שתף קטע נבחר

תפנית דרמטית: נשות הכותל מוכנות לפשרה

לאחר 25 שנות מאבק, "נשות הכותל" מביעות הסכמה עקרונית לוויתור על תפילה ברחבה המרכזית, בתמורה לשוויון מלא באתר חלופי. בין התנאים: הפקעת ניהול האזורים השוויוניים מידי הקרן למורשת הכותל המערבי. ברקע: לחצים מצד הזרמים הלא אורתודוכסים בארה"ב לקבלת המתווה השוויוני

תפנית דרמטית במאבקן של "נשות הכותל " לחופש דת בכותל המערבי: קבוצת המתפללות הליברלית מביעה לראשונה הסכמה עקרונית לפשרה, שבמסגרתה יעתיקו חברותיה את מנייני התפילה החודשיים מרחבת הכותל הקיימת - אל מתחם "קשת רובינזון" הסמוך.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >> 

 

 

ל-ynet נודע כי הנהלת הארגון התכנסה אמש (יום א') לישיבה מכרעת על המתווה שגיבש מזכיר הממשלה, אביחי מנדנבליט, לשוויון בכותל המערבי, ובתום ארבע שעות של דיונים החליטה ברוב קולות לשאת ולתת עמו בפשרה שהציע.

 

הרחבה השוויונית - לא בסמכות הרב רבינוביץ'

על פי ההסכם המסתמן, עזרות הנשים והגברים המוכרות כיום יהיו היחידות שבהן יישמרו "מנהג המקום" (בפרשנות השמרנית שלו) וההפרדה בין המינים. לעומת זאת, ברחבה העליונה ייערכו טקסים ממלכתיים (כמו השבעת חיילי צה"ל וקבלת פנים של הסוכנות היהודית לעולים חדשים) במתכונת מעורבת, וב"קשת רובינזון" (המשכו של הכותל המערבי לכיוון דרום) - תוכשר רחבה לתפילה שוויונית.

 

הקץ לעימותים? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הקץ לעימותים?(צילום: גיל יוחנן)

 

במשא ומתן עם מנדנבליט, שאת פתיחתו אישרה הנהלת "נשות הכותל", יבקש הארגון להציב כמה תנאים לקבלת המתווה – למשל הפקעת ניהול האזורים השוויוניים באתר מידי הקרן למורשת הכותל המערבי (בעיקר הרב שמואל רבינוביץ', האחראי על כך מטעמו) והעברת סמכויות אלה לגופים ליברלי יותר.

 

מדובר בפעם הראשונה ב-25 שנות פעילות "נשות הכותל" שבה הן מביעות הסכמה עקרונית לוויתור על תפילה ברחבה המרכזית, בתמורה לשוויון מלא באתר חלופי – זאת חודשים ספורים בלבד לאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים קבע בפסיקה תקדימית, כי הן דווקא רשאיות לקיים את כל מנהגיהן בעזרת הנשים הקיימת.

 

לחצים כבדים מצד הרפורמים והקונסרבטיבים

את התפנית הדרמטית הובילה יו"ר "נשות הכותל" ענת הופמן, והדרך לאישורה לוותה בחילוקי דעות פנימיים קשים.

בארגון הסבירו את ההחלטה בכך שמנדנבליט הוא הראשון אי-פעם שקיים הידברות אמיצה וכנה עם קבוצת הנשים, תוך חתירה לפיתרון אמיתי שייתן מענה לדרישותיהן ולא יפלה אותן לרעה.

 

ואולם גורם נוסף שהשפיע רבות על ההחלטה, הוא לחץ כבד שהפעילו בשבועות האחרונים הזרמים הרפורמים והקונסרבטיבים בארצות הברית על נציגיהם בארץ - לקבלת הפשרה, זאת בעקבות הבנות שהושגו בינם לבין יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי – שליח נוסף של ראש הממשלה לטיפול במשבר.

 

גם הקמת "עזרת ישראל", שאותה יזם השר נפתלי בנט, תרמה לא מעט למהלך. בבסיס פסיקת בית המשפט המחוזי שהתירה ל"נשות הכותל" להתפלל כמנהגן ברחבה המרכזית, עמדה קביעת השופט, משה סובל, כי המדינה לא העמידה לרשותן אתר חלופי ראוי לתפילה. כעת, משהוקמה כזו, חששו בארגון כי בג"צ יהפוך את החלטת המחוזי – סיבה נוספת לחתור לפשרה.

 

השר לירושלים והתפוצות, נפתלי בנט, בירך הבוקר את נשות הכותל על הפשרה המתגבשת. "מאמצי הממשלה להבטיח אפשרות תפילה לכל יהודי בכותל המערבי, הינם חיוניים לחיזוקו של העם היהודי ולחיזוקה של ירושלים", אמר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בדרך לפשרה היסטורית
צילום: גיל יוחנן
צילום: שירה פרוס
"עזרת ישראל" - תחילת הפשרה המוצעת
צילום: שירה פרוס
מומלצים