שתף קטע נבחר

כחול של ים, ירוק של חורש ולבן של התיישבות

איפה עוד תוכלו בארץ לנפוש בין מעיינות וים, ליהנות מטבע ונוף, להתרפק על זכרונות חלוציים ועדיין לא להיתקל בהרבה מטיילים? נסו את הגליל המערבי

רבים שנוסעים לטייל או לנפוש בצפון עושים זאת דרך כביש 65 - ואדי ערה, או דרך כביש 70 - ואדי מילח. אבל הצפון הוא גם מערבה מכביש 70, ובדיוק לפני שמחליטים להמשיך לעמק יזרעאל או ראש פינה, הירדן והכנרת, כדאי לשים גם את הגליל המערבי ברשימת יעדי החופשה שלכם.

 

שעתיים נסיעה מתל אביב, זה הכל. שעתיים, ואתם בסוף המדינה שמאלה. מי היה מאמין שהגליל המערבי כל כך קרוב?! ואכן, מיזם ללא כוונות רווח של עמותת "אוצרות הגליל" מבקש לעודד תיירות לגליל המערבי, אז החלטתם "ללכת" על האזור הזה, שמשלב גם כחול של ים, גם ירוק של חורש וגם לבן של התיישבות - כדאי להתחיל דווקא ב"אֵם הגליל המערבי".

 

עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:

 

וכשמוסיפים את התואר "אֵם" למקום (אֵם המושבות, אֵם הקבוצות) כנראה שחייבת להיות לכך חשיבות, אז קבלו את נהריה - הישוב הראשון בגליל המערבי, שמוכרת יותר כעיר ונקראת על-שם הנהר העובר בה - הגעתון.

 

נהריה החלה את דרכה כבר ב-1934 עם רכישת האדמות על-ידי יוסף לוי, מהנדס והוגה ההתיישבות בגליל, שהשקיף מביתו בחיפה על החולות הלבנים והתאהב באזור, שעליו לימים תקום העיר.

 

בית ליברמן, למשל, מבנה שנבנה ב-1860 עבור משפחת סורסוק הלבנונית ונרכש על-ידי פיליפ ליברמן, הוא ה-מקום להכיר את ההיסטוריה של נהריה. המוזיאון, שהוא בית אפנדי יפה לכשעצמו, מציע תמונות של נהריה בראשיתה, כמו גם פריטי עבר של ה"יקים" - עולי העלייה החמישית שייסדו את נהריה -  ביניהם ה"ליפט" שבה שינעו את חפצים ורהיטים מגרמניה - המכולה של היום.

 

  • בית ליברמן, נהריה. כניסה: 10 שקלים לאדם. רח’ הגדוד 21, טל' 04-9821516. 

 

בית האפנדי הפך למוזיאון תולדות נהריה. בית ליברמן (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
בית האפנדי הפך למוזיאון תולדות נהריה. בית ליברמן(צילום: זיו ריינשטיין)

 

שובו, שובו לים

בישוב שבי ציון, אחד מישובי "חומה ומגדל" באזור שקם באפריל 1938, כדאי להתחיל את הבוקר, איך לא, ב"מועדון ארוחת הבוקר" - בית קפה שנפתח לפני כשנה וחצי ומציע ארוחות בוקר לכל אורך היום.

 

על הקולינריה אחראי השף מוריס זריהן ועל הניהול וקבלת הפנים גלעד מיטרני, שותפו, וביחד הם מנצחים על קונצרט של ארוחות בוקר, החל מ"בוקר ילדים" (32 שקלים), דרך "ארוחת בוקר גלילית" (ארוחה רגילה שהודבק לה השם "גלילית" במחיר 48 שקלים), וכלה בארוחת בוקר בלקנית ולבנונית (54 שקלים).

 

אחרי ששבעתם, כתתו רגליכם בישוב השוכן לחוף הים של מישור חוף הגליל ובקרו בשרידי הכנסייה הביזנטית מהמאה ה-5 לספירה. הכנסייה הביזנטית כוללת פסיפס מרשים ומעלה דימיון על משפחה שחיה לה לפני מאות שנים בווילה נהדרת, המשקיפה אל הכחול הגדול.

 

  • מועדון ארוחת הבוקר, בכניסה לשבי ציון. טל' 04-6893991.

 

קולינריה והיסטוריה על הים. הפסיפס בכנסייה הביזנטית בשבי ציון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
קולינריה והיסטוריה על הים. הפסיפס בכנסייה הביזנטית בשבי ציון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

חניה בחניתה

אז ישוב "חומה ומגדל" בגליל המערבי הוא אינו דבר מיוחד, אבל כשעוסקים בצורת ההתיישבות שבין 36 ל-38, אי אפשר שלא להזכיר את חניתה.

 

הקיבוץ שמשקיף על נחלת שבט אשר (שהגליל המערבי הוא בן טיפוחיו), אמנם לא היה מראשוני ההתיישבות החלוצית של "חומה ומגדל" (נוסד במרס 1938), אבל חשיבותו בתקיעת יתד ציונית באזור שהיה מרושת בכפרים ערביים.

 

במוזיאון חניתה, שהוקם בשנות ה-60 בתחילה כמוזיאון לארכיאולוגיה וסביבה, יש את כל מה שצריך כדי להעמיק את הידע על אותה התיישבות נהדרת שהיוותה "פעולת תגמול" למרד הערבי באותן השנים. תוכלו לצפות בסרטון על התקופה, להתבונן בתמונות החלוצים, בפריטי לבוש, נשק ואפילו לחזור עוד יותר אחורה בזמן בחדר ארכיאולוגי שבו פסיפסים וממצאים מהתיישבויות עתיקות יותר בחניתה והאזור.

 

"ההתיישבות כאן היתה מבצע מאורגן ראשון מסוגו, שקיבל הוראה מגבוה", מספרת מנהלת המוזיאון, "גיוס לאומי של כל התנועות הציוניות שכבשו את המקום, ביניהן אנשים כמו משה דיין, יעקב דורי ויצחק שדה".

 

  • מוזיאון חניתה. כניסה: 20 שקלים למבוגר, ילד - 15. טל' 04-9859677.

 

חלוציות נוסח הגליל. תמונות מהימים הראשונים במוזיאון חניתה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
חלוציות נוסח הגליל. תמונות מהימים הראשונים במוזיאון חניתה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

יש מים, עין כובשים

מקימי חניתה התבססו על מי מעיין עין אל-ביד'אא (ביצה בערבית) הסמוך, שלימים קיבל את השם "עין כובשים" על-שם פלוגת כובשי הקיבוץ.

 

הבריכה המלבנית והמשופצת (3.5X4 מ'), נבנתה על שרידים של בריכה עות'מנית מימי חניתה תחתית, שאותה יישבו תחילה החלוצים ולאחר מכן עברו לחניתה עלית. 

 

מהמעיין, שאליו מגיעים מכביש 8990, יוצאות תעלות שנבנו ומזרימות את המים במפלונים קטנים אל בריכות קטנות, כשמסביב עצי אלון וחרוב מעטרים את החורש הים-תיכוני של יער חניתה. בעלי חיים מגיעים עם ליל ללגום מהמעיין, אז אנא השאירו אותו נקי.

 

מכאן שתו חלוצי חניתה מים. עין כובשים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מכאן שתו חלוצי חניתה מים. עין כובשים(צילום: זיו ריינשטיין)

 

פסיפס אנושי

בעלי חיים ודמויות, שניתן לראות במשך כל היום, מחכים לכם בגן דודזון שבקיבוץ אילון שנמצא מעט מזרחית מחניתה, על כביש 899 - הוא כביש הצפון המנדטורי שנסלל ב-1937.

 

מאירק'ה דודזון, אחד ממקימי הקיבוץ ומפקד חטיבה בפלמ"ח ובצה"ל, השתקע בקיבוץ עם אשתו, רות, לאחר שעברו אליו מתל אביב. לאחר שחרורו, הקים ב-1954 גן קקטוסים ועצים יפהפה.

 

מאחר ועבד במפעל הפסיפס של הקיבוץ, שבין היתר היה אחראי לעבודות הפסיפס המרהיבות של בית הכנסת התוניסאי בעכו, החל מאירק'ה לפסל דמויות מצופות פסיפס שחתך וצבע בעצמו, ויצר גן מקסים שבו יותר מ-300 פריטים ועבודות.

 

בנו, אודי, ואשתו, דליה, מקבלים קבוצות ובודדים לסיורים בתוך ביתו לשעבר של מאירק'ה, שהפך לגלריה מקסימה המאכלסת את עבודותיו הצבעוניות, כמו גם פריטים מחייו הצבאיים, עיטורים, ספרים ושאר פיצ'פקעס קיבוציים שתמיד כיף להיזכר בהם.

 

  • גן דודזון, קיבוץ אילון. מחיר: 15 שקלים למבוגר, 10- לילד. טל' 052-3664609.

 

כמו מוזיאון בטבע הגלילי. דמויות מפסיפס בגן דודזון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
כמו מוזיאון בטבע הגלילי. דמויות מפסיפס בגן דודזון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

מתת אל

גם יובל תלם מהישוב מתת, שבהמשכו של כביש הצפון בכיוון מזרח, מפסל אבל מברזל. מתת הוא הישוב הראשון מבין ישובי המצפים בגליל ונקרא על-שם גובהו בגימטריה - 840 מטרים מעל פני הים.

 

יובל מתעסק בברזל כבר 36 שנים, אבל האוּמנות שלו היא בעצם אמנות לכל דבר. בגלריה שמעל לסדנה שלו, מציג תלם יצירות קיר, מסגרות למיטה, פסלים, חנוכיות ושאר פריטים נפלאים שרתך האיש בחום של 1,500 מעלות צלזיוס.

 

הגלריה משמשת גם כבית קפה העונה לשם "רושק'ה", אולי המקום היחיד שמציע אתנחתא על כביש הצפון, ואותו מנהלת אשתו, מירל'ה, שאופה במו ידיה לחמים, עוגיות וגם מכינה ארוחות קלות וצמחוניות (פתוח רק בשישי-שבת).

 

  • ברזל וקפה, מצפה תלם. מחיר סדנה: 750 שקלים לקבוצה. טל' 054-4371414/5.

 

כחומר ביד היוצר. יובל תלם נותן בראש לברזל, וגם מפסל (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
כחומר ביד היוצר. יובל תלם נותן בראש לברזל, וגם מפסל(צילום: זיו ריינשטיין)

 

ואם כבר באזור מתת, אל תשכחו לנסוע מספר דקות לתצפית הר אדיר, אחת התצפיות היפות בצפון שצופה אל הגבול ולבנון, והוקמה לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
הגליל המערבי. מבט מהכפר איקרית
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: זיו ריינשטיין
אחרי הביקור בחניתה, בואו גם לטבילה. עין כובשים
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים