שתף קטע נבחר

נדל"ן שחור: מי מעלים מס בשוק הדיור?

בפאנל בנושא "הון שחור בנדל"ן", שנערך במסגרת כנס שדרות לחברה, נחשף שב-2013 כיכב ענף הנדל"ן בראש רשימת העסקאות שלא דווחו לרשות המס. בין אלה שלא מדווחים נמצאים משכירי דירות, רוכשים ותושבי חוץ שמוצאים בישראל מקלט מס - ומשקיעים בנדל"ן המקומי. ראש הרשות לאיסור הלבנת הון: "קליטת כספים של יהודים שלא שילמו מס במדינותיהם גורמת לנו נזק"

תופעת ההון השחור בשוק הנדל"ן מעסיקה לא רק את רשות המסים הישראלית. בפאנל בנושא "הון שחור בנדל"ן" שנערך היום (ג') בכנס שדרות לחברה וידידות, שהתקיים במכללת ספיר, הבהיר ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, עו"ד פול לנדס, כי "ארה"ב, צרפת, גרמניה ואוסטריה לא מוכנות לסבול יותר את העלמת המסים בישראל".

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

לנדס אמר כי מדינת ישראל הגיעה למסקנה שקליטת כספים של יהודים מחו"ל, שלא שילמו מס במדינותיהם, גורמת לנזק תדמיתי וכלכלי. במהלך הפאנל נחשפו נתונים המראים כי בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בהון השחור בשוק הנדל"ן הישראלי - דבר המשפיע אף הוא על מחירי הדיור בארץ.

 

בפאנל חשף ד"ר אביחי שניר, חוקר מהמכללה האקדמית נתניה, כי מאז שנת 2008, במקביל לעליית מחירי הנדל"ן, ההון השחור בישראל גדל ל-26% מהתוצר. לדבריו, בשנת 2013 היקף העסקאות שלא דווחו לרשויות עמד על כ-335 מיליארד שקל - כאשר ענף הבנייה והנדל"ן היווה את אחד הענפים שבהם היקף הפעילות שלא דווחה לרשויות היה הגדול ביותר.

 

ד"ר שניר הסביר כי מלבד "התשלום בשחור" לפועלי בניין, לצד גביית שכר דירה גבוה יותר מזה שמדווחים עליו בעלי דירות וכן הלבנת הון של עבריינים - "היקף ההון השחור שמסתובב בענף הוא גם תוצר של רוכשי דירות בשחור, שכוללים משקיעים מחו"ל". ממצאי מחקר שערך בנושא מצביעים על השקעות בנדל"ן בהיקף של כ-13.5 מיליארד שקלים, שאינם מדווחים לרשויות המס; לצד כ-315 מיליון שקלים שאינם מדווחים לרשויות המס על ידי בעלי דירות; וכ-9 מיליארד שקלים שאינם מדווחים על ידי רוכשי דירות ישראלים.

חלק מההון השחור - התשלום לפועלי הבניין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלק מההון השחור - התשלום לפועלי הבניין(צילום: shutterstock)

 

העלמות של 1.15 מיליארד שקל בענף הבנייה

שניר הוסיף כי אין מדובר בבעיה מקומית בלבד. לדבריו, כ-30% מסך מחזורי ההון השחור ברחבי העולם עוברים דרך ענף הנדל"ן. "הדבר נובע מסיבות שונות, בין היתר בעלי הון שרוצים להסתיר את מקורות הכסף שלהם ומשקיעים אותו בנדל"ן", הוא הסביר. עוד הוסיף כי באשר לסוגיית התשלום "בשחור" לפועלי בניין - מדובר בהעלמות מס של כ-1.15 מיליארד שקלים ב-2013.

 

על דברים אלה השיב לנדס כי "כשאנחנו נחשבים למקלט מס - באים אלינו בטענות. ארה"ב, צרפת, גרמניה ואוסטריה לא מוכנות לסבול יותר את העלמת המסים בישראל. מדינת ישראל שינתה גישה בנושא גביית מסים, והגיעה למסקנה שקליטת הכספים של יהודים מחו"ל שלא שילמו מס במדינות המוצא, גורמת לנזק תדמיתי וכלכלי גדול לישראל".

 

הוא הוסיף כי "בעקבות נוקשות הבנקים ורשות המסים בארה"ב, הבנקים בישראל מוודאים שהלקוחות שלהם שילמו מס כשורה - כדי לא לשלם קנסות עצומים לרשויות האמריקאיות, כפי ששילם לאחרונה בנק לאומי שחויב בקנס של מיליארד שקל".

 

בפאנל לקחה חלק גם אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים, שהתייחסה לנתון לפיו בשנת 2013 לא דווחו לרשויות המס עסקאות בהיקף של 335 מיליארד שקל. "אם היה לנו היום את הסכום הזה - היינו יכולים להעלות את שכר המינימום", היא טענה - בהמשך לדיונים שנערכו אתמול בוועדות הכנסת בנושא. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים