שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן

נתניהו ולפיד החליטו: פלוג - הנגידה הבאה

למרות שכבר פסלו את מועמדותה בעבר ועל אף שפישר המליץ עליה, בחרו ראש הממשלה ושר האוצר בכל זאת בקרנית פלוג כמי שתעמוד בראש בנק ישראל: "התרשמנו מתפקודה". פלוג, האישה הראשונה שתכהן בתפקיד: "מודה על המינוי, בפני הבנק והמשק אתגרים משמעותיים"

היסטוריה בבנק ישראל: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד החליטו היום (א') כי הנגידה הבאה של בנק ישראל, התשיעית במספר, תהיה ד"ר קרנית פלוג. היא תהיה האישה הראשונה שתכהן בתפקיד בכיר זה. הם העדיפו אותה, למרות שמועמדותה נפסלה בעבר, ובחרו בה על פני המועמדים פרופ' צבי אקשטיין, ויקטור מדינה ופרופ' מריו בלכר.

 

כתבות נוספות בנושא קרנית פלוג :

 

בדברי ההסבר לבחירתה אמרו נתניהו ולפיד: "התרשמנו מתפקודה של ד"ר פלוג בחודשים האחרונים בראשות בנק ישראל, ואנו בטוחים שהיא תמשיך לסייע לנו בהצעדת כלכלת ישראל להישגים נוספים מול הטלטלה הכלכלית העולמית".

   

ד"ר קרנית פלוג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ד"ר קרנית פלוג(צילום: גיל יוחנן)

 

לקח לנתניהו ולפיד עשרים דקות לסכם סופית את עניין מינוייה של פלוג. ביום רביעי שעבר, בפגישה בין ראש הממשלה לשר האוצר, עלתה שוב השאלה מדוע בעצם לא למנות אותה כנגידה. במהלך הפגישה נתניהו הודיע ללפיד כי מתוכננת לו פגישת עבודה שגרתית עם פלוג ביום שישי ואכן נתניהו ופלוג נפגשו ושוחחו ארוכות. היום, כבר לא נותר למעשה אלא לסכם את נוסח ההודעה ולפרסם אותה בפומבי.

 

בכירים באוצר אמרו ל-ynet כי לפיד תמך כבר מתחילת הדרך במינוייה של פלוג אך נתניהו לא רצה לשמוע את שמה והתנגד למינויה באופן נחרץ.

  

בנסיעה האחרונה שערך שר האוצר לארה"ב לפני שבועות אחדים, הוא לקח עמו את פלוג לכל הפגישות שקיים וערך מפגש כולל עם בכירי הממשל האמריקני, וחשף אותה לכל הפגישות ובפני כל הגורמים.

 

עם ההודעה על בחירתה אמרה פלוג כי היא "מודה לראש הממשלה ושר האוצר על מינויה לנגידת בנק ישראל. לדבריה, בפני הבנק והמשק ניצבים אתגרים משמעותיים, והיא מצפה לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם צוות העובדים והמנהלים המקצועי והמסור של הבנק, כמו גם עם גורמים ממשלתיים שונים, על מנת לעמוד באתגרים הללו".

 

פלוג תהיה האשה הנגידה הראשונה בישראל, ואולי אין זה צירוף מקרים שמינויה בא לאחר שאובמה החליט למנות לפני כשבועיים את ג'נט ילן לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארצות הברית.

 

החלה לעבוד בבנק ישראל ב-1988

ד"ר קרנית פלוג (58) היא ממלאת מקום הנגיד מאז עזב סטנלי פישר את התפקיד בתחילת יולי ומי שהייתה המועמדת עליה המליץ פישר לתפקיד כבר כשהודיע על פרישתו. היא עובדת בבנק ישראל 25 שנים, מתוכן שימשה 10 שנים כמנהלת המחקר בבנק וכשנתיים משנה לנגיד וחברה בוועדת המוניטרית ובמועצה המינהלית. מזה כארבעה חודשים היא משמשת כממלאת מקום הנגיד.

 

פלוג הצטרפה לבנק ישראל ב-1988 ככלכלנית במחלקת המחקר, לאחר שעבדה חמש שנים בקרן המטבע הבינלאומית. בין השנים 1994-1996 שימשה פלוג ככלכלנית בכירה בבנק הבין-אמריקני לפיתוח בוושינגטון. פלוג למדה לתואר ראשון ושני בכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים, ואת הדוקטורט שלה קיבלה באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק. 

 

במהלך שנות עבודתה בבנק ישראל כיהנה פלוג בכל ועדה ציבורית חשובה שמותנה לדון בענייני המשק. היא היתה בין היתר חברה בוועדת ברודט לגיבוש תקציב ביטחון רב שנתי, בוועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבות המחאה החברתית בקיץ 2011, בוועדה לרפורמה בשכר לימוד במוסדות ההשכלה הגבוהה, בוועדה לבחינת האיתנות הפיננסית של הביטוח לאומי ובוועדה לבחינת ועידוד התחרותיות. כיום היא משמשת כחברה בוועדת ששינסקי 2.

 

כל מי שמצוי בדיוני הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מעיד על המנהיגות שהפגינה פלוג מאז מונתה למשנה לנגיד ועל התקיפות והנחרצות שהיא מפגינה במהלך דיוני הוועדה מאז היא ממלאת את מקום הנגיד. נוסף על כך מזכירים לזכותה בבנק ישראל את הידע והניסיון העשיר שצברה בכל התחומים שהבנק מופקד עליהם, את המקצועיות והיסודיות שבהן היא מנהלת את ענייני הבנק מול הממשלה ובוועדות הציבוריות שהיא חברה בהן, ואת הקשרים שיש לה עם בנקים מרכזיים בעולם ועם גורמים בינלאומיים נוספים.

 

המועמדת המועדפת על פישר

פלוג נבחרה לאחר ששני המועמדים האחרים, פרופ' יעקב פרנקל ופרופ' ליאו ליידרמן, אותם מינה נתניהו לתפקיד הסירו את מועמדתם במפתיע. לאחר ההודעה על מינוי ליידרמן הודיעה פלוג על התפטרותה מהתפקיד תוך חודש ימים. לאחר שליידרמן הסיר מועמדותו, הודיעה כי תמשיך לכהן כממלאת מקום הנגיד עד שיימצא מחליף.

 

בראיון שהעניקה לאחר מכן ל"ידיעות אחרונות" אמרה כי "אני לא מבינה למה ראש הממשלה פסל אותי. מה הייתה הסיבה? זו חידה בעיניי", והוסיפה כי "אני חושבת שהוכחתי שאני מתאימה להיות נגידה".‬ נתניהו, כאמור, התנגד למינויה של פלוג בעבר, למרות שנראה שסטנלי פישר עצמו המשיך ודחק בו למנותה. גם לפיד התבטא לאחרונה נגד המינוי כשאמר בראיון כי פלוג ראויה ועושה עבודה טובה כממלאת מקום הנגיד, אך היא לא תקבל את המינוי.

 

ככל הנראה שר האוצר לפיד, תמך במינויו של פרופ' צבי אקשטיין, לו התנגד נתניהו. ראש הממשלה היה מוכן למנות את ויקטור מדינה, אך לזה התנגד לפיד. כשנותר רק מריו בלכר הארגנטינאי במשחק, עלה מחדש שמה של קרנית פלוג, וככל הנראה תיפקודה המוצלח כממלאת מקום הנגיד בחודשים שחלפו מאז פרישת פישר, היטו את הכף לטובתה, ונתניהו הסיר את התנגדותו למינויה מתחילת התהליך.

 

בתקשורת נפוצו הערכות כי נתניהו פסל את מועמדותה של פלוג, בין היתר בשל נייר עמדה של מחלקת המחקר בבנק ישראל, שפלוג חיברה ופירסמה באוגוסט 2007, יחד עם מישל סטרבצ'ינסקי, ובו הוכיחה כי היציאה מהמיתון של 2001-2003 במשק הישראלי, והצמיחה המהירה שבאה בעקבותיה, לא נבעה בעיקרה מהמדיניות הכלכלית של שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, אלא מגורמים חיצוניים ובהם הסחר העולמי והרגיעה הבטחונית.

 

הסבר אחר לפסילתה הראשונית לתפקיד הנגידה היה טמון ברצונו של נתניהו לשמור על פרופיל בינלאומי גבוה של נגיד בנק ישראל, וחששו כי פלוג אינה מוכרת דיה בזירה הבינלאומית כמו גם בישראל, ועל היותה כלכלנית טובה אמנם, אך לבטח איננה "סלב" בינלאומי.

 

בחיפושיו אחר נגיד בעל שם עולמי, דוגמת סטנלי פישר, פנה נתניהו בין היתר גם לפרופ' אלחנן הלפמן מאוניברסיטת הרווארד ועל פי ידיעה שלא אושרה, הוא פנה ברגע האחרון גם ללארי סאמרס, מי שהיה שר האוצר האמריקאי, לאחר שזה הסיר את מועמדותו לתפקיד יו"ר הפד. השניים השיבו את פניו של נתניהו ריקם והוא חזר למועמדים מבית.

 

פלוג - הברירה השלישית

בנק ישראל עמד יותר מ-110 ימים ללא נגיד קבוע. בקיץ סיים סטנלי פישר את תפקידו כנגיד בנק ישראל במפתיע, ומי שהיה אמור להחליפו היה פרופ' יעקב פרנקל, שכיהן בתפקיד בין השנים 1991 ל-2000. אבל טענות על כך שלא שילם על פריט בהונג קונג לפני כמה שנים הובילו אותו להודיע שהוא מוותר על התפקיד. פרנקל הסביר אז: "הפרשה מאוד מבישה. סליחה, מאוד מביכה, שלא הייתה צריכה לקרות, אבל לאחר בירור מאוד מהיר עם הרשויות הסתבר שהייתה פה אי הבנה בסיסית ולאחר שעות ספורות כבר יצאתי לדרך".

 

כמה ימים לאחר מכן הודיעו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד על נגיד חדש - פרופ' ליאו ליידרמן. אבל החגיגות היו מוקדמות מדי. לא עברו שלושה ימים וליידרמן, מרצה לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב שכיהן בעבר כראש חטיבת המחקר בבנק ישראל, נאלץ גם הוא להודיע שהוא מוותר על התפקיד. הוא הסביר לנתניהו ולפיד כי לאחר שקיים שיחות אינטנסיביות עם בני משפחתו, הוא סבור כי הוא מעדיף להמשיך כאיש פרטי בעבודתו באוניברסיטת תל אביב ובבנק הפועלים.

 

הודעתו באה כהפתעה גמורה. לאחר פרישתו פורסם כי ייתכן שהסיבה להתפטרותו של ליידרמן בעבר מתפקידו בדויטשה בנק, שם היה מנהל וליו"ר מחלקת השווקים המתעוררים, היא דבר מה שהוא מעוניין להסתיר. בנוסף פורסם כי הגיע לפחות מכתב אחד בעניינו לוועדת טירקל, שהייתה אמורה לאשר את המינוי.

 

עברו עוד כמה ימים וב-8 באוגוסט פורסם כי בלשכת ראש הממשלה ובאוצר מתכוונים להגיש לאישור ועדת טירקל ארבעה מועמדים לתפקיד הכלכלי הבכיר: פרופ' מריו בלכר, פרופ' צבי אקשטיין, ויקטור מדינה ומיכל עבאדי בויאנג'ו – שבינתיים פרשה מההתמודדות.

 

אחרי שכל המועמדים עברו את ועדת טירקל, נראה היה שהמינוי קרוב, אבל למרות זאת השבועות חלפו ואיש לא מונה לתפקיד נגיד בנק ישראל. בינתיים, ממלאת מקום הנגיד ד"ר קרנית פלוג, שהודיעה על התפטרותה עם מינויו של ליידרמן, כיהנה כנגידה בפועל. ביום חמישי האחרון נועדו נתניהו ולפיד משך שעות בלשכתו של נתניהו בכנסת, אולם בניגוד לציפיות לא יצאו מהפגישה כשבפיהם שמו של הנגיד החדש, אלא רק החלטה נוספת לדחות את ההחלטה, עד היום.

 

פרופ' צבי אקשטיין, שכאמור לא קיבל את המינוי, אמר בעקבות ההחלטה: "אני מאחל לד"ר קרנית פלוג הצלחה בתפקיד ומודה לראש הממשלה כי שקל ברצינות יתרה את מועמדותי לתפקיד הנגיד. אני שמח להמשיך בתפקידי כדיקן ביה"ס לכלכלה במרכז הבינתחומי הרצליה, בהוראה ובמחקר וכן, ביתר פעילותי הציבורית".

 

בהכנת הכתבה השתתף כתב ynet אטילה שומפלבי וכתבי "כלכליסט", גולן חזני ואמנון אטד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ד"ר קרנית פלוג
צילום: גיל יוחנן
צילום: אוהד צויגנברג
שר האוצר לפיד ורה"מ נתניהו. יותר מ-100 ימים לקבלת החלטה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים