אומן: הקרב על קבר רבי נחמן מברסלב
לפרלמנט האוקראיני הוגשה הצעת חוק, ולפיה ייגבה תשלום יומי של כמאה דולרים בכניסה לקבר רבי נחמן. לדברי השלטונות, הכסף ישמש למימון שירותים שונים, אך מתחת לפני השטח רוחשות הרוחות בחסידות: "כמה מחבריי הטובים ביותר שותפים למזימה הזו. הם רוצים להשתלט על ברסלב"
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
- עוד ביהדות: מסתמן: האפיפיור יפתח את "ארכיוני השואה"
על פי הצעת החוק שהונחה על שולחן הפרלמנט בשבוע שעבר, מתחם קבר מייסד חסידות ברסלב יגודר ויתוחם, וכדי להיכנס אליו יהיה צורך בכרטיס מגנטי שעלותו כ-100 דולר אמריקני ליום. ההכנסות ישמשו למימון שירותי הביטחון, ההצלה והתברואה.
מבחינת החסידים המקפידים לשהות במקום בראש השנה, מדובר בהוצאה משמעותית של מאות דולרים לאדם – זאת בנוסף לעלות כרטיס הטיסה והאירוח הגבוהים ממילא. לטענתם, השהות הממוצעת במקום במשך כל השנה אורכת כחמישה ימים לחסיד, כך שהפולחן הדתי הופך ליקר במיוחד - ומחירו עלול לזנק עד לאלפי שקלים.
גילו את הפוטנציאל הכלכלי
בברסלב כבר נערכים למאבק נגד הצעת החוק, אבל מפנים אצבע מאשימה לא רק למחוקק – אלא
בעיקר לגורמים בתוך החסידות, שלטענתם מבקשים לעשות יד אחד עם המדינה, ולגרוף רווחים כספיים אדירים בלי שום הצדקה.
אחד החסידים, בעצמו חי באומן, הסביר ל-ynet כי רבנים ועסקנים בברסלב גילו את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בהפעלת המקום על ידי המדינה, והם שהציעו לחברי פרלמנט ליזום את המהלך – זאת בתקווה כי יהפכו בעתיד לזכיינים האחראים על תפעול האתר.
"הרי בישראל איש לא היה מעלה בדעתו לגבות תשלום, למשל, על עלייה לציון קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון", אמר. "גם כאן צריך להיות חופש דת וחופש פולחן. לצערי, כמה מחבריי הטובים ביותר שותפים למזימה הזו. הם רוצים להשתלט על ברסלב כולה".
לדבריו, הדבר מקומם עוד יותר מאחר ש"ממשלת אוקראינה לא השקיעה וגם לא תשקיע אפילו שקל אחד בשיפור התשתיות כאן, או בכל דבר אחר לטובת החסידים. בינתיים היא רק גורפת רווחים נאים מהשהות שלנו, במיוחד בתקופות העמוסות בשנה – ועכשיו לא מסתפקת בזה, ורוצה להטיל עלינו מסים נוספים".
"ההצעה - הפרה של חוקי יסוד"
מנגד, אחד הגורמים בחסידות שהואשם על ידי חבריו כי פעל מאחורי הקלעים לקידום החקיקה, אמר ל-ynet כי
כלל לא שמע עליה, אלא "מפה לאוזן" ביממה האחרונה, ולא מן הנמנע שמדובר ב"ספין", כהגדרתו, שחוללו מתנגדיו. כשנוכח כי ההצעה מופיעה באתר הרשמי של הפרלמנט האוקראיני, אמר כי הוא מתנגד לה.
שמעון בוסקילה, מנכ״ל "מרכז ברסלב העולמי באומן", הבטיח לפעול בכל דרך אפשרית בתוך הפרלמנט ומחוצה לו, להסרת החוק מסדר היום – בפגישות עם יוזמיו, פנייה לארגוני זכויות אדם במדינה ובאירופה כולה ועוד. לדבריו, "ההצעה מהווה הפרה של חוקי יסוד כגון חופש האדם וחירותו".