שתף קטע נבחר

בעקבות קרנית: תנו לנשים לנהל את הכסף

במשפחות בהן האישה לוקחת חלק בהחלטות הכלכליות, יש פחות טעויות המובילות לסחרורים פיננסיים, שכן הנטייה הנשית לזהירות מאזנת את הבטחון העצמי המופרז של הגברים. כדי להגיע להצלחה כלכלית - כל בית צריך נגידה

במשך מאות שנים, התפיסה הרווחת היתה שגברים יודעים לנהל את הכסף טוב יותר מנשים. למרבה המזל, אנו חיים בתקופה של בחינת אקסיומות, שבה מתגלה לא פעם שמה שהיינו בטוחים בו הוא למעשה טעות אופטית. מי מתנהל נכון יותר עם הכסף?

 

 

מינויה של קרנית פלוג לנגידת בנק ישראל, היווה המשך למגמה החיובית שמתרחשת בשנים האחרונות, ובמסגרתה יותר ויותר נשים מגיעות לעמדות מפתח כלכליות במדינה. גם בעולם המערבי כולו אנו עדים למגמה זו, ורואים כי בשנים האחרונות יותר ויותר נשים מעזות לכבוש את המעוזים שהיו פעם גבריים לחלוטין, ומגיעות לעמדות בכירות בשווקי ההון, הבנקאות ובתחום הפיננסי כולו.

 

המצאותן של נשים בצמרת קבלת ההחלטות הכלכליות מאפשרת לנו לבחון את ההנחות שלנו לגבי מי מתנהל נכון יותר עם כסף. במחקר שפורסם ב-Journal of Economic Psychology נתגלו פערים בקבלת החלטות כלכליות ובמידת לקיחת הסיכונים בין גברים ונשים.

 

על פי המחקר, נשים נוטות ללכת יותר על בטוח ולקחת סיכונים קטנים יותר מאשר גברים. הן פסימיות יותר בתחזיות שלהן לגבי העתיד, אינן נוטות לבטחון יתר כמו הגברים, ומבצעות פחות פעולות בממוצע בתיקי ההשקעות שלהן. על פי הידוע לנו על השקעות, היינו מניחים אם כן שהן משקיעות פחות טובות מגברים ושהתשואות אותן הן משיגות נמוכות יותר, אך המציאות והמחקר מראים לנו אחרת.

 

הזהירות משתלמת

בשנת 2012 קרנות הגידור הניבו בממוצע תשואה של 2.69%. במחקר, שעשתה חברת הייעוץ רותשטיין קאס, התגלה כי ביצועיהן של מנהלות קרנות גידור היו גבוהות משמעותית מאלו של מנהלי הקרנות, ועמדו על 8.95%.

 

בדיקה לאחור הראתה כי גם בטווח של 5 השנים שקדמו לכך, למנהלות קרנות הגידור היה יתרון על פני עמיתיהן. דווקא הנטייה לזהירות היא זו שהניבה למנהלות הקרנות את התשואות המרשימות, שכן הן בנו תיקי השקעה בטוחים יחסית מפני תנודתיות.

 

קרנית פלוג במשרדה, לאחר פרסום מינויה (צילום: רונן שרעבי, בנק ישראל) (צילום: רונן שרעבי, בנק ישראל)
קרנית פלוג במשרדה, לאחר פרסום מינויה(צילום: רונן שרעבי, בנק ישראל)

 

בנתונים הללו תומך גם מחקר כלכלי שמצא כי אסטרטגית ההשקעה של נשים, הכוללת ניהול סיכונים מוגבר, צמצום הנכסים הנדיפים בפורטפוליו ופחות פעולות מסחר, מניבה תשואה גבוהה באחוז אחד בשנה בממוצע מהאסטרטגיה הגברית. מכיוון שאחת לכמה שנים מתרחשות טלטלות בשוק ההון, שמרסקות את התשואות בתיקים עתירי סיכון, בטווח הארוך אסטרטגיית ההשקעה הנשית מוכיחה את עצמה.

 

מנווטות בזהירות להצלחה כלכלית

במשפחות רבות האישה מקבלת את ההחלטות הכלכליות השוטפות, אך משאירה לגבר את ההתעסקות בכספים הגדולים כדוגמת לקיחת הלוואות, השקעות, רכישת נכסים וכדומה. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שנשים טוענות כי הן אינן מבינות בתחומים אלו, ולכן בוחרות שלא לעסוק בהם. מכיוון שלמרבה הצער, אנחנו לא לומדים בבית הספר כיצד לקבל החלטות פיננסיות חכמות, לגברים שלצידן אין הבנה גדולה יותר בתחומים הללו, אלא פשוט יותר תעוזה ונכונות לקפוץ למים.

 

 

המשפחות שמגיעות לאימון כלכלי זוכות לעידוד הגורם להן לקב החלטות כלכליות במשותף, ועם הזמן לצבור יחד יותר השכלה פיננסית וידע בתחומי ההשקעות. חלוקת נטל קבלת ההחלטות הכלכליות מקל על שני בני הזוג, ומאפשר לכל אחד מהם לקבל זווית הסתכלות נוספת ורעיונות יצירתיים מהצד השני, כיוון שעל פי רוב נשים וגברים מסתכלים על השקעות מתוך פרדיגמות שונות.

 

כעס או פחד: פריזמות של השקעה

אירועים שליליים, כדוגמת מצב בטחוני לא יציב, משברים כלכליים ואפילו אסונות טבע, משפיעים על השווקים ובדרך כלל מביאים לירידה בבורסה. הסיבה לכך היא שהשקעה מערבת מימד רגשי והתנהלות המשקיעים משקפת גם את הלך הרוח שלהם. גם משברים כלכליים ברמת המשפחה, כדוגמת הוצאה מפתיעה גדולה שמכניסה את המשפחה למינוס, נתפסת שונה אצל כל אחד מבני הזוג ומשפיעה על האופן שבו הם תופסים את הסיטואציה ועל הפתרונות אותם הם מציעים.

 

בעוד שמשברים הופכים גברים לזועמים יותר, נשים נוטות לחוש מפוחדות יותר בגינם. השוני בתפיסה של האירועים משליך גם על האופן בו כל אחד מהצדדים תופס את הסיטואציה. הכעס גורם לגברים לנסות להשיג שליטה על הסיטואציה ומפחית את הרגישות שלהם לסיכון. הפחד גורם לנשים להעריך את הסיכון כגבוה ולחוש שיש להן פחות שליטה על הסיטואציה, ולכן לקחת פחות סיכונים. השיחה המשותפת מאפשרת למצוא את שביל הזהב ולקבל החלטה שאינה מוטה לקיצון כלשהו.

 

במשפחות שבהן האישה לוקחת חלק בהחלטות הכלכליות הגדולות, יש פחות טעויות שמובילות לסחרורי הלוואות או לסיכון כספי גדול, שכן הנטייה הנשית לזהירות מאזנת את הבטחון העצמי המופרז הגברי. השילוב בין הצדדים יוצר תמהיל נכון של איזונים, שעשוי לקדם כלכלית את המשפחה ולקרב אותה יותר לעבר הצלחה כלכלית.

 

מנו למשפחה נגידה

בימינו אנו, בהם לא ניתן לקבל תשואות מחסכון, מדיניות של השקעות הופכת להכרח עבור כל משפחה המעוניינת להגדיל את ההון שלה. מכיוון ששוק ההון הוא זירת פעילות הדורשת ידע, זהירות, סבלנות וניהול סיכונים שימנעו מאיתנו לאבד את חסכונותינו, כדאי לכל משפחה לשאוף לכך שגם לה תהיה נגידה פרטית, שתקבל אחריות על ההתנהלות הכלכלית של המשפחה ותסייע לנווט אותה להישגים כלכליים מרשימים.

 

רוב הנשים יצטרכו להתמודד, לפחות למשך תקופה מסויימת בחייהן, עם קבלת החלטות כלכליות. לכן, עדיף להן לצבור את הידע מוקדם ככל האפשר ולהשתפשף בתחום. היתרונות עבורן ועבור המשפחה שלהן ברורים לחלוטין. כעת כל מה שצריך הוא קורטוב של תעוזה כדי לקפוץ למים.

 

הכותב הוא מאמן ויועץ לכלכלת המשפחה ומנחה סדנאות "סוד הכסף", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים