שתף קטע נבחר

 

58%: יהודי - רק מי שנולד ליהודיה

כשליש מהישראלים סבורים שיהדות זה לגור בישראל, רק רבע מהציבור מכירים בכל מי שמגדיר עצמו - כיהודי, ובקרב החילונים - החלק הארי מקבל את ההגדרה ההלכתית לשאלה "מיהו יהודי"

עכשיו לא רק ההלכה קובעת כך, אלא גם רוב הציבור בישראל: יהודי הוא מי שנולד לאם יהודיה. לקראת החגים, ועל רקע המחלוקת סביב "חוק הגיור", בדק ארגון "בינה" להעמקת הזהות היהודית את דעת הקהל בשאלות שמעסיקות את ישראל כבר עשרות שנים – מיהו יהודי, ואיך בא לידי ביטוי שיוכו הלאומי והדתי. בין התשובות: יהודי הוא כל אדם המעוניין להיחשב כך, ודי באימוץ השפה העברית ובחיים בישראל כדי לבטא זאת.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

הסקר נערך על ידי מכון "גיאוקרטוגרפיה" בקרב 500 משיבים – מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל (טווח השגיאה הסטטיסטית המרבית: 4.4%). 58% מהם אמרו כי יהודי הוא כל מי שנולד לאם יהודיה, 26% מוכנים להכיר ביהדותו של "כל מי שמגדיר את עצמו יהודי ומעוניין להיחשב ככזה", 6% כוללים בעם היהודי רק את מי שמאמין באלוהים ומחויב למצוות התורה ולחוקי ההלכה - ו-6% נוספים מכירים בכל מי שעוסק בלימוד יהדות (למשל, מתוך עניין או במסגרת אקדמית). יתר הנשאלים ענו: "אף אחד מהם", "כולם באותה מידה" או "לא יודע". 

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

ניתוח התוצאות מלמד כי הצעירים נאמנים למסורת בנושא זה יותר מאחרים: ככל שיורד גיל המרואיינים, כך עולה שיעורם של אלה המקדשים את הקריטריון ההלכתי של אם יהודיה (וגם אלה הדורשים מכל יהודי אמונה באלוהים ושמירת מצוות), ובמקביל מתמעט מספרם של אלה הסבורים שכל מכל אדם המגדיר עצמו יהודי, ייחשב כזה.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה, כי 42% מהחילונים מוכנים להכיר ביהדותו של כל מי שחפץ בכך – לעומת 15% בקרב המסורתיים, ו-3% מהדתיים והחרדים. מבין האחרונים: 86% סבורים כי יהודי הוא רק מי שנולד לאם יהודיה, זאת לעומת 63% מהמסורתיים ו43.5% בלבד מהחילונים.

 

דווקא הצעירים שמרנים יותר

בחלקו השני של הסקר הוצגו למשתתפים כמה אפשרויות לביטוי יהדותם, והם נדרשו לבחור אחת שאליה הם מתחברים יותר מאחרות. 30%

בחרו במגורים בישראל, שימוש בשפה העברית ושירות בצה"ל, 27% ביכרו את ההזדהות עם התרבות והמסורת היהודיים, 18% העדיפו את קיום המצוות, 13% מבטאים את יהדותם בשבתות ומועדי ישראל בחיק המשפחה, ויתר הנשאלים – "אף אחד מהם", "כולם באותה מידה" או "לא יודע".

 

גם בנושא זה הצעירים בחרו פחות מאחרים במאפיינים "אזרחיים" כשירות בצה"ל, שימוש בשפה העברית ומגורים בישראל, כביטוי ליהדותם, ונתנו יותר קולות להזדהות עם התרבות והמסורת היהודית ולקיום המצוות. בקרב המבוגרים יותר המגמה הפוכה. באופן טבעי, דפוסים אלה מאפיינים גם את הדתיים, החרדים, המסורתיים והחילונים (בהתאמה).

 

מנכ"ל "בינה", ערן ברוך, התייחס לתוצאות: "הסקר מבטא את אחד הרעיונות המרכזי בהם אנו מאמינים - ישנן דרכים מגוונות לעסוק ביהדות, ושמירת מצוות ואמונה באלוהים אינן היחידות. אנחנו רואים עד כמה מגוון הציבור הישראלי בעמדותיו ביחס לזהותו היהודית: מרכיבים לאומיים ותרבותיים כשפה והגנה על המדינה, יחד עם יחס חם למסורת היהודית כחגיגת חגים עם המשפחה – כל אלה מהווים מרכיב מרכזי ומוביל בזהות היהודית של הישראלים. אנחנו מעודדים את היהודים בישראל – חילוניים, מסורתיים ודתיים - להתעניין, ללמוד ולהתחבר מתוך בחירה ומתוך הזדהות עם היהדות על שלל גווניה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"דרכים מגוונות לעסוק ביהדות". ערן ברוך
מומלצים