שתף קטע נבחר

דו"ח: 95% משידורי "קול ברמה" - ללא נשים

אחרי הביקורת החריפה מצד מבקר המדינה, איומי הרשות השנייה והעתירה לבג"ץ - דו"ח של "יפעת" שהוגש לבית המשפט מגלה כי לא חל שינוי מהותי בהשמעות נשים בתחנה החרדית. מדי יום נשמעות בממוצע חמש נשים בלבד, לעומת 69 גברים. "קול ברמה": שנכפה על נשים לעלות לשידור?

נמשך המאבק נגד הדרת הנשים משידורי "קול ברמה": חברת "יפעת" ניתחה את שידורי התחנה החרדית, ופרסמה דו"ח מפורט לפיו ב-95% מהם כלל לא מושמע קול אישה – זאת על אף התחייבותה בפני הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו כי תשלב בהם נשים בשיעור גבוה יותר. ארגון "קולך", שהגיש תביעה ייצוגית נגד "קול ברמה", מסר את הדו"ח לבית המשפט, לקראת דיון שיתקיים השבוע (יום ג').

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

לבקשת התובעת, ביצעה "יפעת" בדיקה של שידורי "קול ברמה" במשך 77 תוכניות, שאורכן 101 שעות על פני שבוע שלם. הממצאים: בפרק זמן זה הושמעו בתחנה 37 נשים בלבד לעומת 484 גברים, ומשך זמן השמעתן - 182 דקות (כשלוש שעות) ו-3,477 דקות (כ-57 שעות) בהתאמה. עוד עולה מהבדיקה כי הממוצע היומי עומד על כחמש נשים מושמעות בלבד, לעומת 69 גברים.

 

הדרה בכפייה או מרצון?

לטענת באי-כוח התובעים, עו"ד אסף פינק ונעמי מה-נעים ממשרד עו"ד יעקב פינק, ועו"ד אורלי ארז-לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה, נתוני ההאזנה מראים באופן חד-משמעי כי לא חל שינוי של ממש, וכי אפליית הנשים בתחנה נמשכת. "מספר הנשים המושמעות בתחנה ומשך הזמן בו מושמעות נשים עדיין זעום ביותר, ולמעשה כמעט זניח, לעומת מספר הגברים המושמעים ומשך הזמן בו מושמעים גברים", כתבו לבית המשפט.

 

"תחנת הרדיו 'קול ברמה' ממשיכה במדיניותה המפלה, על-פיה במרבית התוכניות וברוב שעות היום, אין שומעים קול אישה בתחנה", אומרת עו"ד אורלי ארז-לחובסקי. "יש לפעול לאלתר להפסקת המצב הבלתי חוקי הזה, ולהצהיר כי כל תוכניות התחנה פתוחות להשתתפותן של נשים, וכן לאפשר את העסקתן של נשים כשדרניות בתחנה. לא ייתכן שבישראל של שנת 2013 יודרו נשים משידורי תחנת רדיו שקיבלה זכיון מהמדינה".

 

מרדיו "קול ברמה" נמסר בתגובה: "בשימוע שנערך לתחנה בנושא השמעת נשים בתחנה, אמרו מנהלי 'קול ברמה' כי התחנה לא מדירה את נשות המגזר, כי אם אל מרצונן בוחרות שלא לעלות. דו"ח יפעת, למרות שנערך בצורה מגמתית (הדו"ח כולל בתוכו פרסומות ושירים) מוכיח כי התחנה צדקה.

 

"התחנה קראה וקוראת לכל מאזינה החפצה בכך לעלות לשידור, ולראייה, מרגע החלטת הרשות השנייה, לא דווח ולו על מאזינה אחת שסורבה לעלות לשידור. מה מצפים מאתנו אותם 'ארגונים פלורליסטיים'? שנעצור נשים ברחובות ונכפה עליהם לעלות לשידור? 'קול ברמה' הוקמה ומיועדת למגזר החרדי, ותמשיך לשרת את מאזיניה". 

 

תובענה תקדימית

בשת 2011 התקבלה ברשות השנייה תלונה נגד התחנה, בגין היעדר מוחלט של נשים בתוכניותיה – בין אם

כמגישות, ובין אם כמשתתפות. העניין עלה גם בדיון סוער שנערך בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת.

 

לפני למעלה משנה הגיש הארגון הדתי-פמיניסטי "קולך" להנהלת בתי המשפט, בקשה לתביעה ייצוגית על סך 104 מיליון ש"ח נגד תחנת הרדיו החרדית "קול ברמה", בשל מדיניותה שלא לשדר קול דיבור או שירה של אישה - אלא במספר מצומצם של שעות המוגדרות לכך בשבוע. ככל הנראה, מדובר בתובענה תקדימית על רקע אפליית נשים מעין זו.

 

לאחר דיונים שנערכו ברשות השנייה, בניסיון למצוא פתרון לעניין, הוחלט כי "קול ברמה" תאפשר שידור נשים למשך שעה אחת בשבוע, בבוקר יום ראשון. ואולם בהמשך הפכה הרצועה ליומית ונוספו עוד שש תוכניות שבועיות לנשים, בהשתתפותן. כן הוחלט כי הוחלט כי נשות ציבור כגון חברות כנסת יועלו לשידור בכל שעות היממה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
קול באישה איננו
צילום: index open
מומלצים