדי ישראל בגיל 12 אמנם הושג - ממוצ של רק 1.7 שיניים עם עששת, אך מדובר ביעד הדומה יותר לילדים מדרום מזרח אסיה (תאילנד 1.6 וארצות ערב 1.7) מאשר לילדים ממדינות מערביות, למשל בארצות הברית - (1.2)

 

הנתונים מצביעים על כך כי מעל חצי מהילדים בישראל העולים לכיתה א', סובלים מעששת - הרבה מעל ליעד העולמי של ארגון הבריאות, אשר קבע כיעד לא יותר מ-50% ילדים בגיל 5 ללא עששת בשנת 2000. בנוסף, כבר בגילאי 5, אצל שני שליש (64.7%) מהילדים ישנן כמעט 3 שיניים (2.71) עם עששת שאינה מטופלת. 

 

יאיר עמיקם, סמנכ"ל הסברה ויחסים בינלאומיים במשרד הבריאות אומר כי: "עששת השיניים היא אחת המחלות הכרוניות הניתנות למניעה, בעיקר באמצעות הקפדה על תזונה נכונה, הרגלי צחצוח נכונים הכוללים משחה עם פלואוריד ועל ההיגיינה של הפה והשיניים".

   

הקשר בין בריאות השיניים למחלות

לדברי מומחים בריאות הפה קשורה קשר ישיר לבריאות הכללית. ד"ר חגי סלוצקי, רופא ראשי, רשת מרפאות השיניים כללית סמייל, אומר: "רבים נוטים להמעיט בחשיבות בריאות השיניים מבלי לדעת שהיגיינת פה ירודה עלולה לגרום להחמרה במספר בעיות בריאותיות חמורות – ביניהן מחלות לב, לידה מוקדמת ואפילו דמנציה".

 

הנתונים חמורים עד יותר כשממצאי הסקר מעלים את העובדה כי למעלה מ-50% מהישראלים מדווחים כי הם מגיעים לרופא השיניים רק אחרי שכבר מופיעים בעיה או כאב.

 

"תפיסה מוטעית זו מאפשרת לבעיות מיותרות לצמוח. למעשה, מומלץ להגיע למרפאת השיניים לפחות פעם בשנה כדי לאפשר לרופא/ה, לעיתים בשיתוף השיננית, לזהות ולטפל בבעיות ומחלות בשלב מוקדם ככל האפשר- ולהציע דרכים וטיפים שיעזרו במניעת התפתחותן", אומרים המומחים.

 

ומה עם צחצוח השיניים?

כ-% 61 מההורים גאים בכך שילדיהם מצחצחים שיניים בעצמם, כבר מגיל שלוש שנים, או אף מגיל צעיר יותר, כך עולה מהסקר. אולם חשוב להבין כי לילד עד גיל 6 אין יכולות מוטוריות או מוטיבציה לצחצוח מלא ועששת ב"שיני החלב" של ילדים עלולה לעבור לשיניים הקבועות – כמו גם בעיות נוספות.

 

מירי בוהדנה, פרזנטורית הקמפיין ואם ל-3 ילדים, אומרת כי היא מקפידה על צחצוח אפילו 3 פעמים ביום. "בני הבכור לפעמים מסרב לצחצח שיניים, אבל אז אני מראה לו תמונות של אנשים עם שיניים רקובות והוא מיד רץ למקלחת ומתחיל לצחצח", היא אומרת בחיוך.

 

עוד נמצא כי רק 11% מההורים מדווחים, שבגיל חצי שנה-שנה, לקחו את ילדם לרופא השיניים, לאחר בקיעת השן הראשונה ורק 12% בלבד מצהירים, שילדם מצחצח שיניים בכל פעם במשך כשתי דקות – יש עוד מקום רב לשיפור ושינוי הרגלים.

 

זאת ועוד, רק 35% מהישראלים מעידים על עצמם שהם מצחצחים שיניים במשך 2 דקות, וכמעט 40% לא מקפידים על צחצוח פעמיים ביום.

 

רופאי השיניים ממליצים על צחצוח נכון של השיניים במשך 2 דקות, פעמיים ביום, עם משחה המכילה פלואוריד, כטיפול מונע חיוני למניעת הצטברות שכבה אורגנית של חיידקים ושרידי מזון (פלאק), שהם הגורם לעיקר הבעיות בפה.

 

חודש בריאות הפה מתקיים בחסות Oral B וכללית סמייל ובעידוד משרד הבריאות

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים