שתף קטע נבחר

ניו-יורק: מ"קווי מהדרין" עד שלטי צניעות

ניו-יורק הוכרה לאחרונה כעיר עם הכי הרבה ילדים חרדים בעולם, ובעירייה נאלצים להתמודד עם דרישות המוכרות היטב בישראל. כתבה המתפרסמת ב"ניו-יורק טיימס" מפרטת: דרישה למצילה בבריכה העירונית, פתיחת הספרייה הציבורית בימי ראשון, הפרדה באוטובוסים - ושלטים הקוראים להתלבש בצניעות

מדרכות נפרדות במאה שערים? דרישות לקווי הפרדה? לא רק בישראל: פרנסי העיר ניו-יורק מתמודדים עם בעיות דומות, כך מדווח ה"ניו-יורק טיימס". כ-1.1 מיליון יהודים חיים בעיר המונה למעלה משמונה מיליון תושבים, וכ-330 אלף מתוכם – חרדים. אחרי עשרות שנים של ירידה באחוז היהודים בעיר, שב מספרם לעלות, בזכות שיעור הילודה הגבוה של הקהילה החרדית בעיר.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

מחקר שערכה בשנה שעברה פדרציית UJA של ניו-יורק, גילה כי יותר מ-30% מיהודי התפוח גדול הגדירו את עצמם "חרדים", לעומת 23% בלבד בשנת 2002. יתירה מכך, 74% מכלל הילדים היהודים בעיר הם חרדים, מה שהופך את ניו-יורק, באופן רשמי, כעיר עם הכי הרבה ילדים חרדים בעולם.

 

"קווי המהדרין" של ניו-יורק

בכתבה שפרסם השבוע ג'וזף ברגר, ב"ניו-יורק טיימס" - הוא חשף כמה מהנושאים שגורמים לעימות בין ראשי הציבור החרדי לבכירי עיריית ניו-יורק, שאמנם חושבים תמיד על כוחם האלקטורלי של שומרי המצוות - וכמו שהגדיר זאת סמואל היילמן, מרצה לסוציולוגיה באוניברסיטה של העיר ניו-יורק: "אף אחד לא יכול לספק קולות, כמו שרבי יכול לעשות" - אך גם מכירים את החוקה והחוק האמריקניים.

 

הוועדה העירונית לזכויות האדם טענה כי מדובר באפליה, וביקשה את התערבות בית המשפט. מודעות צניעות בניו-יורק ()
הוועדה העירונית לזכויות האדם טענה כי מדובר באפליה, וביקשה את התערבות בית המשפט. מודעות צניעות בניו-יורק

 

העיתון מדווח כי ראש העיר (היהודי), מייקל בלומברג, גינה את העובדה שבאוטובוסים שנעים בשכונות וויליאמסבורג ובורו-פארק (באָראָ פּאַרק, ביידיש), אימצו רבים בשנים האחרונות את "קווי ההפרדה", והנשים יושבות מאחור, בעוד הגברים - מקדימה.

 

על פי "הניו-יורק טיימס", זכו החרדים לאוזן קשבת כשביקשו לאפות מצות עם מי מעיינות קרירים שמובאים מחוץ לעיר, ולא לסמוך על צנרת המים העירונית. אנשי מחלקת התברואה של ניו-יורק עיקמו את האף, אבל הבינו שמדובר באיכות חיים, ולא בסוג של כפייה דתית.

 

מאידך גיסא, כאשר ביקשו להעסיק מצילה ולא מציל בבריכה העירונית בניו-יורק, כדי שגם נשות ברוקלין החסודות יוכלו לטבול בבריכה, ולא רק במקווה – נענתה הבקשה בלאו רבתי. ליאם קוונה, סגן נציב הפארקים ואתרי הנופש, הבהיר כי אמונה דתית אינה עילה חוקית לפיטורי מציל זכר לטובת העסקת מצילה, והנושא ירד בינתיים מסדר היום.

 

חיכוכים על רקע צניעות ושבת

עוד בקשה שנפסלה על הסף היא הפעלת הספריות הציבוריות בימי ראשון, מכיוון שבשבת החרדים אינם יכולים להחליף ספרים. במקרה הזה, מי שדחו את הבקשה על הסף היה ארגון העובדים של הספרנים, שהבהיר כי עבודה ביום המנוחה הרשמי, ראשון, מחייבת תשלום מיוחד ומוגדל שהעירייה כמובן לא מוכנה לשלם.

 

פרשה אחרת שהגיעה עד לבית המשפט, היא שלטים שהוצבו בכניסה לחנויות בוויליאמסבורג, ובהם התבקשו נשים להתלבש באופן צנוע. הסוחרים היהודים טענו כי כמו שבמלון "ארבע העונות" יש קוד לבוש, גם להם מגיעות זכויות דומות, אולם הוועדה העירונית לזכויות האדם טענה כי מדובר באפליה, וביקשה את התערבות בית המשפט.

 

סלע מחלוקת נוסף - ומסוקר - בין החרדים לעירייה, הוא סביב סמכותם הדתית של המוהלים החרדים לבצע את מציצת הדם בפיהם, ולא בעזרת קשית. בשנת 2005 נפטר תינוק בשכונת מונסי, לאחר שנדבק מהמוהל. להפתעתו של בלומברג, גם לאחר שמועצת הרבנים של אמריקה קראה להפסיק את המציצה בפה, החרדים הבהירו שהם כפופים רק לבורא העולם ולא לעיריית ניו-יורק או למועצת רבנים שאינם חרדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
לא רק במחוזותינו. בלומברג גינה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים