שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    אחת ולתמיד: איזה ממתיק מלאכותי הכי בריא?
    מאז שהתגלה הממתיק המלאכותי הראשון במקרה על ידי כימאים במאה ה-19, זכינו לפיתוחים חדשים שחוסכים מאיתנו לא מעט קלוריות ריקות ועוזרים לשמור על הדיאטה. מה רמת המתיקות של כל סוג, האם כולם באמת נטולי קלוריות וממה הם מופקים? המדריך השלם

    חוש הטעם משמש אותנו כדי להעריך בזריזות את איכות המזון: מתוק - מספק אנרגיה, מלוח וחמוץ - תורם למאזן המלחים ולחומציות, אומאמי - מהווה מקור לחלבונים, ומר - מעיד על רעילות או חוסר בשלות.

     

    אוכל מתוק אהוב עלינו מאז ומעולם, אך כאשר סוכר לבן אינו נצרך במידה הוא הופך בעייתי ועלול לגרום להשמנה, להפרעה באיזון הסוכר בדם, להתמכרות הפוגעת במנגנון השובע ואף לעששת.

     

    עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

     

    לאכול נכון - ובריא:

    בניית שריר: מה השעה הנכונה לאכילת חלבון?

    נשק אדום נגד סרטן: כל הסיבות לאכול אבטיח

    בקרוב: מיקרוגל שיחשב קלוריות בארוחה

     

    בקבוצה זו נכללים גם סוכר חום ודבש, שלהם אותה השפעה. הסוכר החום מעובד פחות ולכן יש בו יותר מינרלים, אך התוספת מזערית. הדבש ידוע כבעל יכולות אנטי דלקתיות המסייעות בכאבי גרון ובפצעים שונים בגוף, אך גם במקרה הזה ההבדלים התזונתיים מזעריים.

     

    תחליף סוכר הוא תוסף מזון שטעמו מתוק, אך כמות האנרגיה שבו קטנה מבסוכר. שימוש בתחליפים מקובל בעיקר כחלק מדיאטה או מתפריט לשמירה על המשקל, ובקרב חולי סוכרת הנמנעים מצריכת סוכרים פשוטים.

     

    תחליפי הסוכר מתחלקים לממתיקים מלאכותיים, סוכרים אלכוהוליים וממתיקים טבעיים:

     

    ממתיקים מלאכותיים

    ממתיק מלאכותי הוא תוסף מזון כימי שערכו הקלורי נמוך, ומשמש להמתקת מזון ומשקאות כתחליף לסוכר. הוא מופק בתהליך שאינו טבעי, אך יכול להיות מופק מרכיבים טבעיים כמו צמחים או סוכר.

     

    הממתיק הראשון, סכרין, התגלה באופן מקרי בשנת 1879 על ידי כימאים אמריקנים. עלויות הייצור הנמוכות של הסכרין ביחס לסוכר היו הסיבה העיקרית לתחילת השימוש בו במהלך מלחמת העולם הראשונה. בשנות החמישים החל שימוש בסכרין מטעמים תזונתיים, כמסייע בהפחתה במשקל.

     

    לאחר הסכרין התגלה הציקלמאט ואחר כך האספרטיים - ואלו מכונים הדור הראשון של הממתיקים המלאכותיים. מאוחר יותר פותח "הדור השני" של הממתיקים המלאכותיים: אצסולפם K, סוכרלוז ונאותם.

     

    סוכרים אלכוהוליים

    סוכרים הנוצרים באופן טבעי מפירות וירקות מסוימים, וכולים להיות מופקים גם סינתטית. בשונה מממתיקים מלאכותיים, סוכרים אלכוהוליים תורמים קלוריות אך פחות מסוכרוז, לכן הם מהווים אלטרנטיבה מועדפת. למרות שמם, הם אינם מכילים אלכוהול.

     

    סוכרים אלכוהוליים הם ממתיקים שאינם נפוצים בשימוש ביתי אלא בתעשיות המזון, בדרך כלל בשילוב ממתיקים נוספים. פרט למתיקות הם תורמים גם לנפח המזון ולמרקמו, ומסייעים לו להישאר לח.

     

    ממתיקים טבעיים

    צמח הסטיביה הוא שיח בר רב שנתי, הגדל ביערות הגשם שבדרום אמריקה. ילדים האינדיאנים כינו אותו "עלי סוכר" והשתמשו בו להמתקת משקאות. יפן הייתה המדינה הראשונה שהחלה להשתמש בצמח באופן מסחרי, ייצרה ממנו תמציות ובודדה את המרכיב stevoside האחראי לטעם המתוק.

     

    ממתיק זה מהווה כ-45% מהשוק הממתיקים ללא קלוריות ביפן. גם בישראל מחפשים הצרכנים מוצרים שנתפסים כטבעיים ובריאים יותר, ובשנים האחרונות נמכרים יותר ממתיקים על בסיס סטיביה על חשבון ממתיקים מהדור הראשון המבוססים על סכרין ואספרטיים.


    ממתיקים מלאכותיים

    ממתיקים מלאכותיים
    שם סוג קלוריות/גרם רמת מתיקות בהשוואה לסוכרוז (סוכר) תכונות בולטות
    דור ראשון סכרין ממתיק מלאכותי 0 פי 300

    בעל טעם לוואי מתכתי-מתוק מתמשך

    עמיד בחום

    זהו הממתיק הראשון, שהתגלה בטעות במלחמת העולם השנייה

      ציקלמאט ממתיק מלאכותי 0 פי 30

    נטול טעם לוואי

    עמיד בחום

    אינו מאושר לשימוש בארה"ב

      אספרטיים ממתיק מלאכותי 4 פי 180

    מתאים בעיקר לשימוש במשקאות קרים ובמוצרים שאינם דורשים בישול/חימום

    אסור לחולי פניל קטונוריה

    ה-FDA אישר לשימוש ב-1981

    דור שני אצסולפם K ממתיק מלאכותי 0 פי 200

    כמעט ללא טעם לוואי

    עמיד בחום

    ה-FDA אישר לשימוש ב-1998

    95% ממנו מופרש בשתן, כיוון שהגוף אינו יכול לפרק אותו

      סוכרלוז ממתיק מלאכותי 0 פי 600

    יציב בטמפרטורות גבוהות וברמת חומציות משתנה

    מתאים כתחליף סוכר באפייה

    מתאים למוצרים הדורשים חיי מדף ארוכים

      נאותם ממתיק מלאכותי 0 פי 8,000 מתאים למוצרי מזון ולמשקאות
    סוכרים רב כהלים (משתמשים בתעשייה ולא במטבח הביתי) סורביטול סוכר אלכוהולי 4-2.4 0.5

    מצוי בצורת סירופ או גבישי

    מעל 50 גרם ליום יכול להיות לקסטיבי

      מלטיטול סוכר אלכוהולי 2.4-2 0.7 מצוי בצורת סירופ או גבישי
    דור שלישי סטיביה ממתיק טבעי 0 פי 300

    עמיד בחום

    תערובת גליקוזידים המופקת מצמח הסטיביה

     

    הצרכנים העיקריים של שוק הממתיקים הם כאמור אנשים המבקשים להפחית את צריכת הסוכר היומית, "חסכני קלוריות" - בעיקר בכל הנוגע לקלוריות ריקות המגיעות ממשקאות ממותקים.

     

    בכלל זה גם אנשים בדיאטה המגבילים את צריכת הפחמימות וסוכרתיים שנאלצים להגביל את צריכת הסוכרים כדי לשמור על בריאותם.

     

    הכותבת היא דיאטנית קלינית באבוקדוס ויועצת תזונה לטוסו



     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    הממתיק הראשון התגלה בטעות במאה ה-19
    צילום: shutterstock
    שלום דוקטור
    מומלצים