שתף קטע נבחר

חסידת ויז'ניץ נבחרה למועצת העיר מונטריאול

בישראל הן מאוימות, מוקעות ונכשלות בזו אחר זו, אך במונטריאול שבקנדה נבחרה מינדי פולק, חסידת ויז'ניץ - לחברת מועצה ברובע מגוריה, לאחר שזכתה לתמיכה גורפת מצד קהילתה. "זו בהחלט מהפכה, אבל אנשים נלהבים ותומכים", אומרת החרדית הראשונה בפוליטיקה בצפון-אמריקה

היסטוריה במונטריאול שבקנדה, ובעולם החרדי בכלל: חסידת ויז'ניץ נבחרה אתמול (יום א') כחברת מועצה ברובע אונטרימונט שבמטרופולין, לאחר שזכתה ל-32% מן הקולות. בכך הפכה מינדי פולק, שקיבלה מושב במועצת מחוז "קלאוד ריאן", לאישה היהודייה הראשונה שנבחרה במונטריאול – שלא לומר, לחלוצת הנשים החסידות, ככל הידוע, בצפון-אמריקה כולה, כפי שמדווח העיתון THE GAZETTE.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >> 

 

 

בראיונות שנערכו עימה במהלך הקמפיין, הגדירה פולק את המרוץ כלא פחות מ"מהפכה", וטענה כי זכתה לתמיכה מצד קהילתה. עם זאת, חסידות סאטמר במקום סירבה להכיר בה, והריצה מועמד מתחרה שלא עבר.

 

"אולי לא שגרתי, אבל לא אסור"

ובעוד בישראל נשים חרדיות עדיין לא מצליחות להיכנס למערכת הפוליטית המקומית או הארצית, מבלי לקבל איומי החרמה ולפרוש - דווקא במונטריאול הרחוקה מצליחה צעירה חרדית-חסידית, בת 24 בסך הכל, לזכות בכיסא במועצת העיר המונה למעלה משלושה מיליון תושבים.

 

"זו לא החלטה שהתקבלה בקלות ראש". מינדי פולק (צילום: יהודה ברוין) (צילום: יהודה ברוין)
"זו לא החלטה שהתקבלה בקלות ראש". מינדי פולק(צילום: יהודה ברוין)

 

חברת המועצה הטרייה מדברת ארבע שפות, מנהלת בלוג אוכל יהודי (שהקימה עם תושב בשכונתה שאינו יהודי), ושותפה למפגשי יהודים-פלסטינים. ובכל זאת, היא חלק אינטגרלי בקהילתה, ואולי החלוצה לכבוש כיסא במועצה, אך לא האישה היחידה בקהילה החרדית המעורבת בפוליטיקה המקומית. למעשה, לא פחות מארבע נשים היו פעילות בצורות שונות בבחירות שהתקיימו שם.

 

פולק חברה ללילה מרשיק, פלסטינית תושבת השכונה, והשתיים החלו לקיים אירועים משותפים לחסידים ולשאר התושבים, על מנת לקדם את הדיאלוג בין הצדדים. אך החלטתה להשתתף בבחירות, נבעה בעקבות קמפיין נגד החסידים שהריץ אחד מיריביה, פייר לסארט, שלא הצליח לבסוף לקבל מושב. ברושור שנתקלה בו באחד הערבים, בעת שחזרה לביתה, הפך לקריאת השכמה פוליטית עבורה להתחיל לפעול, כך סיפרה ל"טאבלט מגזין".

 

"זה לא מצב שגרתי בעליל", אמרה בראיון שערך עימה באתר יהודי מקומי," Bill 613". "זה בהחלט משהו ייחודי. יש נשים שיש להן דעה וקול, זה ברור. זה אולי לא הצעד המסורתי לעשות, אבל בהחלט לא מדובר במשהו אסור".

 

רוצה להנמיך מתחים בין המגזרים

חברת המועצה הטרייה ציינה כי צברה ניסיון במשך שנתיים בעבודה ציבורית. "דיברנו עם המון אנשים בשכונה,

יש דברים שצריך לשנות", היא אומרת. "אני נמצאת כרגע בעמדה המאפשרת לי לעשות זאת".

 

כשנשאלה מה לה, אישה חרדית, ולפוליטיקה - ענתה פולק: "אני רוצה להיות מעורבת, כי דברים חייבים להשתנות. יש פה מצב לא נעים, יש מתח, ואנחנו צריכים לבסס דיאלוג בין הקהילות שחיות כאן. הרצון הוא להרגיע את התושבים מעט, ולראות איך מוצאים פיתרונות".

 

מדיווחים בכלי התקשורת המקומיים בשכונה עולה כי קיים מתח בין בני הקבוצות האתניות הגרות באזור. בין היתר, סביב הרחבתו של בית הכנסת המקומי של חסידות באבוב בשם "שער דוד" בשכונה, וקיומם של אירועים דתיים המוניים במסגרת החצרות החסידיות המקומיות.

 

"הצעד הראשון הוא לבסס דיאלוג", הבהירה פולק. "לדאוג לזה שאנשים ידברו אחד עם השני. ליצור אווירה שבה אנשים ירגישו מכובדים על ידי זולתם, שאנשים ירגישו מקובלים על ידי הסובבים אותם, כל זה באופן אוטומטי יוביל להורדת מתחים ולהרגעת האווירה. שהשיח יהיה איך אני יכול לעזור לך, איך אני יכול לעזור לכולנו. באווירה כזו אפשר לעבוד יחד, ולמצוא פתרונות שיהיו מקובלים על כולם".

 

"רכילות מהסוג החיובי"

ומה אומרים חבריה לחצר החסידית הידועה כשמרנית וסגורה במיוחד? "אני מדברת איתם על זה במשך חודשים", אומרת פולק. "זו לא החלטה שהתקבלה בקלות ראש. דיברתי עם משפחתי והשגתי את תמיכתם למהלך. דיברתי עם חבריי ועם פרטים בקהילה – וכולם היו נלהבים לרעיון. זו בהחלט מהפכה", היא מוסיפה בגילוי לב. "זה מצב עדין שכמותו טרם קרה, אבל אנשים בהחלט נלהבים ותומכים".

 

לשאלה כיצד הגיבה למי שהתנגד לה בקהילה, משיבה פולק: "אני בהחלט לא מנסה לכפות את המצב על אף אחד. נתתי אופציה, ואם מסתכלים על אפשרויות ההצבעה העומדות בפנינו, המסקנה הייתה די ברורה".

 

פולק מודה כי בתחילת המרוץ, רחשה רכילות בחצר אודות הצעירה הנועזת, "אבל מהסוג החיובי", לדבריה.

"אנשים החלו לגשת אלי ברחוב, כדי להגיד 'שמענו שאת מתמודדת, ואנחנו כל כך תומכים'. למעשה, אני חושבת שזו הפעם הראשונה שראיתי אנשים נלהבים לגבי בחירות מקומיות".

 

כשנשאלה לגבי סטיגמות הנוגעות לנשים חרדיות שהייתה שמחה לבער, השיבה פולק: "הייתי רוצה להגיד שעצם הריצה מדברת בעד עצמה. הנחות שגויות נמצאות אצל שני הצדדים, לדעתי. אבל אין שום דבר ספציפי שהייתי רוצה לשנות".

 

זכייתה של פולק שרצה במסגרת המפלגה המקומית "פרויקט מונטריאול", מגיעה מיד לאחר הבחירות המקומיות בישראל, כאן נחל כל ניסיון פוליטי מצד נשים חרדיות – כישלון חרוץ. כזכור, בירושלים פרשו שתי נשים חרדיות מהמרוץ עקב איומים ותגובות קשות מצד המגזר: מרלין ויניג, חסידת בעלז, שרצה במסגרת תנועת "התעוררות" - ורחלי איבנבוים, חסידת גור ששובצה כמקום שלישי ברשימת "הבית היהודי". אישה חרדית נוספת, מיכל צ'רנוביצקי, שרצה ב"רשימת אמהות" למועצת העיר אלעד - לא עברה את אחוז החסימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
רוצה לעשות שלום בין המגזרים. מונטריאול
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים