שתף קטע נבחר

נשיא טורקיה הבא: רה"מ היוצא ארדואן

ניצחון לראש הממשלה היוצא רג'פ טאיפ ארדואן בסיבוב הראשון. מדובר בבחירות הכלליות הראשונות לנשיאות שנערכו במדינה. "העם הראה את רצונו. בואו נשאיר את טורקיה הישנה מאחור ונכונן טורקיה חדשה", אמר לבוחריו

בחירות היסטוריות: ועדת הבחירות המרכזית בטורקיה הודיעה הערב (יום א') כי רג'פ טאיפ ארדואן הוא נשיא טורקיה הבא. "יו"ר מפלגת AKP וראש ממשלת טורקיה הפך לנשיא הראשון שנבחר על ידי העם", אמ שר המשפטים דרך חשבון הטוויטר שלו. למשמע התוצאות שאינן סופיות אמר ארדואן כי "העם הראה את רצונו".  

 

עוד חדשות בעולם :

הילרי קלינטון: היחס העולמי לישראל לא הוגן

מאחורי מסכה: אלה הקברנים האמיצים בעולם

דאעש רצח 500 יזידים: "ילדים נקברו בחיים"

 

לפי דיווחים מוקדם יותר הערב ארדואן זוכה ל-52 אחוזים מקולות הבוחרים. עוד דווח כי מנהיג האופוזיציה המרכזי, אקלמדין איהסנאואולו זכה ל-35 אחוזים מהקולות בעוד סלהטין דמיטרש הכורדי ממפלגת השמאל קיבל רק 8 אחוזים מהקולות.

 

 

מסתמן כנשיא הבא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסתמן כנשיא הבא
 

 

מדובר בפעם הראשונה שמתקיימות ברפובליקה בת 80 מיליון התושבים בחירות כלליות למוסד הנשיאות. בדומה לישראל, עד למערכת הבחירות הנוכחית, מדובר היה בתפקיד בעל משמעות טקסית בלבד.

 

אם אכן יזכה צפוי ארדואן, עם כניסתו לתפקיד, לשדרג באופן מהותי את תפקידי הנשיא ובכך להפוך את המשטר בטורקיה לנשיאותי, בדומה לצרפת וארצות הברית. במילים אחרות, מי שלא רצה לראות את ארדואן כראש ממשלה ב-11 שנות כהונתו - יקבל אותו אחרי הבחירות כסולטן מודרני, בעל כוח רב יותר מאי פעם ומנותק עוד יותר מהצורך לתת לאופוזיציה דין וחשבון על פעולותיו.

דמיטרש הכורדי. המפסיד הגדול (צילום: AP) (צילום: AP)
דמיטרש הכורדי. המפסיד הגדול(צילום: AP)

מעוניין בשתי כהונות בתפקיד הנשיא (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מעוניין בשתי כהונות בתפקיד הנשיא(צילום: MCT)

53 מיליון טורקים בעלי זכות בחירה בבחירות הכלליות לנשיאות. הקלפיות נפתחו בשעה 8:00 בבוקר ושיעור ההצבעה, שהגיע בבחירות המקומיות במרס ל-89 אחוזים, נראה נמוך הפעם.

 

לפי סקרי דעת קהל, ארדואן (60) הוביל אחר שני יריביו במרוץ לכהונה בת חמש שנים כנשיא. ארדואן, שלא יכול היה לכהן בפעם הרביעית כראש ממשלה לפי תקנון מפלגתו, שינה את החוק במדינה כך שהנשיא יהיה בעצם מנהיג העם שנבחר בבחירות שלא כמו בעבר, אז בחר הפרלמנט את ראש המדינה.

 

"טורקיה חדשה"

ראש הממשלה נושא את עיניו לעבר שתי כהונות כנשיא, מה שישאיר אותו בעמדת כוח עד 2023, אז תחגוג הרפובליקה החילונית 100 שנים להיווסדה. כמנהיג שמרבה להתייחס בנאומיו להיסטוריה העותמאנית של המדינה התאריך יהיה עבורו משמעותי מאוד.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"טורקיה גאה בך" ו"הנשיא ארדואן", הריע הקהל המשולהב שעמד מחוץ לבית ספר באיסטנבול שבו הצביע ארדואן עם אשתו וילדיו. כשיצא מהקלפי נופף להמונים ולחץ את ידיהם. "החלטת הבוחרים היא קריטית משום שהנשיא

הנבחר והממשלה יישאו את טורקיה יד ביד לעבר 2023", אמר לעיתונאים.

 

בנאום הבחירות האחרון שלו אתמול במעוז השמרני קוניה אמר כי הבחירות יביאו לכינונה של "טורקיה חדשה, טורקיה חזקה שתקום שוב מהאפר". "בואו נשאיר את טורקיה הישנה מאחור. תוקפה של הפוליטיקה של הקיטוב, המחלוקת והפחד פג כבר", אמר לאלפים שהריעו לו.

 

תומכי ארדואן מתגאים בבום הכלכלי שאירע בשנות כהונתו, זאת על אף שניכרים סימנים המרמזים על תחילתו של מיתון בטורקיה. הם מתגאים גם ברפורמות הצבאיות והדתיות והבלתי מתפשרות שהכיל במדינה, שרוב תושביה מסורתיים וסבלו מאפליה על ידי המשטר הכמאליסטי והחילוני, ואפילו על הקו הבלתי מתפשר שלו נגד סמלי ההתמערבות – ישראל וארצות הברית. גם התערבותו המיידית נגד דאעש ונגד הפגיעה במיעוט הטורקמני שבצפון עיראק בתחילת השבוע הוסיפה לו נקודות זכות בקרב בוחריו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים