מכורים למירון: עם קראוונים וכבשים שבועיים מראש
משפחות-משפחות וכבשיהן שיעלו בקרוב על המנגל, כבר ממוקמים במירון. הם הגיעו בקרוואנים ומשאיות מצוידות היטב: עם מקררים, תנורים וציוד מטבח מלא, במטרה לשמח ולהאכיל את מאות-האלפים שיגיעו להילולה במירון החל ממחר בערב: "זו זכות גדולה ומצווה - גם להם לאכול, וגם לנו לתת להם"
ל"ג בעומר יצוין החל ממחר (יום ד') בערב, אך עומסי התנועה כבר מורגשים מתחילת השבוע בסמוך למושב מירון ולקבר הרשב"י, שם נשלמות ההכנות להילולה השנתית. כחצי מיליון איש יפקדו במהלך כיממה את קברו של רבי שמעון בר יוחאי, ואת אירועי הדלקת המדורות.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
אבל ה"מכורים" האמיתיים כבר שם: משפחות-משפחות על אנשיהם, נשיהם, טפם והכבשים שיעלו בקרוב על המנגל – חלקם הגיעו כבר לפני כמה שבועות. "אנחנו כל שנה כאן שבועיים לפני ההילולה של הצדיק, ושבועיים אחרי. לוקחים חופש שנה מראש", מספרת בחיוך שלומית עזר לבית ביטון ("הביטון זה הכי חשוב"). "אנחנו מגיעים כל האחים עם הילדים שלהם, מביאים קרוואנים עם כל הציוד – מקררים, מקפיאים, תנורים, מיטות וכל מה שצריך. זה ממש לא קשה, כי יש פה הכל. בקראוונים יש אפילו מזגנים, אז אם חם הולכים למזגן".
כל מה שחדש ומעניין בעולם היהודי - בערוץ היהדות :
שלומית מספרת כי את העלייה לקברו של רשב"י הנהיגה אמה, מרים ביטון ז"ל, מיד כשעלתה המשפחה לארץ בשנת 1956. "הפעם הראשונה שלי כאן הייתה כשהייתי תינוקת בת שמונה חודשים", היא מספרת. "מאז, בכל שנה אמא הייתה שוכרת משאית. אנחנו 17 ילדים, והיינו עולים עם המשאית למירון. כשהמשאית לא סחבה בעליות - היינו יורדים ודוחפים אותה, עד שהיינו מגיעים. מאז אני כאן, בכל שנה, ולא מוכנה לוותר על החוויה הזו".
היא מוסיפה כי "זו ממש התעלוּת. אין דבר שיכול להשתוות לזה – לא פילאטיס ולא שטויות אחרות", כדבריה. "זו החוויה הרוחנית החזקה ביותר, לתת לאחרים ולהיות ליד הצדיק; לראות את ההדלקה של האבוקות זה בכלל דבר מדהים".
"מבצע מירון"
בשעות היום מכינות שלומית ואחיותיה אוכל גם לבני המשפחה, אבל בעיקר לשעות הערב, אז מדליקים את המנגל, משמיעים מוזיקה ומאכילים את כל העוברים והשבים במתחם. "זו זכות גדולה ומצווה – גם להם לאכול, וגם לנו לתת להם", אומרת עזר-ביטון. "זה חלק מהמנהג. יש כאן ערבים שמגיעים זמרים, ואנחנו עורכים חאפלות אמיתיות".
אחותה אורייט, סובלת מבעיות רפואיות רבות ולקתה בעבר בשבץ. "הילדים שלי נולדו בזכות התפילות
המשטרה פועלת באזור מירון כבר מהשבוע שעבר, ועוסקת בעיקר בהכוונת התנועה ובמניעת התמקמות של רוכלים לא מורשים. בתחילת השבוע נסגרה הכניסה ליישוב מירון עצמו, והופעלו סידורי תנועה בדרכים המובילות ליישוב ולאתר הקבר. ביום ראשון סייר באתר השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', בליווי מפקד המחוז הצפוני ניצב זוהר דביר.
כחלק מההיערכות, נערך בתחילת השבוע במתחם תדרוך של פיקוד המחוז הצפוני בשירותי הכבאות. ובמקביל נערך מטס לבחינת השטח, על ידי טייסת הכיבוי. מפקד המחוז, טפסר בכיר אמיר לוי, אמר כי בכל משמרת באתר מיום רביעי בבוקר ועד יום חמישי לאחר חצות, יהיו כמאה כבאים, שיפעלו בהר בשלושה מעגלים: "באזור הקבר - מחשש לשריפות, קריסות ואסונות בשל הדוחק; מעגל שני יופעל במושב - והשלישי בחניונים", אמר. "בנוסף יעמדו שישה מטוסי כיבוי בכוננות, מחשש להתפשטות שריפות במעלה ההר".
לרשות האירוע המכונה בשירותי הכבאות "מבצע מירון", הועמדו גם חניכי קורס הכיבוי. בשירותי הכיבוי הזכירו כי בשל החג מתוחים שירותי הכבאים עד קצה הגבול. חופשות בוטלו, וכל הכבאים ישתתפו באבטחת אירועי החג.
17 אלף כריכים, 4 טון סוכר
גם העמותות כבר בשטח, ובהכנות האחרונות להילולה הגדולה בארץ: אנשי ישיבת המקובלים "אור הרשב"י" שבמירון, עמותת "הילולא דרשב"י" ועמותת "אוהל הרשב"י", יחלקו למבקרים מזון רב, וכן שתייה קרה וחמה, ללא תשלום.
הרב בן ציון קופרשטוק, מעמותת "הילולא דרשב"י", מספר כי העמותה שלו לבדה תחלק 17 אלף
על השאלה אלו לקחים נלמדו ממותם הטרגי של שני צעירים חרדים, בלוויית הרב שמואל הלוי ואזנר בחודש שעבר, משיב שוינגר: "כידוע, רבבות חסידים נוהרים להדלקות של האדמו"רים בקבר הרשב"י, ולאחר דיונים עם המשטרה, ובכדי להקטין את העומס - החלטנו ליצור מרווחים גדולים בין ההדלקות.
"הוספנו גם סדרנים מטעמנו - חלקם דוברי יידיש, אנגלית, רוסית ושפות נוספות, כדי שהם יהיו בנקודות החיכוך, מתוך רצון שלא להזעיק את המשטרה. גם יצאנו בקמפיין שקורא לציבור לא להתעכב יתר על המידה ליד ציון הקבר. יש מי שמנסים לסיים ליד הקבר את כל ספר תהילים, ואנחנו נבקש בנועם שלא להתעכב, אלא לצאת מהר כדי שעוד אנשים יוכלו להתפלל".
כבישים ייסגרו באזור
התנועה לאתר הקבר אפשרית רק בתחבורה ציבורית, והטרמינלים שהוכשרו לבאים מסומנים בצבעים ובתאורה
התואמת את צבעי הכרטיסים. בערב ל"ג בעומר (יום רביעי, 6/5), ייחסמו הכבישים הבאים: כביש 866 מכיוון צומת חנניה למירון; כביש 89 מצומת חירם ועד מחלף אליפלט, לשני הכיוונים; כביש 886 מריחניה ועד כיכר "עין הוזים"; כביש 8900 מביריה ועד כיכר "עין הוזים"; היציאה מצפת לכביש 89 (היציאה מצפת תתאפשר רק מכביש 8900 לכיוון ראש פינה). תיתכן סגירה גם של כביש 85 מכיוון ראמה לעמיעד, וכביש 65 מצומת גולני לקדרים, על פי הצורך.
שוינגר מציין כי למעט אדמו"רים ואישי ציבור בכירים, שמקבלים אישור משטרתי להגיע עם רכבם כמעט עד לקבר - רק אוטובוסים יורשו להגיע עד הכניסה למושב מירון. רכבים פרטיים יוסטו לחניונים מרוחקים בספסופה, עין זיתים, כרמיאל, פרוד וחצור, ומשם יגיעו בשטחים מיוחדים עד למירון, תמורת תשלום של 14 שקל לאדם. "המטרה היא למנוע את הלחץ שאופיין בשנים עברו".
- סייע בהכנת הכתבה: יצחק טסלר