שתף קטע נבחר

מחקר מגלה: תזונה טבעונית מפחיתה כאבי מיגרנה

הקשר בין התזונה הטבעונית לבין הפחתת המיגרנה נעוץ כפי הנראה בכך שתזונה טבעונית אינה מכילה מזונות מסוימים שידועים כמעודדי מיגרנה כמו מוצרי חלב או בשר. בנוסף, גם הירידה במשקל שעשויה להתרחש מתזונה טבעונית, יכולה לעזור במניעת הכאבים

מיגרנה היא צורה נפוצה של כאב ראש, בדרך כלל אינטנסיבית מאוד ומגבילה את הפעילות, לפעמים אפילו עד השבתה מוחלטת. היא מאופיינת בהתקפי כאב חד, הפוגעים בדרך כלל בחצי אחד של הראש, ומלווים לעתים קרובות בבחילה, הקאה או רגישות גבוהה לאור ולרעש.

 

המיגרנה מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי "כמצב תחלואה כרוני ומגביל מאוד" עקב פגיעתה הקשה באיכות החיים של החולה. אך למרות שמדובר במחלה שכיחה מאוד ממנה סובלים כ-20 אחוז מהנשים ו-10 אחוז מהגברים, הפתולוגיה של המחלה עדיין אינה מובנת באופן מלא והאפקטיביות של התרופות הקיימות כיום לטיפול בה מוגבלת.

 

קראו עוד

מיגרנה או סתם כאב ראש? איך מבדילים ומטפלים

מפחדים מההתקף הבא? המדריך למניעת מיגרנה

למה כואבות העיניים כשיש מיגרנה?

 

שינוי תזונתי שמקל על התסמינים

למרבה השמחה, מחקר חדש מעלה כיוון מבטיח שעשוי לשפר באופן ניכר את איכות חייהם של הסובלים ממיגרנה – שינוי תזונתי.

 

המחקר שפורסם לאחרונה ב"כתב העת לכאב ראש וכאב", בוחן לראשונה את השפעותיה של תזונה טבעונית  דלת שומן על חומרת ותדירות המיגרנה.

 

מחקרים קודמים מצאו שמעבר לדיאטה דלת שומן, עשירה בסיבים המבוססת על מזונות צמחיים מפחיתה פעילות אסטרוגנית ומסייעת להפחתה באינטנסיביות ומשך הסימפטומים של תסמונת קדם ווסתית.

 

תאכלו ירקות. לא יכאב לכם הראש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תאכלו ירקות. לא יכאב לכם הראש(צילום: shutterstock)

 

בלי בשר, שוקולד ואלכוהול

הואיל שפעילות אסטרוגנית קשורה גם בהופעת מיגרנה (ולכן בקרב נשים הסובלות ממיגרנה, התקפי מיגרנה נפוצים במהלך המחזור החודשי), החוקרים במחקר הנוכחי ביקשו לבדוק האם תזונה טבעונית דלת שומן עשויה לסייע גם לסובלים ממיגרנה.

 

לצורך כך גויסו אוכלי כל, הסובלים ממיגרנות חוזרות. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות טיפול, כאשר קבוצה אחת התבקשה לבצע שינוי תזונתי-מעבר לתזונה טבעונית דלת שומן והשנייה קיבלה תוספי פלסבו בלבד.

 

תקופת הטיפול בכל קבוצה נמשכה 16 שבועות ובסיומה הקבוצות התבקשו להתחלף ביניהן בטיפול ל-16 שבועות נוספים. בין ההחלפות הייתה הפסקה של 4 שבועות - ללא כל טיפול לשתי הקבוצות.

 

הטיפול התזונתי כלל גם "דיאטת אלימינציה" במקביל לתזונה טבעונית דלת שומן בה התבקשו המשתתפים להימנע ממזונות שכיחים שנחשדים כמעודדי מיגרנה (כגון: שוקולד, גבינות, פירות הדר, אלכוהול וקפה).

 

לפי התוצאות שהתקבלו, הקבוצה שטופלה תזונתית חוותה כאבי ראש פחות חזקים ופחות אינטנסיביים ביחס לקבוצת הפלסבו. בנוסף, בקבוצת הדיאטה נצפתה ירידה במשקל ובערכי הכולסטרול הכללי והכולסטרול ה"רע".

 

אלו ככל הנראה היו הסיבות לכך שרבים מהמשתתפים בקבוצת הדיאטה הטבעונית אף על פי שהתבקשו לחזור לתזונה המקורית שלהם ("אוכלי כל") בתום שלב ההתערבות התזונתית סרבו לעשות זאת ובניגוד להנחיות המשיכו להימנע מאכילת בשר או דגים עד לתום המחקר.

 

כיצד ניתן להסביר תוצאות אלו?

ישנם מספר מנגנונים אפשריים אשר דרכם דיאטה טבעונית יכולה להפחית כאב. בזמן מגרנה יש מעורבות של דלקת עצבית והרחבת כלי דם עצביים. הרבה מזונות מהצומח עשירים בנוגדי חמצון ובמרכיבים אנטי דלקתיים.

 

בנוסף, תזונה טבעונית אינה מכילה מזונות מסוימים שידועים כמעודדי מיגרנה (כגון, מוצרי חלב). מזונות בשריים נמצאו כבעלי מאפיינים דלקתיים וההימנעות מהם צפויה לגרום לאפקט אנטי-דלקתי. כמו כן, חלק מהבשרים והגבינות עשירים בטירמין שנמצא במחקרים קודמים קשור להופעת המיגרנות.

 

המשתתפים בקבוצת הדיאטה הטבעונית גם חוו ירידה במשקל, ויתכן שהאפקט המפחית כאב בתזונה הטבעונית נובע, לפחות בחלקו מהירידה במשקל.

 

בנוסף, לא ניתן להתעלם מהאפשרות של הפחתה בלחץ הדם או שינויים הורמונאליים המתרחשים בד"כ בתזונה המבוססת על הצומח שעשויים להשפיע לטובה על סימפטומי המיגרנה.

 

מן המחקר עולה ששינוי תזונתי יכול לשפר את איכות חייהם של הסובלים ממיגרנה. מכיוון שלתזונה טבעונית דלת שומן גם השפעה חיובית על מדדי בריאות נוספים, כמו ירידה במשקל ושיפור במדדי שומנים בדם.

 

אני ממליצה לסובלים ממיגרנה להתנסות בדיאטה זו, ובמקביל לנהל יומן אכילה על מנת לשים לב למזונות ספציפיים היכולים לגרום לכאב, כגון, אלכוהול וקפה. כמובן שלפני כן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולבצע את השינוי במעקב על מנת למנוע חוסרים בתפריט.

 

הכותבת היא תזונאית קלינית , בעלת קליניקה לטיפול באכילה רגשית וסוכרת  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיגרנה פוגעת אנושות באיכות החיים של הסובל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים