שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    סינגל'ס: 5 וויסקים עלומים ומעולים

    מים זכים, קור מקפיא, רוח ים מלוחה וחביות שרי ספרדיות הם רק כמה מהגורמים שעושים וויסקי טוב למשקה משובח. ליבי שפרלינג בכתבה ראשונה בסדרת כתבות על הזהב הזהוב, עם 5 סינגל מאלטים סקוטיים שאתם חייבים להכיר

    עוד מצעירותי הייתי מציקה לאבא שלי בשאלות אודות ההבדלים בין סוגי וויסקי - מה הוא מה, מי הוא מי וכמובן - איזה נחשב יותר, זה המעורב (בלנדד) או סינגל מאלט.

     

    עוד מתכונים בערוץ האוכל:

     

    את המסע שלי בעולם הויסקי התחלתי בזמנו בצעדים קטנים ומדודים, עם טעימות מזדמנות רק פה ושם. עם הזמן גבר העניין שלי בוויסקי, עולם מרתק שטעמים וסגנונות לו אינספור ונעים לגלות את כולם. 3 תחנות בולטות היו לי במסע הזה והאירו לי את דרכי כמו מגדלור:

     

    • נורמה ג'ין- הבר הזה שבפאתי שכונת פלורנטין (אליפלט 23) הוקם בשנת 2006, ומציע לכם לגימה של מעל 150 בקבוקי וויסקי לטעימה בכוסות. יש פה גם מבצעים מיוחדים מדי חודש, היכרות עם מהדורות מוגבלות ומסלולי טעימה מיוחדים מאזורי הוויסקי השונים, כדי לעמוד על ההבדלים ביניהם. הברמנים הם מקצועניים אמיתיים וכל אחד מהם הוא אנציקלופדיה של ידע, המלצות ושלל תובנות בתחום הזה. חוויה מומלצת מאד.

     

     

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    • מועדון הוויסקי הישראלי - הוקם באביב 2003, כתגובה מקומית לפריחה של המשקה בעולם ולהתרחבות הגואה שלו אל קהלים חדשים. במסגרת המועדון המסקרן הזה, המייסד יונתן ישי מקיים אירועי טעימות חודשיים בשיתוף עם היבואנים הגדולים ובדיאלוג מתמיד וצפוף עמם ועם שלל מזקקות מעניינות.

      כל מפגש של המועדון מתחיל בהרצאה על איזור או סגנון שמאפיין את המותג אותו סוקרים. אחר כך עוברים לטעימות אורך שמחדדות את ההבדלים ואת הייחוד שלו, הכל עוסק סביב אוכל מצויין במסעדות שוות. הייתי בכמה מפגשים של המועדון ותמיד יצאתי נפעמת. לא פחות. מי שמעוניין לאצור עוד ידע בתחום ולהרחיב את ההשכלה, בצורה מהנה וקולחת, שיצטרף לניוזלטר של המועדון או לעמוד הפייסבוק. שווה.
    • חלקם של מלאכים - סרטו האחרון של קן לואץ' יצא לאקרנים ב-2012 וכבר יצא לי לצפות בו כמה וכמה פעמים. בקומדיית הפשע הבריטית הזו הוויסקי הוא שחקן מרכזי, ובזכות הסרט גם גיליתי את העולם המופלא של גלנדרונאך, מזקקה שלא הייתי זוכה להכיר אחרת, שחשפה בפניי כמה מהוויסקים הטעימים והמעניינים ששתיתי.

     

    את סדרת הכתבות בנושא וויסקי אני מתחילה עם 5 סינגל מאלטים מומלצים. מה זה סינגל מאלט? לפני שמתחילים ואחת ולתמיד: סינגל מאלט הוא ויסקי שמיוצר על ידי מזקקה בודדת אך ורק מלתת שעורה. במדרג של עולם הויסקי הוא נחשב לכאורה לאיכותי ומשובח יותר מבלנדדים שונים. אבל כבר למדנו שהכל עניין של טעם.

     

    בחודשים האחרונים טעמתי מאות תוויות, אבל התאמצתי לבחור סינגל מאלטים מוצלחים שאולי אתם עוד לא מכירים. שימו לב שהמחירים של אחרי הרפורמה מנגישים את המשקה הזה עוד יותר וגם העונה שבפתח היא זמן מצויין להתחיל.

     

    1.  דינסטון וירג'ין אוק

    וויסקי צעיר ללא ציון גיל שמגיע ממזקקה צעירה. היא הוקמה רק בשנות השישים של המאה ה-20 בכפר דון שבאיזור ההיילנדס, על חורבות בית חרושת להפקת כותנה.

     

    למרבה המזל, המפעל השוכן על גדות נהר הטיית', מזרים מים טריים ואיכותיים שמהווים כאן את הבסיס לייצור וויסקי משובח. לאחר תקופת יישון בחביות, רובן משומשות מארצות הברית, מועבר הוויסקי לחביות עץ אלון אמריקאי חדשות. שם הוא זוכה לקבלת פנים של ניחוחות תבלין מתוקים וקלייה שמעניקה לו גוף עשיר. התוצאה: וויסקי פירותי ועדין שבולטים בו בעיקר טעמי דבש והדרים. הסיומת חמה ועצית. תמורה נפלאה לכסף. 179 שקלים.

     

     

    2. אוכנטושן 12

    פירוש השם אוכנטושן בגאלית עתיקה הוא "פינת השדה", רמז לבאות. המזקקה שוכנת באזור הלואולנדס והיא בין 3 מזקקות הסינגל מאלט הפעילות האחרונות שנותרו שם.

     

    הייחוד של אוכנטושן הוא בזיקוק המשולש של הוויסקי, בדומה לוויסקי אירי דווקא.  כמו כן ובדומה לוויסקי של אי האזמרגד, האוכנטושן הוא נעים ופירותי, כמעט מתחנף ומאד עגלגל. יופי של סינגל מאלט למתחילים . טעמי שקדים וטופי משתרעים על הלשון, והיישון בחביות ברבן אמריקאיות ובחביות שרי ניכר בסיומת המתוקה.

     

     

     

    3. סינגלטון 12  

    בלב אזור הספייסייד שבקצה הצפוני של סקוטלנד (Speyside), שוכנת העיירה דפטאון שמוקפת מזקקות רבות ומגוונות. המוכרות שבהן הן גלנפידיך ובלוויני אבל יש גם פחות מוכרות, בהן מזקקת דפטאון הוותיקה.

     

    בשנת 2006 נערך על ידי תאגיד המשקאות החריפים דיאג'יו מחקר מקיף, שביקש לבדוק מה הצרכנים מבקשים לעצמם בשווקי הוויסקי החדשים. נמצא כי מעל לכל יש דרישה לוויסקי חלק (smooth). או אז נבחרו 3 מזקקות מהאיזור לייצור וויסקי חלק ועדין כמצופה, ומזקקת דפטאון הייתה הראשונה לפרוץ לשוק עם זה שלה. 

     

    הסינגלטון הוא וויסקי זהוב ונעים מאוד, שיש בו משחק טעמים בין תפוזים לשקדים ומרקם חמאתי ממש, זכר ליישון בחביות עץ אלון אמריקאי וגם חביות שרי. הבקבוק יפהפה וצורתו פלאסק מנופח בסגנון הזכוכית של פעם.

     

     

    4. סקאפה 16

    סינגל מאלט סקוטי בן 16 המגיע מהמזקקה הצפונית ביותר בסקוטלנד, הממוקמת צפונית לאי הבריטי באיי אורקניי. המזקקה נוסדה בשנת 1885 על גדות נהר סקאפה והוויסקי שלה מבוסס על מים צלולים הנובעים ממעיין טבעי, שימוש במאלט נטול כבול ויישון ארוך בחביות ברבן.

     

    חביות הברבן מאוחסנות במחסנים חשופים קרוב לים, מה שמעניק לוויסקי טעמים מלוחים של ים. מיוחד מאוד, מאתגר ומהנה, בולטים בו טעמי תבלינים אגוזיים שמובילים לסיומת ארוכה של דבש ווניל, כמעט מעושנת.

     

     

    5. טומינטול 12 פורט פיניש

    מזקקת טומינטול ממוקמת באזור העמק גלן ליווט שבצפון סקוטלנד (ספייסייד ליתר דיוק), בכפר שנושא את שם המזקקה. טעמנו שלל וויסקים מהמזקקה הזאת וכולם עדינים ונעימים בדרכם.

     

    חפשו אחר הפיניש של שרי אולורוסו, שגם הוא נהדר, אבל אנחנו חובבי פורט . ככאלה, התחברנו מאוד לוויסקי הזה, שהוא פרחוני ומתקתק עם ניחוחות דובדבנים ועץ. הסיומת יבשה והוא מעולה כמלווה לקינוחים בסוף הארוחה, בעיקר אלו השוקולדיים.

     

     (צילום: באדיבות חברת א.ג.ת.ד.) (צילום: באדיבות חברת א.ג.ת.ד.)
    (צילום: באדיבות חברת א.ג.ת.ד.)
     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים