שתף קטע נבחר

אכילה רגשית: למה מצב הרוח גורם לנו לאכול

מכירים את הסיטואציה, בה אנחנו אוכלים ולא באמת מתוך רעב, כי אם בגלל עצבים, כעס או שעמום? למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להימנע מליפול למלכודת? דיאטנית מסבירה

פעמים רבות אנו מוצאים את עצמנו אוכלים ולא מתוך תחושת רעב. אנחנו אוכלים כי התעצבנו, כי בכינו, כי כעסנו או סתם כי שיעמם לנו. מצבים רגשיים אלו המחוברים להתנהגות אוטומטית של אכילה, מקשים עלינו בוויסות תזונתי ותורמים לעלייה במשקל.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

 

מה מניע אותנו לאכילה רגשית, כיצד נדע שאנחנו במצב של אכילה רגשית ומה הם הכלים לוויסות האכילה הרגשית? חלק מהעניין הוא כי אנו מתנהלים בין שלושה מצבי תודעה עיקריים:

 

1. מצב המוח הרגשי

במצב זה המחשבות וההתנהגות מנוהלים בעיקר על ידי רגשות חולפים ופחות על ידי חשיבה רציונלית. הקוגניציות במצב זה מאוד חמות ומוקצנות. המצבים שבהם המוח הרגשי דומיננטי הם כשאנחנו עייפים, עצבניים, חסרי שליטה, במצבים אלו אנו עשויים לחוש רעב למשהו מתוק ושומני, עתיר קלוריות כזה שירגיע אותנו. ככל שאנו שוקעים במוח הרגשי, האכילה עשויה להיות אימפולסיבית, כזו שבעקבותיה נחוש חרטה.

 

2. מצב המוח הרציונאלי

במצב זה הרגשות צוננים, אנו מאופקים ורמת המודעות לרגש נמוכה. אפשר לומר שבמצב זה אנו מתנהלים בצורה שקולה ומנותקת מן הרגש ואף עשויה להקשות על תפקוד יעיל. הדבר עלול להוביל לאכילה מוקפדת ואובססיבית ואף לירידה חדה במשקל. המצב המוקפד יתר על המידה עשוי להוציא אותנו מאיזון תזונתי.

 

3. מצב המוח הנבון

מצב זה הינו סינתזה בין שני מצבי התודעה הרגשי והרציונאלי. המוח הנבון נדרש לנו כדי לקבל החלטות נבונות בחיים. יש שילוב בין הראש ללב , ההתנהגות יעילה מתוך ראייה מקיפה של המציאות.

 

במצב זה בחירת המזונות שלנו אינה הרסנית, אנחנו נוטים לאכול בצורה מאוזנת ולהתחבר לתחושות הרעב והשובע. במצב זה נוכל להפעיל איפוק אל מול מזונות שומניים ועתירי קלוריות, כאלו שפוגעים בבריאותנו וליהנות ממזונות מזינים מבלי לחוש חרטה.

 

ויסות הרגשות

כיצד נוכל לווסת את הרגשות שלנו ולפעול מהמח הנבון בעת אכילה, הרי כשאנו עצובים או בודדים קשה לנו להתבונן על הסיטואציה מבחוץ ולהפסיק את החוויה השלילית וההרס העצמי?

 

לשם כך עלינו לזהות את הרגש ולשיימו. בין אם מדובר בעצבות, ייאוש, תקווה, להבין את תפקיד הרגש ומה הוא לומר לנו. האם הוא מנסה לומר לנו שאנו רעבים או שפשוט אנו זקוקים לשיחה טובה שתוציא אותנו מתחושת הבדידות למשל.

 

הגברת המודעות תאפשר לנו להביט ברגש ובסיטואציה בה אנו שרויים ללא שיפוטיות של "טוב" או "רע" וכאשר נשלים עם הרגש, נוכל לנסות ולהפחית מעוצמתו. אחד הכלים להפחתת העוצמות הוא להסתכל על המצב בצורה פרופורציונאלית. לפתע נראה שהמצב שאנו שרויים בו לא כל כך נורא כפי שחשבנו.

 

ככל שנלמד לזהות את הרגש ולהבחין באיזה מצב תודעה אנו נמצאים, נוכל לשנות את הרגש, למתנו וכך במקום להשתמש באוכל כמענה לוויסות רגשות, נוכל לנהוג בשיקול דעת ולתת מענה יעיל לבעיה.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc וספורט. לדף הפייסבוק  





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה גורם לנו לאכול?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים