שתף קטע נבחר

עם הראש בקיר: קוקטייל קיר פריזאי

יפה עירון-קוץ מקבלת את השנה החדשה בעיר האורות עם קוקטייל השמפניה והיין הלבן המפורסם בעולם - שהוא גם כנראה הפשוט שבהם. קווים לדמותו של משקה קיר וקיר רויאל, המלצות לברים היסטוריים בעיר האורות וגם 3 מתכונים של קוקטיילים ושל ג'לי קיר רויאל

בניגוד לציפיות, בחג המולד הקרוב עיר האורות לא תיצבע בלבן. לא רק שלא יירד שלג, אלא שלמעשה צפוי להיות אפילו די חם בשבוע החג. על היעדר השלג, הפריזאים יפצו בארוחות מפוארות שילוו ביין לבן וכמובן שמפניה, שמחיריהם יורדים כעת באופן משמעותי.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

המבצעים מאפשרים לקהל הצרפתי, שאינו ניחן בסקרנות רבה בימים כהרגלם ויבכר תמיד את המוכר והידוע – סנסר מחבל הלואר, שאבלי מבורגון ויינות אלזס - לגלות יינות וזנים חדשים, מוסקט יבש לבן למשל, שישמש לקוקטייל הקיר עם ליקר הקסיס המפורסם של בורגון או לכל קוקטייל יין אחר שיוגש כאפרטיף בחג.

 

אז מי אתה, קיר?

בתפריטי המסעדות ובברים בצרפת הקיר נחשב לקוקטייל הנפוץ ביותר. הוא מורכב מיין לבן וקרם דה קסיס, ליקר של ענבי שועל. המהדרין ישתמשו רק ביין לבן וקרם דה קסיס שמקורם מחבל בורגון בו הושק לראשונה קוקטייל זה, אך היום כבר אין הקפדה על מקור היין הלבן והקיר אפילו קיבל שדרוג מלכותי בקיר המכונה קיר רויאל - קיר המכיל שמפניה וקרם דה קסיס.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

למרות שהקיר נחשב לאפרטיף כמשקה מעורר חך, ניתן ללגום אותו בכל הזדמנות ובכל בית קפה או בר בפריז תוכלו להזמינו וללגום בכל שעות היום (ר' המלצות בהמשך).

 

על המצאת הקיר, מתישהו באמצע המאה ה-20, אמון פליקס קיר (Felix Kir), איש כמורה ומי שהיה אז ראש העיר הדינמי והססגוני של דיז'ון בירת חבל בורגון, שנודע גם כלוחם אמיץ בנאצים וכחבר פרלמנט בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה ועד אמצע שנות השישים.

 

פליקס קיר (צילום: gettyiamges) (צילום: gettyiamges)
פליקס קיר(צילום: gettyiamges)
 

 

קיר נהג לכבד את אורחיו ביין אליגוטה החמצמץ של בורגון וכדי להמתיק אותו הוא הוסיף לכל 100 מ"ל של יין 50 מ"ל של קרם דה קסיס, ליקר שמופק גם הוא באזור העיר דיז'ון. פליקס קיר היה כל כך חדור ונחוש להכיר לאורחים ולשווק את יינות חבל בורגון הלבנים, עד שמספרים כי הוא נהג לקחת איתו במזוודתו בדרכו מדיז'ון לפריז לישיבות הפרלמנט יין לבן וקרם דה קסיס וחילק אותו לנוסעי הרכבת. כך נולדה מיתולוגיה צרפתית.

 

דיז'ון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיז'ון(צילום: shutterstock)

 

שמו של הקוקטייל המתוק והאדמדם הזה הגיע עד לאוזניו של שליט רוסיה הסובייטית באותם ימים, ניקיטה חרושצ'וב, שהחליט לבקר ב-1960 בדיז'ון כדי ללגום את הקיר המקורי ולפגוש את מי שהגה אותו. הפגישה לא הסתייעה באותו יום אך השניים נפגשו בסופו של דבר מאוחר יותר בשגרירות ברית המועצות שבפריז.

 

פליקס קיר הוזמן לבקר בקרמלין והעיר דיז'ון הייתה לעיר התאומה של סטלינגרד. מערכת היחסים החמה בין השניים זיכתה את קיר בתואר המפוקפק "האנטי קומוניסט הכי פרו-בולשביקי" בהיסטוריה של צרפת. אגב - כיום קוקטייל הקיר מוגש בדרך במינון הרבה פחות מתוק – 10 אחוז קרם דה קסיס.

 

לוגמים קיר וקיר רויאל – 4 ברים מומלצים בפריז

 

1. קלוזרי דה לילה - La closerie des lilas

הבר של הקלוזרי דה לילה, הוא חלק מהמסעדה והבראסרי המפורסמות של מונפארנס. המקום שימש בתחילת דרכו כפונדק דרכים אך מקומו באזור זה, קרוב למגוריהם של סטודנטים ואמנים, הפך אותו בסוף המאה ה-19 לקפה והבר בה' הידיעה של פריז, מקום שחביב על אמנים וסופרים כגון אמיל זולא, הצייר פול סזאן, האמנים הסוריאליסטיים של שנות העשרים וגם מהפכנים קומוניסטים מתחילת המאה הקודמת כגון לנין, כשגלה באותן שנים לפריז.

 

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

בשנות השלושים והארבעים אימצו את המקום עיתונאים וסופרים אמריקאים כארתור מילר והמינגוויי ועד היום המקום נחשב למעוז הבוהמה והאינטלקט הפריזאי.

 

המסעדה והבר החליפו בעלים, המקום שופץ ומחירי המשקאות יקרים יחסית. ועדיין - נעים לשבת במקום, לצד שולחנות העץ הנמוכים שבפינותיהם יש תווית לזכרו של שם האמן או איש הרוח שישב בהם ונחמד לצפות בבר העשיר במשקאות שאורחיו מגיעים לכאן לסיים את בילויי הלילה. בשעות הערב המאוחרות ובלילה מנגן במקום פסנתרן ולא אחת מצטרפים עליו בשירה אורחי המקום. מחירו של קיר רויאל עם שמפניה - 17 אירו.

 

Closerie des Lilas. 171 Boulevard du Montparnasse, 75006 Paris

 

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

2. 228 בר

הבר של מלון היוקרה לה מוריס (Le meurice) הוא אחד היפים והנעימים בפריז. המלון כולו שופץ לאחרונה בניצוחו של המעצב פיליפ סטארק אך הבר שמר על העיצוב הכבד מעט, בסגנון בריטי, של המקום מלפני השיפוץ.

 

האווירה הדיסקרטית של הבר מתאימה למי מכם המחפש להעביר ערב שקט נעים ורומנטי . בשעות הערב מנגן במקום פסנתרן. את הקיר רויאל מגישים עם שמפניות של מואט ושנדון.

 

228 Bar. Hotel Le Meurice. 228 rue de rivoi

 

3. שה ז'ורז - Chez Georges

אחד מברי היין הוותיקים של הרובע הלטיני, שנמצא בסמוך לסן ז'רמן, לא רחוק מביתי שבגדה השמאלית של פריז. מקום קטן אך מלא שמחת חיים עם מחירים סבירים - החל מ-5 אירו לכוס יין.

 

מגישים כאן קוקטיילים מעולים ובעיקר בשעות הקטנות של הלילה לקראת סגירת המקום תוכלו לצפות ואפילו להצטרף לריקודים על שולחנות מרתף הבר יחד עם אורחי המקום לרקע – לא תאמינו - מוזיקה ישראלית. הגם שאין שום קשר של הבעלים לישראל – משהו בלהיטים המושרים בשפה הזו שכה אקזוטית לצרפתים גרם להם לאמץ את המוזיקה מאוחר בלילה, במה שהפך במרוצת השנים לקאלט מקומי.

 

Chez Georges. 11 Rue des Canettes

 

4. לז אנפאן טריבל - Les Enfants Terribles

בר מסעדה שבו מחירי המשקאות הם מהזולים בפריז. מקום מפגש של סטודנטים ואמנים צעירים באווירה לא מחייבת ברובע בלוויל המתעורר של פריז.

 

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

מדי פעם מתקיימות במקום הופעות של מוזיקה חיה. קיר עולה כאן 3.60 אירו וכוסית קוניאק: 6 אירו.

 

Les Enfants Terribles. 63 rue saint maur

 

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

קיר מוסקט - Kir

את יין המוסקט היבש של חבל לנגדוק-רוסיון, עליו סיפרתי בתחילת הכתבה, גיליתי כששפטתי, גם השנה, בתחרות השנתית של יינות קואופרטיב הכורמים של החבל.

 

התחרות התקיימה בכפר היפהפה מונפיירו (Montpeyroux), השוכן לרגלי מצודה עתיקה, כ-15 ק"מ צפונית לעיר מונפלייה. נפתח כאן לאחרונה יקב קואופרטיבי של מגדלי גפנים מהחלקות המקיפות את הכפר עם חנות גדולה וכאן נערכה תחרות היין.

 

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

השופטים בתחרות הן עיתונאיות – נשים בלבד – ואני בחרתי להצטרף לשולחן השיפוט של יין הלבן. 10 היינות שהתבקשתי לבחון מהאיזור היו כולם נהדרים, אך המוסקט היבש – שמופק מענבים המנפקים על פי רוב יין מתוק שאינו חביב עלי כלל - הפתיע בטעמו הפרחוני ובניחוח הוורדים ופרחי התפוז. ענביו גדלים בין הרי הפירנאים לים התיכון והוא יהיה נפלא כאפרטיף וכמובן כקיר.

 

 (צילום: יפה עירון-קוץ) (צילום: יפה עירון-קוץ)
(צילום: יפה עירון-קוץ)

 

בישראל ייצר היינן זאב דוניה מיקב "סוסון ים" יין מוסקט יבש בהשראת דרום צרפת – פיליפין שמו, שלא מבייש את גרסת המקור. חפשו אותו ולא תתאכזבו.

 

המרכיבים:

120 מ"ל יין לבן - מוסקט יבש, אליגוטה מחבל בורגון או כל יין לבן אחר

20- 30 מ"ל ליקר קרם דה קסיס

 

אופן ההכנה:

יוצקים לכוסות יין מאורכות את הליקר ומכסים ביין הלבן. מגישים קר מאד, כאפריטיף לפני ארוחה.

 

2. קיר רויאל

ככל הנראה הקוקטייל הפשוט בעולם: 2 מרכיבים - יין מבעבע קר מאד וליקר קסיס - שמתערבבים ביחד בכוסות הדורות. שהכמויות הן רק בגדר המלצה - אפשר להוסיף ולגרוע קסיס מהקוקטיילים לפי הטעם.

 

המרכיבים:

75 מ"ל שמפניה או כל יין מבעבע אחר

15-20 מ"ל ליקר דה קסיס

 

אופן ההכנה:

יוצקים לכוסות יין מאורכות את הליקר ומכסים ביין הלבן. מגישים קר מאד, כאפריטיף לפני ארוחה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

3. ג'לי קיר רויאל

אחד הקינוחים ההדורים והוותיקים של המטבח הצרפתי. אפשר להוסיף עוד סוכר למי שמעוניין לטשטש את טעם היין בג'לי.

 

המרכיבים:

500 מ"ל שמפניה או יין מבעבע

1/3 כוס סוכר

1 שקית אבקת ג’לטין

120 מ"ל קרם קסיס

1/2 כוס פירות יער ואוכמניות קפואות – לא חובה ולפי הטעם

 

המרכיבים:

  1. מחממים את קרם הקסיס יחד עם הסוכר והג'לטין על אש נמוכה תוך ערבוב נמרץ, עד שהם נטמעים בליקר ומבלי להרתיח. מכבים את האש ומניחים לליקר להתקרר כרבע שעה.
  2. יוצקים את הליקר לתבנית עמוקה מסיליקון ומכסים ביין מבעבע. מוסיפים פירות יער ומכסים בניילון נצמד. מצננים היטב במקרר ללילה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

  • לכל הכתבות של יפה עירון-קוץ מעיר האורות


  •  תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    מלך קוקטיילי הבראסרי הפריזאיות. קיר
    צילום: shutterstock
    צילום: ירון ברנר
    יפה עירון-קוץ
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים