שתף קטע נבחר

הרב שטיינזלץ על הרבי מלובביץ': "המפקד נעדר, והחסידים ממשיכים לפעול"

עשרות מפגשים עם הרבי מלובביץ' הולידו ידידות עמוקה עם הרב שטיינזלץ. בראיון ראשון עם צאת ספרו, מדבר חתן פרס ישראל על החרם הליטאי שספג: "זו הייתה נבזות פשוטה, וחלק מהמאבק נגד חב"ד", ועל המשיחיות: "הרבי ציפה שיקרה משהו שידליק את כל עם ישראל, אבל זה לא קרה"

הרב עדין אבן ישראל-שטיינזלץ, חתן פרס ישראל ואבי ה"תלמוד שטיינזלץ", אינו מרבה להתראיין. אבל מלאת 20 שנים לפטירת הרבי מלובביץ', הולידו גם ספר חדש - "My Rebbe" (הוצאת "מגיד") - שילוב בין ביוגרפיה של הרבי, לחוויות האישיות של המחבר עם מנהיג חסידות חב"ד. והיו רבות כאלו לאורך השנים. הספר שראה אור באנגלית, טרם תורגם לעברית.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

"בעבר הייתי אחד ממנהלי גן החיות התנ"כי בירושלים", מספר הרב אבן ישראל-שטיינזלץ, כשחיוך רחב על שפתיו. "בין השאר היו בגן טווסים. טווס שפורש את נוצות הזנב שלו, זה אחד הדברים היפים בעולם. פעם אחת ראיתי טווס מת ללא נוצות. ומתברר שבלי נוצותיו הוא נראה כמו תרנגולת רזה ומכוערת.

 

קראו עוד בערוץ יהדות:

 

"לאורך השנים פגשתי הרבה אנשים, פוליטיקאים, אנשי מדע, סופרים, משוררים, ואמנים. פעמים רבות, כשפגשתי אותם, גיליתי שהם אנשים קטנים. שהיה להם באופן מסוים 'זנב מפואר'. הרבי היה פשוט איש גדול. בדיוק כמו שאתה בא לפני האוורסט, ויודע שזה הר הגדול, בלי שתצטרך למדוד מטר יותר או פחות".

 

הרבי מלובביץ' עברת לו את השם

בזכרונו של הרב אבן ישראל-שטיינזלץ חרוטים עשרות מפגשים עם הרבי. "במקרה אחד הגעתי

עם אשתי, שהחזיקה בידיה את בתנו הקטנה", הוא מספר. "רעייתי שמגיעה ממשפחה ותיקה ושורשית בחב"ד, בכתה ורעדה מהתרגשות. הרבי ביקש ממנה לשבת, אבל היא סירבה כי חסידים לא יושבים ביחידות. לכן הרבי פשוט ציווה עליה לשבת. זה החלק האנושי שבו".

 

מרבית פגישותיהם נערכו בלילות, ועסקו בעיקר בסוגיות תורניות ובענייני העולם. אבל היה מקרה יוצא דופן שבו הרבי זימן את הרב שטיינזלץ לפגישה בשעות היום. באותה פגישה הרבי חרג ממנהגו ושוחח על נושאים אחרים. הוא הציג ציור שנשלח לו מצייר מפורסם, והעיר שניכר מהציור כי יוצרו השתמש בסמים, דבר שפגע לדעתו באיכות היצירה.

 

גם שמו של הרב - "אבן ישראל" - הוא יוזמה של רבו. "העבודה שלי היא להתערב בעסקים של אחרים", אמר הרבי מלובביץ' לרב שטיינזלץ ורעייתו. "אולי תשנה את שם המשפחה שלך ללשון הקודש? יש כמה שמות משפחה המתחילים ב'אבן'. את 'שטיין' תוכל להפוך ל'אבן', עד שזה יהיה דבר רגיל".

 

"אני מתערב בענייניך, אבל לא מכריח", הדגיש הרבי. "אם אתה חושב להפך – עשה כרצונך". לאחר מכן פנה לרעייתו של הרב שטיינזלץ, ואמר לה: " זה צריך להיעשות בהסכמת האישה, הרי גם את תצטרכי לשנות את שם המשפחה". בני הזוג חייכו, ומיהרו לעברת את שמם לאבן-ישראל.

 

שילם חלק ממחיר המאבק בחב"ד

הרב עדין אבן ישראל-שטיינזלץ נולד בירושלים, בשנת 1937, למשפחה חילונית. בנעוריו החליט לחזור בתשובה והצטרף לחב"ד, ולאחר שלמד כימיה ופיזיקה באוניברסיטה העברית, עבד כמנהל בית ספר.

 

"הייתה הנחה שאחרי פטירת הרבי חב"ד תקרוס, וגם זה לא קרה. להפך, התנועה ממשיכה" (צילום: יצחק טסלר) (צילום: יצחק טסלר)
"הייתה הנחה שאחרי פטירת הרבי חב"ד תקרוס, וגם זה לא קרה. להפך, התנועה ממשיכה"(צילום: יצחק טסלר)

 

בהמשך החליט להתמקד בכתיבה של ספרי יהדות רבים ומגוונים, שגולת הכותרת שבהם היא

"גמרא שטיינזלץ" - תרגום מארמית וביאור של כל 2,711 דפי התלמוד הבבלי. בזכות היצירה התורנית המקיפה, זכה הרב אבן ישראל-שטיינזלץ בפרס ישראל למדעי היהדות לשנת 1988, וכן בעיטור הנשיא לשנת 2012.

 

למרות ההערכה הרבה לו זכה מיזם בציבור הדתי והחילוני, הגיב המגזר החרדי בחרם פומבי ואף בהשמצות. הבולט שבמתנגדים היה הרב אליעזר מנחם מן שך, המנהיג הבלתי מעורער של החרדים-הליטאים, אבל בסופו של דבר החרדים נכנעו והחלו לייצר גרסאות חיקוי של גמרות עם תרגום וביאור.

 

כשהנושא עולה לשיחה, עולה ארשת של כאב על פניו של הרב הקשיש, והוא עונה בכנות שהדבר אכן פגע בו והכאיב לו בעבר. לדבריו: "זו הייתה נבזות פשוטה, וגם חלק מהמאבק נגד חב"ד".

 

ביאור התלמוד, הוא מסביר, דומה לפעולה של חייל בשדה קרב שחייב לחתוך גדר תיל. במהלך פריצת הגדר החייל נפצע, אבל הדבר מאפשר לחבריו להתקדם. כך גם תרגום התלמוד אילץ את החברה החרדית להודות שרוב תלמידי הישיבות אינם מסוגלים ללמוד את הגמרא בגרסת המקור, שכתובה ארמית ואפילו סימני פיסוק אין בה.

 

כשהרבי פגש את יצחק רבין

הרב אבן ישראל-שטיינזלץ אומר כי גדולתו של הרבי ניכרה לא רק בזכות שפע ספרי ההגות וההלכה שחיבר, וגם לא בזכות פרישת רשת "שליחי חב"ד" בכל העולם - אלא בראש ובראשונה, בזכות הנכונות להקדיש את זמנו לחסידים מסביב לשעון, לאורך עשרות שנים, בלי לצאת אף פעם לחופשה.

 

עטיפת הספר (צילום: Jewish Educational Media, מגיד) (צילום: Jewish Educational Media, מגיד)
עטיפת הספר(צילום: Jewish Educational Media, מגיד)

 

הוא מספר כי שכן שהתגורר ליד ביתו הפרטי של הרבי, אמר פעם ששכנו המפורסם כנראה ישן במשרד, כי גם בלילה רואים מהבניין הסמוך שהוא עובד. "העבודה של הרבי ב'יחידות' (הפגישה בין הרבי לחסיד), היא לא רק שאלה-תשובה, אלא הרבי מנסה להגיע למגע של נפש בנפש.

 

"זה מזכיר לי את האירוע שבו יצחק רבין פגש את הרבי. רבין לא היה מסתכל לאנשים בעיניים, ואילו הרבי כל הזמן הסתכל בעיניים. לכן בפגישה בין השניים, רבין ישב חסר מנוחה בכיסאו כשהרבי הסתכל בעיניו.

 

"מספר אדמו"רים בחב"ד תיארו את החוויה של 'היחידות' ככזו שמצריכה ריכוז יוצא מהכלל. כאשר אתה עושה את זה במשך שעות וכל פעם עם אדם אחר, זה דבר מאוד מכביד".

 

ואיך אתה מתמודד עם תופעת המשיחיות המאפיינת היום פלג גדול בקרב החסידות?

 

על כך משיב הרב, שכפי שכתבו "החתם סופר" והרמב"ם, בכל דור יש אדם המתאים למלא את תפקיד המשיח, והדבר תלוי במוכנות של הדור.

"הרבי רצה לעשות מהפכה כלל-עולמית. כשאתה רוצה מהפכה, אתה משקיע", הוא אומר. "השליחים הולכים לכל העולם, אבל גם במקומות שיש הצלחה גדולה, זו עדיין לא מהפכה. משיח זה בעצם הפתרון השלם לכל השאלות. משיח זה סוף ההיסטוריה. זה שינוי מהותי בעולם, וזה מה שהרבי רצה לעשות. הרבי ציפה שיקרה משהו לא רק לחסידים שלו, אלא שזה ידליק את כל עם ישראל, ובהמשך את כל העולם. אבל זה לא קרה".

 

אז לאן נעה חסידות חב"ד?

 

"הייתה הנחה שאחרי הפטירה חב"ד תקרוס, וגם זה לא קרה. להפך, התנועה ממשיכה. הרבי לא השאיר צוואה רוחנית, אבל הוא כאילו נתן להבין שכמו שבהיסטוריה היו מלחמות שבהן מפקד הצבא נהרג בקרב, אבל הצבא המשיך וניצח - גם בקרב הזה, הגדול מכולם, המפקד נעדר, והחסידים ממשיכים לפעול".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Jewish Educational Media, מגיד
"הרבי שלי". הרב שטיינזלץ (מימין) עם הרבי מלובביץ'
צילום: Jewish Educational Media, מגיד
מומלצים