שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    בשר ופירה - ממש לא: צירופי המזון הבריאים ביותר

    מתי לאכול פירות, האם ירקות מתאימים לכל ארוחה והאם אי אפשר לסיים ארוחה ללא קינוח מתוק? תזונאית ממליצה על צירופי המזון הבריאים ביותר - ועל הצירופים שמהם כדאי להימנע

    התורה של צירופי מזון הינה הגיונית ומדעית, משכינה סדר במערכת העיכול, מקלה על העיכול, ומייעלת ספיגה, הטמעה וקצב פינוי רעלים מהגוף. ד"ר וויליאם האי היה רופא ומנתח שחי בתחילת המאה הקודמת והעיד על כך שבעזרת השיטה נרפא ממחלות שפקדו אותו. הוא הושפע מהחוקר הרוסי פאבלוב שחקר את השפעת מיצי העיכול בקיבה, וכך המציא בעזרת מחקרים נוספים משלו את שיטת צירופי המזון.

     

    עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

     

    מבחינה אבולוציונית, האדם הצליח לשרוד בטבע מצייד ומליקוט. בדרך כלל לא היה שפע של מזון. צייד של חיה סיפק לו חלבון ושומן מאיכות טובה ואת הפחמימות ומעט השומנים השיג מעשבים, פירות, אגוזים וכו'. בטבע אגוזים או גרעינים עטופים בקליפה קשה ודי בכך לרמוז לנו שאין לאכול מהם כמויות גדולות.

     

    מטבע הדברים האדם הקדמון אכל סוג מזון אחד או שניים מאלה שהשיג. החקלאות היא המצאה מאוחרת יותר, כשהאדם הפסיק לנדוד והתיישב במקומות קבע. רק אז התחיל לגדל יבולים של ירקות, דגנים וקטניות.

     

    הצירופים הכי בריאים

    תרד ותפוז, דג וסויה: שילובי מזון סופר-בריאים

    שילוב מנצח: 10 צירופי המזון שיעשו לגוף שלכם טוב

    בשר + סלט תרד. 20 שילובי המזון הכי בריאים

     

    מדוע חשוב לאכול בצירופי מזון נכונים?

    מערכת העיכול של האדם, כמו יתר המערכות בגוף עובדת בכימיה מסויימת. סוגי המזון נחלקים לחומציים ובסיסיים. יותר מדוייק לומר שחלקם דורשים חומציות גבוהה וחלקם דורשים סביבה בסיסית. מכל איברי העיכול, הקיבה היא החומצית ביותר.

     

    מזונות יוצרי בסיס הם המזונות המומלצים ביותר והם גם המביאים מרפא למחלות וסימפטומים רבים.

     

    מזונות יוצרי חומציות: חלבון מן החי, מוצרי חלב, קפה, שמן (ביחוד מחומם), חיטה, אורז לבן, סוכר, דברי מאפה, מרגרינה, מיצי פירות, פרי הדר (מלבד לימון), משקאות מוגזים, אלכוהול, לחם ודגנים, עדשים מיובשים, תירס, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל וכימיקלים במזון.

     

    מזונות יוצרי בסיסיות: ירקות, עלים ירוקים, עשבים, נבטים ירוקים, נבטוטים של דגנים וקטניות, פירות (מלבד פירות יבשים), מיצי ירקות, אבוקדו, שעועית יבשה, לימון, שקדים, סויה ירוקה, כוסמת, דוחן, אמרנט, טף, מלח ים טבעי, אלוורה.

     

    עיכול חלבונים (ביחוד חלבון מן החי) נעשה בקיבה ודורש בקיבה אנזים פפסין וחומצה הידרוכלורית שהיא חומצה חזקה ביותר. (pH בקיבה בין 2-3). פירוק החלבון בפה הינו מכני בלבד (כתישה, לעיסה). ההמשך הוא פירוק כימי.

     

    עיכול עמילנים נעשים בשלושה שלבים: פירוק ברוק שבפה בעזרת אנזים פטיאלין לסוכרים פשוטים; המשך עיכול בתריסריון; עיכול והטמעה במעי הדק. עמילנים דורשים סביבה בסיסית (pH ברוק ובתריסריון בסביבות 6.6). הנבטת דגנים וקטניות מקלה על תהליך העיכול ובעצם הופכת אותם למזונות מעוכלים למחצה.

     

    עיכול שומנים נעשה בעזרת אנזים הליפאזה בקיבה ובאמצעות מלחי מרה ונוזלי מרה בתריסריון המוזרקים מהלבלב לאחר שנוצרו בכבד ועברו דרך צינור המרה.

     

    מלחי המרה דומים לדטרגנט בסיסי שמפרק את השומן למולקולות מיקרוסקופיות כמו כן הלבלב מפריש סודה ביקרבונט שהינו חומר בסיסי ביותר. שומנים הינם נייטרלים מבחינת בסיסיות.

     

     

    ירקות. מזונות יוצרי בסיס הם המזונות המומלצים ביותר  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    ירקות. מזונות יוצרי בסיס הם המזונות המומלצים ביותר (צילום: shutterstock)

     

    משך העיכול קובע

    משך העיכול של מזונות שונים קובע כמה זמן ישהו בקיבה. נושא זה קריטי בעיקר לגבי שילובם של מזונות שמתעכלים מהר עם מזונות שמתעכלים לאט. לדוגמה, סוכרים ופירות מתעכלים מהר.

     

    אם נאכל קינוחים או פירות תוך כדי או בגמר ארוחת חלבונים, שומנים או עמילנים, הסוכרים ישהו בקיבה זמן רב, יגרמו לתסיסה, עיכול לא יעיל, צרבות, נפיחות וגזים. הם בעצם מנטרלים זה את זה. כאשר רמת החומציות בקיבה עולה בגלל החלבונים, האנזים פטיאלין מפסיק לפעול ומשאיר חלק מהעמילן הנאכל בלתי מעוכל.

     

    אכילה בסגנון זה לאורך זמן יכולה לגרום לבעיות חמורות בעיכול, זליגה של חלבונים לא מעוכלים למחזור הדם, עייפות, אלרגיות, האטה של תהליך פינוי פסולת מהגוף והשמנה.

     

    זמני מעבר של מזונות במערכת העיכול

    מים 0-10 דקות

    מיץ 15-30 דקות

    פירות 30-60 דקות

    מלון-אבטיח 30-50 דקות

    נבטים 60 דקות

    רוב הירקות 1-2 שעות

    דגנים וקטניות 3 שעות

    חלבון צמחי מרוכז 4 שעות (גרעינים, זרעים, אגוזים,טופו, טמפה)

    שומנים ושמנים 3-4 שעות

    בשר ודג מבושלים 4-6 שעות

    פירות ים 8 שעות

     

    צירופים מוצלחים

    פירות משתלבים יפה אך ורק עם פירות או עם עלים ירוקים.

    הפירות נחלקים ל-3 קטגוריות: מתוקים, חמצמצים (נייטרליים) וחמוצים.

    פירות מתוקים (בננה, אפרסמון, תאנה, פירות יבשים) משתלבים יפה עם פירות נייטרליים (או חמצמצים) (תפוח, אגס, מנגו, ענבים, מנגו, מישמש, אפרסק, שזיף, דובדבן, פירות יער) אך לא משתלבים יפה עם פירות חמוצים (פרי הדר, עגבניה, אננס, רימון, קיווי, תות שדה) היות ופירות אלה דורשים חומציות גבוהה יותר בקיבה.

     

    צירופים גרועים

    פירות עם ירקות, חלבונים או שומנים

    מזון עמילני (לחם, דגן או תפוח אדמה) עם חלבון מן החי (בשר, דג, ביצים או מוצרי חלב) או עם אגוזים, גרעינים

    פירות חמוצים (לימון, פרי הדר, עגבניה) עם עמילנים.

    פירות או קינוחים מתוקים לאחר ארוחה.

     

    עוגת שוקולד לקינוח. לא אחרי ארוחה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    עוגת שוקולד לקינוח. לא אחרי ארוחה(צילום: ירון ברנר)

     

    הצירופים הכי בריאים 

    • פירות או מאפים וקינוחים מתוקים שעתיים לאחר ארוחה או שעה לפני ארוחה

    • אבטיח או מלון בנפרד מיתר הפירות

    • חלבון מן החי עם ירקות

    • עמילנים עם ירקות

    • אבוקדו משתלב יפה עם פירות וגם עם ירקות, אך לא עם חלבון או אבטיח/מלון

    • עלים ירוקים (חסה, מנגולד, תרד, קייל, סלרי) הם נייטרלים ומשתלבים יפה עם הכל.

      

    בכל מקרה, נוכל להתחמק מתופעות אי נוחות אם נשלב רק 10% עמילנים בארוחה חלבונית.

     

    יש לציין שאין קשר בין הטעם בפה לדרגת החומציות בגוף. הלימון חומצי בטעם אך מתפרק בגוף לבסיס הודות למינרלים המצויים בו. כלומר מה שקובע בסוף הם המינרלים שבמזונות.

     

    מה לגבי עגבניה?

    עגבניה היא בעצם פרי כי מבחינה בוטנית יש לה גרעינים. גם מלפפונים, דלעת, קישואים, חצילים, במיה, פלפל נחשבים לפירות. ההבדל הוא שאינם עשירים בסוכרים ואפשר לשלב ביניהם. לכן סלט ישראלי שכולל עגבניות, מלפפונים, פלפל הם הרכב טוב.

     

    המלצות נוספות:

    רצוי לאכול סוג של חלבון מרוכז אחד (בשר, דגים, ביצים, אגוזים) בארוחה כי כל אחד מצריך אנזים עיכול שונה. לעומת זאת, חלבונים של דגנים וקטניות משתלבים יפה.

    אם בכל זאת מערבבים סוגי חלבון או עמילן, שיהיו בכמויות קטנות.

    רצוי לאכול פירות וירקות מסביבתנו הגיאוגרפית וכל דבר שגדל בעונתו.

    רצוי לאכול פירות וירקות בשלים כי פירות בוסר שהבשילו לאחר הקטיף לא השלימו את התהליך הכימי שבהבשלה.

     

    מחזורי הגוף הטבעיים

    הספר "רזה לתמיד" של הרווי ומרילין דיאמונט מדבר על המחזוריות שבמערכות הגוף ועוסק בכך בהרחבה. הדיאטה מבוססת על מחזוריות בגוף האדם לפי שעות היום, כל מחזור בן 8 שעות.

     

    בוקר - זמן הניקוי

    אכילת פירות מומלצת לארוחת בוקר (בין 4 בבוקר ל-12 בצהריים) .

     

    צהריים וערב - זמן ההקניה

    אכילת מנה עיקרית בצהריים ועד הערב (בין 12 בצהריים ל8 בערב). בשעות אלה רוב הזמן השמש נמצאת בשיאה ואש העיכול שלנו נמצאת בשיא חיוניותה.

    הזמן האידיאלי לארוחת הצהריים בין 12-13:30 ולארוחת הערב בין 18-19:30.

     

    בלילה– זמן ההטמעה

    20:00 בערב עד 4 בבוקר שלמחרת - לא מומלץ לאכול כלל.

     

    וכך אמר הרמב"ם: "בבוקר תאכל כמו מלך, בצהריים כמו בן מלך, ובערב כאביון".

      

     הכותבת היא תזונאית, מטפלת ויועצת בתזונה, מרצה ומנחת סדנאות צמחונות טבעונות במכללת רידמן   

     



     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים