שתף קטע נבחר

רבנים למען האחים המוסלמים: לא לעונש מוות קולקטיבי

בכירי הרבנים באירופה תוקפים את החלטת בית המשפט במצרים שגזר עונש מוות על פעילי הארגון, וקוראים לקהילה הבינלאומית להתאחד למחאה. ועידת רבני אירופה אף מתנגדת לחוק רב ראשי אחד, וקוראת לשרים לגנוז אותה

תמיכה מפתיעה באחים המוסלמים מצד מנהיגים יהודים בעולם: רבנים בכירים ממדינות אירופה תוקפים את בית המשפט במצרים שגזר עונש מוות על 683 פעילי הארגון, ומנהיגם מוחמד בדיע, בעוון הסתה לאלימות.

 

<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

בהודעת גינוי שפרסמה הוועדה המתמדת של ועידת רבני אירופה המתכנסת בשטרסבורג, נטען כי מאות המוסלמים לא זכו למשפט צדק על חלקם באירועים האלימים שליוו את הדחת נשיא מצרים מוחמד מורסי, ולכן מצופה מהקהילה הבינלאומית להתאחד למחאה נגד גזר הדין.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

נשיא ועידת הרבנים, הרב פנחס גולדשמידט, הסביר כי כשם שלמנהיגים דתיים יש אחריות קולקטיבית להוקיע את הקיצוניות הפוליטית והדתית שבאה לידי ביטוי על ידי האחים המוסלמים עצמם, כך עליהם להשמיע קול ברור כאשר מתייחסים לחייהם שלהם בבוז שכזה.

 

הכלל "מעלין בקודש ואין מורידין בקודש" מחייב לכל הפחות את שימור המצב הקיים, שבו מכהנים שני רבנים ראשיים. האסיפה בפעולה (צילום: אלי איטקין) (צילום: אלי איטקין)
הכלל "מעלין בקודש ואין מורידין בקודש" מחייב לכל הפחות את שימור המצב הקיים, שבו מכהנים שני רבנים ראשיים. האסיפה בפעולה(צילום: אלי איטקין)

 

"כל אדם, ולא משנה מה פשעו, צריך לזכות למשפט הוגן", טען הרב גולדשמידט. "איננו יכולים להתייחס באדישות ובשוויון נפש לגזר דין מוות המוני. מנהיגי העולם צריכים להתאחד בגינוי נגד ההחלטה". הוא ציין עוד כי ההתנגדות לעונש מוות באופן כללי, היא מעקרונות האיחוד האירופי, שאירח במוסדותיו בשטרסבורג את הכינוס.

 

רבני אירופה: מתנגדים לחוק רב ראשי אחד

גם בענייניה הפנימיים של ישראל החליטה הוועדה המתמדת של רבני אירופה להתערב, כאשר הביעה התנגדות להצעת החוק "רב ראשי אחד" לביטול הכפילות העדתית בראש הרבנות הממלכתית. הרבנים קראו לשר לשרותי דת נפתלי בנט ולשרת המשפטים ציפי לבני, המובילים את היוזמה, לגנוז אותה - אף שכבר אושרה בוועדת השרים לחקיקה, והיא זוכה לתמיכת הקואליציה בדרך לאישור הסופי.

 

הנימוק להחלטת הוועידה האירופית היה שהכלל "מעלין בקודש ואין מורידין בקודש" מחייב לכל הפחות את שימור המצב הקיים, שבו מכהנים שני רבנים ראשיים. מנגד, מתנגדי המהלך טענו כי השינויים הצפויים ברבנות הם טכניים-ארגוניים ולא מהותיים, ואינם מצדיקים התערבות של רבני התפוצות בענייניה הפוליטיים הפנימיים של ישראל. לבסוף התקבלה ההחלטה ברוב קולות.

 

גם "חוק הגיור" של ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) עלה על שולחן הוועדה המתמדת, אך לעת עתה הרבנים אינם מביעים דעה אחידה בנושא. נשיא הארגון, הרב פנחס גולדשמידט, קרא לרבנים למנוע כל אחד בקהילתו את הפרצות בנושא זה, ולא לעסוק בגיורו של אדם שנדחה בעבר על ידי רב או בית דין אחר. לשם פיקוח על הנושא תוקם ועדת אתיקה של רבני אירופה.

 

האסיפה הפרלמנטרית: נפעל לביטול ההכרזה נגד המילה

במושב נוסף של כינוס הוועידה סקר רבה של אוקראינה, יעקב בלייך, את המצב בקהילתו על רקע העימות עם רוסיה. לדבריו, היהודים הפכו לכלי משחק בידיי שני הצדדים, כאשר כל אחד מהם מבקש לקבל את תמיכתם, ובשל כך הם סובלים מהתנכלויות – אם בגילויי אנטישמיות "אותנטיים" של מקומיים, ואם במעשי פרובוקציה רוסיים הנדמים כפשעי שנאה.

 

רגעים של התרגשות נרשמו בפגישתם של רבני הוועדה המתמדת עם ראשי האסיפה הפרלמנטרית

של מועצת אירופה - הגוף שקיבל את ההחלטה נגד ברית המילה לפני כחצי שנה, כאשר המזכ"ל אן ברסר חשף בפני האורחים כי אביו היה יהודי.

 

אחרי ההפתעה ודברי הנימוסין, הטיח הרב גולדשמידט בברסר ובנשיאת האסיפה, וויצ'י סביקי, כי מאותה החלטה "נודף ריח חריף של אנטישמיות". לדבריו, אף שהשניים עצמם לא כיהנו בתפקידם הנוכחי כשהתקבלה, עליהם מוטלת החובה כעת להגן על הזכויות הבסיסיות של היהודים ביבשת.

 

"מאז אכן נערכים דיונים במוסדותיה השונים של המועצה", ציין. "קיבלנו את תמיכת יותר ממאה חברי האסיפה הפרלמנטרית ושרי מועצת אירופה, אולם לצערנו ההחלטה טרם בוטלה". בתגובה הודיעו סביקי וברסר לרב כי יאיצו את הטיפול בעניין, עד לביטול ההכרזה כי קיום ברית המילה פוגע בזכויות הילד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי איטקין
הרב גולדשמידט
צילום: אלי איטקין
מומלצים