שתף קטע נבחר

דתיות בצבא: "גברים בתחפושת" - או אליטת המגזר?

מיכל נגן: "הבנות שלנו מרגישות שאנחנו סומכים על הבנים, ומקימים להם מסגרות חינוכיות - ואילו את הבנות אנחנו בולמים". שרה אליאש: "אנחנו נכנעים לאג'נדה שקיימת בציבור 'המערבי', שנשים שוות לגברים והן צריכות לעשות הכל כמותם, ושערכן נמדד בזה שהן יהיו פייטריות כמו הגברים". דיון נוקב

קבלו אותן - מצד אחד: מיכל נגן, תושבת עתניאל, ראש המכינה הקדם-צבאית "צהלי" לבנות דתיות. מצד שני: שרה אליאש, תושבת קדומים ואם לעשרה, מי שהקימה וניהלה את אולפנת להב"ה שבשומרון במשך 25 שנים. ובתווך: תפוח האדמה הלוהט של החודשים האחרונים: סוגיית גיוס הבנות לצבא.

 

 

"האם צריך בנות בצה"ל? לַמה צריך ולְמה? מה תפקידן שם - התפקיד של צה"ל בתוך החברה שלנו?" מקשה שרה אליאש.

 

"אני מאוד מסכימה איתך שהצבא הוא כרגע גברי וחילוני, וכצבא גברי וחילוני הוא עושה נזק - גם באג'נדות לבנים הדתיים שלנו, וגם באג'נדות לבנות", אומרת מיכל נגן. "הבנות שלנו מרגישות שאנחנו סומכים על הבנים, ומקימים להם מסגרות חינוכיות – ואילו את הבנות אנחנו בולמים. אני רוצה להצליח ללוות אותן בצמיחה שלהן להיות נשים עובדות שמים ויראות אלוקים, ולהבין שבדורנו אי אפשר לבחור בשבילן. הן צריכות לבחור".

 

אליאש: "אנחנו נכנעים פה לאיזושהי אג'נדה שקיימת בציבור 'המערבי', נקרא לזה, החילוני, שנשים שוות לגברים והן צריכות לעשות הכל כמותם , ושערכן נמדד בזה שהן יהיו פייטריות כמו הגברים. ובעיניי השאלה החינוכית היא כיצד אנחנו יכולים להעצים את הערך של הבנות כנשים, ולא כמתחרות בשדה של הגברים."

 

נגן: "את דוגמה ומופת בשבילי, כשהיית כמעט יחידה ראשת אולפנה. קודם כל, זאת הדרך. נשים צריכות לחנך נשים, גם בלימוד התורה שלנו וגם בהשתלבות שלנו בעולם. נקודת המחלוקת בינינו היא שאני ראש המכינה הקדם-צבאית, אז אני אומרת לבנות – החלטתן ללכת לצבא, אני אתכן. השאלה היא איך אתן מגיעות לצבא, ומה היעד שלכן שם. אנחנו משלמים מחיר נורא על האמירה לבנות, שאם הן החליטו ללכת לצבא, אז הן 'פורצות את הגדר'. בעיניי יש לנו אחריות כמחנכים להגיד להן: 'החלטתן ללכת לצבא – אתן צריכות עכשיו להיות הכי דוסיות".

 

אליאש: "אני מרגישה ששירות של בנות באופן כללי בצה"ל, לאו דווקא דתיות - משרת אג'נדה מערבית-פמיניסטית... יש בנות ש'מתקלקלות' או בואי נגיד יורדות ברמה הרוחנית בשירות הלאומי, ולעומתן יש בנות שדווקא מתחזקות בצבא, אבל אני חושבת שהבנות שמתחזקות בצבא באות ממגזר מאוד ספציפי ואליטיסטי".

 

"נשים לא צריכות להיות מעורבות בכוח הלוחם"

נגן: "קריטי שאנחנו נלווה את הבנות שלנו, כיוון שהן הולכות לצבא, לדעת את האבחנה בין איזה תפקיד ואיזה תפקיד, כי צה"ל הוא כל כך גדול... בצה"ל – אני לא יודעת אם את יודעת את זה – אין וילונות במקלחות, לא לבנות ולא לבנים. ובכל מקום שבו אני נמצאת, אני צועקת את הצעקה הזאת. הרי זה נועד ליצר חספוס בנפש האדם, זה נועד לייצר את המקום הזה שמה אכפת לי. ואנחנו משלמים על זה מחיר כחברה, אבל זה כנראה קריטי בהכשרת הלוחם ללוחמה.

 

"אישה שרוצה להיות לוחמת חייבת לדעת שיש לזה מחיר רוחני, והיא צריכה לדעת שהוא מחלחל פנימה. הפמיניסטיות לא אוהבות להגיד את זה, אבל בעניין הזה אהיה פמיניסטית מהותנית, ואגיד שנשים נועדו להביא חיים לעולם, בעוד שהלוחם נועד ליטול חיים. מחנכים אותו לזה, לחספוס הזה, זה לא בשביל נשים. זה לא בשביל בנות - דתיות וחילוניות. אני חושבת שזאת נקודה מאוד-מאוד חשובה. בין הכוח הלוחם לבין הכוח תומך הלחימה צריכה להיות הבחנה מאוד גדולה. נשים לא צריכות להיות מעורבות בכוח הלוחם".

 

אליאש: "אני עוברת במחסומים כל הזמן, לא מעט, ואני רואה שם שקודם כל יש, כנראה, די הרבה עודף כוח אדם, ועומדים שם חיילות וחיילים. אתה מרגיש בתור נהג הרבה פעמים שאתה מפריע פשוט לאקשן ביניהם. למה צריך את זה? למה זה תורם, הימים השלמים שהם נמצאים ביחד? לא נראה לי שזה מעודד איזושהי צמיחה רוחנית תורנית".

 

נגן: "הבנים והבנות האלה נמצאים ביחד במקומות העבודה ובאוניברסיטה, וגם בשירות הלאומי. אנחנו לא מחנכים את הילדים שלנו למנזרים, ואנחנו צריכים להעצים אותם לבחור. הבנות הדתיות - וגם הבנים הדתיים - יודעים להגיד: 'לידי לא מקללים, אני שומרת נגיעה'. הם מייצרים סביבם בועה שמקרינה על סביבותיה".

 

וזה ממשיך. אז מי תנצח בעימות הנשי? ynet ו"אורות - טלוויזיה יהודית" מזמינים אתכם ואתכן לצפות - ולתפוס צד.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים